Problém so svokrou
Baby prosim poradte co mam robit. Bude to asi dlhsie citanie.
Moja svokra je velmi specialna osoba, taku som veru nikdy v zivote nestretla. Zacnem tym, ze je uz na dochodku a zije sama. Byva od nas 10 minut, moji rodicia byvaju 500 km daleko.
Odkedy sa narodil maly, nejavi o neho extra zaujem. Len ked jej to vyhovuje a max na dve hodiny. Co ja na jednej strane aj respektujem, ale pred tym nez sa narodil mi slubovala ako bude pomahat kedze ja este studujem. Ked bola s malym, stale boli s nou problemy. V skratke, vsetko robila opacne, veci ktore som si vyslovene nepriala.
Ked sa nam narodila mala predcasne a museli sme kazdy den chodit do nemocnice, zacalo peklo. Kazdy den chodila k malemu na jednu hodinu denne kym my sme boli v nemocnici. Maly v tom case spal. Vzdy som jej musela navarit obed, lebo ona nenavidi varenie. Ok, sice som padala na hubu, lebo som chodila aj do skoly ale robila som to. Jeden den sme po navsteve nemocnice isli este do obchodu a doma nebolo navarene. Po asi hodine nam volala, ze ked neprideme do druhej, nechava maleho doma a odchadza. Skoro som skolabovala. Leteli sme domov a ona uz bola pod vchodom aj s malym. Neskutocny strach som mala. Odvtedy som povedala ze jej svoje dieta uz nikdy nedam. Ubehol nejaky cas a manzel ma presviedca nech trochu upustim a dovolim jej aspon kocikovat. Ja som zatial neoblomna. Celu tuto situaciu by som si s nou najradsej osobne vykomunikovala. Zial, vyhyba sa konfrontacii so mnou.
Som naozaj ja ta zla? Mam to prehodnotit a dat jej maleho na kocikovanie?
@soffi_ pocuj, toto co ti tu niektore pisu ani neber vazne. vacsina zien asi nedokaze citat s porozumenim... komentare, ze si mas robit deti, len ak sa o ne vies postarat, tak to uz je topka fakt, urcite si planovala porodit o dva mesiace skor a potom chodit do nemocnice za malou ako na klavir. co si si to dovolila, prosim ta?
zvladas toho hodne, si super. vazne. ocividne tu niekomu kole oci, ze zvladas aj deti aj skolu a este aj navarit, zatial co niektore tu pisu, ako padaju na hubu pri jednom trojtyzdnovom dietatku, chudatka, lebo babatko bolo az trikrat!!! v noci hore a teraz nevladzu..
kasli na to prosim ta. a tvoje odpovede na mna posobia velmi skromne a milo. nic zle si neurobila, ale na tvojom mieste by som sa uz v tom nerypala. ja mam svokru naozaj specificku (taku musis dlho hladat) a musim velmi filtrovat.. velmi velmi... lebo keby som nefiltrovala jej "akcie" a blbe reci , tak uz deti nemaju babku.
neryp sa v tom, daj jej kocikovat. ked bude sama chciet byt s detmi, nech je... ale o pomoc by som ju uz neziadala.
drzte sa a prajem vela zdravia malickej aj vam vsetkym🙂
@soffi_ absolútne ta rozumiem. Tu nejde z tvojej strany o nejakú nevdacnost svokre. Chcela by som vidieť tie ženy co sa tu rozculuju nad tvojou nevdacnostou, ako by s láskou odovzdali 10 mesačne dieťa svokre, ktorá ho takmer nechala sama doma. A ak je to tak ako píšu, tak to nie sú zodpovedné matky ale niečo na co nemám vyjadrenie
@soffi_ keď čítam co ti tu píšu, je mi ťažko, vidim ze aj tebe, si úžasná mama dvoch detí, musí to byť fakt náročné predcasniatko malé babo doma ťažký pôrod, ja by som to nezvládla ani keby mam pomoc. Ja som ju potrebovala s oboma deťmi a to boli zdraví. Si silná. Som z rodiny kde si pomáhame. Mne teda moji rodičia veľa pomohli. Správanie tvojej svokry sa mi tiež nepáči, zo svojho okolia na niečo také nie som zvyknutá. Mám úplne rovnaký názor, kým by som si snou nevyjasnila vzťah, očakávania, ohľadne pomoci resp času trávenia s deťmi len tak by som to nenechala vyfucat. Ste rodina a deti sú jej vnúčatá nie sú cudzie. Vzťahy sa budujú nevzniknu len tak. Držte sa.
