icon

Problémy s expartnerom

kuriatko818
21. júl 2015

Zdravim damy skuste mi poradit co robit ... Moje babetko ma iba 3 tyzdne a ma problemy s ockami bruskom a ma reflux. Moj ex-partner nevie pochopit preco mu dieta nechcem dat same niekam von ked je vonku 37 stupnov... A hned sa mi vyhraza sudmi a hocicim... Od kedy je na svete dieta videl iba dvakrat. Mam sa niecoho bat ze by mi robil problemy? ... Dakujem za kazdu odpoved.

Strana
z2
draik
21. júl 2015

@barushkaaa
Žiadna taká veková hranica nie je stanovená a je na rozhodnutí súdu, či určí stretávanie v prítomnosti matky alebo nie. Je však pravdepodobné, že najmä v prípade veľmi malých detí bude určený styk za prítomnosti rodiča, ktorý má dieťa v osobnej starostlivosti. Na druhej strane závisí od mnohým ďalších okolností a nie je vylúčené, že trojročné dieťa bude určené napr. do striedavej starostlivosti.

draik
21. júl 2015

@srnqqa
@charity
Volá sa to príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke.

mata0312
21. júl 2015

@kuriatko818 ako pisu ostatne neboj sa ist na sud a nech ju mas v starostlivosti len ty a take male babatko moze vidiet len v pritomnosti matky..kedze kojis....mne maleho hned zverili a vymerali aj vyzivne ...myslim ze ho to casom prejde..vsak uvidis sama..drzim palce...viem to pochopit sama som to prezila aj ked moj maly mal uz 2 roky ked sa to dialo ..

draik
21. júl 2015

@kuriatko818
V prvom rade riešte zverenie do osobnej starostlivosti, výživné na dieťa a požadujte tiež od otca dieťaťa príspevok na Vás (je to príspevok na Vašu výživu, nárok počas dvoch rokov najneskôr odo dňa pôrodu), ako aj príspevok na náklady spojené s tehotenstvom a pôrodom. So spísaním návrhu Vám pomože napr. kuratela.
Dieťa bude na 99% zverené Vám ako matke a určený styk vo Vašej prítomnosti.
Vždy je lepšie sa s druhým rodičom dohodnúť a podpísanú dohodu nechať schváliť súdom.

kuriatko818
autor
21. júl 2015

@charity pretoze som nevedela ze bude takyto a robit mi problemy ... A hlavne povedal ze mi bude platit a stale nic ...

janickacrazy
21. júl 2015

@kuriatko818 Určite ju zveria tebe, toho sa báť nemusíš, ved on ťa opustil, ani ste spolu nebývali v čase narodenia dieťatka, videl ho možno 2krát, hádam si nemyslíš, žeby ho zverili jemu? Okrem toho si myslím, že on by sa o nu ani starať sám nechcel, hádam chodí do práce či nie? Máloktorý chlap sa chce naozaj starať o bábo, vačšinou ide o to, aby naštvali a vystrašili partnerku alebo jej robili naprieky, nesmieš sa dať zastrašiť! Peniaze potrebujete tak smelo do toho.

