Problémové nevlastné dieťa
Baby mám otázky a tak trochu sa chcem posťažovať lebo to nedávam …. Môj muž má syna (7r), chodí do 2 triedy a chodí k nám každý druhý víkend….. Je absolútne nevychovaný... Nevie si sám vyfúkať nos, nevie rozprávať - r,č,ž a pod … keď sme na návšteve (akejkoľvek) stále piští, že sa nudí, a kedy už ideme domov - každých 5 minút, nevie sa utrieť keď sa vykaká, stále sa počúrava (aj cez deň aj v noci a jeho argumentácia “ups ušlo mi”), od rána do večera sa u nás hrá na playstatione a potom moja svokra ktorá mu do ruky strčí tablet so slavami “nech je od neho pokoj” vyplakáva, že toto leto nestihol ísť ani na tranpolínu. S hračkami a legom sa nehrá, sám sa hrať nevie, kolobežka, bicykel, túry, prechádzky, náš pes ho nebavia - reve že ide domom k mame a k nám už nepríde… Na mojho 3 mesačného syna má debilné poznámky čo ma štve najviac - že “prečo reve, prečo spí, veď on len reve” a keď spí tak “veď on len spí”. Nezje nič okrem rezňov a pár jedál … muž mu musí jedlo krájať lebo ani to nedokáže. Moja svokra sa na tomto všetkom smeje, nazýva ho nadpriemerne inteligentným, môj muž odomňa nechce nič počuť lebo podla neho je každé dieťa také a to naše predsa nebude iné. A svokor? Keď som mu v návale zlosti vynadala nech už sa správa, tak si ho zobral k sebe a povedal mu “ja ti stiahnem a zaplatím do môjho tabletu tú hru čo chceš”. Boli sme na návšteve kde majú 4 ročného… všetko po tom malom dieťati opakoval, keď sa plazil po zemi, keď vystrájal ako dieťa čo uňho chápem lebo má 4 ale toto?? … s ním si sadol.……. Ja niesom jeho matka, nebudem ho vychovávať, robiť mu program, od toho je tu môj muž keď ho tu chce mať. Je to jeho správanie a správanie svokrovcov a muža podľa Vás normálne? Čo mám robiť aby som si to počas jeho návštevy každý druhý víkend nehodila alebo sa zo mňa nestal alkoholik? Každý víkend sme kvôli nemu s mužom posekaný a áno ja viem že to dieťa za to nemôže ale je toto normálne preboha???🤷♀️🤷♀️ Nemyslite si, že som macocha… keď som nemala malého tak sme sa spolu hrávali atď atď ale potom to zašlo do toho že už odomňa iba driapal môj telefón a nič okrem tabletu a plejka ho nezaujímalo, hračky po mňe hádzal alebo som sa hrala viac-menej sama a on ležal pred telkou….mala som snahu aj toto leto vziať ho na týždeň na chalupu k našim a výsledok? 7 dní zatvorený pred TV pri rozprávkach aj so svojim ockom. Naši len krútili hlavou a svokor? Spýtal sa ma či my sme nepozerávali rozprávky . .. ide ma z nich vyrútiť. Ak je toto normálne, tak moje dieťa bude nenormálne.
@heidy222 je to 7 ročné dieťa,o puberte tu nemôže byť ešte reč
@kikinkirka áno a nerozumel si už dlho s ňou 😀😀😀 otcom však bol aj vtedy, či?
@miruska320 iny pribeh som komentovala
Strasne by ma zaujimalo, kolke z vas co ste ma zu zniesli pod ciernu zem mate takuto realnu skusenost lebo aj ja som si myslela ake to bude lahke a hold … netreba si mylit dojmi s pojmami.
S malym babatkom cez den chodievala za inym 🙂 tolko k tomu. Raz si zbalila veci a uz sa nevratila
@kikinkirka Jemna motorika a rec spolu suvisia. Neurologicky. Preto ked nerozprava pismena a nevie si utriet zadok, moze toto spolu suvisiet. Prebehla som prve 3 strany, ale nikto to nespomenul. Ved tu kludne moze byt nejaka vyvojova porucha. Ked si to spojim s tym kvikanim a vyzadovanim tabletu a playstation.
