Problémové nevlastné dieťa
Baby mám otázky a tak trochu sa chcem posťažovať lebo to nedávam …. Môj muž má syna (7r), chodí do 2 triedy a chodí k nám každý druhý víkend….. Je absolútne nevychovaný... Nevie si sám vyfúkať nos, nevie rozprávať - r,č,ž a pod … keď sme na návšteve (akejkoľvek) stále piští, že sa nudí, a kedy už ideme domov - každých 5 minút, nevie sa utrieť keď sa vykaká, stále sa počúrava (aj cez deň aj v noci a jeho argumentácia “ups ušlo mi”), od rána do večera sa u nás hrá na playstatione a potom moja svokra ktorá mu do ruky strčí tablet so slavami “nech je od neho pokoj” vyplakáva, že toto leto nestihol ísť ani na tranpolínu. S hračkami a legom sa nehrá, sám sa hrať nevie, kolobežka, bicykel, túry, prechádzky, náš pes ho nebavia - reve že ide domom k mame a k nám už nepríde… Na mojho 3 mesačného syna má debilné poznámky čo ma štve najviac - že “prečo reve, prečo spí, veď on len reve” a keď spí tak “veď on len spí”. Nezje nič okrem rezňov a pár jedál … muž mu musí jedlo krájať lebo ani to nedokáže. Moja svokra sa na tomto všetkom smeje, nazýva ho nadpriemerne inteligentným, môj muž odomňa nechce nič počuť lebo podla neho je každé dieťa také a to naše predsa nebude iné. A svokor? Keď som mu v návale zlosti vynadala nech už sa správa, tak si ho zobral k sebe a povedal mu “ja ti stiahnem a zaplatím do môjho tabletu tú hru čo chceš”. Boli sme na návšteve kde majú 4 ročného… všetko po tom malom dieťati opakoval, keď sa plazil po zemi, keď vystrájal ako dieťa čo uňho chápem lebo má 4 ale toto?? … s ním si sadol.……. Ja niesom jeho matka, nebudem ho vychovávať, robiť mu program, od toho je tu môj muž keď ho tu chce mať. Je to jeho správanie a správanie svokrovcov a muža podľa Vás normálne? Čo mám robiť aby som si to počas jeho návštevy každý druhý víkend nehodila alebo sa zo mňa nestal alkoholik? Každý víkend sme kvôli nemu s mužom posekaný a áno ja viem že to dieťa za to nemôže ale je toto normálne preboha???🤷♀️🤷♀️ Nemyslite si, že som macocha… keď som nemala malého tak sme sa spolu hrávali atď atď ale potom to zašlo do toho že už odomňa iba driapal môj telefón a nič okrem tabletu a plejka ho nezaujímalo, hračky po mňe hádzal alebo som sa hrala viac-menej sama a on ležal pred telkou….mala som snahu aj toto leto vziať ho na týždeň na chalupu k našim a výsledok? 7 dní zatvorený pred TV pri rozprávkach aj so svojim ockom. Naši len krútili hlavou a svokor? Spýtal sa ma či my sme nepozerávali rozprávky . .. ide ma z nich vyrútiť. Ak je toto normálne, tak moje dieťa bude nenormálne.
@kikinkirka Zobrala si si chlapa so záväzkom a to prináša presne tieto situácie. Vychovávať ho nechceš, matku mu robiť nechceš, tak neviem, čo chceš počuť. Môžeš jedine apelovať na svojho muža, nech sa mu lepšie venuje a výchovava ho.
@konikkon on má svoju matku na výchovu aj aby mu robila matku. Bola som s tým u psychologičky - to sú jej slová, že ja ho vychovávať nemôžem keďze niesom jeho matka a ani otec
@kikinkirka
Môj má 9 a tiež nevie povedať r, č, ž, č a čo mám teraz robiť?
K ostatnému sa nevyjadrujem, ale som na 99% presvedčená, že keby to bol tvoj vlastný syn, tak by si to videla ináč.
Skôr si myslím, že chudák chlapec
@kikinkirka no určite to nie je normálne a podľa toho čo píšeš, má chlapec zanedbanú výchovu. Smutné je, že za to nemôže len jeho matka, ale aj jeho otec a svoj podiel majú aj starí rodičia. A ešte smutnejšie na tom je, že s tým istým "superockom" máš ďalšie dieťa aj ty. Takže asi môžeš zabudnúť na to, že tvoj manžel či jeho rodičia budú vaše spoločné dieťa niekedy nejako normálne vychovávať.
"nebudem ho vychovávať, robiť mu program, to nech robí muž keď ho tu chce" - tiež na zaplakanie. Zobrala si si muža s dieťaťom, je to neoddeliteľná súčasť jeho života a nie drevená noha, ktorá je síce nepríjemná ale dá sa odložiť. Takže na jeho výchovu vplyv mať budeš, či dobrý alebo zlý je na tebe.
Rozmýšľam, čo vyrastie z dieťaťa, ktorému sa nevenuje NIKTO a každý ho len odstrkuje nech je pokoj...