nanulka24
21. júl 2015

Napíšem Ti z vlastnej skúsenosti, lebo týmto všetkým som si prešla aj ja. Ex ma nechal v 4-tom mesiaci a do pôrodu sa vôbec nezaujímal o nič, nestretávali sme sa proste zostalo hlucho. Po pôrode začali telefonáty, vyhrážanie súdmi a policajtmi ak mu malú nedám, chcel s ňou byť iba sám bezo mňa čo pri tak malom dieťati bolo neprijatelné. Len podotknem že v styku s ňou som mu nebránila, nemala som problém stretnúť sa s ním aby mohol byť s malou, ale aby si ju bral ktovie kam tak to nie. Na UPSVaR mi bolo povedané, že kým nemáme vyriešené zverenie do OS môže si ju zobrať hocikedy a hocikam, takže som podala návrh a zverenie do OS a určenie výživného, do 2 mesiacov sme mali pojednávanie. Malú zverili mne a naparili slušné výživné, na určenie stretávania si mal podať ex. Nepodal. Po tomto pojednávaní sa prestal ozývať, vypisovať, vyhrážať. Najviac ho dorazilo keď mu mesiac po pojednávaní prišlo predvolanie na pojednávanie ohľadom výživného na osamelú matku a uhradenie polky sumy čo som dala za výbavičku 😀 😀 😀 teraz má dcéra 5r a otca čo sa bil do prs ako sa o nu super postará, nepozná. Myslím si, že máloktorý chlap to s tým prehnaným záujmom zo začiatku myslí naozaj vážne. Poväčšina chce zdeptať bývalku a zvýšiť si ego 😎 takže sa neboj a podaj si na súd a ak sa rozumne dohodnete bude to výhra iba pre teba. Malú zveria na 100 % tebe a exo zistí že nemá len práva ale aj povinnosti. Veľa zdaru 😉

charlie1980
21. júl 2015

Dieta na 100% zveria tebe, toho by som sa nebala! Mne je len divne, ze na SVK neexistuje nejaky vseobecny zakon, ze do urciteho veku sa napr.dieta (zvlast takto male!) nevynasa z domu a Otec dieta navstevuje v domacnosti matky, ona Ale nemusi byt pritomna. By som nakopala do zadnice takychto zakonodarcov, v zahranici je to tak ! Staci zavolat na akokeby UPSVR a tam otcov hned usmernia. Neviem, Co by robil mimo teba a bytu s 3.tyzdnovym dietatom !

kuriatko818
autor
22. júl 2015

@charlie1980 chcel ist na prechadzku a znamim sa pysit jaky je on uzasny hrdy otecko co sa nevie ani normalne ozvat o nic sa nazaujima.... Iba vyhrazat sa vie .... Nemam na to uz slov len sa bojim ze ak zaziadam o zverenie do svojej starostlivosti tak mi bude robit problemy ...

barushkaaa
22. júl 2015

@draik to, ćo som napísala zakladateľke tejto diskusie mi povedala právnička aj sudkyňa na súde.

Aj môj spomenul na súde striedavú starostlivosť a sama sudkyňa mu povedala, že u takto malých detí sa nedáva. Moja dcéra mala v čase pojednávania 1,5 roka.

Trojročné dieťa určujú do striedavej starostlivosti vtedy napr. ak všetci dovtedy žili v spoločnej dománosti, otec sa o dieťa RIADNE stará - čo v tomto prípade nie je.

A druhá vec, chlapec sa obháňa svojimi právami, ale aby na SVOJE dieťa platil? však načo, si plniť svoju ZAKONNU POVINNOST!!! Toto tiež na súde zaváži.

barushkaaa
22. júl 2015

@kuriatko818 mne môj sľuboval, že bude platiť 200 eur. Ako náhle som nastúpila do práce (vtedy mala dcéra 8 mesiacov), sám od seba si znížil výživné na 100 eur.

Takže žiadne sľuby moja, všetko chci na papieri. Z jeho sľubov svoje dieťa nenakŕmiš!

A to, že ti bude robiť problémy, to si piš. Najma keď zaźiadaš o výživné. Joj vieš akej opovážlivosti sa tu dopustíš v jeho očiach 😀 nič neboj. Hlavne hore. Súd určí výživné, styk a nazdar bazar.

maciatkolulu
22. júl 2015

@barushkaaa ano, vsetko na papiery a najlepsie so svedkami, len nechapem, preco dotycna mamicka doteraz nepoziadala o vyzivne a zverenie dietata do jej starostlivosti a uz teraz hovori, ze by bola najradsej keby sa nezaujimal. Chapem, ze aj tie hormony, ale v prvom rade sa postaram o pravne veci, potom sa niet coho bat...

barushkaaa
22. júl 2015

@maciatkolulu to áno, mala by to urobiť ASAP. Predsa len sú to peniaze na dieťa, na ktoré má nárok. A ešte kým súd rozhodne, jááj to potrváááá....

