Problém so svokrovcami
S manželom čakáme bábätko a keďže bývame 500 km od domova, chcela by som rodiť doma, predsa len tam kde bývame nemáme žiadnu oporu a pomoc, čo sa zíde aspoň na pár týždňov keď sa malé narodí. Svokrovci majú dom a sami sa ponúkli, že môžeme byť u nich. Lenže dolné poschodie obsadzuje babka a detskú izbu manželov brat s frajerkou. Pôvodne chceli pripraviť dolnú izbu ktorá teraz slúži ako skladisko, ale už nemajú záujem. Popravde to oni navrhli nech rodím doma, že spravia miesto, ale pôrod je čoskoro a oni nám ponúkajú gauč v obývačke, kde ani nie sú dvere. Moji rodičia aj s mladšou sestrou bývajú v byte. Sestra ešte študuje ale sama navrhla že pre nás na tie dva mesiace spraví miesto a ona si pripraví kútik v obývačke. Najviac ma rozčuľuje prístup svokrovcov, niečo sľúbia a nedodržia to, a radšej budú mať u seba frajerku svojho syna než nevestu s bábätkom. Zlí sme my s manželom lebo sa nevieme prispôsobiť. Čo si myslíte o tejto situácii?
@minami29 jemine, naco sa potrebujes niekam trepat? Ci mas dve dalsie deti a manzel chodi na tyzdnovky? To by vysvetlovalo...nemyslim to v zlom, nechcem rypat, len to neviem pochopit....najviac ocenis svoje pohodlie, svoje prostredie a svoj klud. Manzel si nemoze vybavit 1-2 tyzdne volna po porode? To obdobie po porode je cas, ktory patri mamicke, oteckocvi a babatku, nie babkam, dedkom, tetkam...s babatkom pomoc nebudes potrebovat, lebo babatko bude potrebovat teba a nie babku. Najhorsie bolo pre mna varenie najvacsi casovy zabijak. Tak si priprav nejake jedla do mrazaku, obcas nejaky polotovar, obcas donaska, prip.navari manzel. A upratovanie? No poviem pravdu, ze u nas robi bordel starsi, takmer 3rocny syn, takze ak nemas este starsie dieta, tak ak priebezne si vsetko, napr.po jedeni a pod.odlozis, upratovanie nebude problem, nemusi byt vsetko tip top. Akurat asi budes viac prat. Tak ale ved to len nalozis do pracky a vytiahnut z pracky alebo susicky je otazka par minut, prip.to zvladne aj manzel
@lejusinka ale to jej nik nenapisal. Zas netreba byt vztahovacny.
@petulda333 tak si pozri na ktory komentar som odpovedala lebo tam to bolo tak napisane 🙃
@lejusinka neprehanaj. To bola otazka do plena.
@minami29 k nikomu by som nešla, doma je doma, doma máš všetko a hlavne svoj komfort a kľud...zvládneš to aj s manželom sama...mňa by neskutočne otravovalo mať toľko ľudí kolo seba...ale to časom zistíš....
@petulda333 dobre 🤦🏻♀️
@lejusinka chytaj sa kolko chces,niektore ste tu velmi precitlivene proste.
@petulda333 neschopne a precitlivele oki 😁
@minami29 ak chcú pomôcť nech zaplatia donáškovu službu obedy alebo nech navaria dopredu jedla co sa dajú dať do mraziaka... Viac pomoci nebudete potrebovať. bábätko si potrebuje zvyknúť doma a nie aby ste ho potom v 2 mesiacoch trepali 500km domov a ono si bude zvykať inde... Takže nech sa nikto nehnevá ja by som pekne ostala doma... Naozaj najväčší problém pre mňa bolo varenie to sa mi, že naozaj nechcelo, keďže malý bol každú chvíľu hore, potom odsávanie a dlhé zaspavanie..ale oporou ti ma byt v prvom rade chlap... Musíte si zvyknúť na seba na babo na rolu otca matky a na to, že už budete traja a bábätko môže byt viac či menej náročné... Budete mat doma možno bordel a možno budete nevyspati... Ver mi nebudete k tomuto všetkému potrebovať "cudzie" prostredie ani divákov v podobe jedných ci druhých rodičov, ci ich "osvedčené rady" ktoré vaše bábo určite zachránia.... keď budu chcieť nech prídu krátkodobo pomôžu a idú zase domov.. Toľko moja rada už ako si urobíte vy je na vás 😉👍💪 neboj sa zvládnete to, viem ze sa možno aj bojíte ale nie ste prví ani poslední... Držím palce 💪💪
ostan doma a pozvi mamu na 2 tyzdne k vam aby ti pomohla ked to budes potrebovat. no a mas to vyriesene
@minami29 ahoj prepac, ale pride mi to od Teba sebecke, ze si nahnevana na svokrovcov. Babo sa narodi Tebe a manželovi, vo svojej podstate im budete narusovat ich komfortnu zonu vy, lebo povedzme si narovinu babu sa bude vsetko prisposobovat, a ak su este pracujuci, tiez maju pravo na svoj klud a pokoj, chapem ak by si ich poprosila, aby prišli pomoct na nejaky cas k vam domov, ale byt este urazena, ze vam nevytvorili u nich doma podmienky, ak bola pred tym o tom iba debata....to nie je ich povinnosť, mozno si zratali dve a dve, ze ro bude pre nich veľmi obmedzujucr aj, ked sa jedna o vnuca
Nerozumiem prečo mama nevie/nechce/nemôže prísť k tebe.Tiež si neviem predstaviť trepať tie kvantá vecí k sestre do izby /postielka,vanička,oblečko,kočík...../ to si asi nedomyslela.Ja mám dcéru čerstvo po pôrode,jej manžel je doma pár dní,stará sa o malého,kúpe,prebaľuje,varí,lebo dcéra má zdrav. komplikácie.Samozrejme chodím tam aj ja,robím čo treba,teda hlavne úroda dozrieva a výživky domáce sa zídu...teda ja by som posunula "pomoc" k matke a nie matku posúvala k "pomoci".
