Problém so švagrinou
Ahojte, chcela by som poprosit o nazor na nieco, co ma v nasej rodine trapi. Vec sa ma tak, ze so svagrinou mame deti v rovnakom veku. Sme s muzom ich krstnymi rodicmi a mame ich velmi radi, su to zlaticka 🙂 S nimi nie je absolutne ziaden problem. Svagrina je celkom evidentne hlavou (svojej) rodiny a zakazdym ked idu Vianoce alebo maju jej deti narodeniny, tak mi posle link na konkretnu vec (alebo niekolko veci), ktoru im mame kupit. To by bolo ok, keby to neboli tak strasne drahe veci 🙈 Moj muz totiz dobre zarobi a ona si je toho zrejme velmi dobre vedoma, pretoze niekedy, najma na Vianoce, ked treba kupit dar obom detom naraz, je to naozaj neunosne. Podotykam, ze nie sme vyslovene "bohati", len proste muz zarobi tolko, ze ja nemusim pracovat a staram sa o deti a ich program. No ale k veci - minule poslala link na niekolkostoeurovy bicykel pre synatora a ja som nevedela ani ako zareagovat. Ked som povedala manzelovi, aby jej to nejako taktne vysvetlil, tak nechcel ist do konfliktu a bicykel kupil, hoci tiez sa mu to moc nepacilo. Ani jedno z nasich deti este tak drahu vec nema 🤷 Co by ste robili vy, ako by ste toto stopli bez toho aby sa v rodine narusili vztahy?
Prepac autorka ale tvoj muz zastava vysoku funkciu v praci, kde musi komunikovat s x ludmi a on nevie vlastnej sestre diplomaticky vysvetlit, ze nie je dojna krava? Vazne to nejde? No ked nie tak budte samaritarmi do konca zivota a nestazuj sa. Mozno jej detom zaplati aj vysoku skolu.
Polozim takuto otazku: Ak by svagrovci boli rovnako majetni a davali by vam rovnako hodnotne dary, bolo by to ok? Ak si mozete taky dar dovolit a nepocitite to, elbo mate svoje sporenia a svoj vysoky zivotny standard, tak by som to neriesila. Znie to asi cudne, vsak. Ak tie dary su ozaj len na sviatky a nie castejsie. Aby proste aj tie deti neboli len rozmaznane a naucene ze ich vzdy niekto zo srabu vytiahne. Z cisto evolucneho hladiska, ide len o zachovanie genov, ich prenos do dalsej generacie. Preto surodenci zvyknu pomahat aj detom svojich surodencov. Pretoze je v nich tiez kus ich rodinnych genov... ak neziju tak dostojne ako by mohli, tak brat sestre pomoze, ak si to moze dovolit. Este by ma mozno zaujimalo, ci synovec vie, ze bicykel je od vas., ci ho dostane u vas. Pretoze to potom tiez buduje vztah synovec - krstni rodicia a nie mama - dieta.
Ja trochu svagrinej rozumiem, aj ked by som sa nespravala ako ona. Moj brat zaraba omnoho viac ako moj muz, je krstny mojim detom. Dava im vacsie dary ako ja jeho detom. Ale robi to dobrovolne, s tym, ze mne aj vadi, ze to nie je vyrovnane.
Citam to od vcera. A rozmyslam...niektore tu pisu ze preco kupuje tvoj muz cudzim detom? Ste im krstni rodicia, tvoj muz je im stryko. Je to vasa blizka rodina. Akym cudzim??Podla mna to tvoj muz ani riesit nikdy nebude.. je to jeho sestra, su to jej deti. Ak je tvoj muz spravny chlap vidi vtom len to ze chce pomoct sestre jej detom ked nato ma...ak vidi ze finacne su natom vselijak. Ty si doma nepracujes... to je prvotny znak ze si jej ukazala ako sa skvelo mas...povedala ti vlastne pravdu. Su to peniaze tvojho muza, on ich zaraba.
Ja mam muza sikovneho od rana do vecera v robote, plus dalsia praca bokom. Ja som chora a po rodicaku som sla brigadovat. Finacne no ani 250€ ale Zaplatim aspon jediny sek v mesiaci a mozem malej kupit sem tam nieco paradne. Vela miniem na lieky.a pri vsetkej snahe to mame po vyplateni vsetkeho na tesno. Ty si doma staras sa o deti riesis domacnost kruzky skolu v poriadku mozete si to dovolit. Doprajete svojim detom? Chyba im nieco?
