icon

Problémy s nevestou: Ako môžem pomôcť synovi?

Dnes o 14:17

Ahojte, mám dvoch synov. Starší bol vždy introvert. Nikdy neriešil dievčatá, aspoň som si to myslela. Najradšej bol zavretý v izbe, hral na gitare a programoval. Ani neviem ako a kedy, zrazu mal priateľku, kúpili dom a dnes majú dieťa.
Nikdy som mu do vzťahu nehovorila a ani teraz nechcem o jeho partnerke hovoriť zle, hoci si o niektorých veciach myslím svoje. Nevesta má epilepsiu a ešte nejaké ochorenie, ktoré jej spôsobuje tiky – presný názov nepoznám. Napriek nastavenej liečbe má časté epileptické záchvaty. Nevyznám sa v tom, ale príde mi to zvláštne. Celkovo pôsobí zvláštne.
Doma veľmi nefunguje – nenavarí, nezapne práčku, často len spí alebo pustí malej televízor. O väčšinu vecí sa stará syn – o dieťa, domácnosť aj financie.
V poslednom období mi syn poobede nosí vnučku, pretože partnerka sa vraj nedokáže o ňu postarať. Niekoľkokrát sa stalo, že počas toho, ako spala, malá spadla a rozbila si hlavu či peru. Syn pritom pracuje, má meetingy a programuje, zatiaľ čo ona spí. Sťažoval sa mi, že už nevládze byť zároveň otcom aj mamou a že všetko zostáva na ňom.
Neviem, či je to naozaj dôsledok liekov a je utlmená, alebo je jednoducho pasívna a vyhovuje jej, že všetko robia ostatní. Syn dokonca uvažuje nad rozvodom, vraj sú tam aj ďalšie problémy.
Nechcem sa im miešať do života. Som rada s vnučkou a rada by som synovi nejako pomohla, ale neviem ako. Mám sa s nevestou porozprávať? Skúsiť jej ukázať bežné veci v domácnosti, napríklad varenie? Bohužiaľ, nevie uvariť ani polievku. Alebo to vôbec neriešit a pomáhať aspoň poobede?
Čo by ste robili na mojom mieste?

anonym_0b9b00
Dnes o 14:20

Pomáhala synovi koľko to ide. Venovala sa vnucke. Nevestu nechala tak

anonym_313600
Dnes o 14:20

@anonym_autor pomahaj s vnuckou, ked to tesi Teba a vyhovuje aj rodicom. Zvysok je ich sukromna zalezitost.

anonym_721092
Dnes o 14:24

To ani nevieš z akých pomerov nevesta pochádza? Poznáš jej rodičov? stretla si sa s nimi niekedy aj mimo synovej svadby? ako na teba pôsobili? tiež ti prišlo že jej matka je len využivačný typ, alebo skôr gazdinka ktorá varí, perie, zavára, stará sa o domácnosť? Od toho uvidíš, lebo ak nevidela matku pracovať v domácnosti tak taká bude aj ona.
Zatiaľ by som syna podporila vo všetko čo chce on. S dieťaťom pomohla - ale to nie je riešenie naveky. Môžeš dostať zdr. problémy a pomoc budeš potrebovať aj ty.

chocolatebox
Dnes o 14:29

Neverím ze toto je realny prispevok a nie vymyslená voda na mlyn pre chronické nevesta hejterky 😅 “ani neviem ako zrazu mal priateľku dom a dieta” ehm jasne

anonym_eea9b4
Dnes o 14:34

Obstaraj vnucku, pripadne navar a zabal jedlo...

