icon

Problémy s pubertiakom - blicovanie a klamanie

evuska32
19. apr 2017

Baby mali ste tu voľaktorá taký problém s dieťaťom, že nechodilo do školy? Myslím občas....blicovanie...jedná sa o 15,5 ročného pubertiaka. Ako ste postupovali? Pomohlo niečo? Ďakujem za každú radu 😉

patamaminka
19. apr 2017

Ahoj. Spýtala si sa ho čo chce on ? prečo vôbec blicuje, je to tažké môže ťa aj učelovo klamať.
počúvajte ho s mužom spolu , s mamami väčšinou deti vybabrú.
Podľa toho čo budete počuť sa rozhodnite spolu s mužom. Škola je jeho rozhodnutie , po povinnej školskej dochadzke nemusí chodiť do školy , ale mal by prispievať na domacnosť.
skus to. Za ruku ho do školy nedovedieš, dovedieš a on ti inými oddíde.
Musíš zistiť čo je za tým a presvedčiť ho , že je to jeho rozhodnutie a jeho vyhodia zo školy.
Je to tažké, poznám to. Školu nerieš . Držím palce. Dohodni sa s mužom.

evuska32
autor
20. apr 2017

@alami no zistila som to tak, že to bola totálna náhoda...aj keď nič sa nedeje len tak. On chodieva s jedným spolužiakom a jeho mamou autom. Čo čert nechcel, stála som na MHD a ich auto prefrčalo okolo mňa bez neho....volám mu, kde je...že ich nestihol a išiel busom...len nemal ísť ktorým, keďže tým som prišla ja...že išiel tým ďalším....no mne nedalo a poslala som mamu k nám. Našla ho doma a prasklo to....takto to urobil včera a aj predtým, keď sa to stalo prvý krát. Prvý krát som mu to ospravedlnila, riadne vyčistila žalúdok s tým, že sa to nesmie opakovať....dnes idem do školy za triednou, nech mi dá vždy vedieť, ak nepríde, či viem čo je s ním....bože má 2 mesiace do konca školy a on takto vyvádza ☹

evuska32
autor
20. apr 2017

@eliska13 no veď lenže on je len deviatak bez ukončenej povinnej školskej dochádzky, ak to nezatrhnem teraz, na strednej si bude robiť čo chce. Rozprávame sa, snažím sa mu venovať koľko môžem....napriek tomu klame, až sa hory zelenajú. Veď keby bol povedal slušne, mami nechaj ma 3 dni doma....máme samé zastupované hodiny alebo žeby si niečo vymyslel....mohla som mu napísať ospravedlnenku a bolo by

moni73
20. apr 2017

@evuska32 "nemá už nič. Ani PC, ani mobil ani kamarátov...." Toto je strašné. Prečo ho chceš trestať?! Treba mu pomôcť, čo najrýchlejšie.

evuska32
autor
20. apr 2017

@moni73 PC sme mu nechali, dostal len tlačítkový mobil.....musí pochopiť, že má mesiac do prijímačiek na SŠ a má sa hlavne učiť a nie doma blicovať....urobil to už druhý krát a klamal, že je v škole. Kamárati mu ostali, teda tí, čo chodia spolu do školy, kedykoľvek môže za nimi ísť....trestám ho za klamstvo už druhé ohľadom školy, za prepisovanie údajov v žiackej knižke ohľadom neprítomnosti a kedykoľvek som mu ochotná pomôcť keď povie, čo ho trápi a čo potrebuje. Som jeho mama, jeho jediná povinnosť je chodiť do školy....ja záškoláctvo podporovať nebudem, keď chce....nech si po skončení povinnej školskej dochádzky tam nechodí....ale kým býva s nami, aspoň toto by mohol. Možno som zlá matka, ale aj príliš veľa slobody a voľnosti škodí....

alami
20. apr 2017

@evuska32 nezávidím ti. Držím palce. Porieš s tou triednou, to bude najlepšie.

