icon

Problém s manželom ohľadom upratovania a varenia

felllicita
28. apr 2015

S manzelom, sme spolu uz 5 rokov, ja 29rokov a on 32rokov. Obaja chodime do prace, deti este nemame, ale v najblisiej dobe planujeme zalozit rodinu, Problem je v tom, ze uz cele roky sa snazim prevychovat manzela, a vysvetlit mu, ze po sebe si musi i upratovat, prat, a sem tam i nieco uvarit. Za rok upratal, asi 3x, a navaril asi max 15x, za to co ja upratujem a zbieram po nom veci kazdy den, periem, varim, ..... Niekedy si pripadam ako sluzka... :(. Ked ho napomeniem, ze treba i kupelnu umyt, zachod,...tak nereaguje. Ked raz az trikrat za rok umyje kupelnu tak ocakava ze mu padnem az k noham a budem mu velice vdacna..., ale ze je to umyvam kazdy tyzden, tak to je v poriadku.... Niekedy mi je az do placu, ked pridem domov a nenajdem to v takom stave ako ked som odisla rano, ale najdem vsade spinave pohare, taniere, omrvinky na kuchynskej linke, ... A on si lezi pri TV alebo PC, zatial co ja hned z roboty ako pridem upratujem a varim.... I to ked som dnes isla varit, tak sa urazil a sa prestal so mnou rozpravat, ze sa ho nikdy nespytam co by si dal za jedlo.... Poradte, uz neviem co mam robit....ako to mam chlapovi vysvetlit, ze i ja by som aspon raz za cas prisla do cisteho bytu, sem tak keby od seba nieco upratal a navaril.... a hlavne sa za kazdym neofucaval a nemam svoje nalady, pre nic za nic.

PS; typ na rovinu rozhovor o upratovani som mala par rokov do zadu, bohuzial nepomohlo. Manzel sa urazil... ze tak nebude radsej robit vobecnic, ved i tak podla mna nic nerobi.... ^
PS2; zhruba 3 tyzdne do zadu som sa rozhodla, ze upratovat nebudem, a uvidim do kedy to on vydrzi,...ale zjavne dlhsie ako ja...lebo uz sa to nedalo vydrzat a musela som upratat, a hlavne vytiahnut jeho veci z pracky po tom co tam boli zhruba 5dni....

Strana
z7
peneloppe
2. máj 2015

Boze zeny, tato tema sa uz tak zvrhava. Kazdy to ma doma inak. Ved to je normalne. Kazdy nech si to zariadi ako im to vyhovuje. Nie je na to ziadne pravidlo, ako by to malo byt. Je to len a len na nas.
A osobne si nemyslim ze chlap musi vediet varit a upratovat a neviem co este. A uz vobec by som neocakavala od svokry aby naucila syna varit. Je dobre ked su zrucni a chytaju sa a vedia daco rychlo ukuchtit ale nic by sa nestalo keby nevedeli. Ide skor o to ako sa postavia k zene a k jej povinnostiam a co od nej ocakavaju alebo skor vyzaduju.
Ja mam dvoch synov a nebudem ich ucit varit. Naucim ich zopar zakladnych veci aby sa vedeli o seba postarat ked budu musiet. Ved stravovat sa mozu aj vonku. A snad sa dobre ozenia. Alebo neskor sami zistia ze ich varenie bavi, ze co to vyskusaju. Ale urcite ich naucim, uz ich to ucim ze si maju upratovat sami po sebe a necakat na sluzku.

timea7
2. máj 2015

@lilitela jasné, od záclon až po botasky, všetko dokopy....tiež si myslím, že je to dosť zľahčené.

rakywanda
2. máj 2015

@lilitela muža som si vycvičila, že ponožky sa nedávajú do guličky, vrecká si musí povyberať sám....malá detto. nie som slúžka, operiem, vyvešiam, zložím, to im musí stačiť. čo sú bez rúk, či čo? dokonca už im to odmietam dávať aj do skrine.

