Problém s manželom ohľadom upratovania a varenia
S manzelom, sme spolu uz 5 rokov, ja 29rokov a on 32rokov. Obaja chodime do prace, deti este nemame, ale v najblisiej dobe planujeme zalozit rodinu, Problem je v tom, ze uz cele roky sa snazim prevychovat manzela, a vysvetlit mu, ze po sebe si musi i upratovat, prat, a sem tam i nieco uvarit. Za rok upratal, asi 3x, a navaril asi max 15x, za to co ja upratujem a zbieram po nom veci kazdy den, periem, varim, ..... Niekedy si pripadam ako sluzka... :(. Ked ho napomeniem, ze treba i kupelnu umyt, zachod,...tak nereaguje. Ked raz az trikrat za rok umyje kupelnu tak ocakava ze mu padnem az k noham a budem mu velice vdacna..., ale ze je to umyvam kazdy tyzden, tak to je v poriadku.... Niekedy mi je az do placu, ked pridem domov a nenajdem to v takom stave ako ked som odisla rano, ale najdem vsade spinave pohare, taniere, omrvinky na kuchynskej linke, ... A on si lezi pri TV alebo PC, zatial co ja hned z roboty ako pridem upratujem a varim.... I to ked som dnes isla varit, tak sa urazil a sa prestal so mnou rozpravat, ze sa ho nikdy nespytam co by si dal za jedlo.... Poradte, uz neviem co mam robit....ako to mam chlapovi vysvetlit, ze i ja by som aspon raz za cas prisla do cisteho bytu, sem tak keby od seba nieco upratal a navaril.... a hlavne sa za kazdym neofucaval a nemam svoje nalady, pre nic za nic.
PS; typ na rovinu rozhovor o upratovani som mala par rokov do zadu, bohuzial nepomohlo. Manzel sa urazil... ze tak nebude radsej robit vobecnic, ved i tak podla mna nic nerobi.... ^
PS2; zhruba 3 tyzdne do zadu som sa rozhodla, ze upratovat nebudem, a uvidim do kedy to on vydrzi,...ale zjavne dlhsie ako ja...lebo uz sa to nedalo vydrzat a musela som upratat, a hlavne vytiahnut jeho veci z pracky po tom co tam boli zhruba 5dni....
@ivkadracova Ďík za radu. To mne v živote nepovie, že na čo má chuť. On povie, že hocičo. Ale ak sa mu to neľúbi tak to ofrfle. Tak preto stále varím to isté.
Ale už som si zvykla. 😀
Ja zrejme neporadim, co s tym, pretoze za takeho "nepomahaca" by som sa nevydala. My sme sa jemne okresavali pocas chodenia - on nakupi, ja vybalim. Ja navarim, on uprace.. . Resp. skoro vsetko sa da robit spolocne. Okrem toho chapeme jeden druheho, ze su proste aj tazsie dni - vtedy napr. neupratujeme alebo kludne upracem sama a jeho necham pred telkou (aj on mna). A drobnosti riesime s humorom: na zaciatku mu trvalo dlho, ak som varila ja, aby prisiel k stolu. Tak som mu jeho veceru zjedla. Odvtedy chodi hned 🙂. On ma dokonca so mnou este vacsiu trpezlivost ako ja s nim 🙂.
@gurmanka To s tým zjedením by som si teda nedovolila. 😕 Ale z duše neznášam, keď navarím, nachystám a on nejde k tomu. To ma ide doslova šľak trafiť.
Teraz nemôžem povedať ale ani slovko, lebo je veľmi vyťažený v práci a dosť maká a ja sa len tak poflakujem. Akože porobím aj doma,ale oproti tomu čo som musela stíhať kedysi.....