@soffi_ neries tieto zeny,mala si to strasne a svokra ti mal viacej pomahat ked mohla.Mas uolnu oravdu,aj ja by som to zle znasala este ak si dieta rodil tak skoro a celkovo situacia doma a to ze mas druhe dieta v inkubatore a babke roka sa lenilo navarit.Mohl ti pomahat cely den,nieken hosinku co maly spal.
nepochopila som tie prvé komentáre v diskusii…. to ste mysleli vážne akoze?? veď jej ho postrážila na JEDNU hodinu a aj to keď spal! no to je teda obeta naozaj! a za tu hodinu nemala vyložene nohy na stole s kávou a koláčom ale bola za druhým dietatom v nemocnici pre boha! nevalala si gule na gauci!
hentaka absurdná reakcia z jej strany bola ozaj nemiestna! to je taký problém postrážiť o 20min viac?! a to si hovorí babička??? skôr pekná krava keď to už mám povedať narovinu
@soffi_ kocikovat by som jej v žiadnom prípade dieta nedala! po tom čo sa vyhrážala že 10mesacneho (!!) nechá samého doma- lebo by jej asi zo zadku ubudlo keby je so svojim vnukom o 20minut dlhšie…aby ju zas náhodou nenapadla podobná blbosť pri kocikovani ze jej sa už nechce, tak ti dieta necha niekde zaparkované v parku a ty budeš mat zas sprosty telefonát ze si máš pon okamžite dôjsť lebo ho tam necha…. zachovala sa ako taká hlupaňa a kto to nevidí tak je asi slepý. bola by som zvedavá koľko z tých čo sa do autorky pustili mali predčasne narodené dieta v nemocnici, lebo od hrnca tu vedia vypisovať pekne hnusne komentáre.
@soffi_ Neber si vôbec k srdcu komentáre aká si nevďačná a mala si si to zariadiť inak a vziať 10m dieťa so sebou. Dotyčná pani asi nemá poňatia čo znamená tak skorý predčasný pôrod. Chodiť na JIS k bábätku a každý deň sa báť o jeho život to nie je rozmar že si chceš zájsť na kávu a nákupy. Určite by som tam nebrala druhé bábo ak by to nebolo nutné. Ja ti rozumiem, tiež som porodila 2 mesiace predčasne a chodiť mesiac dvakrát denne do nemocnice bol zaberák. A to ma doma nečakalo ďalšie dieťa.
Ja by som sa na to pozerala z pohľadu, že ako sa o to dieťa stará... Ak vieš, že keď je s ním bez vašej prítomnosti, že si nekľudná a nedôveruješ jej, tak by som jej dieťa nedávala, ale nebránila by som zasa úplne kontaktu. Chcem tým povedať, ak chce s malým tráviť čas, tak skús ísť aj ty s ňou a dieťaťom napr. kočíkovať spolu, aspoň zo začiatku a uvidíš, či sa vzťah lepší alebo nie. Zase aby aj muž bol spokojný a nebol toto neskôr nejaký zdroj hádok... Inak ťa chápem a veru na tvojom mieste si myslím, že by som reagovala rovnako, nie je to pre mňa pochopiteľné, že sa tak chová.... Skús nájsť ešte nejaký kompromis predtým ako sa od nej úplne odstrihnete, držím palce!
@soffi_ skopirujem tu par viet jednej MK mamicky, kt. zije v Grecku myslim. Je tu dosť znama. Velmi sa mi to paci a uplne sa s tym stotoznujem: "Tu je prirodzené, že starí rodičia pomáhajú mladej rodine a starajú sa aj o svoje vnúčence.
Ako sa tu hovorí: Dieťa môjho dieťaťa je dvakrát moje dieťa!! ❤"
Takto by mali pristupovat stari rodicia k svojim vnucatam a nevyhrazat sa matke, ze 10 mes. dieta nechaju same!! lebo nema navarene.
A k užívateľke sasa len tolko, ze v kazdej jednej diskusii kde autorka co i len trochu kritizuje svokru, alebo mladi byvaju v dome rodicov... Vždy je autorka temy ta zla, nevdacna, ohavaracska atd. Zakernejsiu a zlobou nasiaknutejsiu uzivatelku v tomto smere tu na MK nepoznam.
@soffi_ na základe toho, čo si napísala, nevidim žiaden dôvod, aby si sa Ty ospravedlnila svokre. Ak to urobíš, iba jej dáš vietor do plachiet a bude si dovoľovať k Tebe stále viac a viac.
A k tomu, že či jej máš dať dieťa, tak (opäť vychádzam len z toho, čo si napísala), ja osobne by som tejto osobe nedala ani kaktusy na polievanie, ak by som šla niekam na dlhšiu dovolenku/pracovnú cestu. Radšej by som ich vyložila na chodbu a na kvetinace napísala "polej ma prosím". Nezakázala by som jej kontakt s deťmi, ale mužovi by som vysvetlila, že zatiaľ k nej nemám žiadnu dôveru a prosím ho, aby vždy, VZDY bol buď on alebo ja prítomný/a, keď sa stretne s deťmi. Samu by som ju s dieťaťom ani na minútu nenechala.
