icon

Problém s nevlastným synom

17. feb 2023

Prišla som si po radu. Mám poslednú dobu problém s nevlastnym synom. Chodia k nám aj so sestrou každý druhý týždeň. Týždeň u mamy. Týždeň u nás. My sme s mužom už dlhšie spolu žili máme aj dcérku. Manželova dcérka je zlatunka, pomáha so všetkým, teší sa z bábätka (bábo ma rok). Ona má 10r. Chlapec ma 12r. S nim je problém. Zo začiatku som bola premotivovana, chcela som sa zapáčiť, malá ma akceptovala hneď, ale chlapec si držal odstup to som tolerovala. No posledné mesiace sa veľmi škaredo vyjadruje na mňa. Keď hral online hru s kamošmi. Vravel, že ",tá tatova suka" to som riešila s nim hneď. Vyhovaral sa, že som zle rozumela. No stupňuje sa to. Ukladám prádlo do skrinky a on mi povie"ty si sviňa" alebo "sprostá" robí to, keď nie je muž doma. Keď pride muž tsk mu to poviem. On to s nim rieši ale chlapec je ticho. Niekedy začne plakať že on nič nerobi. Ja už naozaj neviem co robiť aj sa mu vyhýbam, ale on akoby naschvál ma provokoval.

apolka77
17. feb 2023

Dovoľuje si k Tebe len toľko, koľko mu ty dovolíš.
Keď to chces zastaviť, tak treba nahrať kľudne aj na skrytu kameru chlapcove správanie ...a pustiť otcovi aj pred ním. Musíš ho konfrontovat.
Tu musí potom zakrocit manžel a pevne dúfam, že bude nekompromisny a prísny.
Chlapec si toto nemôže dovoľovať.
Si veľmi mäkká zachvilu ťa môže buchnúť alebo tvoju dcérku a potom čo spravíš?
Už na začiatku si mala jasne povedať že takto sa u vás rozprávať NEBUDE!
Keď povieš manželovi ako s tebou rozpráva čo spraví on?
Lebo tam má hneď nabehnut a riešiť toto nehorázne správanie.
Či aj on sa tvári ako ty, že len aby neprísť do konfliktu?
Lebo či chcete či nie máte dosť veľký problém.
Chlapec je zákerný a je otázka času kedy si svoju zlosť nezačne vybijat aj fyzicky..
Voľakedy by za takéto správanie dostal od otca taký preplesk zeby si týždeň nesadol..
Riešte to, lebo už z tvojich reakcií vidím že sa bojíš 12 ročného zasrana.

cacianka
17. feb 2023

@lienka.7 od niekoho chalan rozumy má, lebo asi maminkin chlapček a silný vplyv, averzia na matkinu sokynu. Dcérku tak nemanipuluje, ale chalan v období skorej puberty je vďačný materiál.
Ja som slušná ku všetkým ľuďom, od 0 do 120rokov, a slušnosť očakávam tiež, aj od sopliaka - nie som žiadna handra aby sa čo len trochu neprimerane ku mne správal. Je v mojom dome, tak moje pravidlá, slušnosť na prvom mieste, pre vsetkych

cacianka
17. feb 2023

@apolka77 presne

eva8
18. feb 2023

Len trpezlivost, nepodlizovanie, neignorovania, ale nezlostenie sa. "Dobre, som suka, čo mám robiť, aby som sa zmenila?"
Odpoveď bude možno žiadna, možno ešte horšia (odísť, nechať má tak...) "Nenechám ťa na pokoji, lebo mi na tebe záleží"
Možno je smutný, že sestra je s bábätkom o.k., on nie, je smutný, že mama nemá nikoho, je sama... Opýtaj sa ho, či nechce chodiť k vám zriedkavejšie zozaciatku - to prekonzultuj najprv s manželom, lebo hrozí, že keď bude doma len sám s mamou, bude sa cítiť ako kráľ dobre a s otcom stratí kontakt, u vás bude ešte neprijemnejsi

autor
18. feb 2023

Asi ma nemal rád od začiatku, to neviem. Ja som mu raz povedala, že ak nechce nemusí mať rad stačí keď sa budeme k sebe správať s rešpektom. Ked je manžel doma tak ja akoby som neexistovala smeju sa spolu a pod. Keď sa k nemu ozvem tak sa tvári, ze nepočuje. Keď sme sami tak je ku mne neuctivý. Manžel mi len povie, že je to zlý vplyv ex alebo len fáza. Mám počkať kým to prehrmi. Lenže zas jeho dcérka je zlatunka . mám pocit, že ma rada babo a ze sa k nám stále teší.

