icon

Problém s manželskou dôverou

9. apr 2020

Ahojte. Poprosím o radu, názor. Som vydatá už 11 rokov. S manželom máme dve detičky, pomaly predstavujeme domček. Ale nejako nám to už neklape a ja neviem ako ďalej. Je to strašný pocit, žiť vedľa niekoho komu nedoverujete, necítite sa byť milovaná, dôležitá pre neho. Pred rokom sme mali krízu, keď som zistila, že manžel tajne fajčí. Strašne ma stým naštval. Sľúbil že prestal, ešte aj vtedy keď som ho nacapala povedal, že to bola len jedna krabička. Lenze ja som pôdy si obe našla krabičiek viac a potom ešte aj podhadzovane ohorky kade tade.akoze debil, keby aspoň za sebou zahlási stopy, ale on nie. Potom som našla aj prázdne fľaše od alkoholu poschovavane. Tvrdil, že o ničom nevie. A mne sa občas zdalo, že má možno vypite, a smrdí od cigariet...občas som sa ho na to spýtala a on, že si vymýšľam. Vo výsledku som mala nakoniec pravdu a celý čas má klamal on. Gól bol, keď som ho náhodou nacapala s cigaretou, ešte som videla ako ju odhodil a mne do očí tvrdil,že si vymyslam a nič som nevidela
..a teraz pred mesiacom som si šla zobrať kvetináč na kvetinky a on zrazu dobre že má nezhodli z regály ako ochotne mi ho chcel podať. Ja že čo robíš a on tam samozrejme mal schované cigarety. Ale on si to ani nepamätal samozrejme že sú tam. Ja som plakala,povedala mu nech mi dá pokoj a. Myslela som, že to bude chcieť nejako riešiť s napraviť a viete čo urobil odvtedy. Prvýkrát za 4 týždne má a i nepobozkal, neobjal nič...za ruky sa držíme na prechádzke, ale inak kontakt žiadny. U nás to je stále tak, že kým nezačne niečo ja, o nezačne.ale teraz je tomu 4 týždne.toto že je láska? Okrem toho, je strašné v niektorých veciach nezodpovedný, o všetko sa starám ja,všetko riešim ja, keď robí s malým úlohy, musím to prekontrolovať a dotiahnuť ja, keď sa niečo robí,o všetkom musím rozhodovať a naplanovat ja. Už mám toho dost?! A za to všetko sa citim absolutne nemilovana, nechcena, neverím mu, nedá sa na neho spoľahnúť, je sebecky- on a jeho potreby na prvom mieste, raz za rok má možno rozveseli- proste ja sa rozdávame mám pocit, ale nie je nikto kto by naplnil moje potreby, kto by objal, rozosmial mňa 😔 naozaj som nešťastná. Ja sa nechcem rozviesť, ale mám sto chutí si niekoho raz nájsť ...aj tak by mu to bolo asi jedno 😔😔😔
scigaretou, on ju práve odhodil. A ešte do očí mi tvrdil, že som nič nevidela a on nefajčili!!!

diridiridin
10. apr 2020

Nenávidím veci typu "buď rada že len toto". Buď rada, že ťa nebije. Buď rada, že nehrá automaty. Buď rada, že nemá frajerky.

Nechápete, že primárny problém je, že klame? U nás je to to isté, veľa takýchto drobností aj väčších veci zatajil alebo inak hovorí ako koná (zajtra si vezmem voľno a budem s vami) a človek zrazu stratí dôveru vo všetko.

Ako viete, či sa nedohodli, že nebude fajcit? Možno by stačilo, keby povie, vieš čo, Anča, budem fajčiť. A nerobil to potajomky a zo ženy kravu, že smrdí ako keby došiel z krčmy a bude sa tváriť že nič.