Pre mna to bolo narocnejsie po sestonedeli, resp. par mesiacov po, tie prve tyzdne aj tak iba spala, kakala, cikala a ked bola hore tak sa nepohla. Celkom nuda to bola a bala som sa ako to zvladnem. 🤷🏼♀️ S muzom sme boli spolu doma a ked na to teraz spominam, najradsej by som sa tych 6 tyzdnov zavrela doma iba s nim a ziadne navstevy. Urcite to zvladnes 😊
Nehnevaj sa, ale zbytočne si všetko sama komplikuješ. Načo potrebuješ ísť rodiť domov, keď vidíš, že ani u vás ani u svokrovcov nie je miesto? Ja by som sa ani na tú 500 km cestu necítila, ale ak si s tým v pohode, tak ok. A čo veci pre bábätko? to všetko donesiete tam a potom späť alebo ako? Po pôrode by sa možno nejaká pomoc hodila každej s tým alebo oným, ale poviem ti, väčšina chce kľud, zotaviť sa po pôrode, spoznávať sa s bábätkom, a ty ten kľud ani v jednom dome/byte mať nebudeš, lebo to bude furt niekto zvedavý, rozprávať ti do toho, pozerať malé atd...A koľko by si tam po pôrode ostala? Potom chceš ísť tú cestu naspäť s čojaviem mesačným bábom a všetkými vecami? No neviem, ja by som do toho nešla. Ak už musíš mať niekoho pri sebe, radšej si niekoho z rodiny zavolaj k vám. Všetky sme sa pri prvom obávali, ale dá sa to.
Inak ešte jedna poznámka, nie je to moja osobná skúsenosť, ale čo som čítala ženy ktorým niekto po pôrode s bábätkom pomáha (mama, svokra) sa dlhšie cítia neisté čo sa starostlivosti o dieťa týka (netvrdím, že je to prípad každej jednej ženy). Sama sa skôr naučíš a nájdeš si režim.
Ak dobre počítam v dome su dvaja svokrovci, jedna babka,a dvaja svagor s frajerkou. Plus vy traja? Ci by si prišla len ty sama s bábätkom? Za mna, prilis veľa ľudí a ked tam ani nemáš kde byt??? Smutné je ze najprv nabulikali a teraz hovno, hovno zlatá rybka.
Ja by som poprosila mamku,aby ak to sa dá, aspon prvé 2 týždene.
@lejusinka nehnevaj sa, ale toto mne uz pride prehnane, ako tvoja predstava o obdobi po porode je o tom, ze zena nic nerobi a len je pri babatku a ked sa nahodou rozhodne zena navarit, osprchovat sa ,,,tak dieta utrpi psychicku ujmu ...
A tvoja mama alebo svokra sú už na dôchodku alebo budú kôli tebe brať dovolenku? To by si mal čerpať tvoj muž, načo má aj nárok a potom si aj tak budete musieť zvyknúť na to, že ste dvaja... A tvoj muž akože má homeoffice alebo bude mať dovolenku a budete sa kukať 24 hodín do postieľky? Potom zrazu chytí tuleniu nemoc a budeš zakladať diskusie ako ti s ničím nepomáha, prvé týždne aj on musí frčať na 100%.. On ti má pomáhať
@janka54321 prepac ale mozem mat svoju predstavu o svojom sestonedeli 🙃 ak som podla teba chora, neschopna, precitlivela tak je to problem v tebe a mala by si ho riesit ☺️
Pripajam sa k hnutiu „ostan doma“. Pre milion dovodov
1. ono ta starostlivost o babatko prve tyzdne nie je az taka narocna. Zvacsa spinkaju. Setri si ochotne babicky na casy ked bude drobec chodit a bude ho plno vsade
2. ste nova rodina, musite si na seba zvyknut. Babicky lubia pomahat tak ze mame beru babatko a pestuju. Babatko ale potrebuje citit hlavne mamu a otca
3. nevies v akom stave budes po porode, ako budes dosita, ako budes krvacat, ako sa vam bude darit s kojenim. Ja som chcela hlavne svoju kupelnu, svoju postel a svaty pokoj. Sukromie.
