icon

Problém so švagrinou

20. nov 2020

Ahojte, chcela by som poprosit o nazor na nieco, co ma v nasej rodine trapi. Vec sa ma tak, ze so svagrinou mame deti v rovnakom veku. Sme s muzom ich krstnymi rodicmi a mame ich velmi radi, su to zlaticka 🙂 S nimi nie je absolutne ziaden problem. Svagrina je celkom evidentne hlavou (svojej) rodiny a zakazdym ked idu Vianoce alebo maju jej deti narodeniny, tak mi posle link na konkretnu vec (alebo niekolko veci), ktoru im mame kupit. To by bolo ok, keby to neboli tak strasne drahe veci 🙈 Moj muz totiz dobre zarobi a ona si je toho zrejme velmi dobre vedoma, pretoze niekedy, najma na Vianoce, ked treba kupit dar obom detom naraz, je to naozaj neunosne. Podotykam, ze nie sme vyslovene "bohati", len proste muz zarobi tolko, ze ja nemusim pracovat a staram sa o deti a ich program. No ale k veci - minule poslala link na niekolkostoeurovy bicykel pre synatora a ja som nevedela ani ako zareagovat. Ked som povedala manzelovi, aby jej to nejako taktne vysvetlil, tak nechcel ist do konfliktu a bicykel kupil, hoci tiez sa mu to moc nepacilo. Ani jedno z nasich deti este tak drahu vec nema 🤷 Co by ste robili vy, ako by ste toto stopli bez toho aby sa v rodine narusili vztahy?

autor
20. nov 2020

@qetka no ved preeesne toto. Presne o to ide, ze ja si uz pripadam ako ta najhorsia na svete, zato ze jedina to chcem riesit a dostat do nejakych rozumnych medzi. Akoze aj muz by asi bol rad keby tie sumy boli nizsie ale on je taky zaneprazdneny a tieto rodinne riesenice su prenho vlastne len take nepodstatne zabomysie vojny, ze je prenho jednoduchsie nechat to tak ako to je a neminat energiu na tomto fronte. Ja ho aj chapem, aj ju chapem, ale nemalo by to takto byt proste. Koniec koncov celkovo podla mna nie je dobre ked deti dostavaju vsetko po com im srdce pisti. Potom si na to zvyknu a nemaju spravny rebricek hodnot. Ja som zo skromnych podmienok a pamatam si ake to bolo stastie nieco pekne dostat a nemalo by to byt samozrejmostou na dennom poriadku.

maximilie
20. nov 2020

@zuzanka.zuzu joj nemusí sa ospravedlňovať, nech to povie ako chce.... :/

laskamojajeidna
20. nov 2020

Nečítala som komentáre len príspevok...no skús jej ty poslať tiež niečo v takej nejakej hodnote ako ona tebe,že ty by si chcela toto pre svoje deti,ale že sa ti to zdá drahé

autor
20. nov 2020

@laskamojajeidna dakujem za radu ale to nie je moc realne. My vsetci vieme ake su ich financne moznosti a bolo by to vnimane ako nejaka provokacia alebo zlomyselnost...

banu01
20. nov 2020

By som jej napisala nech ho kupia oni🤣 a ze uz nemusi posielat co chce ona ze kupime co uzname za vhodne

moonlight1210
20. nov 2020

Spytala by som sa manzela, ci mame aj limit. A ci ked o par rokov bude chciet pre syna nove auto pod stromcek, tak mu ho radsej kupi, aby sa neurazila a nemusel jej povedat nie.
Lebo ak bude ona takto zvysovat poziadavky a nauci sa, ze neexistuje strop, tak on si nepomoze, ze sestre potom uz aj povie “nie, to uz je privela”.
Tomu konfliktu neutecie, darmo sa mu vyhyba.
Dokonca bude skaredsi, lebo ona uz bude naucena, ze on to plati a ze si cez vas mozu naplanovat luxus a nerozmyslat, ci si ho mozu dovolit. To ju najviac nastve, ze ma ten luxus spristupneny a on jej ho az vtedy “vezme”, resp. zlimituje.
Proste uz bude ona konat tak trochu ako rozmaznane dieta a bude ho vinit. Alebo teba.
Moze robit kvoli tomu urazene prieky v rodine.

