Problém s dospelým synom
Zdravim mam 56 rokov a chcel som sa opytat co robit s dospelym synom som s neho nestastny . Syn zije strasnym zivotom a odmieta sa zmenit . Syn ma 29 rokov , slobodny bezdetny . Odmieta vztahy so zenami si uziva , nechce deti .Doma nic nerobi odmieta robit poriadok a vsetko riesi cez peniaze . Hovori ze on ma odrobene ked pride z prace a uz nemusi robit nic . Povysava si iba ked ma fakt bordel ziadna pravidelnost robenia poriadku . Bojim sa ze ostane sam ved to ho ziadna zena nebude chciet ak je taky . On hovori ze zeny ktore ho neakceptuju taky aky je na take kasle a ze bordelarov je dost tak ze si taku najde a ze budu zit v bordeli ale spokojny . Nechapem jeho uvazovaniu . A posledna kvapka bola ze som mu nasiel v izbe drogy ktore zrejme uziva pravidelne pretoze s nich ubuda . Neviem co mam robit . Mam sa proste zvyknut ze mlada generacia je taka a ze je fakt spokojny s tym ako zije ?
@michal3691 cize je egoista a sebec, aj drzim palce otcovi, aby sa od syna odputal, ma aj on svoj podiel viny, ale su obaja dospeli, syn mi je vrcholne nesympaticky a takemu muza by som ja urcite nechcela, mzono casom dospeje a prehodnoti cely svoj zivot, akoze robit niekomu na truc je uz len velmi dospele
@jozef1473 Vás by som za otca mať teda nechcela.
Máte svojho syna vôbec rád? Ak áno, tak mu nastavte pravidlá (hranice). Tak ako my "mladí rodičia" davame svojim malým deťom hranice co ešte môžu a čo nie (o deti radi skúšajú, či na svojich hraniciach trváme), tak aj vy dajte svojmu synovi hranice ako sa môže/nemôže správať vo Vašom dome.
Odporúčam: žiadne drogy v dome, príspevok na domácnosť vo vhodnej výške, samoobsluha vo varení, upratovaní, praní, nákupoch, ďalej keďže zrejme bývate v dome, tak adekvátna pomoc okolo domu - ale dohodnúť sa konkrétne, že čo presne má vykonávať. Ak sa mu nebude páčiť, nenechajte sa zneužívať a vystahujte ho.
Myslím, že by pomohlo, keby ste aj vy sebe dali hranice voči svojmu synovi, lebo podľa to čo píšete ich riadne prekračujete. Napr. Nehovorte mu aký je správny spôsob života, alebo ako má, či nemá žiť. Už ste mu svoj názor povedali, opakovat netreba. On si môže žiť ako chce on.
Je mi ľúto, že Vy ste nežili život tak ako ste chceli, ale tak "ako sa patrí a ako by sa malo" a ze ste museli skákať hneď ako Váš otec zavelil bez ohľadu na Vaše akt. rozpoloženie. Ale prosím nenúťte svojho syna žiť rovnako. On to nechce a na rozdiel od Vás aj má odvahu to prejaviť. Prosím nedržte ho pri sebe v dome, ak prekračuje Vaše hranice, verte mi, že on to zvládne aj bez vás. A aj zvládne, veď je viac-menej samostatny aj u vás v dome, pracuje, peniaze má....
@rawmamka to mi je jasne, ale robit niekomu na truc, mi pride hlupe, myslim si, ze syn je vypocitavy, inteligentny moze byt, ale podla mna neempaticky, ale ved to nechajme, obaja maju svoj podiel viny, ale pristup syna sa mi nepaci, ak by nebyval s otcom, ten by mu nezasahoval do zivota a mohol by si zit podla svojich predstav
@mamutka co ako ? je to zasran co on mi ma co kazat do zivota . Ja som musel makat starat sa za komunistov nic nebolo nic som si nemohol dovolit . Ked som chcel mat deti a rodinu a dom musel som setrit a nic som nedovolil . A on rozhadzuje kde to sme ? Pochvalit ze ho vie varit ? Sak to je samozrejma vec kazdy debil vie uvarit mrazeny polotovar . Mna rozculuje ta lenivost neze by si varil cerstve kazdy den on je lenivy tak ze vari len v nedelu a namrazi si , lebo je lenivy varit a starat sa kazdy den . A ja sa s tym nezmierim ze tak zije lebo dopadne zle ostane sam a ludia ho maju za debila . Isto aj ty jeho kamarati ho maju za dvorneho sasa a volaju ho vonka aby sa mohli smiat na tych bludoch co hlasa a on si mysli aky su to kamarati . Ludia ziju tisice rokov tak ze maju rodiny a deti nijak inak jednoznacne dopadne zle . Vsetci stary mladenci s mojich rocnikov su alkoholici nenormalny ktory predcasne zomieraju . To ma takto dopadnut ? O to horsie ze berie tie drogy ? Ja som to ukazoval kamaratovi a on povedal ze to drogy su pretoze on je ties taky podivny hipik .