cawes
2. máj 2015

Tak idem aj ja prispiet. Obaja pracujeme moj na plny uvazok ja na polovicny. Nasa praca neni sice manualna ani nesedime za stolom skor sa narobime dost tym ze musim byt koncentrovani proste hlavou na mieste. Robime na smeny ja len ranne a moj len po obedne. Cize ked mam extremne rannu vstavam pred 3 a moj kolkokrat pride akurat z prace.
K upratovaniu moj vari aj pecie a nie nevadi mi to a nevymenila by som to za nic a nikoho. Neni nic lepsie ako ked lridem z prace a caka ma predjedlo, hlavne jedlo salat a dezert doma vsetko uvarene. Pritom kolkokrat pozehli alebo poupratuje co treba. Ked treba skladat skrine alebo nieco chlapske tiez s tym nema problem. Som vdacna ze som nasla partnera ktory s nevala na gauci ale aktivne pomaha z domacnoatou. Fungujeme tak ze ak mam volno ja tak robim vsetko ja ak periem tak ja to potriedim postriekam ak treba dam prat vyvesiam moj to posklada a da do skrina co treba zehlit mi necha na boku. Ked ma volno on a ja nie tak opacne.

timea7
2. máj 2015

@peneloppe veď práve preto, že je to všade inak, je dosť odvážne písať, že muž má robiť mužské práce a žena ženské. Podstatné je, aby to obom vyhovovalo, len tu v poslednej dobe príliš veľa žien píše, že to tak nie je.. 😠 😠 😠 😠

rakywanda
2. máj 2015

môj muž si napríklad 3 roky myslel, že máme samočistiaci sprchový kút. keď sme ho kupovali, tak pani povedala, že je samočistiaci, ale keď dodávala, že to v prípade, že ho budem pravidelne striekať nejakou chémiou, aby tam nezasychali zvyšky sprcháča, to už si muž sedel na ušiach. bola som na MD, takže som ho vždy drhla poobede, keď malá spala. potom som začala pracovať a v jednu sobotu ma muž "vymákol" a veľmi sa teda čudoval, že čo to tam robím, veď on je samočistiaci 😀 😀 😀 to len tak na odľahčenie.
môjmu teda bordel v dome vôbec nevadí, hovorím mu, že keby ma nebolo, tak skape v špine.
keď sme začali spolu žiť, nejako si nechcel upratovať veci, všade sa povaľovali, pár krát som ho upozornila, že mu ich vyhodím von oknom, haha sranda, až jedného krásneho dňa leteli.
variť - varí a dokonca dobre, baví ho to. s tým poriadkom je to horšie. keď prešvihne moju mieru tolerancie jeho bordelu, stačí mu pohľad na mňa a vie čo má robiť. som tolerantná, ale odtiaľ potiaľ. do upratovania ho netlačím, to si robím rada sama, ale taký ten základný poriadok - riady do umývačky, špinavé veci do koša na pranie a pod. na tom trvám. pochopil, že sa neoplatí dráždiť hada bosou nohou.

sunshineka
2. máj 2015

@felllicita moj ani tolkokrat nenavaril 😀 niekedy ma to stve,ale povacsine si poviem,naco sa rozculovat.je typ chlapa,ktoreho ked poprosim,tak spravi.a niekedy sam od seba povie,ze dnes nic nerob,budem robit ja.no a jeho praca sa skonci umytim riadu 😀 naposledy sme si podelili pracu a vyslo mu umyt kupelnu a veruze umyta nevyzerala.sam od seba neurobi nic,ale ked som mimo domu a treba nieco surne urobit,tak spravi.vtedy ma prekvapi a viem,ze sa mozem spolahnut.ja po mojom nechcem,aby varil,ale keby som chcela,tak sa ho snazim nejako motivovat a nie prikazom.asi by sme si to podelili.jednu nedelu navarim ja,druhu ty.alebo cez tyzden,ak pride skor z prace,poprosit ho,ci by aspon nieco neurobil.