Inak, ja by som v tomto prevzala iniciativu, a ked uz idu objednavky darcekov cezomna, odpisala by som jej ja, ze prispejeme tolko a tolko (napr. 2/3), ale tento dar je uz cez limit. A manzelovi povedala iba to, ze im tento rok prispievame 2/3 na bicykel.
Ak moc chce, nech sa potom ozve bratovi sama a stazuje sa, ze preco len prispevok, ze preco nie vsetky peniaze.
Teoreticky mu to moze poskytnut odrazovy mostik na to, aby aj povedal, ze existuje limit prispievania. Mozno by sa ho chopil. Lebo nedavate im tymto malo, ale ani vsetko.
A skor by si na to zvykli, ze su hranice a prisposobili im svoje poziadavky.

A robis chybu, ze vobec nepracujes (ak naozaj vobec nepracujes). Ak si naozaj inak nesporis peniaze, tak cokolvek sa ti v zivote zomelie, mozes zaplakat.
Nejde o nejaku neveru a rozvod a stahovanie sa do lacnej garsonky, ci ubytovne bez deti, ktore ostanu u otca.
Iba jeden zivitel v rodine nikdy nie je vyhra.
Tvoj muz moze ochoriet, prist o pracu a drahe lieky a liecenie mozu zhltnut vsetko, co mate.
Moze sa stat cokolvek.
Mat v zalohe odlozene uspory, ktore pomozu aspon na zaciatku, je len dobre a rozumne.

jasminet
20. nov 2020

Diky za tip na darček, ale už sme niečo vybrali.... Na toto môžme prispieť a zložiť sa napr. Na narodeniny.

laskamojajeidna
20. nov 2020

A tak jej povedať, že kúpime darček, ale nech pozrie lacnejší resp. inú značku. Vyhovor sa na koronu ,že treba aj Vám šporiť,že nevieš ako bude a,že chceš deťom aj nabudúce niečo kúpiť.

cacianka
20. nov 2020

Vy s mužom ste jedna rodinná jednotka.vy ste si dohodli pravidlá vašej domácnosti, vy dvaja máte svoj systém, vy mate svoje príjmy a vydavky.svoje deti, vaše peniaze su iba vaše. A švagrinu do toho nič. A keby mne povedala ze sa nemam starat, tak jej velmi presne vysvetlim, ze je to vaše BSM , vás 2 s mužom, nie jej. A ako rovnoprávna osoba v manželstve máš takisto právo rozhodovat o vydavkoch. Sú to VAŠE spoločné peniaze, o ktorých rozhodujete vy dvaja, nie ona.
A uz by mi bolo sumafuk ze sa oduje.vzťahy sú aj tak narušené. Ani 300eurovym bicyklom ich nenapravis. Alebo sa teraz zato bude spravat k tebe normalne a berie ťa ako súčasť ich rodiny ?
Prd makovy.
Deťom by som kupila potrebne veci, praktické a nieco aj pre radosť.ale urcite take drahe. Inokedy ovocie a veci do skoly, nie drahe a často.V tomto by som pomohla občas Aj bicykel sa dá lacnejší. To co ma byť ? Nemá € na potrebné veci ale dve kolesa musia byt drahe ?!
Je to ich problém, musia sa zakryvat takou perinou aku maju a nie drzo natrcat paprče.

autor
20. nov 2020

@moonlight1210 preco si myslis ze nemame sporenie? 🤔 sporenie mame, aj take normalne, aj nudzove, aj vselijake 😊 vsade mam pristup, ja bez peniazkov neostanem, to sa nebojim.

maryah
20. nov 2020

Juuuj, to by som stopla. Moji švagrovci a aj sestra majú o dosť viac peňazí ako my a nikdy by mi nenapadlo si od nich pýtať drahú vec. So sestrou sme si deťom kúpili darčeky maximálne do 15€ a so švagrovcami to robíme tak, že si každá kúpime svojim deťom a pred Vianocami si darčeky vymeníme. Aj do 15-20€ sa dá kúpiť krásna a užitočná vec 😊

veronika65
20. nov 2020

Nejaká je drzá, ale vlastne ste ju tak naučili 🤷‍♀️ aj keby rodina neviem koľko zarábala nikdy by som si nedovolila pýtať také drahé dary, len ona to robí, lebo vie, že ich deti dostanú 🙈 sestra sa pýtala čo by mala kúpiť malej, tak som jej navrhla aby sa s rodičmi zložili na detskú kuchynku (60€)... pritom zarobí pekne, je mladá, slobodná, nemá veľké výdavky, ale už to sa mi zdalo veľa pýtať