@zltalienka ja som mu hranice stanovil a neustale to nedodrziava a tym ze ho poslem prec sa nic nezmeni aj tak sa za neho budem musiet hambit pretoze takto bude pokracovat aj mimo domu . A to nic neriesi drogy si kludne necha predsa niekde inde alebo u kamarata .
@zuzana76 no sak je egoista a sebec a co ? Su na to zakony ze nemoze ? Ach jaj cele zle 🙂 Myslis ze zivot je o tom chovat sa dospele ? Co s toho clovek ma ? Ze to uznas ty ? tak fajn 300 mesacne a vsetci taky budeme ale zadarmo ? Clovek predsa nemusi robit veci co nechce bez adekvatnej protihodnoty , a ak vo fotrovi nema oporu motivaciu pripadne akceptaciu tak na neho moze nasrat nic mu nedava aby robil nieco co nechce 🙂
jozefovym prispevkom z 15:10 hod sa vsetko vysvetluje ..... tu niet co rozoberat .
jozefa rozculuje to, ze jeho syn je stastnejsi a bezstarostnejsi ako on bol vo svojom zivote za komunizmu ...
hovori sa tomu zavist , a nenaplnenie vlastneho zivota atak si radsej poukazuje na chyby ostatnych v zivote, aby nimi mohol manipulovat a citit sa lepsie ...
@jozef1473 teraz ste sa ukázali! Tak on je lenivý zasran, lebo nevari každý deň. Navarí a zamrazi.... Och kolo lenivych spin je tu medzi matkami. Lemry čo varia obden a nie vždy čerstvé pre nejakého akuratneho manžela, ze?
A veľa o vašom postoji naznačilo ako ste predtým komentovali, ze on si chodí na obedy do kantiny a vobec ho netrápi, ze to stojí 3,50!!! Áno, kolegovia chodia spolu na obedy, a bezne to stojí aj viac. Má len ticho suchat nohami dakde v kúte, aby jedol lacnejšie, lebo otca serie kantina? Ok, za rozhadzovanie peňazí považujete aj obedy za stravenky, celá táto téma je rovnako objektívna a reálna ako tento postoj.
@zltalienka Súhlasím s tebou, len myslím, že v diskusii Jozef písal, že syn prispeva na domácnosť, syn aj varí, aj perie (aj pre otca), aj upratuje, aj vie všetko porobiť, .... len akosi nie podľa predstáv a časového harmonogramu pána Jozefa - to je však otázne, či je to skutočne tak a či je to niečo zlé zo synovej strany, pretože kvantum ľudí, ktorí bývajú s rodičmi má obdobný problém. Ak je pán Jozef už dôchodca a jediným jeho zmyslom života je syn, tak to potom má syn ťažké. Otázke znie prečo syn zostáva u otca, napriek tomu, že sa vie o seba sám postarať na 100% - buď je to z pocitu záväzku voči rodičovi alebo je to pocit hnevu, nenávisti ako otcovi vrátiť to, čo na mne páchal v detstve.....Je to smutný príbeh a pre ostatných varovanie, ak nechcú dopadnúť ako pán Jozef. Btw ako už niekto písal, nevieme, či v tom sáčku boli drogy alebo nejaké anaboliká a pod., ktoré dnes mladí berú ako my kedysi lentilky (samozrejme, nesúhlasím s tým, ale je to každého osobná vec ako so svojim zdravím naloží - niekto pije, niekto fajčí, niekto berie anaboliká, sypačky.....).
@zuzana76 Chápem, samozrejme, že ani syn nie je bez viny, ale všetko sa to podľa mňa odvíja od detstva, teda od rodičov a ich prístupu k deťom, k výchove.... možno ani pán Jozef nemal šťastné detstvo a láskavých rodičov, ktorí ho ľúbili takého aký je.
@mamutka presne jak som povedal curak je to 🙂 takychto kretenov rozoznam na 100 honov 🙂 Prasivy manipulator ktory si kompenzuje svoju vlastnu neschopnost dehonestovanim ludi na okolo seba .Mam podobneho fotra viem ako to je .
