Problém so svokrovcami
S manželom čakáme bábätko a keďže bývame 500 km od domova, chcela by som rodiť doma, predsa len tam kde bývame nemáme žiadnu oporu a pomoc, čo sa zíde aspoň na pár týždňov keď sa malé narodí. Svokrovci majú dom a sami sa ponúkli, že môžeme byť u nich. Lenže dolné poschodie obsadzuje babka a detskú izbu manželov brat s frajerkou. Pôvodne chceli pripraviť dolnú izbu ktorá teraz slúži ako skladisko, ale už nemajú záujem. Popravde to oni navrhli nech rodím doma, že spravia miesto, ale pôrod je čoskoro a oni nám ponúkajú gauč v obývačke, kde ani nie sú dvere. Moji rodičia aj s mladšou sestrou bývajú v byte. Sestra ešte študuje ale sama navrhla že pre nás na tie dva mesiace spraví miesto a ona si pripraví kútik v obývačke. Najviac ma rozčuľuje prístup svokrovcov, niečo sľúbia a nedodržia to, a radšej budú mať u seba frajerku svojho syna než nevestu s bábätkom. Zlí sme my s manželom lebo sa nevieme prispôsobiť. Čo si myslíte o tejto situácii?
@petulda333 Si precitlivela 🤷🏻♀️
@minami29 tak ja napríklad po pôrode mamina moja aj svokra sa predbiehali ktorá príde pomôcť keďže nasi bývajú 130km od nás tak mamina aj prespavala3 ale už po 2dnoch som mala nervy hormóny so mnou bili asi alebo neviem ale ja som chcela len klud vadilo mi ze nemôžem len tak v pyžame chodiť po dome , stale mi vravela kedy a co si mqm dat jest na mlieko a podobne sice ro boli detaily wle vtedy mi to vadilo chcela som len klud, pohodu, súkromie a spoločny čas s bábätkom .. w ako píšeš ze nemáš teraz priateľov známych ja osobne by som ani nechcela aby mi po pôrode hneď niekto chodil ocumovat dieta a mňa ako na výstave . Rob ako myslíš ale ako baby vyššie spomenuli aby xi o par mesiacov nepísala sem qko ti idú všetci na nervy ako potrebuješ svoj klud a pohodu
@lejusinka vobec nie. Ale ty riesis niekoho reci a sama to robis 🤭
@minami29 okrem toho, čo ti tu všetky dobre radia, bude ti to potom aj ľúto, že si si novorodenca neužila sama, s manželom, že pri všetkom bol aj niekto iný 😉 a teda plný dom/byt iných ludi, ktorí majú svoje potreby, nálady, v horšom prípade zaručené rady. Ako som sa bola rada, keď som mohla "dobré" rady návštev púšťať jedným uchom dnu a druhým von, lebo to bola návšteva a proste odišla, keď budete spolu bývať, budú riešiť všetko, deň noc, stále, čím viac ľudí, tým viac riešiť. Áno, keď muža vzali do nrmocky, aj ja som bola rada, že mi prišla mama po večeroch "pomôcť", že som sa v kľude osprchovala, vtedy by som ju možno privítala aj na dlhšie, ale určite nie nikoho iného, to už by som sa necítila dobre. Čiže za mňa ak už musíš, tak k svojim rodičom, kde sa určite budeš cítiť prirodzenejšie, ako k svokrovcom, kde budete koľko, 4 generácie? Ideálne rodiť tam, kde bývate, po príchode domov muž dovolenka, potom mať v zálohe mamu, či by na pár dní neprišla a potom sama, určite budú chcieť aj svokrovci na navstevu a keďže ste ďaleko, prídu na pár dní a uvidíš, že budeš rada, keď odídu 😀
k svokrovcom by som nešla... tam je kopu ľudí ešte aj babka, ich syn s frajerkou...
alebo choď k rodičom, alebo zostaň doma ...ešte je možnosť aby ku vám prišla tvoja matka na týždeň - dva...
Ano, mat navarene jedlo pocas hektickeho sestonedelia je super. Ale ste na to dvaja, takze urcite sa prestriedate. Ja si absolutne neviem predstavit byt niekde “na navsteve” v tomto obdobi. Absolvovala som ho uz dvakrat a je to fakt to najimtimnejsie obdobie v zivote. Mlieko ti kedykolvek tecie po tele, po moznom nastrihu sa najlepsie cika do vane. Hormony vypeckovane na maximum. Chces mat klud a svaty pokoj. Drblo by ma, keby konecne uspim dieta a nejaka bratova frajerka z vedlajsej izby by mi ho zobudila. Jedine, co mi pomohlo bolo az po druhom porode, ked niekto zabaval starsieho. Jasne, ze ta nahnevalo, ak ste boli dohodnuti. Ale teda ja by som to brala pozitivne.