autor
20. nov 2020

@veronika65 och, keby pytala veci za 60 eur, to by bolo krasne 😍🙏

marseillefan
20. nov 2020

Všetci tu riešia, aká drzá je švagriná, ale toto nie je o švagrine, toto je medzi tebou a manželom. Ak on nechce ísť do konfliktu so svojou rodinou, tak má na to právo... rozumiem, že teba to škrie a na celú vec sa pozeráš inak, ale kľúč je v tvojom manželovi. On sa musí rozhodnúť a najlepšie, čo môžeš urobiť, je podporiť ho v jeho rozhodnutí. V našej rodine tiež zarábam ja, manželke samozrejme nič neupriem, sú to rovnako aj jej peniaze, ale zároveň si nenechám kecať do toho ako s peniazmi narábam. A verte, robím veci, pri ktorých by väčšine z vás vypadali vlasy. Prakticky som za posledný rok bezúročne popožičiaval kamarátom tisíce eur, za posledný mesiac som minul stovky eur na virtuálne veci v jednej hre, ktorú hrávam... na výsledky prezidentských volieb v USA som vsadil viac ako 2 tisíc a určite by som našiel aj ďalšie príklady, čo by ste len krútili hlavou a hovorili si čo je to za idiota. Ale nech to znie akokoľvek alibisticky, nie som idiot, moja rodina tým nijako nikdy neutrpela, nikdy som nešiel do rizika, že nás nejako finančne ohrozím. Moja manželka o všetkých týchto veciach vie, ale nepovie mi ani slovo. Stopercentne mi dôveruje a som jej za to veľmi veľmi vďačný.

autor
20. nov 2020

@marseillefan ano je to o nom, len... Ako to vysvetlit. On bezne denne riesi naozaj velky biznis, nejdem zachadzat do detailov a tieto veci su prenho prakticky talafatky na ktore nechce stracat energiu lebo jej ma po celom dni aj tak malo. Oni su z omnoho lepsich podmienok cela rodina, jeho rodicia chovaju kone, sestra je urcite zvyknuta dostavat drahe veci a dary no len mne sa to zda uz moc proste. Neviem preco sa vydala tak ako sa vydala ale evidentne sa nemieni vzdat materialnych vyhod zo strany rodiny a mne uz vtedy ten bicykel prisiel ako totalny ulet. Odvtedy uz mam intenzivny pocit ze by moj manzel nemal byt ore nu bankomat proste 🤷 a on by s tym podla mna nieco aj chcel spravit ked na to pride rec vecer. Ale potom ma zasa rusne rano a je tisic dolezitejsich veci prenho ako nejaky dar pre sestrinho syna. Nakoniec toto cele by som mala akoze riesit ja, vsetko okolo rodiny a jeho tym nezatazovat ak by sa dalo.

0silvia0
20. nov 2020

A to muzova sestra dostava pre svoje deti drahe dary aj od ich rodicov? Tiez im nadiktuje co maju kupovat, ked pises, ze su na tom financne dobre?

autor
20. nov 2020

@0silvia0 toto neviem celkom ako funguje medzi svagrinou a jej mamkou. Svokra zas nie je pocitacovo zdatna tak linky asi nefunguju tam 🤷 ale hej dostava drahe veci aj od nich. Oni ju prakticky vsetci lutuju ze su na tom tak zle, co viem, tak pod stromcek dostane od rodicov aj obalku, ale tak tajne aby bola len pre nu a jej muz nevidel. Bola som toho raz nahodou svedkom. Mam vsak pocit ze radsej pyta dary od mojho muza ako od rodicov lebo ti jej k tomu zvacsa daju aj prednasku o tom preco si vzala Mariana za muza 😂😂 Su to taki spravnaci ti moji svokrovci, neboja sa to povedat na plnu hubu. A ona to neznesie pocuvat, vseobecne akukolvek kritiku. Ani na deti, ale uz vobec nie na seba.

0silvia0
20. nov 2020

nuz chudak Marian, za vsetko moze on🙈

marseillefan
20. nov 2020

Ja tomu jeho postoju práveže úplne rozumiem... myslím, že tvoj muž je dostatočne inteligentný a asertívny.. a má gule na to, aby vedel sestre povedať nie. Predpokladám, že keď dokáže riadiť biznis, tak toto musí zvládnuť ľavou zadnou. Keby mu to fakt vadilo, tak ver tomu, že tých 5 minút na telefonát sestre si nájde. Lenže on si spočíta benefity (dobré vzťahy so sestrou) a náklady (stovky eur) a vyjde mu, že je výhodnejšie ten darček kúpiť. Ľudia, ktorí riešia miliónové obraty, sa na 500eur pozerajú inak ako mamičky na materskej.