Mozno ho sice otec a svokrovci zanedbavaju, ale matka mozno nie a mozno preto sa rozviedla, ze uz to nevedela trpiet, a technicky mozno ani nemoze za to, ze dieta bolo sudne pridelene kazdy druhy vikend k otcovi nech maju aspon nejaky vztah.
"Spravme my dve dohodu". Zacni sa tomu malemu venovat ty, a uvidime, co s nim spravis za polroka, kam ho posunies. A potom mozes sudit. A vykasli sa na to, co povedala psychologicka,... nemusis sa nou riadit. NIe je to povinne.
@kikinkirka asi mala dôvod zdrhnúť s malým dieťaťom ... Vždy sú na vine dvaja, aj ten tvoj muž, keby bolo všetko v pohode, tak neuteká s dieťaťom preč.A to, čo o ich vzťahu vieš, tak vieš len od neho, však?
@alica2222 No takze predsa to tu je spomenute. Presne, pripomina to autizmus.
@bagre Je tolko deti, ktorym sa nikto nevenuje a su velmi sikovne, take samorasty a prave pre to sikovne. A ja sa mojim detom venujem kolko mi to okolnosti dovolia, ucim ich, vediem, a som kritizovana, ze som opicia matka ( a prave manzelom po ktorom zjavne tieto neduhy a "zaostalost" maju, ako to stale viac a viac vyplyva z roznych rodinnych historiek) (ja som bola tiez skor ten sikovny samorost), a to co horko tazko dnes vedia, je mozno prave vdaka mojej snahe, bohvie kde by boli bez toho. A mozno aj lespie. 🙂 NIkdy nevieme kde urobime chybu, lebo to neni len o pristupe a vychove, ale aj o povahe a vlastnostiach decka.
@zuzanockamt toto tiez aj ja stale tvrdim a budem tvrdit, ze proste zakazdym je nieco a minca ma dve strany!
@kikinkirka Vzala si si muža s deckom, vzala, vedela si do čo ho ideš, vedela...tak?? Čo si myslela, že keď si tam nacupitas do jeho priestoru a prinesies ešte bábo všetci sa z teba pototo?? Ty si vôbec uvedomujem aké to musí byť pre to dieťa ťažké?? Rodičia rozvedený, málo s otcom a aj keď je s ním si tam ty a novorodenec, on stratil rodinu a berie ťa ako konkurenciu, svoje si bude tvrdo brániť!! Chudáčik malý, mať teba za macochu... Presne tohoto sa ja bojím, že nabehne k ex nejaká pipka a bude robiť môjmu synovi macochu lebo veď teraz som tu ja!! To dieťa tam bolo skôr ako ty a ty si vedela, že je tam, tak len pokračuj, daj mužovi na výber on alebo ty a poletis, lebo kto by s tebou vydržal...
Fuuuu, a ako čítam, tak už aj táto pani bude ex, keďže uvažuje o rozvode. Nuž ja sa čudujem, že na takého sa ešte ulakomila nejaká. Každá normálna by dala ruky preč od chlapa, od ktorého utečie žena s malým bábom.
@kikinkirka ja mam reálnu skúsenosť...moj má 8 ročného chlapca na striedavu týždeň u mamy a týždeň u nás...nie je to ľahké...pre nikoho...lenže my sme dospelý...takže svoje emócie vieme ľahšie spracovať a ovládať ako deti...prečo chlapcovi nepomôžeš pochopiť a lepšie spracovať emócie s novou tatovou ženou a bratom...lebo tvoje dieťa je chlapcov brat...chceš aby sa mali radi, alebo aby neustále bojovali o tatovu priazeň??
Autorka, ty si ukážkový príklad macochy. Tak sa s tým dieťaťom, ktorému nechceš robiť matku, nestretávaj. Uvidíš, či ti to muž bude trpieť... (Poznám taký príklad od našich bývalých susedov. Tam sa so svojím synom z 1. vzťahu stretáva otec sám, vždy keď ho má, jeho súčasná partnerka a ich dve spoločné deti odchádzajú na ten čas, kým ho má, z domu.) Toto by ti asi vyhovovalo, však?
@kikinkirka si zla,naco si si brla muza so zavazkami?Teraz sa staraj aj o toho 7 ,ve du vas nebyva,len 2x do mesiaca je u vas ,tak sa preboha premoz.