@rawmamka no hej tak ako vravis , je to curak co vidi problem vo vsetkych naokolo len nie v sebe . A drogy dneska berie kazdy druhy ako druh relaxu 🙂
@jozef1473 takže syn je inžinier, má svoj byt, operie si, navarí si čo od neho chcete?celkom je šikovný sú aj takí čo nemajú nič a nevedia nič.necitala som všetko iba pár príspevkov
Drogy to nekomentujem. ..
V Tom má chlapec pravdu, že príde z roboty a nemôžete mu dať niečo robiť asi sa k nemu chovate ako k malému.Jasne, že by mal pomôcť, ale....nie, že otec zaveli a už ide.To, že vy ste sa tak nechali k svojmu otcovi chápem vtedy bola iná doba neoponovalo sa, lebo ste dostali pár faciek, takže sa dusila v sebe zlosť žiadny názor len poslušnosť.To bola pre mňa chorá doba strach a autorita.
30 tnik Vás nebude poslúchať na slovo
Dnes sa zenia chlapi aj v 40 tke je to iné možno sa nechce ešte viazať a mať deti jeho vec, názor
Čo tak ho začať rešpektovať a prijať takého aký je??
Lebo naozaj sú deti, ktoré pijú, flakaju sa, nepracujú, kseftuju zas taky zlý nie je.Pocul niekedy od Vás pochvalu či milé slovo či to sa od otca tvrdého chlapa nepatrí vyjadriť city?
@michal3691 co si to dovolujes ? ta zazalujem za urazku na cti ty sopliak . Ak si nieco myslis tak si to nechaj pre seba nik tu na to nieje zvedavy !!!!!!
@michal3691 Tak to mi je ľúto Michal, že si si niečim takým musel prejsť a ako vidno nechalo to na tebe svoje stopy 😔, vo svojej podstate máš pravdu, ale chýba ti elementárna slušnosť (spôsob vyjadrovania) a čo je ešte horšie - empatia. Ja si tiež myslím, že Jozef nebol dobrým otcom a zrejme ani manželom, ale snažím sa pochopiť prečo je taký aký je .... zrejme si prežil v detstve podobné zaobchádzanie a nie každý v sebe má takú silu ako jeho syn, že si to uvedomuje a nechce to prenášať na ďalšie generácie nešťastných detí. Ja len dúfam, že aj ty si v sebe našiel dosť sily a správaš sa kľuďom úplne inak ako tvoj otec k tebe. Ak nie, držím ti palce, aby si to dokázal.
@jozef1473
@jozef1473 podľa mňa je veľmi zodpovedný a dobre uvažuje v nedeľu navariť a zamraziť.Co on je žena s malými deťmi, že má každý deň variť??vy ste varili v jeho veku?
Sú chalani, ktorí prehajdakaju celú výplatu na reštaurácie.Ked prečítam ostatné napíšem, ale v podstate čo som prečítala súhlasím so synom
@jozef1473 Ale ujo je demokracia to neviete ze dneska si mozete hovorit co len chcete a do nijakeho kadroveho posudku sa to nedava ? Zazalovat ? Najprv treba zacat s malymi vecami napriklad ako zapinanie pracky a podobne , do zazalovania sa nepustajte bude vas to stat vela nervov a penazi a aj tak s tym nic nedosiahnete hahahahaha , chodte si vzat tu tabletocku od syna bude vam lepsie fakt 🙂
@jozef1473 a ste si isty, ze na vas su ludia zvedavy ? na to ako mate potrebu riesit styl zivota inych ? lebo tato diskusia mi pride uplne zbytocna, riesi sa tu generacny problem , kde vy mate inu predstavu o zivote, vsetko by malo byt nalinajkovane ako za stareho rezimu, a vsetko co ide cez ciaru je zle ...
mali by ste sa uvolnit, a zacaz si uzivat jesen zivota . ani sa nenazdate a zistite, ze ste zivot premrhal staranim sa do druhych zivotov, pritom z toho vasho vam neostalo nic
@rawmamka spravam sa k ludom podla ich zasluh , s curakom sa musis bavit po curacky pretoze oni su tak zvyknuty isto ho foter mlatil remenom on nechape inemu on riesi len to co mu nesposobuje bolest , cili on nerozoznava ine delenie nechape ze existuje viacero inych ciest on vidi vsetko bud bielo alebo cierno . Ist na takeho cloveka slusne nefunguje to musis po buransky tomu uz chape lebo tak s nim jednal foter 🙂 Empatia je slabost ktoru ludia zneuzivaju tu nemam a je mi dobre .