@kikinkirka pozri to mas jednoduche... Ty toho chlapca nemas rada, lezie ti na nervy. On ziarli na tvojho syna, tak sa sprava ako decko a puta na seba pozornost. Ma rozvedenych rodicov, su to jeho rodicia otec a mama. Predpokladam, ze on bol v zivote tvojho manzela skor alo ty. Takze ty si tam prisla az potom. Preto mas smolu. Musis zit to co si si vybrala.lebo nikd ti partnera nevyberal iba ty. On ma asi syna prveho rad... Vdakabohu.aj led tebe by vyhovovalo asi aby ho rad nemal a vykaslal sa aj na neho....ale toto bide szit minimalne do jeho 15tky... Mozno potom k vam chodit uz nebude. A bud rada, ze nemate streidavu starostlivost.
@kikinkirka je ťažké ľúbiť dieťa inej ženy, však? Ty pravdepodobne v návale hormónov po pôrode nechceš akceptovať dieťa "cudzej ženy" a chlapec, ktorí mal dlhé roky pozornosť svojho tata...a zrazu sa musí deliť s novým "votrlecom (babo)" on možno sa u mamy sám poutiera po veľkej...sam si nakraja jedlo...ale u tata si takto vyžaduje pozornosť...máte ho predsa len každý druhý víkend...prehltni svoju nenávisť...a všetke negatívne emócie na ten čas keď je u vás...tvoj muž nie je len vášho syna táto ale aj chlapcov
@kikinkirka kedy sa jeho rodičia rozviedli? Príčinou si bola ty?
Tomu dieťaťu sa ani nečudujem. Otec s novou ženskou, matka možno v nervoch z toho, že ju chlap nechal, nová "matka" v nervoch z toho, ako sa správa dieťa. No chudák chalan.
@kikinkirka S týmto musí každá žena, ktorá si vzala rozvedeného muža počítať, to sú "výhody" zobrať si muža so záväzkami + problémy s ex-manželkou, s tým treba počítať. A tie chyby rodičov takto vplývajú na ich deti.
@kikinkirka preco to vsetko pises sem a nepovies to tomu panovi, s ktorym zijes a ktory je jeho otcom. to dieta moze za to, ze jeho vychova je zanedbana? ze sa mu nik nechce venovat a vsetkym je na obtiaz? nie, za to mozu jeho rodicia, teda aj tvoj muz! tvoj muz bol kde poslednych 7 rokov? ci co chces citat, ze tvoj muz za nic nemoze, on je supertatko a len matka je ta zla harpia, lebo ho nevychovala? no hold, zobud sa, otec sa mal a ma zapajat rovnako. a ak si videla, akym "superotcom" je, nemala si si s nim robit aj ty dieta, kedze zjavne vychova a venovanie detom nie je jeho silna stranka.
@kikinkirka ja ta chápem. Ja by som tiež nevedela robiť matku cudziemu dieťaťu. Mala som dočinenia s chlapom, čo mal 2 milé a výchovné deti. Dala som ruky preč. tie deti tu budú celý život, chlap sa bude stále o ne starať a svoj časť deliť medzi naše dieťa a jeho deti. To by som nedavala. Ale deti za to nikdy nemôžu... Ty si si už takého muža vybrala a nepoteším ta, čím bude chlapec väčší, bude otca potrebovať viac. Možno budeš musieť tolerovať aj spoločné dovolenky, spoločné trávenie sviatkov. Nezávidím ti, môžeš sa s tym jedine zmieriť, tolerovať to a výchovu prenechať na jeho rodičov.
@kikinkirka "Ja niesom jeho matka, nebudem ho vychovávať, robiť mu program, od toho je tu môj muž keď ho tu chce mať." Ty si si brala muža s dieťaťom, ono tu bolo skôr ako ty, vždy bude na prvom mieste. A ak tvoj muž vie o tvojej nenávisti voči chlapcovi, tak sa mu úprimne čudujem, že ťa trpí.
@kikinkirka urcite to, ako sa sprava, je ovplyvnene tym, ako vyrastal. Este je maly a tvarovatelny, da sa zmenit. A ty v tom mozes byt napomocna. Mozno ti pomoze si predstavit na jeho mieste svoje dieta. Ako by si chcela, aby sa k nemu spravala ina zena? Toto mne velmi pomoholo (ano, aj ja som macocha). Cudzie dieta clovek vnima inak ako vlastne, svojim vselico odpustis a vselico prehliadnes. Ale ked sa nastavis na optiku "ak by toto bolo moje dieta", velmi rychlo svoje vnimanie zmenis a zareaguje aj dieta. Viem, o com hovorim. Bolo to tazke, ale dnes je to "cudzie dieta" moj syn.
@kikinkirka veľmi ťažké... baby majú pravdu v tom, že ty si si vybrala partnera - a že už má dieťa, to ok, ale to ako "vychováva" si si skôr nevšimla? Na druhú stranu ti rozumiem, že sa ti ho nechce vychovávať, keď chlapec by práve toto potreboval ale žiaľ, okolie ho radšej posadí pred tv alebo tablet. A teda o tvoju ponuku aktivít nestojí. Máš pravdu v tom, že ho nemôžeš vychovávať proti vôli otca (možno aj matky) a starých rodičov. Ťaháš za kratší koniec. Skús práve preto brať to dieťa v pokoji - on nemôže za to, že má okolo seba blbcov ani za to, že napriek veku 7 rokov je na úrovni možno 5.