Úplne ťa chápem, neviem ti poradiť, u nás máme podobný problém, akurát že moj muž je "schizofrenik" a chvíľu by sa rozdal a chvíľu je sebecký jak hovado, nevie nájsť zlatý stred a nikdy neviem čo od neho čakať.

janeninka
10. apr 2020

Urcite je tam viac rovín. Váš vzťah by si zasluzil restart . Viac rešpektu. Z oboch strán. Nastaviť si "pravidla." Aj mna by sa dotklo že zatlkal. No ak to len trošičku dokážeš skus sa spýtať prečo asi to tak urobil? Bál sa priznať zlyhanie? A ďalšia vec je že to znie tak že muz je pod tlakom - čo sa deje? Čo sa zmenilo?čo ine okrem cig a alkoholu by mu pomohlo? Držím palce. Veľmi

0kristina0
10. apr 2020

Uplne chapem ako to myslis, tu pomoze asi len sa rozpravat, rozpravat a rozpravat. V klude, bez kriku, povedzte si co vam jeden na druhom vadi a snazte sa to obaja zmenit. Ak budete obaja mlcat tak vase problemy sa nikdy nevyriesia.

autor
10. apr 2020

Ďakujem za pripomienky...budem sa snažiť si brať niektoré veci k srdcu, ale primárne...asi som zle napísala hneď prvý príspevok...trápia má tie jeho drobné klamstvá, trápi ma, že sa so mnou nechce porozprávať, že mi nie je oporou nie je ku mne úprimny... To sú základy manželstva, nie? Som. Ako matka...ok...ale asi nedobrovoľne...je toho na mňa veľa a veľakrát som mu vravela, že už nevládzem...nevládzem za nich všetko riešiť.....ja neviem ale ste tu niektorá, ktorá musí riešiť všetky papierovačky okolo domu, elektrina, plyn, kontrolovat platby hypotéka, poistky, znalec, Up, výpoveď, žiadosť do práce - telefonicky, mailom...školu, svoju prácu, atď...keď doma pnkovala, musela som aj tak deti chystať do školy ja: desiate, oblečenie, či sú zbalení...k tomu uz 2 roky som mala veľké zdravotné problémy a prešla som si naozaj ťažkým obdobím...a to si práve chvíle, keď vám ten ,spolubývajúci, nestačí...😔 Dnes mi povedal, že ma lubi... Ale kde sú skutky? Ja to necítim...ťažko to vysvetliť a asi ťažko pochopiť...

jumama
10. apr 2020

Ludia si zrkadlia: on ti vlastne ukazuje, ako neustale potrebujes mat vsetko pod kontrolou. Skus sa nad tym zamysliet. Bud sa prijmi aka si - teda ze rada vsetko urcujes a kontrolujes a nezazlievaj mu, ze je nezodpovedny ALEBO nechaj ho byt zodpovednym. Ako spravi, tak spravi, ale uz to nenapravaj, nekontroluj, nechaj ho, nech pociti dosledky svojho konania. Co sa tyka zakazov - vidis kam vedu, k skryvaniu. Zakazy a prikazy a tlak. Nech je ti to napriklad poucenim pri vychove dietata. Aj ono ak mu budes zakazovat, nakazovat, prikazovat, napokon si najde len inu spolocnost a iny priestor, kde ten tvoj zakaz porusi. Ludia sa rozhoduju z vlastnej vole. Rozumiem, ze ti fajcenie vadi, este viac ohrozujuci je tajny alkoholizmus. Ale ak je clovek za to trestany, citi sa zahanbeny a vinny a bude sa snazit este lepsie a este viac schovavat. Skus v sebe preskumat, ci by si dokazala tolerovat, ze manzel fajci v zahrade, dohodnete sa, ze bude pouzivat zuvku, ze si dobre vyvetra veci atd. Mozno ked zvolnis a povolis a nebude musiet utekat a skryvat sa, sam sa nakobiec rozhodne inak.... a aby si ty sama vedela s akym nepriatelom si sa rozhodla sama bonovat zakazmi - precitaj si co najviac clankov a knih o zavislostiach. Mozno zistis, spravne cesticky, ako nabadat a motivovat a mozno zmenis svoje reakcie. Nikdy nechci menit druheho, zacinaj od seba.