@lilitela ale to neznamená, že nie sú aj deti, ktoré majú naviac, ale žiaľ v debilnom prostredí zdebilnejú že? Tu je evidentné, že je nezáujem... A diagnózu som nevylúčila, ale tú diagnózu mu predsa neurčí učiteľka alebo suseda odvedľa. A už vôbec s ním nebude pracovať. RODIČ ide k odborníkovi, lebo chce pomôcť dieťaťu keď problém nezvláda... Tu je riešením odložiť dieťa k tabletu ktorý ešte viac škodí...
@kikinkirka nuz ani chlapa co ma taketo dieta by som si veru nezobrala 😁 s mojimi skusenostami, ani ked stari rodicia to beru s humorom. A consa tyka vychovy jeho syna, nestarala by som sa. Nazor si si povedala, chlapec ma možno problém aj s rozchodom rodičov, k tomu je rozmaznany a nauceny na hry, aby dal pokoj. Ale to musia riesit jeho rodicia.
Podla mna je to proste chlapec co je osprostrny z hier, dotknuty z rozvodu a podla reci a pod, mozno aj zanedbany... Pretoze logoped a pod. S nim mali rpscovat este pred skolou..
@michellemary ty by si radostne riesila a starala sa o taketo dieta, v takejto rodine s pristupom, ze 2hak sa pocikava a je cely deň pri nejakom monitore je uplne ok... Si to uplne viem predstavit. Ja osobne mozem povedat, ze by mi to prekazalo. A ten pristup okolia duplom.
@lilitela keby ho matka nezanedbavala v takomto stave nie je, prave preto ze u otca je len 2x do mesiaca. A ak ma chlapec akukolvek diagnózu, otec by o tom vedel.
@kikinkirka asi ťa majú tvoji svokrovci veľmi radi, keď k tebe nechodia, ináč po prvom príspevku sa im ani nečudujem... Už teraz hovoríš, že tvoje dieťa bude iné,pritom tvoj slovník je tiež zaujímavý..ty ho vychovávať nechceš,robiť mu program tiež nie,len to neviem,načo si chcela jeho ocka,keď si vedela že má syna .asi si na viac nemala...každý je zlý,ty si dokonalá
Inak nechapem, ako sa decko može nudiť, teraz je tolko za lacny peniaz nadhernych knih, poučnych encyklopedii, farbičiek vykresov lepidiel hračiek, kružkov, športov a kto na to nema , kupi si knihu ako na to , to za našich čias neexistovalo, a teraz sa dieťa nudi, A z toho tabletu a mobilu može vzniknúť zavislosť, určite si videla videa, kde rodič roztrieskal počítač tínedžerovi a ten spustil hysák a cirkus, aký svet nevidel, všade plno atrakcii a programov na vikend a malý sa nudí - tak može mať poruchu pozornosti, ked ho nič nebaví, a to počurávanie ani nehovorím. Ty si možno proti decku ale uprimne, keby sa to mňa týkalo, dam ho trochu do laty, aspoň to zdravenie a nejaky program a disciplína Mohol by sa aj na hlavu stavať, ma ine veci na ulohy sa naučiť utrieť zadok a nie tablety, ako jeho rodona ho neskutočne potápa a zašla by som aj do poradne pre deti, či je vôbec ok...Budú decko ešte šikanovať v prvej triede,a z toho bude mať traumy, my sme to zažili ako som spominala mali sme takeho .. z takych deciek potom vyrastajú všelijaký delikventi
@karolinakr toto majú ale riesit rodicia a nie ona, 2hak nauceny na playstation a tablet si nepojde len tak kreslit
@simca06022011 z autorkinho prvého príspevku je cítiť až nenávisť k nevlastnému dieťaťu. A áno, ak by som si vzala muža, ktorý má dieťa z predošlého vzťahu, snažila by som sa, aby sa aj moje nevlastné dieťa cítilo byť súčasťou nášho života. Lebo žene nik pri hlave pištoľ nedrží, ak mi nevyhovuje muž s dieťaťom, tak si s ním proste nezačínam. Čiže ber so všetkým, alebo nechaj tak.