eliska13
20. apr 2017

@evuska32 no ty vies ako sa zachovat napr.ja by som ho tak neponizila, ze by som isla do skoly za ucitelkou.Pohrozila by som mu, ze ak neprestane pojdem, ale podla mna chces byt moc autoritativna.Ty vies aku ma chlapec povahu ako sa s nim da, ale mna zarazila veta z tvojej strany ohladne dcery ved on bol do 9 r jedinacik myslis, ze ziarli na nu?
precitaj si knihu respektuj a budes respektovany jedina psychologicka kniha ohladne vychovy, ktoru ma vyznam citat.
deti, ked robia zle to je jedno v akom veku na seba upozornuju.Nema frajerku, nebal sa nejakej pisomky?nebol dlho do noci hore a rano sa mu nechcelo vstat?
ano to mas pravdu este nevies co Ta caka na strednej skole do akej partie sa dostane ci ho skola bude bavit.Sadnes si niekedy k nemu a skusas ho ci zaujimas sa o ucivo co sa ma ucit na prijimacky?to neznamena, ked ma 190 cm a vahu ako dospelak, ze to nie je dieta.Zapaja sa do chodu rodiny ci skor sa zatvara do izby a rebeluje aku ma pubertu?to je milion otazok ty si mama a ty vies....dnes predpokladam, ze vitazoslavne prides domov a povies mu, ze si ho dala kontrolovat ucitelke.Chalan bude zahanbeny a este viac rebelovat
iste za to, co spravil treba vyvodit dosledky, ale s takymito nesuhlasim

0silvia0
20. apr 2017

@eliska13 to nie je ponižovanie... zakladateľka už rozhovory a vyhrážky so synom absolvovala, ale nepomohlo. Keď nepomôže pekné slovo a rozumný dohovor, treba vo výchove pritvrdiť. Píšeš, že ona syna ponižuje... a on svoju matku neponižuje tým, že ju klame, zavádza a ona sa musí za neho hanbiť pred učiteľkou? Chlapec je síce ešte dieťa, ale má dosť rozumu na to, aby pochopil, že škola je jeho hlavná povinnosť. Aj dospeláci majú povinnosti a oveľa viac ako chodiť do školy...
Každé dieťa je iné, jednemu stačí rozumný dohovor, ale keď sa snažíš 10x rozumne dohovárať a nepomáha, tak predsa nebudem dohovárať ďalších 5 rokov, keď vidím, že to nemá účinok. Dieťa keď vidí, že mamičku má omotanú okolo prstíka a vidí, že sa mu všetko prepečie, tak skúša ďalej a nemá potrebu sebauvedomenia sa...

libawet
20. apr 2017

@evuska32 prikláňam sa k @0silvia0 - rozhovory, komunikácia, vzájomná dôvera - ešte ma napadlo - či nemá chlapec iný problém ( nemyslím šikanu ) v škole a hanbí, bojí sa s tým zdôveriť komukoľvek a volí radšej útek - nechodiť do školy, pretože určite vie, že do školy sa chodiť musí, že je to jeho povinnosť. Myslím, že zákazy čohokoľvek tu nepomôžu a ani dohováranie. Toto je naozaj na dôverný rozhovor. Čo jeho otec ? Nie je to problém, s ktorým by sa skôr zveril jemu ako Tebe? Určite chlapca sleduj, všímaj si každú vec na ňom, zmeny v správaní, môže to byť naozaj aj čosi vážne a bojí sa s tým ísť von, lebo píšeš, že bol vždy vzorný žiak a zrazu nechce chodiť do školy, niečo sa tam proste stalo....

moni73
20. apr 2017

@evuska32 ma 176 cm a 93 kg sikana asi nie.... Pomer vysky a vahy ma v pohode zvadza k sikane. Deti vedia byt velmi neprijemne. Trestas ho za klamstvo - ok. On ma ale nejaky dovod preco klame. 2x nebol v skole. No boooze. Ja nehovorim, ze ho mas podporit, chcela som povedat len tolko, ze ja by som sa o neho bala. Trestala by som v pripade, ze chodi neskoro domov, ze je cele dni na pc a kasle na znamky (ktore su zle), ze ked blicuje, flaka sa s nejakou nevhodnou partiou. Ak je syn doma, nema pc, nema mobil, ked blicne, je sam doma - vtedy by som sa o neho bala. Nieco ho musi velmi trapit.