@soffi_ keď sa môžem ešte spýtať- ako reagoval manzel? na to že chcela nechat vášho syna samého? aj to nejako okomentoval? lebo celkom by ma to zaujimalo aky mal na tu situáciu názor on ako jej syn. jej nato nieco povedal?
@soffi_ prosím len sa svokre neopováž ospravedlniť! TY sa nemáš absolútne za čo ospravedlňovať, to ona by sa mala! Čo sa týka toho kočíkovania, daj na svoje pocity-pokiaľ s tým nie si stotožnená nerob to.
Ked som čítala niektoré komentáre od žien tu až mi prišlo uzko…ako môžu byt niektoré take nepríjemne až zle to naozaj nepochopím… V každom prípade prajem veľa zdravia tebe aj tvojim detickam a držte sa (a fakt sa nedaj to čo urobila svokra bol visty hyenizmus z môjho pohľadu, keď nevie ani nachvíľu pomôcť v takejto situácii…)
Nerozumiem, tak chodila svokra denne alebo častejšie varovať syna alebo len ten jeden x, kedy ste chceli ísť s mužom spolu a meškali ste? Lebo raz píšeš tak a raz tak.
Ale to je v podstate jedno, svokra by mala byť empatickejsia. Veď ste nešli s mužom na rande. V nemocnici bojovalo o život jej vnúča. A aj keď staršieho syna samého v skutočnosti nenechala, po týchto vyhrážkach by moje dieťa určite už nestrazila. Obetovala by som pár eur a zaplatila stráženie. Plus sebe a mužovi menu z reštiky a malému nejakú výživu. Sa nepototo že nie je každý deň navarené.
A co by mohla vyparatit pocas kocikovania? Ja by som jej sancu dala
@soffi_ ozaj len nepricetna osoba by bola schopna sa vyhrazat ze skrz žranicu odíde od 10m dietata prec.... to je otrasne spravanie. Muz nech si predstaví ze toto by vam spravila nejaka kamaratka ktoru ste zavolali skrz strazenie, vyrazil by ju cez dvere. A vlastna matka-babka toto spraví? Nemyslite vazne.... ked ma o vnucata zaujem - nech pride na navstevu, ale pohostenie by som nerobila.... pohár vody. Nestrazila vam deti v case tvojej navstevy kadernicky alebo vasho oddychu, ale vo vaznej situacii a zachovala sa ako chudera. Osamote by bola s detmi az ked podrastú (minimalne 6rokov, ak by nedajboze mala chúťky od nich odíst aby boli schopné ako tak vydrzat kym pride rodic)
@mnau123 suhlasim a nielenze nebrala druhe babo ale velmi pravdepodobne by ho tam vobec nepustili. V niektorych nemocniciach este stale nie su navstevy povolene nikomu a malym detom zvlast.
@babulkomale ano, bolo to tak ze on na jisku so mnou nemohol ist vobec. Len deti od 12 rokov a viac tam mozu ist. Islo aj o to, ze my sme tiez mali urcite obmedzenia a bolo lepsie, ked sme prisli s manzelom spolu naraz. Mohol byt pre mna jednak oporou, ale aj sestricky sa nestazovali ze im tam behame kazdy zvlast 3 krat za den.
@soffi_ @babulkomale_ presne tak, človek môže byť rád že tam pustia vôbec rodiča (prípadne oboch naraz). Je smutné keď niekto nevie (alebo skôr nechce) pochopiť čo prežívajú rodičia v takejto situácii. A namiesto toho aby vám svokra dopriala spoločnú chvíľu s bábätkom, vytvára ešte ďalšiu stresovú situáciu. Akoby ste toho nemali teraz dosť. Drž sa, zvládaš to super (a je v poriadku to niekedy aj nezvládať, predčasný pôrod je extrémne náročná situácia). Mne bolo tiež kadejako a tiež mám rôzne skúseností s pochopením/nepochopením.
@spadnutaslivka toto mas ale trosku pomylene. Ten, co pomaha, je ochotny pomahat a nepovie nie, ma pomahat tak, ako potrebuje ten ktoremu sa pomaha. Inak to nie je ziadna pomoc ale citove vydieranie a robenie si zasluh nespravnym sposobom.
Ale ako vidim, empatia sa nenosi a psychosocialny vycvik tu ma tiez malokto.
@kristinka92 este pocas tej narocnej hodiny musela mat navareny obed chudinka 🤦♀️ panvicou po gebuli a uz by moje deti nikdy nestrazila, neda sa jej uz verit potom co jej vyslo z huby. nech radsej strikuje a kuka seriali a detom nech sa z daleka vyhyba

@soffi_ dostane ale nad tebou moc a bude si dovolovat este viac ak sa jej ospravedlnis a ona nepreberie zodpovednost za to co spravila...vsetci spokojni? naozaj budes spokojna aj ty? aj to dieta ked sa jej dostane do ruk a bude mat s nim realny problem?