@kikinkirka n
Nie si jeho matka,ale si zena svojho muza a s nim si si vzala aj jeho dieta. To akoze muz mu ma robit program? Trochu uber z hrdosti,ste rodina,mate spolocne dieta a do rodiny si prijala aj jeho dieta. Preboha ako chcete zit,ked na jeho syna nemas pekneho slova a nemas ani zaujem sa mu venovat. Nie vychovavat ale venovat sa spolocne s.jeho otcom. Uvedom si,ze nadavas na dieta,ale preco nenadavas na jeho rodicov a vsetkych dospelych v okoli,ktori dopustili,aby sa toto z neho stalo? K tomu pomocovaniu,to je casty jav u deti z rozvedenych rodin,maju stres z navstev v inej domacnosti. Si prenho cudzi clovek a si nevies predstavit v akom je strese a svojou neposlusnostou a vrtochmi to dava najavo. To,ze sa vala so 4 rocnym po zemi je uuuuplne normalne. Su deti,ktori su vodcovia a su deti,ktore su prisposobivejsie a preto sa znizia na uroven mladsich a blbnu s nimi. Dalsia vec,dieta sa inak sprava doma a inak u otca,kde na seba puta pozornost,lebo ho vidi len obcas. Vy dvaja neviete nic o detoch nulova empatia. A o tom tablete sa ani nejdem vyjadrovat,lebo takto travi vacsina deti cas u otca. Supnut tablet a mam pokoj od decka. Cim skor ho prijmes do rodiny,zapojis do chodu vasho zivota,tym skor sa aj on polepsi. Deti su uzasne stvorenia,len im musime ist prikladom. A pokial citi,ze ho nemas rada,tak nikdy on nebude v klude.
@michellemary ja tam nenavist necitim, ano vytocena je poriadne, a ak aj ma nervy v kybli, tak z prístupu jeho rodiny by ich mal kazdy. Nezabudaj ze ona tieto stavy chlapca musi vysrzat a pozerat sa ako to este zlahcuju a zhoršuju.
@kikinkirka boze riadne ti tu nakladaju..dufam ze su to vsetko mamičky s rovnakou skúsenosťou...chápem ťa úplne, ja som v rovnakej situacii ako ty avsak my mame našťastie vztahy dobré..som s mužom 5 rokov,mame pomaly 3 ročného syna a on ma z prv.manzelstva 13 ročného..chodi k nam kazdy vikend..našťastie je vychovany..nevravim sem tam su úlety, blbe reči, skriepky ale mame sa radi..ja som vedela ze si beriem muza s dieťaťom cize musim to rešpektovať ale takisto som na zaciatku povedala muzovi ze o vsetkom sa budeme spoločne rozprávať a dohadovať sa..nikdy by som nechcela aby uprednostnil mna pred vlastným dieťaťom lebo viem aké to je, nasi sa tiez rozviedli..deti zato nemôžu...ale mas pravdu podla toho co pises je nevychovany a keby toto robil ten náš tak nie ja ale moj muz by musel zakročiť a skrotiť ho..ano ty niesi jeho matka nemozes ho vychovavat ale varis aj prenho?peries aj prenho?tiez sa onho postaras ked je u vás nie?máš pravo mu kludne povedat aj ty..samozrejme v ramci slušnosti a respektu medzi vami dvomi..neodporucam ti vadit sa sním a ani s mužom koli malemu,naštrbite si vzťahy a nemusí to dopadnúť dobre..vždy bude pre otca dieta na prvom mieste potom budes ty a musis sa to naucit rešpektovať aby ste mali fajn vzťahy..vravis ze kazdy druhy vikend je len u vas..ved to sa da prežiť nie?keby si sa mala aj len tváriť pre pokoj v rodine..mas muza pre seba a jeden víkend obetuj to nech je so synom..aj u nas to tak je..kazdu sobotu je snim,idu na stvorkolku,na bicykel,hraju xbox...a samozrejme mame aj spolocne aktivity ktore vymyslam ja nie moj muz..lebo chcem aby sme fungovali ako rodina..začiatky su tazke aj u nas boli,ale musis to zial pretrpiet a zahryznut si do jazyka..mlady si zvykne neboj,hlavne ho treba ľúbiť a hladat si cestu nech sa neciti odstrceny a "navyse" drzim palce a vela nervov
A nezabudni,uz je to aj tvoj nevlastny syn,cize sa onho staraj ako o svojho tych par dni.

@zuzanockamt 🙂) ty mudrlant. Spoznali sme sa ked daaaaaaaavno neboli spolu