Viac by som ozaj sa do toho nemontovala. Tvoj syn asi nevedel odhadnut do coho ide - partnerka so zdravotnou indispoziciou. Pokial ma epilepsiu mozu ju tlmit jednaj lieky, ale aj zachvaty. To ako sa rozhodne v ich mazelstve je ich vec

anonym_d173d8
Dnes o 14:55

Tiež som za to, aby si nevestu nechala tak… to by ničomu nepomohlo. Čo je medzi nimi je len ich vec a ako si to vyriešia je na nich. Pokiaľ zvládaš sa o vnučku v poobedňajších hodinách starať, zostala by som pri tom a mladí nech si už ostatné poriešia sami.

autor
Dnes o 14:56
@chocolatebox

Neverím ze toto je realny prispevok a nie vymyslená voda na mlyn pre chronické nevesta hejterky 😅 “ani neviem ako zrazu mal priateľku dom a dieta” ehm jasne

@chocolatebox obrazne povedané.

anonym_d173d8
Dnes o 14:58
@anonym_721092

To ani nevieš z akých pomerov nevesta pochádza? Poznáš jej rodičov? stretla si sa s nimi niekedy aj mimo synovej svadby? ako na teba pôsobili? tiež ti prišlo že jej matka je len využivačný typ, alebo skôr gazdinka ktorá varí, perie, zavára, stará sa o domácnosť? Od toho uvidíš, lebo ak nevidela matku pracovať v domácnosti tak taká bude aj ona.
Zatiaľ by som syna podporila vo všetko čo chce on. S dieťaťom pomohla - ale to nie je riešenie naveky. Môžeš dostať zdr. problémy a pomoc budeš potrebovať aj ty.

@anonym_721092 toto je inak riadne predpotopný názor… veľa ľudí za svoju rodinu nemôže, moja matka bola šľapka čo ušla s rómom od troch detí, ja by som sa svojich kvôli nikomu a ničomu nevzdala.

anonym_7716e6
Dnes o 15:03

@anonym_autor tento trend pozorujem v dnesnej dobe ako vo svojej rodine tak u znamych, sikovny chlap si najde lenivu zenu ktora je pritom mlada a vystudovana ale neskutocna leniva, necha si urobit od chlapa decko cim si ho zaviaze a potom sa ten chlap stara skutocne o vsetko zatial co dotycna slecna je cele dni na socialnych sietach, je vraj tazko unavena, ani nenavari, ani neupracie, ani nenapecie, ani neda do pracky, ledva co zvladne je ist na urad ale na mobile a s kamoškami do mesta to ano, na to zrazu casu a energie ma, dokonca poznam jednu taku co pojde na ranajky, obed a na veceru do restauracie, neskutocna hnida.

thereisabear
Dnes o 15:04

Na tvojom mieste by som bola s vnučkou keď môžem, navarila im do mrazáku a nevestu neriešila. Že niekto nevie variť, to rozumiem, ale zapnúť práčku? To svedčí o tom, že ani nemá záujem alebo jej zdravotný stav viac ako robí ani neumožní.

autor
Dnes o 15:11
@anonym_d173d8

@anonym_721092 toto je inak riadne predpotopný názor… veľa ľudí za svoju rodinu nemôže, moja matka bola šľapka čo ušla s rómom od troch detí, ja by som sa svojich kvôli nikomu a ničomu nevzdala.

@anonym_d173d8 presne preto nesúdim jej rodičov, videli sme sa párkrát, žijú inak než my. Ja sa synom do životov nestarám. Ako sa rozhodnú je na nich.
On mi nič ani nehovoril, ale videla som, že sa niečo deje. Pred pár dňami sa zdôveril a poprosil ma, či vnučku môžem mať poobede, aby mohol pracovať. Aj v lete, keď budem doma. Nevesta je vraj stále mimo a spí. Sem tam im chodím upratať, navariť, požehliť ale tiež mám svoju domácnosť a manžel je už naštvaný, že nevesta je na rodičáku a nevie sa o nič postarať. Jej rodičia bývajú asi 350km od nich.

autor
Dnes o 15:13
@anonym_7716e6

@anonym_autor tento trend pozorujem v dnesnej dobe ako vo svojej rodine tak u znamych, sikovny chlap si najde lenivu zenu ktora je pritom mlada a vystudovana ale neskutocna leniva, necha si urobit od chlapa decko cim si ho zaviaze a potom sa ten chlap stara skutocne o vsetko zatial co dotycna slecna je cele dni na socialnych sietach, je vraj tazko unavena, ani nenavari, ani neupracie, ani nenapecie, ani neda do pracky, ledva co zvladne je ist na urad ale na mobile a s kamoškami do mesta to ano, na to zrazu casu a energie ma, dokonca poznam jednu taku co pojde na ranajky, obed a na veceru do restauracie, neskutocna hnida.

