icon

Problémy so svokrou a depresie

3. dec 2020

Ahoj, mamičky, dievčatá, ženy .
Na úvod by som sa rada predstavila, mám 26 rokov. Som vydatá . A máme spolu 2r synčeka. Píšem anonymne.
Vydávala som sa z lásky, hneď po VŠ 2.stupňa ( takže zárobok u mňa 0 bodov ) a po 2a pol ročnej známosti. Počas nášho predmanželského vzťahu som so svokrovcami vychádzala pomerne veľmi dobre. No po svadbe , a následnom presťahovani sa k nim sa všetko zmenilo. V skratke by som vám to rada opísala. Svokor je fajn človek, milí a spravodlivý, ešte pracuje. SVOKRA, je na polovičnom invalidnom dôchodku, čiže je stále doma. Ale podotýkam, nemá žiadne vážny zdravotný problém ( okrem psychiky si myslím). Je po mastektomii 15r.Píšem sem z dôvodu že už neviem nájsť východisko, začala som trpiet depresiami, moja situácia je pre mňa veľmi náročná. Preto by som rada počula aj názor nezainteresovanej osoby .
Svokrina domácnosť bola pre mňa po nasťahovali niečo čo som osobne nezažila. Zanedbané, len povrchové upratovanie. Ako nevesta som sa začala zapájať a väčšiu časť domácich prác som prevzala na seba.
No čo sa začalo diať po pol roku? Už som bolav 12tt.
-neustale kontrolovanie( koľko šampónu z kozmetiky používam, koľko spotrebujem prášku na pranie , či mám poriadok v skriniach )
-obviňovanie s krádeže
-staranie sa do výchovy ( nevadí mi občasné poradenie, skúsenosti. Ale to staranie je cez moju hranicu trpezlivosti)
-zacali sme toho roku staviat domček ( tiež sa nám mieša do zariadovania)
To som vymenovala len pár veci ktoré ma v tomto momente napadli. Samozrejme jej vždy poviem že sa mi to nepáči, že si to neprajem a podobné veci. No ale akoby som hádzala hrach na stenu. Manžel? Sama neviem povedať ako sa zachováva, svojej matke povie , obranuje m., ale na druhej strane mám pocit že to nerobí dostatočne keďže sa to čoraz viac stupňuje a stáva sa to čoraz častejšie.
Neustale narážky že som nevdačna .So svokrou sa nerada hádam, stále ma to veľmi rohadze a plačem,nemôžem spať. Moja rodina býva cez 200km od nás, takže je to ťažké, či s pomocou a ostatným veciami. Kamarátky, nerada sa niekomu sťažuje , a rozprávam svoje súkromie. Možno aj preto som a dostala do depresie. Je to naozaj ťažké opísať moju situáciu tak aby ste to pochopili správne. Začínam mať naozaj pocit že chýba je vo mne. Že ja som tá zlá. Na bývanie prispievame 200€+ strava sa delí na polovicu. Už neviem ako ďalej, rozvádzať sa nechcem som veriaca. Manžel hypotéku brať nechce aby sme čím skôr dokončili domček ( manžel mal našporene peniaze , + peniaze zo svadby a moje úspory od rodičov) svokrovci nám zaplatili strechu.

katkami123
4. dec 2020

@januska20
Zi v realite, sú aj zlí ľudia, ktorí si vybrali byť zlými a nikto a nič na svete s nimi nepohne. A tiež som veriaca. A tiež ma takí zlí skoro do blazinca dostali. Na niektorích sa treba z vysoka .... a od vtedy som spokojná. Nehnevám sa na nich, ale nepotrebujem ich vôbec vidieť. A život ich sám dobehol. Každý z nich ostal v živote sám. Bohužiaľ, každý ma len jednu trpezlivosť a jedny nervy, keď si taký ľudia myslia, že môžu skúšať druhých do nemoty, aby jedného dňa neboli prekvapení, kde budú sami v izbe sedieť medzi 4 stenami. Lebo tak presne najčastejšie končia.

katkami123
4. dec 2020

@sasa1310
tak jej svokra ma 3 deti a starať sa ma o ňu nevesta? To si kde takú múdrosť pobrala? A deti majú medzi sebou majetky rozdelené a spravodlivo, nikto nikoho nevydedil, nech sa aj spravodlivo starajú o svokru. Hanba takým deťom, ktoré hodia starostlivosť na nevestu, hnus.