Nuž bohužiaľ, máš muža, ktorý má dieťa z prvého manželstva. Inak to nebude. Aj to je pravda, že zrejme pri nom rodičia zanedbali výchovu. S tým tiež ty nič neurobíš. Nie si jeho matka, a ani byt nechceš, čo do istej miery chápem. Ale nič nemôžeš ovplyvniť, to je riziko pri vzťahu s niekym, kto už má dieťa, deti. Možno to vyznie teraz kruto, ale preto som nikdy nechcela chodiť s mužom, ktorý už bol rozvedený, alebo mal dieťa (bez manželstva). Lebo skrátka viem, že nikdy by som neprijala jeho dieťa ako vlastne. Tebe vlastne veľa sa nedá poradiť, možno len, že skus sa s tým zmieriť. Inak to nebude, čas to zmení, snáď ten chlapec nebude sa pocikavat a vystrajat do puberty. Aj keď pubertak asi iné veci začne robiť..
Akoze nehnevaj sa zobrala si si muza zo zavazkom tak akoze by si sa mohla aj ty trochu cinit a nezomrat len, akoze pride a nepozdravi ked dieta usmernis zacne robit aj to co chces, nevies krajat nebudes jest ked ma vsetko pod nosom naco sa ma snazit, v podstate je to na pol aj ako keby tvoje dieta a to muz nic na to, ze ho mas na haku, akoze to vyhral druhu zenu ozaj
@kikinkirka proste keď s ním budeš, skús to postaviť nie do roviny že TY musíš vychovať cudzie dieťa, ale že vďaka tvojmu záujmu môžeš doňho zasiať dobré veci, ktoré jedného dňa prinesú ovocie. To dieťa je vlastne ochudobnené o toľko vecí... ak chceš, nájdeš si nejako cestu k nemu, hoci jasné, že je to ťažké keď len šomre a nič nechce. Ale ako dieťa má šancu na zmenu, keď objaví čaro pekných vecí (ktoré nepozná). S dospelými je to asi stratené. Otázne je, ako sa zhodnete pri výchove vásho spoločného dieťaťa...
@kikinkirka a ako sa mu venuje muž, keď je chlapec u vás? No chlapec je zanedbany, ale vinu má na tom aj tvoj muž. Predstav si na jeho mieste svoje dieťa. Ako by sa mala správať náhradná mama? Tak sa pokus správať aj ty...
@januarova veď som to popísala. Zapne mu plejko/tablet/tv/pc a tým sa preňho všetko končí.žiadne poďme spolu na záhradu/von atď
@kikinkirka Potom sa ani nedá očakávať nejaké slušné správanie a niekedy sú v tom aj rôzné diagnozy, s ktorými treba navštíviť aj odborníka, napr. na reč.
Ako dlho si s tvojim muzom? Bola si pricinou rozvodu? Predpokladam ze dieta si braval aj predtym ked ste spolu len randili. Vtedy ti nevadilo ze je to dieta tale ake je a ze sa k nemu spravaju tal ako sa spravaju?.
Tiez mam dieta z 1.manzelstva a mam aj partnera kt vedel od sameho zaciatku ze to dieta mam a ze nas vzzah medzi nami bude len vtedy ak moke dieta bude plne akceptovat...
Pises ze si sa s nim hravala kym so nemala vlastne...cize odkedy mas svoje di to dieta odstrcila na druhu kolaj a zrazu ti vsetko vadi.
Ak mas s nim taky problem chod kazdy druhy vikemd k svojim rodicom a mas postarane ale tak si cestu k sebe nikdy nenajdete.
@kikinkirka si sa ulakomila na chlapa s deckom,tak čo sa stazujes? Či si si myslela,že len čo okúsi tvoju ehm "maškrtu" sa to dieťa vyparí a vy budete žiť šťastne až do smrti na oblaciku v krajine jednorozcov?
No žena... Ale ty si učebnicová macocha. Najskôr porozmýšľaj nad sebou. 🤮
@kikinkirka , nuž tak prototyp dobrého otca to nie je. Chcelo by to rozhovor s mužom, tak sa bude správať aj k vášmu spoločnému dieťaťu. To ti bude vyhovovať?...

snáď nemusím ani písať, že sa nevie ani pozdraviť, mne keď ku nám príde alebo odchádza ani nikomu inému / poďakovať a podobne….. aj celá moja rodina vidí aký je, všetci sa čudujú, že ho vôbec pustili do 2 triedy a ako tam funguje ale moji svokrovci? Ako vravím … nazývajú ho “nadpriemerne inteligentný”, je to ich miláčik, zlatíčko a samozrejme niečo viac ako môj 3 mesačný syn, ku ktorému ledva prídu aj keď bývame cez ulicu. Ale s tým som sa už zmierila