@anonym_7716e6 ona nikde nechodí, ani s malou na dvor.

anonym_aa1148
Dnes o 15:17

@anonym_autor môžu tam byť kľudne psychické problémy poporodna depresia, koľko má rokov vnučka ? Ja som sa chovala tak isto ked sa mi narodilo dieťa, dokonca som ušla z domu a bývalá pri kamarátke nezvládla som zrazu povinnosti domácnosť a stále že má niekto otravuje ...teraz má malá skoro 3 roky a už je to veľmi lepšie aj keď stále musím chodiť za kamoškami aby mi bolo lepšie ...skús sa na to aj ty opýtať či nieje vyhorená nevesta nahodou ...

anonym_5b24aa
Dnes o 15:33

Ak je to real , tak to je prva svokra tu , co by sa mala zastarat do veci , levo to nedopadne dobre .... 1. Porozpravaj sa so synom otvorene, ako funguju , odkedy je to na tejto urovni ?bola taka vzdy? Ci sa to dietatom citelne zhorsilo? 2 .porozpravajte sa s nevestou( alebo az po konzultacii s odbornikom) , 3.ona ocividne potrebuje pomoc -moze to byt depresia v kombinacii s chorobami ktore uz mala, no dakujem pekne ....4.ak by predsa prislo k rozvodu , ak nevesta odmietne pomoc ...ziadat dieta do synovej starostlivosti

anonym_609d5e
Dnes o 15:39

@anonym_autor ja som mama dospelého muža s epilepsiou. Keďže nevieš akú diagnózu má k epilepsií, ťažko sa hodnotí. Môj, čo berie lieky je občas s nich unavený a prespí celé poobedie.
Ja by som skôr sa začala zaujímať, čo sa deje s ňou. Možno pomoc pomôže a situácia sa zmení, lebo ten pocit, v akom žije si viem predstaviť.

betulinka1
Dnes o 15:43

@anonym_autor bola by som spokojna, ze je vnučka u mna. Upratovat by som im nechodila. Pohovor s nou by som nerobila. Syn nech sa ale pripravi na boj o dieta. Cize nesla by som do rozvodu zbrklo. Poradila by som sa s advokátom dopredu ako sa spravne pripravit na zverenie malej do starostlivosti. Ideálne advokat, ktory sa venuje rodinnému pravu a vie v nom chodit. Najprv nech si vsetko syn pripravi.

autor
Dnes o 15:55
@betulinka1

@anonym_autor bola by som spokojna, ze je vnučka u mna. Upratovat by som im nechodila. Pohovor s nou by som nerobila. Syn nech sa ale pripravi na boj o dieta. Cize nesla by som do rozvodu zbrklo. Poradila by som sa s advokátom dopredu ako sa spravne pripravit na zverenie malej do starostlivosti. Ideálne advokat, ktory sa venuje rodinnému pravu a vie v nom chodit. Najprv nech si vsetko syn pripravi.

@anonym_aa1148 Vnučka bude mať dva roky. Syn mi hovoril, že keď bola tehotná, tiež veľa spala ale neriešil to a staral sa o ňu aj domácnosť. Predtým chodila do práce, ale k upratovaniu, vareniu sa nikdy nemala. Po pôrode vraj už nerobí nič.
@anonym_609d5e Na jednej strane to chápem, na druhej nie. Myslím, že aspoň s malou by sa mohla pohrať, íst na dvor. Celý deň je vnučka zatvorená doma, pozerá televízor alebo sa jej niečo stane, keď sa nudí a mama spí. Von ju vezme syn alebo ja s manželom. Je mi smutno, keď prichádza o najkrajšie chvíle s dieťaťom. Rada by som jej úprimne pomohla.