Je to vztah surodenecky ich dvoch,tvojho muza a jej,, mozno ju brat cely zivot tahal,, pomahal,, myslim ze tvojho muza nezaujima ako zle sa vydala, vidi ze pomaha sestre jej detom.du ukratene vase deti kvoli tomuto o nieco?Nikde nepises ku akemu sviatku synovec ten bicykel dostal? Kolko ma rokov?
Bude uplne ine ked tvoj muz jej vysvetli ze to uz prehana. Od neho to prijme. Tebe vlastne povedala pravdu nezarabas, financne sa na nicom v domacnosti nepodielas.vobec by som sa do toho nestarala len narobis problemy v rodine. Tebe to vadi tvoj muz v tom zatial vidi len to ze pomaha svojej sestre.
Bolo by zaujimave vediet, ako by to fungovalo, keby bila situacia opacna. Ci by ona, keby zarabala tolko co teraz jej brat a brat tak ako jej muz, bola tak stedra k jeho detom. Podla toho, co pises asi nie.
@lucmirka124 akoze sorry, zato ze ona je zena v domacnosti tak ma jej muz dotovat jeho sestru? Jej nie je absolutne nic do toho ci autorka pracuje alebo nie, mala sa aj sestra tak dobre vydat, toto je najlahsie, prizivovat sa na ostatnych lebo ja som chudera na to nemam a brat je v baliku tak nech kupuje mojim detom to co ja im nemozem kupit? To ako vazne toto myslis? Kto si ako zariadi tak ma. Zabudla si na to, ze tie jeho krstne deti maju aj ocka, nie je to vdova s detmi, takze nech sa otecko postara o to aby deti dostali darceky po ktorych tuzia.
autorka: v provom rade to ries s manzelom a dohodnite si nejaky limit, v druhom rade nechce sestre vysvetli, ze peniaze su spolocne a po tretie, ak ti posle link, vymaz mail nic neprislo a vybavene 😀 Ak sa do toho nemas starat, bo su to peniaze jej brata, tak sa starat nebudes 🙂
Necitala som komentare. No my sme sa so svagrovcami (pred rozvodom) vzdy dohodli na nejakej sume, do akej rovnako kupime svojim detom, dokonca vacsinou sme sa dohodli aj na konkretnych darcekoch. Viac-menej aby dostali dary v rovnakej hodnote. Tento rok to uz nepraktizujem, nakolko som sa , rozviedla, moje financie su obmedzene, kupim uz podla uvazenia. Absolutne nechapem zmyslanie tvojej svagrinej a urcite by to bolo cim skor vydiskutovat. A najlepsie s nou, kedze evidentne tvoj muz jej to povedat nedokaze.
Inak aj svagrina zarabala dost dobre, no nikdy by ma nenapadlo to zneuzit.
Tiez si myslim, ze je to viacmenej manzelova vec a keby sestra presvihla jeho hranicu, da jej to najavo. Pises, ze jej deti mas rada. Neviem ake su velke, ale ked spolu travite cas, mozes si vsimnut po com tuzia a plnit v ramci moznosti ich sny. A ked dojde link, manzelovi mozes povedat, ze darceky uz mas vybavene.
Haloooo zeny, nie su peniaze v BSM spolocne? No a co, ze ona nepracuje a on zaraba vela. Dohodli sa tak, vyhovuje im to. To ale neznamena, ze ked zena nepracuje a stara sa o deti (ano o deti sa treba stara, varit, prat, zehlit, vozit na kruzky, do skoly, zo skoly, ucit sa s nimi atd.) nemoze ani steknut ked ide o peniaze, ktore jej muz zarobil aj vdaka nej. Ak by nebolo jej, urcite by sa nemohol naplno venovat praci, ale museli by sa v starostlivosti o deti striedat. A nie nie je to manzelova vec co kupuje, peniaze su spolocne v manzelstve. A to aj keby mali oddelene ucty (co zjavne nemaju).