marseillefan
20. nov 2020

@0silvia0 podľa mňa musí byť Marián skvelý v posteli, keď si ho švagriná napriek všetkému vybrala :D

autor
20. nov 2020

@marseillefan no on je proste velmi pohladny muz, tam urcite fungovala fyzicka pritazlivost, len zialbohu prisiel realny zivot a jej muz sa proste nevie poriadne zamestnat a zamestnanie si udrzat 🙄 Asi byt pekny chlap nestaci na to aby zarabal tisice eur 🤔 ale to uz zachadzam do niecoho co nie je moja vec.

matenka
20. nov 2020

@janinah tvoja svagrina je fakt hrozny clovek, ale ma pravdu, su to peniaze tvojho muza, ty si dobrovolne doma a "nic" nerobis, uprimne keby prispievas do rozpoctu nemusela si toto riesit, malo by tvoje slovo vahu preco jej tolko neprispejete, nepoznam ta, nesudim ta, je to len konstatovanie vasej situacie

indiankaindi
20. nov 2020

píšeš, že muž nechcel ísť do konfliktu. Prečo do konfliktu? To akože keby jej povie, že či má lacnejšiu alternatívu, prípadne, že toto nie, nech pošle iné návrhy, tak ona by sa začala hádať? Nerozumiem. Keď sa mi cena produktu nepáči, tak vyberiem iný, lacnejší a hotovo. Aj u nás to tak funguje, že si pošleme čo by kto chcel dostať, ale ak je to cez, kúpim lacnejšie a hotovo. Nikto nikdy neriešil, že niečo nie je v poriadku. Ak chcela pre syna bicykel, mali ste kúpiť bicykel. Iný, jednoduchší, lacnejší a hotovo.

lintu
21. nov 2020

Tento stav už u vás v rodine nejaký ten rôčik trvá. Je z neho v podstate už zvyk. Ak ste doteraz nenastavili nejaké pravidlá, teraz s tým už asi nič neurobíte. Manžel si síce pošomre, ale vnútorne je nastavený sestre pomáhať. Čím viac sa to budeš snažiť zmeniť, tým viac sa to bude otáčať proti tebe. Riešením je nejaká prirodzená zmena. Týkajúca sa vašej finančnej situácie, tvojej funkcie v rodine, sestriných nárokov,...

livka_
21. nov 2020

Moja mila diskusia je o hov..e. pretoze ty to riesit nemozes a manzel nechce a nebude. Situacia sa teda tuto ani po 12stranovej diskusii nezmeni, cielom je teda sa aspon vyrozprávať? Tak to ano, to beriem. K teme ze sa nepohnes z miesta lebo sa vam neda, moja rada znie zmier sa s tým. A skus mysliet na tie deti ktore lubis, ze su to dary pre nich a nie pre ich matku. Mozno toto ti tu tiesen aj dalsie sviatky odlahci. Idu vianoce, mas moznost to sebaovladanie hned aj pri linku od svagrinej vyskusat..

ivangeline
21. nov 2020

Nepovedala by som nič a kúpila niečo iné, vhodnejšie. No keď ste si ju tak naučili, tak máte... 😅

qetka
21. nov 2020

@matenka to bue je pravda, co poses...Nie su to peniaze jej muza, ale pokiak su manzelia, tak ich spolocne. To je ich dohoda, kto ako prispieva. Jeden peniazmi, druhy starostlivostou o rodinu. To je dohoda medzi manzelmi, svagrinu je do toho prd. Manzel zaraba viac, tak pokial zena suhlasila, chce, aby sa na olny uvazok starala o rodinu. To neznamena, ze nema co kecat do penazi. Su rovnako jej ako jeho, aj ked neprisli z jej vyplaty.

prihlassa
21. nov 2020

Tak u nás sa nastavila latka darček neprekročí 20 eur 😄 a je jedno či sú to narodky alebo Vianoce ,väčší dar dostanú iba keď bolo prijímanie či 18-naste narodeniny

lintu
21. nov 2020

@qetka kecať môže. Reálne, čo jej to pomôže, ak muž urobí aj tak po svojom?

nenne27
21. nov 2020

Mne sa ale zda ze ty do financii doma hovorit nemozes.problem nie je svagrina, ale tvoje postavenie v rodine.muz super zaraba a ty sa staras o domacnist a deti, to je vsetko ok, ale v konecnom dosledku nemozes rozhodovat o financiach vo vlastnej rodine, takze to ze "mas pristup k peniazkom" je ti na prd.ked sa tvoj muz rozhodne financovat sestrinu rodinu a kupit im nove auto alebo byt, budes sa musiet prisposobit.
Robi velky biznis a tvoj problem su pre neho talafatky.hm..a co prenho este su talafatky?tvije pocity, nazory, trapenia?