zuzanka.zuzu
Dnes o 15:59

tiež neviem uvariť ani polievku ✌️😀 a teda neocenila by som žiadny rozhovor so svokrou na túto tému čiže tadeto by som nešla... pripájam sa k názorom že sa staraj o vnučku ak vás spoločný čas teší, nauč variť a piecť ju a na nich sa vykašli (aj keď je to syn, vôbec sa do nich nestaraj). ja sa ovšem o dieťa starám a nosím domov aj viac financií čiže keby mi chcete zobrať dieťa, tak už ho v živote neuvidíte vy 🤷 a môžete si v tejto banánovej republike vysúdiť stretávanie aké chcete. neviem ako sa zachová spiaca nevesta

autor
Dnes o 16:06
@zuzanka.zuzu

tiež neviem uvariť ani polievku ✌️😀 a teda neocenila by som žiadny rozhovor so svokrou na túto tému čiže tadeto by som nešla... pripájam sa k názorom že sa staraj o vnučku ak vás spoločný čas teší, nauč variť a piecť ju a na nich sa vykašli (aj keď je to syn, vôbec sa do nich nestaraj). ja sa ovšem o dieťa starám a nosím domov aj viac financií čiže keby mi chcete zobrať dieťa, tak už ho v živote neuvidíte vy 🤷 a môžete si v tejto banánovej republike vysúdiť stretávanie aké chcete. neviem ako sa zachová spiaca nevesta

@zuzanka.zuzu nikomu nechcem vziať dieťa, skôr ju nejak nakopnúť, veď nie je normálne celý deň spať. Hoc by aj domáce práce nerobila ale o dieťa by sa starať mala.

mondolina
Dnes o 16:17

@anonym_autor
ja by som sa porozprávala aj s nevestou. prečo nie? je to predsa žena môjho syna a matka vnúčaťa.
Keď má rodičov ďaleko, diagnózu, možno jej dobre padne rozhovor čo sa vlastne deje....
za skúšku nič nedáš.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
anonym_341f78
Dnes o 16:34

Súhlasím s názormi, že tu treba rozhovor. Citlivo a bez útoku povedat synovi, že ste tu pre neho aj jeho ženu, aj to dievčatko - teda práve pre ňu mu ponúkate pomoc. Ale nielen ju opatrovať, či im navariť, upratať.
To nie je cesta ! Toto sa nedá zvládnuť dlhodobo a v takomto stave.
Takže povedať, že ho radi vypočujete, bez odsudzovania , moralizovanie, ak chce nech sa vám zdôverí a pomôžete ako sa bude dať. Zdôrazniť že hlavne aby neveste bolo lepšie, aby riešila svoj zdravotný aj psychický stav , že vám na nej záleží ako keby bola vlastná. Že mu/ im pomôžete, lebo vidíte že majú nejaké problémy nenecháte ich v tom samých. Teda ak chce a pomoc prijme.
Dajte mu čas, netlačte na odpovede a spoveď hneď. Keď uvidí že mu poskytujete rozvahu a pokoj, hádam sa otvorí a zdôverí.
Oceňujem že neveste chcete pomôcť, môže mať už také problémy že ich nezvláda a potrebuje odborníkov.. neliečený stav môže byť nebezpečný aj pre dieťa, pre jeho vývoj a rozvoj, lebo matku nemá v poriadku a naberá vzory.
Aj syn to nebude dlho zvládať, a naozaj hrozí rozvrat vzťahu a rozvod, čo by bolo predčasné a zlé riešenie, keď je možnosť záchrany.
Hmmm, alebo sa ukáže že je lenivá a to je už iný príbeh...

janinah
Dnes o 16:45

Ty k nim vobec nechodiš? Nevidis ako funguju ako to tam vyzera? Po epi zachvate clovek je unaveny a potrebuje spat.ale ma ich vari kaxdy den? Polievku uvaris za 15 minut.tak neviem nakolko musi spat a nakolko je to lenivost schovana za chorobu.Takze ja by som pomohla.pistarala sa o dieta,ale u nich a utvorim si mienku. Nebudem zasahovat ani riesit.to je ich vec.ale chcela by som vidiet situaciu mojimi ocami.

gribka1
Dnes o 16:48

Čo keď je vážne chorá? Môžeš sa s ňou porozprávať, že máš o ňu obavy, že čo jej je a tak. Možno povie pravdu, alebo sa len dozvieš, že je len lenivá.