zmrzlinka2021
18. feb 2023

Toto ma ale riesit tvoj manzel a dost razne.

eva8
18. feb 2023

Keď sa mali deti stretnúť s priateľkou ex a ich spoločným dieťaťom, ktoré tajili, povedala som ich, nech nemajú výčitky kvôli mne, keď k nej budú cítiť sympatie, či ju začnú mať radi. Ak nie, nech prejavujú úctu. Mňa to bolelo, prenajala som sa. Keď sa priateľka ex nechovala fér, i ja som pred deťmi na ňu povedala svoj názor (žiadne osočovanie). Na začiatku som ju obhajovala, teraz ju beriem aká je - vyťaží zo všetkého na úkor ostatných, aj na úkor deti. Ja učím vyťažiť aj z toho nepríjemného to najlepšie, ale nie na úkor ostatných, nieto ešte deti.

Cítiš sa zle, skús sa spýtať, keď sa spolu smejú, že na čom sa zabávajú, čo im je také smiešne. Alebo popros priateľa, nech si všetci štyria zahráte spoločenskú hru, to vás spojí. Bábätko bude pri vás, alebo ho dáte na kolená tomu, komu sa v hra darí 🙂 Ten chlapec ťa už z princípu nemá rád, lebo chce jeho mamu pre otca, nie teba

bluka2
18. feb 2023

@zmrzlinka2021 ma to riešiť manžel, ale aj to nerieši, stratil u mňa dobrý bod a vyriešim to aj sama

zmrzlinka2021
18. feb 2023

@bluka2 Ale ako? Lebo muz ma vies rodinu a muz ma zodpovednost za jej fungovanie, za to, aby aj ten jeho syn vedel, kde su hranice, ako sa spravat atd...
Ty len nervovo sa z toho zrutis a budes za tu najhorsiu. On si musi uvedomit, ze jeho prioritou musi byt aj jeho manzelka a ze potrebuje, aby on ako muz "prikryl" svoju zenu ale zaroven bol spravodlivoy a laskavy aj voci vlastnemu synovi.

luckynat
18. feb 2023

Normalne som sokovana z toho, ako tu vsetky lutuju chlapca. Autorka, sucitim s tebou, maximalne. Keby tu niekto napisal ze ma 12rocneho syna a syn jej nadava do suk, tak by ju zvozili ze syna na houby vychovala. Ked to povie macoche, tak macochu zvozia ze malo chape pocity dietata.
Necitala som diskusiu, je mi z toho az na grc, co ten pankhart robi. Nabuduce radim aby si ho po podobnom vystupe zbalila, nalozila do auta a odviezla jeho materi. Nech si uziva plody svojej vychovy 🤮

lujza123
18. feb 2023

Podľa mňa to zašlo priďaleko, ja by som sa určite porozprávala s muzom a trvala na návšteve rodinného psychológa. Odborník jednak poradí vám ako k chlapcovi pristupovať a aj vyzisti od chalana co je vo veci. Ci tu ide len o pubertu, alebo je to nejaká reakcia na vase dieťa, možno mu nevyhovuje striedavka.... A veľa robí aj to ze otec hra mŕtveho chrobáka, to je možno aj celý kameň úrazu.

Ak ti môžem poradiť prestaň sa toho chlapca báť. Vyhodil jedlo do koša? Vytiahnut z koša pred jeho otcom a chlapcovi oznámiť ze desiatu si robí odteraz sám.
Jedlo smrdí ako hovno? Pri obede naložím všetkým na tanier a jeho sa nahlas spýtam "Janko, ty isto nechceš, však si povedal ze to smrdí ako hovno. Môžeš si ísť navariť niečo sám"
Povie "ty sviňa" chytím mobil zapnem nahrávanie a poviem "tak teraz to zopakuj na kameru ty hrdina"
Akcia = reakcia, nie sa iba po sťažovať jeho otcovi. Mas mentálne navrch, si dospela, vieš zotriet to dieťa jednou vetou keby chceš.

Ja by som mu ináč nedala pokoj, konfrontovala ho. Co mu vadi, čo tým sleduje, prečo to robí, čo sa stalo. Jednaj s nim ako s dospelým, nemusí ta mat rad keď nechce, ale musí ta rešpektovať.