katkabg
2. máj 2015

@timea7 neviem ako to funguje tam....ja som pisala konkretne o mojom

shmoulinka1
2. máj 2015

@dadis na materskej som dva roky, uviedla som, ze vyse 6 rokov sme v spolocnej domacnosti a za celu dobu nevari a neupratuje. Predosle roky som bola rovnako vytazena ako on, dokonca este aj viac zarabala. A nerobilo mi problem varit, ked on varit nevie ani sa ucit nechce. Okrem toho varim zdrave rychlovky, takze mi to vela casu nezaberalo.

katkabg
2. máj 2015

@lilitela hehe no tak ze muz si urobi vzdy kopku co chce aby som mu oprala,ponozky prevratim pri pracke.A uz len nalozim,on si vypraace vacky.No a malinkej perem tiez normalne.Po oprati vyvesam,a potom pozbieram odlozim.Nevidim na tom ziadnu tazku vedu.To najtazsie robi pracka cize neviem fakt co je na tom narocne :D a to este sadim,okopavam,je pravda ze muz mi poryloval 🙂 on robi viac okolo doma,chodi do naroxne prace kde mu cez ruku prejdu tazke zeleza denno denne lebo robi srotovisko plus autoservis,prsty ma uz taakee zodrate cele od mozolov,a to je to posledne co by som chxela aby mi este luxoval doma ci umyval riady :D ale tak v kazdej domacnosti tomaju inak kazdemu ako vyhovuje.Je pravda ze ja nerobim ale tak robim vlastne kazdy den na nasom baraku

katkabg
2. máj 2015

@sunshineka a presne tak aj ja som bola s malou polroka na slovensku u mam na navsteve a ked sme sa vratili tak dom bol este v lepsom sstave akosom ho ja nechala cize vie saa postarat :D ale kako vravim mne to nevadi ako to mame doma

timea7
2. máj 2015

@rakywanda napíš značku toho samočistiaceho, aj ja taký chceéééém 😀 😀 😀 😀

timea7
2. máj 2015

@katkabg veď to je v poriadku, keď ste obaja spokojní, to je super, ja som len písala, že mi pripadá nefér, keď sú obaja manželia zamestnaní, aby muž prišiel domov a zvali sa k telke a žena pokračovala v domácnosti a okolo detí.

katkabg
2. máj 2015

A ano take zakladne aj moj,naje sa sprace si da do umyvadla,spinave pradlo da do kosa,sem tam smeti vynesie,opravi po dobe,kosi,ryluje,pili drevo a tak.to je jedno kazdy nech ma ako chce hhlavne nech to vyhovuje obom ;)

katkabg
2. máj 2015

@timea7 poznam take manz.pari hlavne tu Bg je to moderne,tu su muzi tak nauceny ako si napisala ze dvaja robia a ked sa vratia z robity chlap pted tv a zena za sporak.Take zas neuznavam.U mna je to ine kedze som nezamestnana

malabiba
2. máj 2015

@felllicita nechcem ťa sklamať, ale je málo pravdepodobné, že sa zmení, takže buď sa s tým zmieriš, alebo zľavíš z nárokov...je to dané výchovou a v 32 je to už hotový človek....určite má aj iné kvality a ako otec môže byť super 🙂 ....momentálne mám doma troch chlapov - dvaja sú v pohode, no už teraz vidím, že s najmladším to veru nedám na poriadok 🙂 - celý dedko - aspoň bude vedieť peniažky zarábať

dadis
2. máj 2015

@shmoulinka1 a? co tym chces povedat, ze sa ma uspkojit s danym stavom ako ty?
Ja zijem s muzom 11 rokov, 3 roky bez deti, 2 roky s 1 dietatom, neskor s dvoma, najprv na MD a RD, potom part- time, full- time a teraz opat part-time. V kazdej zivotnej faze sme sa domacnosti venovali podla aktualnej moznosti. Nevies si teraz predstavit, ako by si bez pomoci zvladla skolkara, skolaka, cize odniest a vyzdvihnut, kruzky, ucenie, nakupy. varenie, pranie, zehlenie, upratovanie, aktivity s detmi vonku i doma, navstevy rodiny, pracu na 9 hodin denne, cestovanie v zapchach, pravidelne cvicenie, vzdelavanie sa, relax, sex, pritulenie, rozhovory, kadernik, priatelstva. Bud je tam ochota sa spolupodielat alebo nie je. Upratovanie a varenie je len cast spolocnych povinnosti, skor ide o ochotu byt napomocny, je jedno ktore cinnosti kto preberie.