brita7777
10. apr 2020

@diridiridin tiez to vidim velmi podobne..mat doma pubertaka nic moc

luccija
10. apr 2020

Tak to je potom iná reč.Si unavená fyzicky, psychicky musíš delegovať niektoré povinnosti na muža.Zacni už dnes😀

halienka
10. apr 2020

vieš, veľa žien si takto samé uviaže slučku okolo kroku, že hneď od začiatku manželstva poberú na seba všetky tie zodpovednosti a starosti, lebo to chcú mať pod kontrolou, alebo jednoducho majú pocit že je to správne, že to tak má byť alebo neveria mužovi, že by to on urobil, zariadil rovnako dobre atď- Muž sa prispôsobí, v podstate má aspoň veget tak mu to vyhovuje. Po rokoch to zrazu žene začne prerastať cez hlavu a začne to chlapovi vyčítať, ale že to ona takto hneď na začiatku celé zariadila, to ju už nenapadne. Stále vravím, ženy nechávajte na chlapoch tiež časť starostlivosti o domácnosť, aspoň tú chlapskú, pri rodinných domoch je toho vcelku dosť, nech sa o to oni starajú. A nech to už urobia, zariadia akokoľvek, proste to treba predýchať, ale nebrať si to všetko na svoje plecia a potom to vyčítať, keď si si už chlapa na to za tie roky naučila, že to všetko robíš ty. To už ťažko napravovať.

rybkoava
10. apr 2020

@smejko25 tá kniha je super 😊 Kúpila som si ju zo zvedavosti, lebo ju tu chválili dievčatá.

rybkoava
10. apr 2020

Hlavne spomaľ. Keď môj muž fajčil, vadilo mi to. Vedel o tom. Mala som len podmienku, že nesmie fajčiť vo vnútri. Nakoniec prestal sám od seba. Prerábali sme dom. Vybavila som úver, manžel bol len papiere podpísať. Ja som obvolala majstrov, vybavila papiere, pretože sme mali na streche azbest, tak to bola neskutočna fuška vybaviť všetko. Manžel potom pomáhal manuálne chalanom, keď to robili. Chodila som do práce, nosila nákupy, vybavila obedy pre robotníkov, učila sa s dieťaťom... Keď ideme na prechádzku za ruky sa nedržíme... Keď napíše úlohy s dieťaťom samozrejme, že ich skontrolujem. Som rada, že sú aspoň napísané. Alkohol mi vadí, tiež mám nato dôvod. Nejaké to pivo, keď si dá nič sa nedeje. Keď je s kamarátom na rybách, občas si dajú aj niečo iné... 😊 Nenosí mi kvety každý deň, ani mi nehovorí každý deň aká som úžasná... Ale chodí do práce, pre dieťa do školy. Keď sa mi pokazí auto ide s nim ho do servisu, keď potrebujem ísť na väčší nákup ide so mnou. Keď potrebujem poryľovať záhradku poryľuje. Keď on potom urobí nejakú nezodpovednú prkotinu, privriem oči. Muži nechcú mať doma matky, ani sekery. Nemusíš byť dokonalá, stačí keď sa budeš viac usmievať a menej veci riešiť... 😊

lujza123
10. apr 2020

Myslím ze žijem (9 rokov) s velmi podobnou povahou ako máš ty, takze veľa situácii poznám z druhej strany.
Aj to s tým fajcenim a pitim je mi dôverne známe. Prestali sme spolu fajčiť pred 5 timi rokmi no mne sa odvtedy bohužiaľ párkrát podarilo znova zacat (ale aj skončiť). Áno schovávala som sa a fajčila tajne. Zajedno sa človek hanbí že nevydržal a za druhe presne toto sledovanie ci niekde nieje spak, večne podozrievanie a vysetrovanie..... To buďto poslúchas ako malé dieťa alebo si robíš po svojom ale tajne.
Akože je blbé sa takto schovávať ale je rovnako blbé dospelému niečo príkazovat a sliedit.