123andy123
4. dec 2020

@katkami123 ono to moze na prvy pohlad vyzerat ako lakava ponuka, mat domcek zadarmo, ale pritom to moze byt zmluva s diablom 😵

autor
4. dec 2020

@123andy123 neviem ako ste to mysleli, lákavá ponuka? Nevydavala som sa koli "domčeku zadarmo" od začiatku sme boli s manželom dohodnutý že ideme do vlastného (že sa budeme budovať) . To po svadbe sa prišlo s tým že sa idú prepisovat majetky.
Že ušetríme na pozemku , dvor majú veľký, priestoru na stavbu dosť. Tak sme začali na dvore za svokrovcami.

autor
4. dec 2020

@fokuska nie, k svokrinemu správaniu sa veľmi nevyjadroval. Keďže rozhodnutie musí byť na nej , navštíviť odborníka. A nie Nič také zatiaľ nebol spomenuté. Skúsim sa na budúce opýtať. Čo poradi .

1andrea111
4. dec 2020

Vráť dar a odíď zatiaľ k rodičom. Treba situáciu meniť lebo takto sú všetci spokojní okrem Teba a nik iný to nezmení. Tie vojny nejdú vyhrať po dobrom.

123andy123
4. dec 2020

a kde pisem ze si sa vydavala kvoli domceku zadarmo? Pisem iba to, ze to bola lakava ponuka a vy ste ju prijali, kdeze pises ze na vas prepisali dom i zahradu. Nemuseli ste s tym suhlasit a kupit nieco vlastne ako ste boli dohodnuti pred svadbou.

autor
4. dec 2020

@1andrea111 verte, že ak by to bolo také jednoduché, už dávno som pri rodičoch. Manžel si neprajem aby sme žili oddelene, a on k našim ísť nechce ( koli dochádzaniu do prace) 😒

1andrea111
4. dec 2020

A kedy budete môcť bývať? Na ako dlho to vyzerá?

autor
4. dec 2020

@123andy123 prepáč, tak mi to vyznelo z tej správy.

autor
4. dec 2020

@1andrea111 momentálne je to holostavba. Niesol v tomto odbornik. Ale manžel zarobí dobre , vieme pekne ušetriť takže pocitam že 2r ešte. Pokiaľ nepristúpime na úver. Ale znova výchova mojej svokry, manžel je nauceny a nainfikovany žiť bez dlhov. 🙈 a keď spomeniem čo i len trošku úver , tak samozrejme hneď priskoči aj svokra keďže počuje aj cez 4 steny , že ona nebrala úver tak ani jej deti nebudú brať úver.

1andrea111
4. dec 2020

Ak si to manžel nepraje, nech situáciu rieši. V opačnom prípade by som šla k rodičom, do prenájmu alebo ten úver. Daj mu na výber. Jediné jednoduché riešenie je že Ty budeš trpieť, všetky ostatné sú nepríjemné. Ale to neznamená že nepomôžu. Myslím že svokru nezmenis. Z toho musíš vychádzať, vyzeráš rozumna

fokuska
4. dec 2020

Popytaj sa, porozpravaj o tom viac - povedz to v tom style, ze by si jej chcela pomoct, ja viem, ze kym ona nebude chciet, tak je to tazko, ale mozno poradi ako s nou rozpravat, ako ju na to naviest.
Jej spravanie je totiz podstat a dovod tvojich problemov - takze mozete riesit ako to zvladat, alebo ako problem odstranit.

A co na to manzel? Nechce odist k tvojim rodicom kvoli praci, nechce aby ste zili oddelene - to su pochopitelne argumenty. A co teda navrhuje on, ake riesenie? Uvedomuje si, ze jeho mama ma psychicky problem? Jemu spravanie mamy nevadi? A svokrovi tiez nie? Ak nie, tak to vyzera ze si ty sama "proti" nej a to je este tazsie.

1andrea111
4. dec 2020

Máš to ťažké, čím dlhšie budeš trpieť, tým to bude horšie a ťažšie zmenitelne.dva roky je dlhá doba.

autor
4. dec 2020

@fokuska svokor, on je podľa mňa na jej správanie zvyknutí, a radšej sa zdržuje komentára. Lebo vie že to nedopadne dobre .
Manžel, spomenula som mu raz , či nepremýšľal nad tým že jeho mama potrebuje odbornú pomoc. Že takto sa nespráva podľa mňa zdravý človek. Lebo verím že niekde hlboko v v duši je moja svokra fajn človek. Ale manžel ako keby si tieto veci nechcel pripustiť. A jeho riešenie , rozvádzať sa nechceme, úver brať nechce. V januári že mu končí stavebné tak sumu môžme investovať do kúpeľne a kuchyni. Proste do zariadenia aby sa ako tak dalo bývať. Čo je fajn , takýmto štýlom by a dalo v lete sťahovať možno skôr , neviem. LLebo sme boli dohodnutí že sumu zo stavebneho, najprv vrátime rodičomza tu strechu a ostatné peniažky investujem do zariadenia

1andrea111
4. dec 2020

Nemá zmysel sa liečiť na depresiu, podľa mňa Ty potrebuješ poriešiť situáciu a potom ani depresia nebude. Nenechaj to zájsť príliš ďaleko, lebo psychika sa ťažko náprava

mondolina
4. dec 2020

Mimo tému. S vysokou školou by som sa nechválila. Ten pravopis👎. Prepáč.

fokuska
4. dec 2020

Takze je to tak, ze manzel toto spravanie velmi nezaziva? Teda ze za nim nepride a nevycita mu kolko minul samponu, alebo co kupil, jeho neobvinuje z kradezi? V podstate to zazivas ty pocas dna, ked je v praci svokor aj manzel. Potom si asi nevie predstavit ake to je a ake je to vazne.
Manzel asi bude musiet precitnut a priznat si pravdu, ze jeho mama by potrebovala odbornu pomoc.