malabiba
3. máj 2015

@dadis ja mám len takú skromnú otázku - to naozaj doma toľko upratujete, nakupujete, varíte, žehlíte a periete?....veď dnes je toľko spotrebičov a vymožeností, kvalitné materiály, voľné priestory, nakúpiť sa dá kedykoľvek a aj na týždeň - chce to len dobrú organizáciu....a chlapa naučiť po sebe si upratať, pomôcť, ale aby mi stál pri hrncoch a behal s prachovkou? 🙂 🙂

dadis
3. máj 2015

@malabiba ani nie, urcite nevarim kazdy den, upratujem 1x do tyzdna, zehlim 1x za 2 tyzdne, periem cca 3 pracky do tyzdna. Ale zalezi od zivotneho stylu rodiny. Muz cvici kazdy druhy den, ja 2x do tyzdna, chodime byciklovat, na chalupu. Neviem si predstavit, ze cez vikend ideme na vylet, muz si lahne, ja spravim spolocne ranajky, upracem, nahodim pracku, vyvesim, nabalim ruksak a mozeme ist. Tak di to myslela? Nehovorim, ze to je na dlho, nezvladnutelne, ale ak to robia dvaja, trva to o polovicu menej, cas mozeme vyuzit na spolocne chvile. Uz nehovorim o tom, ze si neviem predstavit, ze si lahnem na gauc muz okolo mna beha a upratuje, myslim ze aj mojmu muzovi by to bolo blbe. Ked sa niekomu nechce, da sa to zabezpecit pomocnou silou. Ked sme na chalupe, tam mame sily rozdelene inak, on prebera tie muznejsie prace:kosenie, kurenie, chystanie dreva, opravy a ja som v kuchyni. Ale urcita spravodlivost tam musi byt.Nehovorim o tom, ze vieme ocenit pracu toho druheho, ked si ju skusime ( ja muzske prace, on zenske). Ale ja to nikomu nevnucujem, kazda rodina je ina, len som chcela upozornit, ze tej prace v rodine bez deti je vacsinou malo, ale uz vtedy si vsimat ochotu pomoct, lebo neskor toho bude podstatne viac. Ja sa nepotrebujem svojmu muzovi za kazdu cenu zapacit, najma na ukor mojej vlastnej ucty. Ked ma niekedy poznamky na moje kucharske umenie ( no nic moc, nepeciem takmer vobec, uprednostnujem jedla do 30min pripravy, polotovary vsak nie) tak mu poviem, ze ked ma mojich 18tich spoznal, tak som varit nevedela a nebolo to jeho vyberove kriterium.

moni244
3. máj 2015

@lilitela ano, presne tak, vytriedene to uz je, ked sa hadze do kosa, netriedim podla farby, lebo to by som prala prazdnu pracku, rolujem az po oprani, aj otacam vtedy, mikiny su uz zapnute, ked idu do spinaveho

felllicita
autor
3. máj 2015

Tak zeny, mame co sme si vybrali asi :D Tento tyzden, som ho zapojila do upratovania, trochu sa nafrflal, a za 10min. co upratoval uz si musel sadnut.... 😀 . No co uz, zaciatky byvaju tazke... a to vacsina chlapov podcenuje take cinnosti.

Za posledny tyzden raz navaril, sice sa ma nespytal na co mam chut.... ale aspon ze nieco urobil.

Rozpravali sme sa o pani na upratovanie, a suhlasil, tak coskoro, budeme mat raz za mesiac upratany byt.
Uvidim ako to bude pokracovat, mozno sa trosku uvedomil, a vstupil si do svedomia, ze nemozem vsetko ustavicne robit, a sem tam i ten obal po sebe uprace.... uvidim do kedy.

malabiba
3. máj 2015

@felllicita no vidíš aká si šikovná🙂

Strana
z7