A posledná vec, 12 ročne dieťa by si malo ukladať veci do skrine samé, malo pripravovať desiatu samé, tak isto upratovať izbu a podieľať sa na domácich prácach.

mnamko
18. feb 2023

By som mu povedala,mladý pán čo také zlé som ti urobila ,ze sa ku mne takto správaš? Dam ti najesť,operiem ti ,snazim sa aby si sa tu citil.dobre,zato som u teba ta sviňa? No ak sa ti nepáči,nalož si sam ,oper si sam,desiatu si rob sám.

cacianka
18. feb 2023

@lujza123 mŕtvy chrobák - presný typ, trvala by som u muža na riešení, nie že obdobie, fáza, vplyv.
On je ten vplyv ! Syn má nemusí milovať, ale rešpektovať slušne sa správať, alebo keď je 7 nasctaky smrad, nech nechodí.
Že oni sa smejú blaznia, a autorka je kde ?

mira0611
18. feb 2023

Ahoj, tvoj nevlastny syn je teraz pubertak. To, ze pocas ukladania pradla ti hovori, ze si sprosta nie je normalne. Ale, pocas online hier maju chlapci silne reci. Viem, to z domacich skusenosti.
Nevlastny syn, ma teraz kopu hormonov v tele a snazi sa vysporiadat so vselicim, mozno ze by som si vypytala pomoc v psychiatrickej poradni.
Ja si myslim, ze je to iba puberta.

lienka.7
18. feb 2023

@mira0611 všetci sme boli kedysi v puberte, ale ani jedna z nas predpokladam ze nenadavala ci uz mame alebo "macoche" do svin, suk a podobne. Pri prvom raze by bola taka po pap...i, ze stena da druhu a uvedomili sme sa. Akoze sorry, puberta nepuberta, bude sa ku mne chovať slusne a s rešpektom.

barbora9312
18. feb 2023

Chlapec by si zaslúžil riadny preplesk

elmivelmi
18. feb 2023

@luckynat podla mna prehanas,proste nemala si brat muza so zavezkami,a nech necaka ze ju budu deti milovat,proste nie,nemusia,to su deti,nie dospeli,nic nemusia.Blbe je ze niekto si vezme muza so zavazkami a robi si s nim druhu rodinu,tie deti su bud odstrcene alebo maju dve rodiny.Ja by som s takym muzom nic nemala.A ked uz ma nech to berie tak,ako to je a zmieri sa s tym.Ten chlapec ju moze neznasat cely zivot.

mira0611
18. feb 2023

@lienka.7 ano, my sme nenadavali a ani inym matkam lebo sme sa neopovazili, dostali by sme taky vyprask, ze by sme sa posr.li.
Ale toto je bohuzial, terajsia doba, je to aj podla mna velmi smutne. A tinedzeri sa teraz na tom smeju. Tak isto, vsak predtym si dostala 5 v skole a bola si hlupa, a teraz ten je najvacsi frajer. Kto dostane 1 je knihomol a looser.
Syn bol 6., pocas covidu a citala som ako sa syn pytal ineho spoluziaka, ze co citil, ked mu brali ster z nosa na testovani a vies co bola odpoved? Do triednej skupiny? To iste, co som citil vcera ked som j.bal tvoju matku.
A ten, chlapec, ktory to pisal ma mal rad. Vzdy hovoril ostatnym detom aj synovi, ze ako je mu dobre ze ma taku dobru mamu.

zdenka11081983
18. feb 2023

Obdivujem Ta. My sme tiez zmiešaná rodina. Nebolo to vzdy ruzove, ale u mna vy sa maly asi posral keby toto robi.. Drzim ti palce.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
luckynat
18. feb 2023

@elmivelmi ver mi ze ja som tiez nevedela co to obnasa mat chlapa s deckami a tak som s takym skoncila. To ti dopredu nikto nepovie, ake to bude a co mas cakat. Mala som 24 a nikto, absolutne nikto, nevedel, ake to bude. Keby sa vtedy nasiel clovek co by mi povedal to vsetko, co som si s nimi musela prezit, nikdy do takeho vztahu nejdem.
A za dalsie- Nikto nehovori, ze ju maju mat radi. Ale aby ma 12rocny pankhart nazyval sukou a podobne, tak mi ver ze by druhy den u nas uz nebol.

