Problémy v rodine kvôli peniazom
Zdravim zienky, idems a tu k vam vyzalovat a precitat si aj nestranne nazory ohladom problemu ktory mna a mojho muza uz dlhsie trapi.Ide o to ze jeho sestra s muzom s nami prestali pred rokom komunikovat pricom dovtedy sme mali velmi dobre vztahy najma teda so svagrinou ..boli sme kamaratky, rozumeli sme si, aj muz so svojou sestrou a svagrom dobre vychadzal. Ide o to ze pred 10 rokmi ked sme a s muzom brali nam chcela dat svokra do daru byt v centre mesta a ze potom musime ale vyplatit svagrinu ( hodnota bytu je 80 000)..svagrina uz bola vydata a byvala s muzom u jeho rodicov..ale kedze si s nimi nerozumela uprosila svokru nech ten byt daju radsej im ze ona to ma aj tak odtial kusok do prace nemusela by dochadzat (byvali v 20 km vzidalenej dedine)..rovnako ako jej muz..a ze ona nas vyplati..My sme byvali dovtedy u nasich a tiez sme chceli vlastne tak sme si s pomocou nasich vzali uver na mensi domcek..manzel dostal dobru pracu a zacalo sa nam celkom darit tak ani tie splatky za uver nas velmi nezatazovali.Svagrinej sme preto povedali ze s tym vyplatenim sa nemusi ponahlat ze ked bude mat tak nas vyplati alebo moze na splatky..Tak zacala na splatky mesacne nam davala 500 eur..potom jej muz prisiel o pracu tak splatky prestali..ok brali sme to tak ze nemaju peniazky, je to rodina my tie peniaze nepotrebujeme surno takze sme to nechali tak..jej muz sa dovtedy zamestnal ale v kazdej praci vydrzal asi mesiac..a hned dal vypoved..raz mu nevyhovoval plat, potom sef, potom jeden kolega, potom pracovne oblecenie, a stale daco..dlhych 8 rokov sme od nich nevideli ani cent..priblizne pred rokom zdedil svagor po svojom starom otcovi stary dom na dedine ktory sa mu podarilo predat za 35000 (nam mali zaplatit ešte 30)ked sa to dozvedela svokra ze prisli k peniazom hned ich urgovala ze nas maju kkoncne vyplatit az ona ma dusu na mieste a moze umriet v pokoji..svagor najskor zahlasil ze nam nic neda ze si idu kupit vacsie auto nakolko sa rozrastli (maju tri deti)..a ze on nema pracu tak tie peniaze sa im zidu teraz.ze potom ked sa zamestna tak nam zacnu zase splacat (naposledy mal stale zamestanie pred8 rokmi) a ze jemu sa to nepaci ze nam musia dat tolko penazi..lenze svokra sa nedala odbit a tolko hustila do svagrinej nech nas vyplatia ze pred rokom prisli hodili nam peniaze v obalke a ze sa s nimi mame zadrhnut..to nam odkazal svagor..odvtedy sa s nami nekontaktuju vyhybaju sa nam ze mame dost penazi a ešte nam treba viac ze sme nenazrani apodobne..to vyhlasuje svagor a svagrina len mlci a prikyvuje..skusala som sa snou skontaktovat niekolkokrat ze vsak sme boli kamaratky a sme rodina ale nereaguje vobec..mrzi ma to hlavne koli muzovi..ze takto prisiel o sestru..uz som aj lutovala ze sme im tie peniaze neodniesli nazad..alebo ze som svokre nedohovrila nech do nich nehuci ked raz tie peniaze nemaju..a hentie by im velmi pomohli..neviem fakt ..skuste mi napisat vy co by ste robili na nasom mieste
Svokrina sestra nech sa stara o svoje deti.Nepochybili ste!aj, keby ste boli neviem ako zabezpeceni patrilo Vam to
nemas si co vycitat, vy ste museli platit uver, kym oni neplatili nic, a preto aj ten svagor nemal potrebu sa zamestnat, a bud rada, ze svokra je taka spravodliva, lebo su aj rodiny, kde by im to preslo
mali by ste sa stretnut so svagrinou, len ty, svokra a tvoj muz a obnovit kontakt, dohovorit jej, aby sa nedala manipulovat svagrom, on moze byt len ticho, ved nijako neprispieva
Podľa tvojho opisu ste je to situácia, v ktorej ste vy nevinne a druha strana sa napriek tomu na vás hnevá. Ak je to tak, netrápia by som sa. Niektorým ľuďom sa nezavdacis. Je vám to ľúto, chápem, ale myslím, že nezostáva nič iné, len čakať, či to raz pochopia. Keď nie, bude to vlastne ich problém. Svokre treba povedať, že raz to urovnate, nič netreba siliť, aby sa netrapila. Rodina nech si myslí co chce. Boli to vlastne vaše peniaze, či sa vám darí, alebo nie. Možno im navrhnúť, že by ste im požičali, keď sú v tiesni. Ale podla všetkého by to neprijali, ak sú takejto povahy.