4. budes po hormonalnej explozii a urcite ta svokra (a este aj babka 🤦♀️) budu zasypavat dobrymi radami. Jedz polievky, nepestuj ju tolko, nech si trenuje plucka…budes mat nervy. Strasne nervy.
5. musite si najst svoj system, to sa u svokry nepodari
Takze za mna - ostat doma, muz vyberie po porode vsetku dovolenku, babky sa mozu prestriedat na navstevy ale inak zavret dvere a uzivat novorodeniatko 😍😍 Zvladnes to, neboj nic. Ja som mala NULOVE skusenosti, maly sa narodil do zuriacej pandemie, nepustili sme k nam nikoho. S odstupom casu su to moje najkrajsie spomienky.
Mozno by pomohlo pomenovat, coho sa obavas, ze sama nezvladnes…
@lejusinka no podla mna si minimalne neschopna
@lejusinka netrep hluposti,toto nikto nepise. A ked uz,tak ty tiez ine zeny sudis,lebo niesu nonstop nalepene na dietati ako to robis ty
@janka54321 dobre 🤫
@petulda333 ja som neodsudila nikoho 🤷🏻♀️ Ze som napisala ze som matka ktora sa stara aj o ine potreby dietata ako kojit a prebalit je utok? Nie si precitlivela teraz ty?
@lejusinka vies, co velmi divne reagujes...vyjadrovanie vsetko....tebe treba dospiet este
V prvom rade som za psychickú pohodu, počas tehotenstva aj po pôrode. S manželom sme ďaleko nie len od rodiny ale aj od priateľov, keďže sme sa presťahovali cca pred rokom kvôli práci. Takže sme ďalej aj od našej konfortnej zóny, ktorú by som v tomto období ocenila. Všetci máme iné priority. S manželom sme učitelia takže radšej prázdniny strávime v známom prostredí v kruhu najbližších a počkáme na pôrod. Gynekológiu, pôrodnicu a pediatričku mám už vybavenú v rodnom meste, a zmeniť ich neskôr problémom tiež nebude. Moja mamina pracuje na detskom oddelení, čo je plus. Aj tak by sme sa trepali 500 km kvôli krstu a doviesť veci pre bábo je najmenej, to základné som rovno objednávala k rodičom. Určite niekto písal že dieťa v prvom rade potrebuje svojich rodičov a nie xy materiálnych vecí. Viem že u svokrovcov na gauči by som žiaden pokoj nemala, preto tam ani nejdem, len som sklamaná z ich prístupu, ale doma to je iné. Viaceré spomínate za najhoršiu vec varenie. Bývam na dedine kde široko ďaleko je na donášku len pizza, burger a vyprážaný polotovar. Nepotrebujem aby ma rodičia obskakovali a starali sa o malé namiesto mňa, aj oni majú svoj život a chodia do práce, ale niekedy na pohodu a fungovanie postačí napr. aj domáci vývar. Neviem dopredu ako sa budem cítiť, jasné že ženy čo to majú za sebou sú múdre ale dopredu nik presne nevie do čoho ide a zisťuje to až za pochodu a myslím že v kruhu rodiny bude ten štart príjemnejší. Prečo si nevybrať lepšiu možnosť ak ju máme? Prečo sa porovnávať s tými ženami ktoré to mali horšie? Toto nie je súťaž ktorá žena zvládne najviac, či áno? Zvládli by sme to sami, lenže žili sme v tom, že budeme mať samostatnú izbu u svokrovcov a všetko vybavili (pôrodnicu atď) a teraz sa len prispôsobujeme náhlej zmene.
@lejusinka tak minimalne sa povysujes
,,nastastie moje deti maju matku ktora v starostlivosti o nich vidi aj viac ako tieto zakaldne fyziologicke potreby 🙃,,
Aj nase deti maju stastie na matky,aj ked pri nich niesme 24h vkuse
Este aby aj sestra nenadavala po par nociach ak bude dietatko nedajboze plakat cele noci. Ostante pekne doma, manzel ti urcite pomoze. Urcite nieje nutne byt s dietatkom 24 hod denne. Uvarit ked aj cestoviny zaberie par minut plus sprcha, zvysny cas mozes venovat babatku. U svokrovcov na gauci bez dveri 😀 to veru nie..doma budes mat isto ovela vacsie pohodlie, manzel ak nepracuje 24hod alebo tyzdnovky bude.mat cas ti pomoct s dietatkom alebo domacnostou. V porodnici ti vsetko ukazu, naucia a doma si uz budete len hladat rezim. Da sa to zvladnut aj bez pomoci, drzim palce 🍀

Určite by som ostala doma. Nebudete potrebovať žiadnu pomoc, s mužom to zvládnete. Po narodení bábätka je najdôležitejší kľud a to so svokrovcami mať nebudete, myslím si, že ani s rodičmi. Zbytočne ťa budú stresovať.Aspoň u mňa to tak bolo. Držím palce.