Skus trochu zvoľniť a menej kontrolovať.
Presun časť povinnosti mužovi (napríklad občas tie úlohy s deťmi) ale nechaj to na nich, neopravuj a nekontroluj to po ňom. Aj keď čosi zabudnú, no a čo, svet sa nezruti.

deti95060810
10. apr 2020

@rybkoava fajčiť dnuká? to ozaj nie. Mm fajčí - čo už, stojí to e, ale zas nerobím z toho tragédiu. Fajčiť chodí von pred dom na dvor. Leto - zima. Alkohol nedovolím aby sa u nás pil, na pivo hundrem - že môj dom nie je krčma. Do krčmy tiež nedovolím aby chodil. O mojom odpore ku alkohole som mu povedala hneď na prvom rande - takže si mohol kľudne vybrať....

nikyball
10. apr 2020

Ako ti má dôverovať a mať k tebe blízko keď robíš tragédiu a krízu z toho že fajčil a musí sa pred tebou schovávať ako malý chlapec.zbytocne ho prenasledujes, potom sa necíti pri tebe dobre a je určite nesvoj

jvlo
10. apr 2020

Potrebujete poradňu. Osobne by som mu pre cigarety robila maximálne scény, prípadne sa odsťahovala zo spálne,ak to z neho cítiš napríklad v noci. Z alkoholom by som zatocila ráznejšie. Vychádzala by som z domu aj rumovu aromu a kupila tester. Ak ta lubi fukne. Ak nie a nechce si dat pomôcť, nech ide kade lahsie. Vaz vztah predtava fungovať, ak ho chcete zachranit potrebujete pomôcť.

janickacrazy
10. apr 2020

veľmi veľa žien robí také tie vybavovačky a papierovačky v rodinách, lebo skrátka muži vačšinou na takéto veci nie sú, samozrejme sú aj výnimky a prečo si muža nenechala, ked si bola na PN deti vychystať do školy? lebo by im zabudol dať čiapku a tričko by mali naruby? možno prvý den by zabudli na desiatu? možno áno, ale ver tomu, že koncom týždna by boli deti vyšnorené ako treba, ty si mala ležať v posteli a tváriť sa že umieraš, potom by dostal on konečne príležitosť, chápeš? ja som tiež mala stres z toho, ako moj muž malého vychystá do školky, ked som začala chodiť do práce, lebo malý bol na mna veľmi naviazaný a veru prvý den mu reval o dušu spasenú, lebo muž nevedela ako nanho, tak som mu trochu vysvetlila, že nanho treba pomaly a pekne a od druhého dna fungovali ako hodinky, vobec som nečakala, že to pojde tak dobre, musíš mu dať príležitosť sa prejaviť

1gabriela13
10. apr 2020

Normálne sa mi pozastavuje rozum😂Ved je to dospelý človek nie decko. A nehnevaj sa, keby mňa niekto komandoval po každé co si dám svoje obľúbené proteínove tyčinky alebo vodnú fajku tak by som ho poslala k vode. Ze by na mňa každý krok niekto cihal že čo robím, od čoho smrdim atď, ved to je choré. Dovtedy sa budeš takto správať kým nezdrhne. Ešte čudo teda ze nezdrhol.

smejko25
10. apr 2020

@rybkoava ano to suhlasim ❤️ Ja som o nej prvý krat počula na predmanželskej náuke tak reku ze kupim uvidim 😁 velmi veľa ma naučila a hlavne sa na niektoré veci teraz uplne inak pozeram

nikyball
10. apr 2020

@jvlo a na záchod môže ísť kedy chce alebo je potrebné z neho spraviť úplne nesvojpravneho?

kozova87
10. apr 2020

Nehnevaj sa, ale toho chlapa si dobre drž, iný by ťa dávno kopol do riti za takéto scény... Mne sa zdá, že nevieš čo od dobroty...