draik
22. júl 2015

@barushkaaa
Žiadna právnička, tobôž sudkyňa Vám určite neuviedli, že právny poriadok SR zakotvuje povinnosť určiť stretávanie výlučne v prítomnosti druhého rodiča. Ako ste správne uviedli v ďalšom príspevku, záleží od konkrétnej situácie.
Na to, aby trojročné dieťa bolo určené do striedavej starostlivosti, nie je nevyhnutné, aby obaja rodičia žili predtým s dieťaťom spolu.

maciatkolulu
22. júl 2015

@barushkaaa nepotrva, predbezne opatrenie - sud rozhoduje vo veci maloleteho dietata do mesiaca. Mohla to mat uz na papieri

tilda
22. júl 2015

@barushkaaa a prosim,moze byt predbezko aj na vyzivne?

barushkaaa
23. júl 2015

@maciatkolulu s predbežným opatrením nemám skúsenosť, ja môžem len napísať, čo som zažila ja:

január 2014 - ex podal návrh na súd ohľadom styku, ani slovkom sa nezmienil o peniazom - vsak načo 😀
jún 2014 - prvé pojednávanie, sudkyňa odročila s tým, že sa máme pokúsiť mimosúdne dohodnúť. On odmietol viac dávať. Začal vydierať, že na DCERU bude viac platiť, keď sa JA k nemu vrátim. Vtipálek jeden 😀 to by už len bola výhra.....
september 2014 - druhé pojednávanie, odročené pre absenciu sudkyňe - mala nejaké neodkladné rodinné problémy
október 2014 - tretie pojednávanie. Rozsudok padol.
november 2014 - dostala som rozhodnutie, voči ktorému som sa odvolala na Krajský súd. Ešte nemáme určený ani termín pojednávania.

Právnička mi povedala, že tým pádom, že ešte nepadol konečný rozsudok, nemusím rozhodnutie okresného súdu rešpektovať ohľadom styku, ale ja ho aj tak dodržujem. To, že je môj ex taký aký je neovplyvním, dokonca mu umožňujem nad rámec styku, aby mi dcéra raz nemohla vyčítať, že som jej neumožnila dostatočný kontakt....

barushkaaa
23. júl 2015

@tilda mne bolo povedané, že predbežné opatrenie môže byť aj na výživné. Ale nám ho nedali. Ani styk, ani výživné na predbežné opatrenie.

maciatkolulu
23. júl 2015

@barushkaaa predbezne opatrenie je do casu rozvodu a musi byt rozhodnute ak sa poda navrh....

draik
23. júl 2015

@maciatkolulu
Návrhu na predbežko súd nemusí vyhovieť.

maciatkolulu
23. júl 2015

@draik no tak ja neviem z akého dovody by sud zamietol ziadost o vyzivne, ked otec s detmi nebyva, alebo naopak a rovnako aj o stretavani s detmi, ale nase sudnictvo je jedna velka zahada 😉 to by muselo byt nejako opodstatnene. A minimalne je podla mna dolezite ho aspon podat a potom polemizovat o zamietani, ked k tomu z nejakého dovodu pride... V nasom pripade sa rozhodlo a to doslova do par dni a uplne bez problemov a to sme neboli v nejakej hmotnej nudzi, jednoducho odisiel od rodiny, neprispieval zopar mesiacov, tak padlo predbezko a bolo a to dokonca on podal predbezko prvy na stretavani sa s detmi a ja hned na vyzivne a v oboch pripadoch bolo rozhodnute a to k rozvodu prislo az za tri roky, tak ja si fakt neviem predstavit dovod na zamietnutie predbezneho. Ale ako som pisala nase sudnictvo jedna niekedy fakt zvlastne. Ale podla mna pokial otec preukazatelne nebyva s rodinou a neprispieva na dieta/deti, tak si neviem predstavit dovod zamietnutia

Strana
z2