caroline_
20. apr 2017

@moni73 presne môj názor 👏

0silvia0
20. apr 2017

@moni73 podľa mňa ho nemusí bytostne až tak niečo veľmi trápiť... možno je zaľúbený, možno sa cíti nepochopený, možno je citlivejší v tomto veku, hľadá si svoje miesto na zemi... ja keď si spomeniem na svoje dospievanie, tiež mi hlava niektoré veci spracúvala tak pubertiacky, hľadala som sa, riešila si veci sama v sebe a určite by som so svojimi citovými rozpoloženiami neutekala za mamičkou a neplakala jej na ramene ó mama, ako sa dnes čudne cítim, tie hormóny si so mnou robia čo chcú... Je normálne že sa pubertiak v tomto veku uzatvára do seba a je to celkom pochopiteľné, že so svojimi hormónmi a vecami s tým súvisiacimi sa musí zžiť sám... to sme si prešli všetci. Ale to ho neospravedlňuje nedodržiavať všeobecne záväzné pravidlá a pre pubertiaka je povinná školská dochádzka jednoducho POVINNÁ... ak toto nemieni akceptovať, nech mame povie, ako si predstavuje svoj ďalší život, svoje fungovanie v rodine, v spoločnosti atď. Dobre, blicovať už vie a teraz čo?

evuska32
autor
20. apr 2017

@0silvia0
@moni73
@eliska13 tak v škole som zistila, že vlastne 3x už nebol v škole....a vymýšľa si aj ohľadom známok....že ich dostal pre to a pre toto...a pravda je úplne niekde ide (miesto neodovzdaného projektu je z toho zle napísaná písomka) atď. čiže klamstvo na klamstvo ☹ to, že dohováranie a vysvetľovanie nepomáha som už zistila...z rozprávania už neviem, čo je pravda a čo klam (keďže pre každého má inú verziu)...tak proste sme sa dohodli s triednou, že ma bude kontaktovať akonáhle nepríde do školy. Kvôli známkam mu hlavu neodhryznem....ale zas keď dostane 5 za ľajdáckosť tiež to nenechám bez povšimnutia. A môžte ma mať za matku teroristku, no sú isté veci, s ktorými sa nešpásuje a škola je jednou z nich. Keď má problém, môže prísť za mnou, za mojou sestrou, za starkou jednou alebo druhou....no, tým, že nechodí do školy problém nevyrieši. Keby mal dokončenú povinnú školskú dochádzku asi tak nedramatizujem, ale ešte je na ZŠ a potom čo na SŠ...už nebude chodiť vôbec....alebo si bude ospravedlnenky zháňať alebo čo....dôvera a voľnosť je fajn....ale len dovtedy, pokiaľ sa niečo neprešvihne.

0silvia0
20. apr 2017

@evuska32 stotožňujem sa s tvojim postojom... ofukovanie synáčika nikomu neprospeje, a vôbec nie jemu samému... aj dospelí sa musia v živote veľa krát zaprieť a fungovať ďalej... od neho sa očakáva chodiť normálne do školy, tak tam jednoducho chodiť musí...
Môj syn je niečo veľmi podobné a tieto typy potrebujú pevnú ruku, ak človek poľaví, poľavia aj oni... napriek tomu mám so synom výborný vzťah, ale vie, že ked prestrelí, následky si vyžerie...

evuska32
autor
20. apr 2017

@0silvia0 áno, ja som mu vždy ochotná a schopná pomôcť....keď nie osobne, tak niekoho nájdem, kto mu pomôže....ale v negatívnych veciach u mňa oporu nenájde...keby prišiel slušne a povedal - mami, nechce sa mi ísť do školy, lebo....- tak sa ospravedlnenka dá napísať aj v tichosti....ale toto čo už robí sa mi zdá cez.... a to som ešte nespomenula, že keď sa to stalo prvý krát, napísala som mu odspravedlnenku od 13.2. do 14.2. a on si ju svojvoľne prepísal na 15.2. a nešiel ani tretí deň do školy ☹ pre mňa za mňa, keď bude dospelý a odsťahuje sa, kvôli mne do roboty chodiť nemusí ak ho bude mať kto živiť

kaja01
20. apr 2017

@evuska32 A ty mu nekontroluješ známky cez elektronickú žiacku knižku, tam je pekne napísané aká známky, kedy bola pripísaná, za čo bola. Majú tam aj kolonku dochádzka a tam tiež vieš pozerať koľko má ospravedlnených hodín.