luckynat
18. feb 2023

@mira0611 preboha 🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯

adam7122023
18. feb 2023

Z pohľadu manžela je to slovo manželky proti slovu syna. Ak má oboch rád, môžu ho obaja manipulovať. Podľa mňa by pomohlo kúpiť malú kamerku (do 100 eur) a nahrať chalana v akcii. Potom ho s nahrávkou konfrontovať v prítomnosti otca.

lienka.7
18. feb 2023

@adam7122023 jezisi, to tu ani nepis, lebo ta tu hneď zhejtuju, ze mu chudacikovi ideš do súkromia a pod.🙈 (uz tu raz bola jedna diskusia, ze tusim nevedeli kto kradne peniaze).
A po ďalšie, pokial mi mm neveri, ked mu niečo poviem, tak ten vzťah asi nie je ok...

adam7122023
18. feb 2023

@lienka.7 Dík, si zlatá. Hádam to nejako prežijem.
Na začiatok stačí tu kameru držať v ruke a naznačiť, že na nej už niečo je (hoci to tak nie je) - a že to bude ukázané otcovi. Možno sa chlapec zamyslí. Tak by nebolo ani narušené jeho súkromie.
A až keď to nepomôže, až potom by som naozaj urobil záznam.

Keď tak nad tým uvažujem, stačí zapnúť nahrávanie zvuku, prípadne videa, na telefóne. Človek sa môže hocikedy pomýliť a "omylom" to zapnúť, no nie? 😀

elmivelmi
19. feb 2023

@luckynat no to je pravda,ale co mu ona na to povie,alebo co urobi?Nic,aby ju este viacej neznasal radsej je ticho a pyta si rady na MK.
Ale,napriklad druha strana mince.Moja sestra je tiez rozvedena,jej muz toleruje nevlastnu dceru,zvykol si na nu,kupil jej napr vodicak,co vlastny otec nie.Ale otcova zena,ju neznasa,neznasa dokonca az tak,ze nedovolila aby bola na ich svadbe.Ze vlastna dcera nebola na otcovej svadbe.A to aj jeho priatelka pred nou bola podobna zruda,tiez ju nemala rada.A ked ide k otcovi ani nejde do jeho,novej vily ale vikend prideleny otcovi je u staraj mamy.Takze tak.Aj tie macochy vedia byt neprijemne.

aafrika
19. feb 2023

Nema to spracovane a ani sa necudujem je to tazka situacia rozchod rodicov striedava starostlivost,ved si my dospeli prestavme byt striedavo v dvoch domovoch,zvykat si,ze otec ma novu partnerku,ze ma noveho surodenca..mam 12 rocneho syna a uz zacina puberta,ine vnimanie seba,hladanie seba,hodnot vo svete,chce niekde patrit,chce aby niekto mal o neho zaujem atd

aafrika
19. feb 2023

A zabite ma ja by som tu striedavu starostlivost zrusila.... vseobecne by som ju zrusila ano,ved nech sa rodicia striedaju pri svojich detoch,nech vedia ake to je.

autor
19. feb 2023

@mira0611 Je mi ľúto, že si mala a aj tvoj syn takúto škaredú skúsenosť. Ja sa držím pozitívnych veci. Niekedy mám škaredú myšlienku a želám si, aby k nám chodilo iba dievčatko s ňou je ľahko rozprávať. Je to milé dieťa. Chlapec je niekedy celkom zákerný. Môj manžel mi povie že mám ja hneď reagovať a nie to potom jemu povedať. Len ja v tom momente ostanem akoby v šoku, že mi takéto povie.

eva8
19. feb 2023

@elmivelmi keď tie deti majú 2 rodiny, tak je dobre vysvetliť, že vždy je lepšie, keď niekto pribudne, nie ubudne. Chce to sebazaprenie (ľútosť, že to nevyšlo, žiarlivosť, že bývalý partner sa má lepšie... ) Ale už sú deti v tej situácii, tak nech sa tešia z dvoch rodín, keď ich prijímajú.

@autorka keby si sa skúsila spojiť s jeho mamou, keď to chlapcov otec nevie vyriešiť? Rozvod deti položí. Chlapec je v úzkych, že sestra s tebou vychádza, on vzdoruje. Nedávaj prednosť babám, vyvaruj sa toho. Chlapské a babské jazdy sú občas o.k., ale skúste robiť všetci piati niečo spoločné, tie hry vás spoja, neskôr výlety, prechádzky do mesta