A neskúšali ste porozmýšľať, že by ste si na nejaký čas prenajali tam garsonku alebo jednoizbový byt? Mali by ste aj súkromie aj pokoj a zároveň blízko k rodine a priateľom
@evamarek77 ale ved oni su na slovensku,ci som prehliadla nieco? Pise,ze od rodneho mesta je 500km ale nepise nic o zahranici
Je to zaujímavé ste učitelia tabuľky nepustia... Podporu rodiny treba vždy a dokonca, keď je dieťa väčšie ešte viac...
Pisala si: Prečo si nevybrať lepšiu možnosť ak ju máme?
Tak za mna je lepsia moznost jednoznacne sukromie s babatkom len v trojici, bez premudrelych rad babiek, ktore vam to budu len narusat. Ta "pohoda v kruhu blizkych" sa moze velmi lahko zmenit na jedno velke sialenstvo
Pisala si: Prečo si nevybrať lepšiu možnosť ak ju máme?
Tak za mna je lepsia moznost jednoznacne sukromie s babatkom len v trojici, bez premudrelych rad babiek, ktore vam to budu len narusat. Ta "pohoda v kruhu blizkych" sa moze velmi lahko zmenit na jedno velke sialenstvo
Ja som bola šťastná, prestastna, že sme boli s bábätkom doma len ja a muž. To sú chvíle na nezaplatenie. Nikto ti ich už nikdy nevráti, ten pokoj, lásku, intimitu. Ja hovorím, že vďakabohu za 500 km, čo nás delí od svokrovcov 😅😅 čiže ja keď bude druhé, ostávam v kľude, v pohodlicku doma.
@srdeenko19 ja som mesiac pred porodom bola u svokry, byt sme malovali,tak sa tam nedalo byt. Svokru mam super a bola som jej vdacna,ze sa postarala o syna kym som ja behala z postele na zachod. No ked uz bolo domalovane a muz prec,sama som chodila na byt vsetko umyvat,cistit,presuvat mensi nabytok,aby sme cim skor sli prec 😄 svokra sa nestarala,pomahala ale to sukromie. Muz sa nevedel vyspat,ja tiez nie. Boli sme 3 v jednej izbe a syn sa casto budil. Ja ked som v noci nemohla spat,nemala som kam ist,lebo v kazdej izbe niekto bol. Prsia ma boleli ale bez podprsenky chodit pred svokrom a svagrom som nechcela. Bolo to v tomto smere hrozne
tak nebud rozmaznana .. n porodis kde si a potom mozes k mame na par dni .. aj tak budes rada ze si a doma je doma .. ten klud a pokoj .. aku pomoc potrebujes? ver mi ze viem o com hovorim .. som sama v zahranici ziadna rodina nic odvoz dovoz z porodnice osm si vybavila .. tu porodis a na druhy den si doma .. a ver mi ze som bola rada za toze som len ja a mala ... ziadne rady navstevy nic ... pre porodom som si naskreckovala jedlo .sladkosti vodu etc nech nemusim do obchodu
Ja by som si to isto rozmyslela.a ostala doma. Navyse, keď mas muža, čo bude viac - menej doma. Ono je to tak....už od narodenia dieťaťa sa muž "vynecháva" z povinnosti. Predsa - vývar navarí mama, plienku operie mama, dieťa povozi mama....mal by makať chlap aj mimo svojej komfortnej zóny. Potom sa vrátis domov a tvoj chlap nebude vôbec vedieť doceniť tu starostlivost a pomoc v domácnosti....lebo ju nezazije od začiatku. Nevravím, že každý je taký ale určite to má svoj význam....
@minami29 veľmi sa nezapajam do diskusií, ale fakt ti všetky baby dobre radia.
K nám prišla mama po pôrode na týždeň, ale nakoniec som bola rada, že odišla. Bola som rada asi za to, že mi ukázala ako kúpať bábo a to je asi všetko.
Najlepšie je svoje súkromie, nikde sa netlaciť v malom byte. Mať svoju posteľ a svoje pohodlie/známe prostredie. Však ste dvaja s manželom a určite to zvládnete. Hlavne, keď hovoríš, že obaja ste učitelia. Takže manžel príde poobede z práce domov a víkendy voľné. Ideálny stav. A možno ak máš termín teraz cez prázdniny, že bude dlhšie s tebou doma, ešte lepšie.