Naozaj zboznujem reči tohto typu, že chudáci oni nemajú dom, byt, tak im nejaký dáme. To mi ale silno pripomína istu skupinu flakacov, ktorá prstom nepohne, iba ak ju naťahuje k štátu. SamI sa svojim nezodpovednym chovanim dostanú do pruseru a potom neverím vlastným očiam a ušiam, ako do kamery hovoria, že im má dať mesto nový byt, lebo veď v tom ich sa uz nedá bývať. Takze ti, čo sa,snažia, makaju, majú dávať nezospovednym flakacom, lebo veď oni chudence nemajú. .....vlastnou vinou, ale čo na tom záleží. ...... Niečo podobné je aj tvoj svagor. Skus sa na to pozrieť z tohto smeru a prestaň si vycitat, že ste chceli iba to, čo je vaše. Takíto ľudia potom robia zo seba chudacikov a sikovne manipuluju okolie. Tak sa nenechaj zmanipulovat aj ty
@eliska13 ona nemá deti
Nikdy v zivote by som nikomu ziadny dlh neodpustila. A uz nie vobec take nieco ako rozdelenie majetku po rodicoch. Tvoj muz ma take iste pravo ako sestra. To ze vy mate viacej ? A? Asi ste na sebe pracovali! A to ze svagor to teraz nevie prekonat? Zober si to z opacnej strany, ak by on bol ten co caka, tak pri taktomto spravani by ta nenechal spavat kym by si ho nevyplatila do posledneho centu.
Verím že aj keby to bolo naopak, že ten byt by ste dostali vy, tak by vám vykrikoval že máte kde bývať a oni za tie peniaze aj tak nič poriadne nekúpia.
Ak je niekto nenažraný, tak je to cteny švagor. A ani náhodou in tie peniaze nevracajte, patria vám.
A preto tomu nerozumie, lebo kazda mama chce byt spravodliva., tak nech im pozicia svokrina sestra, ked sa jej zda, ze su ukrateni hoci neviem o co
Chápem, že vám chýbajú.. teraz idú Vianoce, čo by sa stalo, keby ste šli na návštevu? Vyhodili by vás? Alebo napíš švagrinej, či sa nestretnete aj s deťmi niekde v nákupnom centre, porozprávať sa..
myslim ze svagor si tu pestuje dlhodobu zavist
@airaw naposledy sme ich kontaktovali pred troma tyzdnami pozyvala som ich na oslavu svojej 30tky..ze budem rada ak pridu a ze by sme uz konecne mohli tieto spory ukoncit a nejak sa dohodnut..neodpovedali..tridsiatku som oslavovala pred tyzdnom neukazali sa tam ani nic neodkazali po nikom..
@jumama ono to bolo tak s tym splacanim ze vdzy ked nastupil do novej prace tak sa dušovali ze hned od prvej vyplaty zacnu splacat..lenze on v kazdej praci vydrzal max mesiac..najdlhsie co vydrzal toho pol roka tak to sme dostlai od nich dve splatky..raz 100 eur druhy raz 300 eur..
Autorka, nemáš mať prečo výčitky...
Na začiatku bol byt za 80T, každé dieťa dostane po 4OT - to je svokrino želanie!
Ona trvala na splnení svojej vôle.
Ty si prijala, čo ti darovala.
Myslíš si, že ešte niekedy môžeš mať pekný vzťah so švagrom, ktorý nie je schopný akceptovať podmienky daru. Spravodlivosť ?
Neurobila si nič zlé. Nie ste milionári, len sa máte o trošku lepšie ako oni.
Venuj sa ľuďom, ktorí si ťa ctia a majú ťa radi.
Láska sa nedá zaslúžiť.