@0kristina0 Akoze sory🤷♀️ Ja som ti daco pisala?je ich stryko? Je ich krstny otec? Suto deti jeho setry?? Aspon nesom taka zadubena ze by som sa starala do vztahu surodencov, alebo sa vyjadrila ako podaktore tu ze su to cudzie deti.vadi toto evidentne len autorke nie jej muzovi. Je vztah surodencov, a vztah surodencov. Tu je evidentne ze bratovi na sestre zalezi a ma na to tak jej pomahal. Nepomaha jej autorka.autorke to len vadi. pekny den
@moni73 👏❤️
Prečo si neblokneš od nej maily?uprimne,je mi velmi čudné,že to nevieš zastavit.Bloknem si ju a potom sa urobim sprostou,že o ničom neviem.Darčeky by som kupila pidla svojho uvaženua a možnosti a nie podla toho čo si zažela nejaka vychcanica.Sami som bola dlho v situacii,že sme sa museli uskromit,a ked nebolo na nove,musel stačit bazar
Áno, na jednej strane svagrinine nároky sú nadštandardné, no na druhej strane jej muž podľa mňa chce pomáhať a aj to robí, ináč by to proste stopol. Mam dojem, ze to vadí hlavne tebe, no nehnevaj sa, ja sedieť doma a zadku a starať sa len o domácnosť a deti, by som sa hanbila mužovi zakazovať pomáhať vlastným synovcom a neteriam. Nepredpokladám, ze tam tečú tisíce rocne, ale hlavne, vy tým nijako nestradate. Snáď ten co tie peniaze zarobí, sa môže občas rozhodnúť na čo ich minie. Navyše keď je to na pomoc a nie vyhodené do vetra nepr. v kasíne. Ber to ako príspevok na charitu.
Mna zaujala jedna vec-sestra sa ma zle, lebo sa zle vydala. Neviem, ale uz ma svoju rodinu, peniaze musi prioritne riesit so svojim manzelom a nie sa divat na to, ze jej brat sa ma lepsie. Ma sa starat (tipujem, ze jej rodicia dali aspon tolko do zivota ako bratovi, teraz ani nemyslim na peniaze, ale napr. na vzdelanie) o to, aby sa mala lepsie, nie drankat drahe dary pre svoje deti. Pochopila by som, keby bola v takej zlej situacii a pomohli by im so zakladnymi vecami, ktore nutne potrebuje. Zrejme take, ze sa ma zakryvat takou perinou, na aku ma, take ona nepozna a kym jej brat bude davat, tak ani nespozna.
Tu absolutne nejde o to, ci sa dobre, alebo zle vydala, ale o to, ze je istym sposobom nedospela.
@sidicek To, ze jej muz zaraba take peniaze, to je aj vdaka tomu, ze "ona sedi doma na zadku" a on sa moze bez obmedzeni venovat tej praci.
Mne kebyze to pošle tak dvihnem telefon a opýtam sa jej ci to neprehana a navrhla by som ze na ten bicykel iba prispejes nejakou časťou a hotovo
@makova333 Kde pise autorka ze manzelovi vadi prispievat synovcovi? Netery? Sama napisala ze to jej muz riesit nechce bo vidi ako sa setra ma. Kto to chce riesit? Ona.
Nikde autotka nepise ze by sa svagrinna vykaslala na jej deti, a darceky v ramci moznosti zrejme detom ku sviatkom kupi.
@lucmirka124 kde ja pisem, ze mu to vadi?
Hmm a nebolo by lepšie otvoriť švagrinej vlastný účet a posielať jej mesačne peniaze? Možno by vás to vyšlo po zrátaní všetkých darov lacnejšie 😁
A teraz vážne... nabudúce jej napíš nech to rieši priamo s bratom, nakoľko ty nezarábaš a sú to mužove peniaze (podľa jej slov) 😉
@lucmirka124 no chcela by som vidiet teba keby sa ta to tyka, ci by struhala rovnaku frajerku ked ti ukroja na jedno krsna cca 300 eciek na bicykel a to je len jedno takze na dalsie takisto akoby si s tym bola v pohode. Dary sa kupovat maju ale nie take ze pomaly tych ludi sponzorujes a jeho sestra je navyse velmi bezcharakterna, ked hentak zneuziva brata.

Je fajn, že máš ku všetkým peniazom prístup, reálne ale o nich rozhodovať nemôžeš podľa príspevku.
To že ti vyššie radili sa zamestnať má trochu opodstatnenie, platíš si nejaké odvody aspoň, čo dostaneš ako dôchodok?
Muž robí veľký biznis, ok... Ale čo keď príde nejaká jeho choroba, prípadne (neprajem v žiadnom prípade) infarkt?
Kamarátke zomrel nečakane muž v 36 rokoch. Nikto to nečakal a teraz sa musí obracať sama, nie je to ľahké. Chvalabohu dieťa už mala väčšina chodila do roboty. Ďalšia mala malé deti a bola na materskej, tá to má sakra ťažké.