Problémy s pubertiakom - blicovanie a klamanie
Baby mali ste tu voľaktorá taký problém s dieťaťom, že nechodilo do školy? Myslím občas....blicovanie...jedná sa o 15,5 ročného pubertiaka. Ako ste postupovali? Pomohlo niečo? Ďakujem za každú radu 😉
blicovanie z času na čas je úplne normálne. Určite sa s ním o tom porozprávaj, mal by vedieť, že sa ti to nepáči, ale počítaj s tým, že si ešte párkrát blicne. Ak nie teraz, na strednej určite 🙂
Pokiaľ to neohrozuje jeho prospech a dochádzku v zmysle pokarhania, nechaj to tak. Puberťák viac ocení dôveru, ako špicľovanie. Keď ho začneš sledovať, začneš ho strácať.
Vysvetli situáciu triednej a dohodni sa s ňou, nech ti napíše, keď syn nepríde do školy a budeš vedieť, či blicuje, alebo nie.
Mimochodom, ja som blicovala až na dvojku zo správania na strednej. Zmaturovala som s vyznamenaním, aj výšku som spravila a moje deti sú na sídlisku známe ako slušne vychovaní ľudia.
Držím vám palce a želám ešte veľa trpezlivosti.
@evuska32 aj môj syn žije svojimi počítačovými hrami, ale on je typ, ktorý je dosť ukecaný a chce sa podeliť aj s tým, ako sa mu v tých hrách darí a tak. Ukazuje mi, čo v hrách dosiahol, kam sa prebojoval, keď nechápem nejakým hráčskym výrazom, tak mi to ochotne vysvetľuje, neotravuje ho to. Popravde mňa to až tak nezaujíma, ale snažím sa aspoň tváriť že áno. Aspoň viem čo hrá s kým hrá a aspoň mám aj v tejto problematike aké také poznatky. Ani mne sa tieto hráčske vášne veľmi nepozdávajú, ale vzhľadom k takémuto veku sa mi nezdá vhodné to nejako rázne zatrhnúť, ale kontrolujem, aby tam pri pc nesedel pridlho a aby mal urobené všetky svoje povinnosti. To zasa my spoločné aktivity vonkajšie nemáme, to on si rieši zásadne s kamarátmi, on je veľmi kolektívny typ, s nami rodičmi a sestrou chodil von keď bol menší, jeho chytala puberta veľmi skoro, kulminovalo to v šiestej triede, teraz má skôr takú dozrievaciu fázu...
@miskabiska aj svojim deťom si tolerovala blicovanie? Pre mňa osobne blicovanie normálne nie je. Nikdy by som si nedovolila vo svojich školských časoch blicovať, toto je pre mňa za čiarou...
@0silvia0 Nie. Bolo za to zle - nedobre. Pre mňa však bolo dôležitejšie než počet vymeškaných hodín to, aké majú výsledky, aké majú správanie a aký máme vzťah.
@miskabiska veď ja nevravím, že bude z neho zlý človek preto že blicuje....ale proste prvý krát som mu dala dôveru, dala som mu ultimátum, aby sa to neopakovalo...ale proste sklamal. Takže to nie je o špicľovaní, ale o sklamaní dôvery - mal by teraz dokázať, že chce to napraviť. Verím, že na strednej sa uleje zo školy....no podľa mňa toto skúšať už na základnej je moc....
@evuska32 ano, sklamanie je to najhošie, čoho sa od detí môžeme dočkať ☹
@miskabiska tak samozrejme že svoje deti máme radi aj ich posudzujeme komplexne... ale v blicovaní sa stotožňujem s názorom @evuska32 - pre mňa je to neprípustné. Tak našťastie tak ako ja som si to nikdy nedovolila, zatiaľ si to nedovolili ani moje deti, ak si to raz dovolia, ponesú si následky... a to nehovorím, že ich preto prestanem mať rada, ale povinnosti sú povinnosti...
@miskabiska ja som to dotiahla na gympli až na 3 zo správania. Dcéru mám síce už skolopovinnu ale na blic ešte malú. Som ale veľmi tolerantná, takže keď mi povie, že chce byť deň, 2, 3 doma, v pohode ju ospravedlnim. Keď sa jej bude chcieť blicovat aj napriek tomu, ťažko tomu zabranim. Tiež som taká bola a dospela na úplne normálneho človeka. Ja verím, že to dobré som už do dcéry "zasadila" a to si so sebou ponesie.💙
No, musíte mu zabavit časopis Blic a zatrhnout mu byznys s autodíly😂😂

@evuska32 tak to, ze si prepisal ospravedlnenku, ktoru si mu napisala to je uz pruser.Tak neviem poradit asi som to videla trochu inac ako je realita.Potom to je na mieste kontrolovat ho.Ale, aby nezacal rebelovat este viac