🙂
Komunikuj len so švagrinou, napíš jej sms ahoj, ako sa máš?.. nepodpíše? Tak potom kašli na nich, je to ich voľba
bola som svedkom ako svokrina sestra dohovarala svokre: To sa neda dat vsetkym detom rovnako aj keby si neviem ako chcela..a ked vidis ze jedno dieta ma viac ako druhe tak tomu druhemu treba pomoct...si nemala dceru nutit do toho aby ich vyplatila vsak sa pozri kolkko maju oni penazi a maju len jedno dieta a dcera tvoja ma tri deti a vidis ze nemaju tych penazi..vsak jej muz nerobi tak si im tie peniaze mala nechat..taketo narobis zlo a potom tu places ze sa deti medzi sebou nerozpravaju
Tlieskam svokre za spravodlivosť medzi deťmi.Ty nemaj výčitky,ty nemôžeš za to,že švagor je lenivý a nevie zabezpečiť rodinu,keby nezdedil a svokra nehučala,tak tie peniaze neuvidíš nikdy.Píšeš,že ti ich netreba,tak ich použi pre svoje deti.Keby ste sa nerozkmortili pre toto,tak dôvod by sa našiel.A švagrinej nezávidím,ešte mne by muž nerozkázal,či môžem vidieť svojho brata,prídem a hotovo.Reši iných si nevšímaj a pod stromček si želaj knihy o asertivite,potrebuješ ich ako soľ /čo patrí inému to nechcem,ale čo je moje,to si nedám/
svokrina sestra asi nemá čo robiť, tak analyzuje, rieši a pletie sa do toho, čo nemá... jej názor, nech si ho nechá, každý má nejaký...
Ako keby to bola svokrina chyba. To je hrozne.
svokrina sestra je smiešna,odkial vie,že sa vám nenarodia ešte 2-3 deti?
@janinah ja uz nemozem mat dalsie dieta
to ona nemusí vedieť...
@janinah vie to cela rodina..ja som mala problemy a maternicu mi museli vybrat pred dvoma rokmi..
Tie peniažky Vám pravom patria. To len ich gesto, aby ste sa zadrhli nebolo na mieste 😕
Verím že sa Vám podarí urovnať vzťahy. Boze tie peniaze vždy všetko poseru
tak rozchýr po rodine,že si idete adoptovať rovno dvojičky😉
my mame 5 rocnu dcerku, oni maju troch chlapcov, 8rocneho, 5 rocneho a 20 mesacneho.
svokrinu sestru by som poslala najkratšou cestou tam kde ani slnko nesvieti - buď nech švagrovcom dá zo svojho alebo nech sa nestará do toho, do čoho ju nič - a svokre ruky nohy bozkávala za to, že chce a je spravodlivá. Samozrejme, že sa dá dať deťom rovnako, to nie je žiadna veda. Jednému by som dala viac len v prípade, že by tam bola nejaká choroba, nešťastie za ktoré nemôžu a podobne. Ale ak mám 2 (3, 5, 12, 19...) detí a sú zdravé, tak pekne spravodlivo rovným dielom. Lenivosť a vychcanosť nie je choroba.
Už ktorý zo súrodencov ako pracuje, hospodári s peniazmi, koľko detí priviedol na svet - to je každého osobná vec. Keby ten byt išiel cez dedičstvo, tak sa absolútne neberie ohľad na to kto má aké podmienky, pretože majú také, aké si vytvorili.
@jumama ano, zakladatelka sa trapi, ze ako dopadli vztahy. Lenze, ak raz bola nejaka dohoda, tak pocity bokom, treba ju dodrzat. Zato, ze sa niekto chcel prizivit, ona nemusi mat vycitky a teda ju jeho pocity nemusia trapit. Ak maju oni viac, tak to este neznamena, ze maju niekoho dotovat. Ten svagor ma zrejme zdrave ruky a ma tri deti, tak sa ma starat, aby mal robotu, nie cakat, ze mu niekto odpusti dlh. Keby to bolo naopak, tak on by tiez chcel, co mu patri a nejake pocity zakladatelky by mu boli ukradnute. Ved oni 8 rokov nic neplatili, zakladatelka bola az hlupo ustretova a oni si zvykli, teraz sa urazili, lebo konecne si museli splnit povinnost.
Toto mi pride cele ako svokrina vina - bolo jej fakt treba delit majetok pred smrtou? By z niekoho ubudlo keby dostal svoju cast dedicstva az po jej smrti? Len tym zbytocne rozhadala rodinu. Vasa vina to nieje a svagrovci su flakaci, co na sebe nevedia pracovat podla toho co citam, inak to dopadnut ani nemohlo. Mozno sa z toho vsetci poucite a nebudete opakovat svokrinu chybu..

im ten byt veľmi pomohol na začiatku manželstva, veď vďaka nemu mali kde bývať a necestovať dlho do práce. Miesto vďaky a splnenia si finančných záväzkov sa cítia ukrivdení? Toto je ich problém, aj keď ste na tom finančne lepšie, to ich neospravedlňuje nedať do poriadku rodinné finančné záležitosti, ktoré by sa ťahali možno roky rokúce a mohli by spôsobiť v budúcnosti ešte mnoho konfliktných situácií...