95@natalym potom už len barový pult v kuchyni, to nie ste oproti sebe, ale vedľa seba, takže sa nemusíš na neho pozerať 😀 😀 😀 😀 😀 Zľahčujem to, ale mne by to nerobilo problém, ani pohľad na neho, mne chuť do jedla vezme len choroba 😉 Tiež si myslím, že by ma zabil...vo viacerých témach som tu písala, že nemám problém ísť o deviatej v nedeľu večer pripraviť partnerovi jeho obľúbené jedlo, napriek tomu, že je navarené, lebo má naň obrovskú chuť. Ale je pravdou, že vo väčšine prípadov mi pri jeho príprave pomáha a nerobí mu problém pripraviť jedlo pre mňa a strčiť mi ho až pod nos. Mám ho rada, ale mám rada aj seba.
@natalym ono, nevztahujem to teraz na teba, maju zeny, ako vidim, tendencie bagatelizovat svoj prinos. Ved muz viac zaraba, viac maka, viac je unaveny, viac... Akoby si neuvedomovali, ze ich prinos v inych veciach je rovnako dolezity. Velakrat muz zvlada stresovu robotu, lebo ma v partnerke oporu - vie povzbudit, utesit, prebrat na seba cast stresu. Akoby to nebolo nic (prepocitajte to na terapiu a vyjde pekna sumicka). Emancipacia nie je o muzoch, je o zenach.. Ja toho mojho lubim a respektujem a nedovolila by som si ho urazat alebo nieco podobne. Ale zjest mu veceru? Kedykolvek 🙂.
Tak toto si neviem ani predstaviť. Môj by zúril, musela by som mu asi navariť druhé, oľutovala by som to 1000 krát, že som to zjedla. Aj by som to vygrcala. Už teraz som najedená.
@natalym Poviem otvorene, my sa v manzelstve zabavame. Nie je asi nic, co by som sa "bala" spravit. Samozrejme, vsetko v medziach slusnosti a ucty. Napr. ked sa jednemu nechce upratovat (a fakt ze su dni, ked proste cloveku sa nechce ani po pohar vody natiahnut, taky je lenivy), tak sa schovane pod perinu a tvarime sa, ze tam nie sme. Ale lenivca v zmysle "ja to robit nebudem" by som netolerovala.
@natalym Mňa by asi fakt zabil....nemám problém občas stráviť celý deň v pyžame a nič nerobiť, ešte partnerovi zavolám, či už ide z práce, či si už mám to pyžamo vyzliecť 😎 Na druhej strane on zase vie, že mám toho občas vyše hlavy - 😎 napr, dnes - varila som, piekla, nakúpila, hodinku som strážila dve bublinky, oprala a povešala dve práčky, pracovala v záhrade a teraz sa snažím dokopať k tomu, aby som vliezla pod sprchu a trochu sa upravila, ideme stavať máj 😎 Miesto toho tu rozdávam rozumy 😝 😝 😝 , ale už idem, baby nezabudnite - zajtra sa bozkáva pod rozkvitnutou čerešňou!! Ak nenájdete,môže byť aj pod čerešňovicou 😀
@natalym Kazdy ma nastavene v manzelstve svoje pravidla - kym dotycnym dvom vyhovuju, je vsetko ok. Ja zarabam asi tak tretinu manzelovho platu. Ale zas, som krajsia ako on 😉. Je to hlavne o ludoch, mame na vacsinu veci rovnaky pohlad, preto niektore veci idu automaticky, resp. nezhody, ake citam tu na MK (svokrovci, peniaze, urazky, domacnost) jednoducho nemame.