ivangeline
10. apr 2020

Chápem ta . Som podobná ako ty. S tými cigaretami to bolo a je o tom istom. Sme sa dohodli,že prilezitostne a je dostatočne ohkaduplny,že sa umyje a vycisti zuby,keď dôjde domov a je so mnou a deťmi. No dievčaťa majú pravdu.. si myslíš,že vieš všetko najlepšie a inak to byť nemôže. Zadel prácu mužovi a pochval ho za to,že to urobil alebo za hocičo..a nechaj to na ňom. Bude to robiť ako on chce a kedy on chce. Proste fakt sa spravas ako stihacka,matka.. Ja som taká istá,ešte aj pradlo za neho pri posteli skladam a nahanam ho,aby dal do prania,lebo idem prat a nebude mať čo na seba...reku,nech nemá čo na seba.. jeho problém..aj on potrebuje mať priestor..len taký všedný príklad. Alebo ako má ulozene v skrini..jeho časť skrine..snažím sa to neopravovat a keď už,tak nepjndat,mne sa to nepáči,nie jemu a mne to vadí,nie jemu a je to jeho starosť,jeho veci,nie moje...a podobne. :D Takže ak tí niečo vadí,komunikuj s ním prvá ty a daj mu priestor na sebarealizáciu. Muž potrebuje počuť,že robí niečo dobre..chvála a rešpekt zaberajú..potom tí bude prejavovať lásky až až..

jvlo
10. apr 2020

@nikyball nehnevaj sa,ale ja by som s chlapom čo fajčí,klame a potajme popíja nebola. Mám rada svoje deti a takýto priklad do života by som im dávať nechcela. Ak by sa takto začal chovať môj manžel a nezacal by sa snažiť s tym nieco urobit,tak by som nevidela jediný dôvod s ním ostavat. Je absurdné,že za jediný dôvod kedy "smie" žena uvažovať nad tým, že odíde je to,ak ju chlap podvádza, alebo bije. Pri akomkoľvek inom nevhodnom spravani ma byt šťastná, že ma chlapa a suchat nohami.

nikyball
10. apr 2020

@jvlo je mi ľúto tvojho podpapucnika a myslím že skôr on utečie od teba

brita7777
10. apr 2020

@nikyball a to ze klame je akoze ok ? no nvm teda, klamat do oci a nie raz, nech si hlada podobnu druzku potom lebo klamar a neklamar to nejde moc dokopy

nikyball
10. apr 2020

@brita7777 treba sa zamyslieť v čom klame. Keď ty budeš jesť sladkosti a tvoj muž zakaždým z toho vyvodí krízu v manželstve a hysterické záchvaty tak tiež ich budeš jesť pre pokoj tajne.
Ak sa s tým autorka zmieri a nebude sa cítiť pri nej ako malé decko tak nebude sa musieť pred ňou schovávať s každou cigaretou. Tu je však problém na jej strane

brita7777
10. apr 2020

@nikyball sladkosti a alkohol a cigy dokopy okej..😂 asi preto je tak vela alkoholikov, lebo jedia sladkosti..v kazdom pripade vieme malo hodnotit a ukazovat kto je problematicky viac ci menej, no klamat sa nema a sebci do vztahu nepatria, sebecke spravanie je spravanie detinske. lahko sa nam pise, hovori, ked nemame takych partnerov, ale uz riesit taketo "prkotiny" musi byt velmi unavne

nikyball
10. apr 2020

@brita7777 hádam by si všimla že má alkoholika aj bez toho aby našla fľaše. Aj stíhačku mať za chrbtom musí byť unavne. Keď z cigarety je kríza za pivo by mal asi rovno rozvod

brita7777
10. apr 2020

@nikyball poznam minimalne dve zeny, ktore o alkoholizme muza nemali ani potuchy, ano zeny si velmi lahko dovercive, nechcu to vidiet, tie klamstva, chcu verit, ze ten partner by to neurobil az potom pride moment a bum..to ze sa to nestalo tebe resp to ze ty by si to hned vedela, ze je alkoholik pre niekoho nemusi byt take ocividne..ved su aj zeny alkoholicky, inak vzorne matky co sa k alkoholizmu dopiju rokmi a okolie to ani len netusi. Preco ju nazyvas stihackou, ved ju ani nepoznas, chcela by som vidiet, ci dokazes taketo veci povedat druhym aj zoci voci ci len anonymne

jvlo
10. apr 2020

@nikyball podpapucnik pozdravuje 😂 a želá ti rovnako šťastné manželstvo ako máme my

nikyball
10. apr 2020

@jvlo že ďakujem a nie že ho vytrestaš za to 😉

nikyball
10. apr 2020

@brita7777 dokážem a keďže nie som tvoj muž nemusím riešiť či to poviem anonymne alebo pod svojím menom, ja sa ťa nemusím báť tak ako on 🙂