A čo sa týka krstu, krst sa dá vybaviť kedykoľvek a aj kamarátky počkajú, určite v šestonedelí nebudeš chcieť nikoho vidieť, ale užívať si kľud s bábom.
A k svokrovcom, aspoň vieš na čom ste a určite by som žiadnu nastevu neplánovala v budúcnosti. Pretože spať s bábom v obývačke v plnom dome je aj na 1 noc veľa. Aj dieta potrebuje svoj kľud.
Necitam diskusiu, ale ver tomu, ze najlepsie ti bude u vas doma- u manzela a u teba. Pocuvat mamine/ svokrine rady, ako dojcit, ako obliekat..nehovoriac o prvych dnoch po porode, ked budes stale vetrat prsia a podvozok. Vlozky ti nebudu stacit. Ked ti pretecie doma, ok, nic sa nedeje, ale u svokrovcov by som ozaj nechcela riesit, ci kdesi nezanecham nahodou flak. Plus vsetky tieto smakotinky, ktorymi sme si po porode presli. Radsej neupratana domacnost a jedlo z donasky v tom najhorsom pripade ako strata sukromia v cudzej domacnosti.
Mňa by trafil šľak, keby som mala po pôrode pri sebe kohokoľvek okrem muža, vyslovene mi vtedy každý vadil, chcela som mať svoj priestor, svoj systém a u seba doma, takže vôbec nerozumiem potrebe k niekomu sa sťahovať.
Jednoznačne ostaňte s manželom doma. Máš úplne skreslené predstavy o čase po pôrode. Na to,že ste obaja učitelia máte veru divné zmýšľanie. V triedach sa staráte o desiatky detí a doma si neviete poradiť s jedným vlastným.
Tiež by ma zaujímalo akú konkrétnu pomoc máš na myslí.... uvariť ten vývar? Hodím do hrnca mäso, zeleninu a vývar sa varí sám. Tam nemusíš stať pri hrnci.
Ísť do domu kde už býva ďalších 5 osôb, kde nebudete mať vôbec kľud? Tak to v žiadnom prípade. Myslím že po pôrode budeš potrebovať jedine sa najesť a spánok.
Na psychickú pohodu zas len kľud, súkromie, spánok.
Takže za mňa tiež zlá voľba, trepať sa cez pol republiky. Veď sama uvidíš.
Ahoj, a nezvazovala si zavolat mamu napriklad na tyzden/dva k vam? Ze by pomohla?
Vidim, ze zeny su tu povacsinou hrdinky 😅 ale ak ti ma kto pomoct, preco nie. Ja som tiez mala nabeh na rozne depresie po porode, maly mal koliky, neslo dobre kojenie,... a bola som vdacna, ze nas svokra zavolala k nim a pomohla.
@queen_mary ale to nie je hrdinstvo,to su dobre rady. Navyse,poprosit o pomoc je v poriadku,ale uznaj,ze tlacit sa niekam k dalsim osobam nie je bohvieco. A po porode zenou lomcuju hormony a aby to spoluzitie neskoncilo hadkou
uprimne radsej by som rodila tam, kde po prepusteni z porodnice pridem s malym dietatom do prostredia, kde mam sukromie, mozem chodit dolu bez a vetrat (ja som to teda dost potrebovala), kde mozem chodit hore bez a stazovat sa na naliate prsniky, ked bude treba, kde budem nebude nikto, kto by ma iritoval (lebo ten hormonalny koktejl je fuha) a budem sa citit prijemne a dobre - a ani jedno z toho co popisujes to nie je 🤷♀️ a ak potrebujes pomoc alebo si myslis, ze potrebujes, nech zostane doma manzel a ked nemoze nech pride mama alebo svokra k vam (ak sa da)

@minami29 nemyslim,zeby tu niekto sutazil. Zeny ti chcu napisat ako to.mali oni,svoje skusenosti a rady. Samozrejme,ak mas vsetko dobavene tam daleko,tak je to ine. To si v uvode nepisala. Aj ked ja by som nesla do toho,ak tam nechcem zit natrvalo. Vsetko by som riesila tam,kde chcem zit. No ty to chces inak. Teraz sa uz len prisposobit a svokrovcom by som nic nevycitala,nevies preco zmenili nazor. A,ze tam chcu radsej syna s frajerkou,nez teba s babom. A co ich maju vyhodit? Je to ich syn tiez a asi tam zije,tak je to logicke