Vykasli sa na poriadok a varenie. Nemate deti, uzivaj si. Zaplat si upratovacku. Problem je v tom, ze ty si sa sama pasovala do ulohy zodpovednej za varenie a poriadok a on je tvoj podriadeny, iba plni tvoje predstavy podla toho, na kolko si schopna ho motivovat, evidentne velmi nie 😃. Zmenit musis seba, seba presvedcit o tom, ze ked si po praci das miesto varenia sex, tak sa svet nezruti. Mozno vecera bude a mozno nie. Nebudes menej skvela ked vam uprace upratovacka, ani ked si das na obed tresku. Mozno budes prekvapena, kolko sa vyriesi tym, ze sa zmenis ty. Ale v takom nerovnom vztahu, aky teraz mate, by deti nemali co hladat, najprv sa zladte.
necitala som prispevky, ale k tomu len tolko, preco by musel kazdy muz varit? my sme spolu 6,5roka, mame dieta, dalsie na ceste a nevaril ani raz za celu dobu, mozno tak 5x caj a 2x prazenicu. Upratujem taktiez len ja, mozno parkrat povysaval, este predtym, nez som bola na materskej. Mne to nevadi, pretoze okrem prace este podnika a namaka sa teda dost.
@shmoulinka1 vsak kazdemu ako vyhovuje. Zakladatelke temy evidentne sucasny stav nevyhovuje. Chcela by si ju presvedcit, aby sa so situaciou zmierila? Myslim, ze by si sa na to pozerala inak, keby si bola ty viac alebo rovnako pracovne vytazena ako tvoj muz.
Tak ja som s muzom uz 10 rokov,stale sa milujeme rovnako aaaaale moj muz vobec nevari,ani neupratuje,a ani nepere.To vsetko robim ja.Aaaaaale on kosi kazdy tyzden nvelky dvor aj vonku pred barakom,pilu drevo,chodi ro prace kazdy den orem nedele,tam sa uuuplne znici,este mi aj s malou pomoze.Ja v tom vobvec nevidim oroblkem.Mna bavi upratovat,varit,pracka ta pere za mna.Pravdupovediac ani si ho neviem predstavut za zehliacou doskou napriklad.Muz ma robit muzske prace a zena zas zebske podlka mna 🙂 aj ked niekedy by osom si nechala od neho daco navarit 🙂 zial on vie len prazenicu a vajickovy salat xiuxixi 🙂
@katkabg platí to aj pre muža, ktorý žije v paneláku a v práci sedí v kancelárii? Ten má aké mužské práce doma? A keď aj jeho žena pracuje, napr, 8 hodím stojí pri páse a majú tri deti? On má právo po práci na oddych, lebo mužské práce nie sú a ona môže variť, prať, žehliť, upratovať?....Každý vzťah je iný, v každom je ináč vyťažený muž a ináč vyťažená žena.
skús sa opýtať svokry, prečo tvojho manžela nenaučila variť a upratovať a spratovať veci po sebe.
baby mna by skor zaujimalo, ze ako to je ze za vas pere pracka, furt mi to vrta v hlave, viackrat som to tu citala, lebo ja ked idem prat, tak musim vytriedit farby, povytahovat zrolovane ponozky, prevratit oblecka na ruby, ak treba na mikinach zapnut zipsy, skontrolovat vrecka, zazrate flaky prestreknut niecim proti flakom a niekedy predprat v ruke + vyvesat mokre a zvesit suche, poskladat, poparit ponozky. No suma sumarum, cele aj 30 minut niekedy - tak poradte, ze ako si to ulahcit, To tam proste nalozite ako mate a zapnete a hotovo? Dik
@katkabg

@natalym to je v poriadku, nech je hladný a hladina alfa s ním 😀 😀 😀 😀 😀 Bez mihnutia oka by som si naložila, najedla by som sa, odložila po sebe, na jeho prípadné poznámky by som nereagovala a išla ďalej po svojom. Nie s pocitom víťazstva, ale s pocitom - je to tvoje rozhodnutie, že si nenaberieš jedlo a nenaobeduješ sa. Že bude hladný? To je ale jeho problém. Prečo by mi ho malo byť ľúto, keď jemu vôbec nie je ľúto, že si zo mňa robí servírku? Ako som písala, som vytrvalá, nie som hádavý typ, som flegmatik. Tvoj manžel by ma asi zabil....