A nebolo by riesenim keby si nastupila do prace? Viem, ze teraz to moze byt tazke so skolkou, nezvladla by sa o syna postarat svokra? Pochopila som, ze si zdravotna sestra, take pozicie su vzdy velmi ziaduce, takze by si nemala mat problem najst si pracu aj v tomto obdobi. Aj by si si hlavu zamestnala inymi vecami, aj by si mala menej casu straveneho so svokrou a tym padom by mala menej casu na buzerovanie a este by si aj priniesla peniaze do rozpoctu a mohli by ste dom dokoncit skor.

autor
4. dec 2020

@mondolina chválim sa s ňou? A pravopis, nepíšem diplomovku 🙈 to že mi občas vynechá písmenko ?

@fokuska na začiatku, keď to začalo som.hned prešla na alternatívu, veci periem výlučne len naše. Prášok, kozmetiku a iné veci si za každým odkladam v spálni .

mondolina
4. dec 2020

Nevynechá písmenko. A chválila si sa.

autor
4. dec 2020

@fokuska s pracov to bohužiaľ neide . Ako som spomínala študujem popri materskej ďalej. Ako čo a týka odbornosti tam problém by nebol , zamestnať sa hneď. A čo sa týka stráženia syna , neviem či by bola ochotná ostať s ním tak dlho , čo aj chápem keďže už je staršia. Nad takýmto riešením som sa pravdupovediac ešte nezamýšľa. 🙂

1andrea111
4. dec 2020

Čo si myslíš Ty? Čoby Ti pomohlo?

autor
4. dec 2020

@mondolina tak ako myslíte. 😉😉 nie je na škodu sa občas aj pochváliť.

mondolina
4. dec 2020

Keď je čím tak určite. Gramatika to v tomto prípade nebude🤗.

fokuska
4. dec 2020

Studujes ale predpokladam externe alebo distancne, teraz urcite nechodis do skoly, to mozes aj nadalej popri praci. Monzo nejaka ambulancia privita aj vypomoc na pol uvazku. Pouvazuj aj nad touto moznostou. A obvolaj skolky vo vasej obci aj v okolitych, mozno by maleho prijali od januara, alebo aj hned - niekedy sa deti neadaptuju dobre a pocas roka ich rodicia zo skolky vezmu, nikdy nevies - takze pozistuj ci by niekde nebolo volne miesto.

autor
4. dec 2020

@1andrea111 tak ak by bolo rozhodnutie čisto len na mne , jednoznačne by som to riešila podnájom ( aspon po dobu, kým nedokončíme stavbu). Vedela by som si predstaviť byvanie na tom istom pozemku, hlavne z dôvodu, že vo svojom dome , vo SVOJOM by som si nastavila určite hranice so svokrou, a bolo by mi aj jedno jej správanie, zabuchnem dvere a mám pokoj vo svojom dome. Dufam že ma pochopíte správne.

autor
4. dec 2020

@mondolina neštudovala som gramatiku, ani slovenský jazyk. Čiže ak ma chcete ponižovať tak kľudne ;) v tom čo robím /budem robiť som dobrá. A ide mi to.

123andy123
4. dec 2020

hmm mila autorka uprimne... nie su to len chybicky nepozornosti, ale fakt hrubky... ja dlhodobozijuca v zahranici a len s maturou som si to vsimla.... a uz z prvej spravy, ktoru si pisala som mala pocit ze sa chvalis VS. Ved na co si hned pisala ze mas VS druheho stupna? Ale v poho ved sa pochval, len aby nevznikol trapas ked zacnes pisat 😳 ale je to uz na inu temu. A co si teda studovala? Ked si spomenula svoje vzdelanie tak by si nam mohla prezradit.

autor
4. dec 2020

@123andy123 písala som to kvôli tomu aby ste si vedeli predstaviť lepšie moju situáciu. Že som doposiaľ nepracovala( mám na mysli pracovný pomer) nie brigadnicku činnosť. 😊

autor
4. dec 2020

@123andy123 ak by ste tak dôkladne čítala moje komentáre už dávno by ste vedela čo som študovala