@michal3691 Rozumiem ti a opakujem - máš vo veľa veciach pravdu, ale mne sa napríklad s empatiou žije veľmi dobre a som rada, že poznám a mám okolo seba veľa empatických ľudí - bez nich by bol tento svet len jedna ponurá planéta plná buranov a čurákov ako ty vravíš 😉. A v takom svete by pre mňa nemalo zmysel žiť....
@rawmamka to je pravda ale aj keby si nemala empatiu nebudes sa spravat nejak zle ak si vnutorne spokojna 🙂 ani najvecsi burani sa na extaze nespravaju buransky 🙂 Podla mna je curatstvo a burania sposobena Troma vecmi :
1. Ocakavania su vysie alebo iny ako vysledna realita
2. Nasledna neschopnost sa zmierit so situaciou pripadne najst sposoby jej riesia tak aby bola primerana ocakavaniam .
3. Nerealne ocakavania a to sa vraciame k bodu 1 a 2 🙂
A nasledne s toho plynuca agresia vyvolana frustraciou 🙂
@michal3691 nemal by si takto ľuďom nadávať. Je to frustrovaný človek predovšetkým. Sám mal direktivneho otca a pravdepodobne nikdy nemal čas a priestor pestovať vlastné záľuby a žiť slobodne. Mal by sa venovať pohybu, bicyklovat, turistikovat, či na ryby chodiť, proste okyslicit mozog a dopriať si voľnosť. Možno by potom nebol taký.
@mamutka v prvom rade si myslim ze tento profil vznikol len za ucelom nasrat tu co najviac ludi pretoze neverim ze sa nejaky stryco registruje na kona a hned napise na forum takuto blbost. To ze takych vidlakov je vela, to je jasne, ale obvykle travia soboty v krcme a nie za pc, ten zvycajne neovladaju. Moj skromny nazor.
@jozef1473 tak... v prípade, že ste reálna osoba a reálny problém opisujete... je mi vás s hrozne ľúto. Takýchto ako vy sú na Slovensku stovky a je to presne pozostatok komunizmu. Vyhovárať sa ako sa nič nedalo? Prepáčte moja rodina za sociku takisto nič nemala musela makať žiť z ruky do úst, ale akonáhle to padlo začali sa vzdelávať išli po lepšej práci, makali na sebe aj na svojej rodine. A dosiahli veľké veci a veľké úspechy. Lebo chceli. Vy ste s prepáčením slaboch, ktorý si nevie spraviť poriadok vo vlastním dome. To ste asi od tejto diskusie nechceli...ale viaceré Vám to povedali. Je to vaša vina. Syn nemôže za to, že nespĺňa vaše predstavy . On si ich nevymyslel. Sú len vo vašej hlave. Proste mu dajte pokoj a zmierte sa s tým, že šťastný môže byt aj takto. A keď sa Vám nepáči, nechajte ho odísť.
@michal3691 si mu dal 😂😂😂 dá sa aj slušnejšie ale tak v zasade suhlasim... koledoval si
@jozef1473 Ale zmení sa a mnoho! Tvoj syn (a rovnako celý svet, pred ktorým sa za neho tak veľmi hanbíš) bude vedieť, že toto správanie je pre Teba neakceptovateľné. Syn si bude musieť poradiť sám a ver, že si poradí.
Problém však podľa mňa je, že Tebe nejde o synovec dobro, ale o Tvoju "pošramotenú" povesť, vďaka synovi.
@rawmamka až na tie "drogy" mi príde daný "syn" ako bežný mladý v jeho veku. Máloktorý sa ženie do zakladania rodiny, kým nenájde tú pravú, alebo kým sa nezadari. Väčšina si chce len užívať a nemať zodpovednosť. Tento sa vie aj o seba postarať a dokonca má aj vlastnú nehnuteľnosť....nie je to celkom stratený prípad. Len kvôli čomu žije s otcom?