0silvia0
20. apr 2017

@evuska32 normálne rázne mu dnes povedz, že nie si ochotná tolerovať blicovanie, ak má problém, rada vypočuješ, pomôžeš, ale že takto sa veci neriešia... ak má problém a nechce sa ti zdôveriť, navrhni mu sedenia u psychológa. A len tak mimochodom spomeň aj resocializačné/reedukačné zariadenia pre mladistvých - ak sa nespamätá, nemusí to dobre dopadnúť...

0silvia0
20. apr 2017

@kaja01 nie všetky školy majú elektronickú žiacku knižku, moje deti ju tiež nemajú...

kaja01
20. apr 2017

@0silvia0 Ale oni majú, deti nám chodia do rovnakej školy.

evuska32
autor
20. apr 2017

@0silvia0
@kaja01 áno tiež máme elektronickú žiacku knižku a kontrolujem pravidelne. Akurát ospravedlnenky sa píšu do obyčajnej, lebo tú majú tiež. Povedali sme mu, že nás môže stíhať aj sociálka, že nám môžu vziať aj rodinné prídavky...nezabudla som spomenúť aj ústavy pre neprispôsobivých (aj keď to som už viac menej preháňala, tak ďaleko zájsť nemienim)

0silvia0
20. apr 2017

@kaja01 to som nevedela ze sa poznáte...

evuska32
autor
20. apr 2017

@kaja01 inak popravde, tam som dochádzku nikdy nekontrolovala - moja chyba ☹ teraz vidím ten jeden deň, čo nebol v škole v marci...ach jaj ☹

0silvia0
20. apr 2017

@evuska32 no to by ma fakt zaujímalo, z akého dôvodu si mladý pán potrebuje komplikovať tých pár mesiacov na zš... môj syn je už prijatý na sš, tak už má zasa na háku učenie, musím ho dennodenne stopovať, či sa naučil. Ak by som to nerobila, nosí štvorky a tiež si nedá prehovoriť do duše, že sa učí pre seba a je žiaduce, aby zš skončil s normálnymi známkami... jemu sa tak nechce, že je to pre neho neprekonateľné, tak musím kontrolovať ja... tiež mi to nie je po vôli kontrolovať takého starého capa...

kaja01
20. apr 2017

@evuska32 Ja som tiež nevedela, že je tam aj dochádzka, to som objavila až teraz.

evuska32
autor
20. apr 2017

@0silvia0 mi hovor....si pripadám ako stíhačka...kontrolujem ho so všetkým...s učením....s jedením....dokonca či sa mladý pán pôjde vôbec sprchovať 😉

stella2x
20. apr 2017

Neporadim k blicovaniu, tiez som to robila dokoncila som sš aj vš...len rozmyslam, co budem robit ked zacnem mat podozrenie na blicovanie u svojej este malej dcerky. Napada mi len to, ze jej kupim iphone, je tam funkcia find iPhone, kde sa zada meno a heslo, ktore pouziva majitel telefonu, ktory hladate a viete tak zistit aktualnu polohu telefonu. Len na to treba mat asi aj internet v telefone...trosku drahsia alternativa, ale aspon by som mala prehlad kde je vzdy ked ma to napadne skontrolovat...ak ma bude klamat kde je mozem sadnut do auta a pridem ju konfrontovat priamo na miesto kde ju cez telefon najdem...

0silvia0
20. apr 2017

@evuska32 jedenie kontrolujem aj ja, pretože môj syn má tiež vyše 90 kg a má tendenciu sa najesť blbostí a normálne nachystané jedlo mu je zaťažko zohriať... aspoň sprchovanie nekontrolujem, on si zas na seba potrpí a denne si prezlečie aj 3 tričká, lebo neznáša keď je spotený... a inak aký máte vzťah? O čom sa rozprávate? Len také vecné témy alebo aj o tom, čo ho zaujíma, čím žije?

0silvia0
20. apr 2017

@stella2x ale je možné, že majiteľka telefónu ti to heslo nedá a budeš mať po sledovaní 😎

stella2x
20. apr 2017

@0silvia0 ja jej ho tam nastavim ;)

0silvia0
20. apr 2017

@stella2x no u nás by to neprešlo, ja synov ani dcérin telefón ani neodomknem 😵 Majú ich zaheslované, aj ja mám svoj telefón zaheslovaný...