Možno je najväčším problém u vás to, ako vás vidí okolie.. vykašlite sa na okolie, netlačte na syna. Veď čo čítam on je vlastne samostatný len u vás žije. A vám to vyhovuje. K drogám sa nevyjadrujem..Boh vie čo to vlastne ma..skúste sa odosobniť, ukľudniť..aj keď viem že je to ťažké..a možno by aj odlúčenie prospelo. Vedvidite sám, že s matkou,s ktorou nežije, má vzťah lepší..v dnešnej dobe 29 ročný ešte ozaj nemusí byť ani na zenenie zrelý..a možno lepšie žiadne manželstvo, ako nešťastne. Nechajte ho tak, nerozculujte sa.nepomozete si
@zuzana76 nemôžeš súdiť z rečí otca, že mu syn robí napriek.V čom napríklad, že otec si niečo zmyslel robiť, keď syn prišiel z roboty?mám podobného kamaráta má 35 t slobodný dobré zamestnanie robil v zahraničí zopár rokov jedináčik otca má despotu typu nikdy z teba nič nebude, si nula ja v tvojom veku....nie raz mi povedal, že má celý život na hovno s prepáčením, lebo vl.otec ním pohŕda ide za ním na chalupu za hodinu sa pohádajú a ide domov.X krát mi povedal, že otec sa až vyživa v tom, aby mu povedal no co naco sú Tí 3 jazyky, ani frajerku nemáš, žiješ život ako puberťák uz sa spamätaj.Povedal, že v dobrej viere ide za otcom a ten si na ňom vyleje zlosť.Su aj takí chudáci neempaticki a podobne sa správa jeho otec k manželke.Iba ja egocentrik vy ste nuly.
@jozef1473
Niekedy si myslím,že týmto príspevkom sa niekto zabáva
Za komunistov ste mali istú prácu a nie hypo na 30 rokov, tak ste nemali stavať dom, ale žiadať o byt.To je Vaša chyba, že nemáte vl.nazor, stale sa ohanate čo by sa malo, nemalo.Mozno žije s Vami, lebo chce pomôcť s nájomným btw.naco Vám je veľký dom... buď ho prijmete aký je, alebo odíde k sebe oželie peniaze z prenájmu a príde raz za 2 týždne.Keby Vás tak neznášal dávno by odišiel.lenze ste asi rovnaki neviete vyjadriť city asi to v detstve nepoznal ste typicky chlap studenej výchovy žiadna podpora, opora, žijete vedľa seba ako dvaja cudzí ľudia.
Lebo ste obaja hrdi:(
@zuzana76 ty ze by si takeho muza nechcela? On na teba urcite tiez nie je zvedavy, taketo argumenty su fakt od veci 😂
@matazirafa nie nechcela, to je konstatovanie a dakujem za mojho muza, stacilo mi precitat si par tem kam prispieval dotycny a mam aku taku predstavu, aj ked ho nepoznam a mozem sa mylit , to je predsa ludske 😉

@zuzana76 Možno u toho otca žije len preto, že mu je ho ľúto, pretože zostal sám a z toho ako Jozef reaguje čo i len na zmienku o tom, žeby syn mal ísť bývať do svojho bytu, mi je viac ako jasné kto koho potrebuje viac...... Syn je podľa mňa inteligentný, samostatne a kriticky mysliaci, vyštudoval, zamestnal sa, vie robiť všetko ako píše Jozef od vody až po elektriku, vie si aj upratať, len to zrejme nerobí tak a vtedy ako si to otec predstavuje, sám si varí (dokonca rozmýšľa dopredu a navarené si zmrazuje), na obedy sa stravuje za stravenky v reštaurácii, tak ako nespočetné množstvo pracujúcich ľudí, perie si sám (dokonca aj otcovi),..... byt dal do prenájmu (nepredal ho a neprehajdákal), s matkou má kamarátsky vzťah, ale paradoxne matka s Jozefom zrejme nemala, keďže sú už exmanželia. Možno ten syn nie je ani zďaleka taký zlý ako sa nám na začiatku javil..... Ak Jozef od malička v ňom živil pocit, že ho nechcel, ale mal ho, len preto, že Boh to tak káže, že mu neustále robí hanbu, pretože nerobí veci presne tak ako by si Jozef predstavoval a určite celkovo výchova sa niesla v takomto duchu, tak sa nečudujem, že syn má takýto postoj aký má.
Možno syn nechce byť takým otcom aký bol ten jeho, možno nechce mať rodinu, ktorá nepriniesla radosť a šťastie nikomu z nej,..... napriek tomu si uvedomuje, že otec s ním chce byť, pretože ho má svojim divným spôsobom rád a syn cíti záväzok (najmä ak je jedináčik). Zaujímavé by bolo vypočuť si aj druhú stranu - syna a exmanželku pána Jozefa. Možno by sme sa čudovali ako vnímajú situáciu oni a aká je realita.