icon

Problémy v rodine kvôli peniazom

22. nov 2019

Zdravim zienky, idems a tu k vam vyzalovat a precitat si aj nestranne nazory ohladom problemu ktory mna a mojho muza uz dlhsie trapi.Ide o to ze jeho sestra s muzom s nami prestali pred rokom komunikovat pricom dovtedy sme mali velmi dobre vztahy najma teda so svagrinou ..boli sme kamaratky, rozumeli sme si, aj muz so svojou sestrou a svagrom dobre vychadzal. Ide o to ze pred 10 rokmi ked sme a s muzom brali nam chcela dat svokra do daru byt v centre mesta a ze potom musime ale vyplatit svagrinu ( hodnota bytu je 80 000)..svagrina uz bola vydata a byvala s muzom u jeho rodicov..ale kedze si s nimi nerozumela uprosila svokru nech ten byt daju radsej im ze ona to ma aj tak odtial kusok do prace nemusela by dochadzat (byvali v 20 km vzidalenej dedine)..rovnako ako jej muz..a ze ona nas vyplati..My sme byvali dovtedy u nasich a tiez sme chceli vlastne tak sme si s pomocou nasich vzali uver na mensi domcek..manzel dostal dobru pracu a zacalo sa nam celkom darit tak ani tie splatky za uver nas velmi nezatazovali.Svagrinej sme preto povedali ze s tym vyplatenim sa nemusi ponahlat ze ked bude mat tak nas vyplati alebo moze na splatky..Tak zacala na splatky mesacne nam davala 500 eur..potom jej muz prisiel o pracu tak splatky prestali..ok brali sme to tak ze nemaju peniazky, je to rodina my tie peniaze nepotrebujeme surno takze sme to nechali tak..jej muz sa dovtedy zamestnal ale v kazdej praci vydrzal asi mesiac..a hned dal vypoved..raz mu nevyhovoval plat, potom sef, potom jeden kolega, potom pracovne oblecenie, a stale daco..dlhych 8 rokov sme od nich nevideli ani cent..priblizne pred rokom zdedil svagor po svojom starom otcovi stary dom na dedine ktory sa mu podarilo predat za 35000 (nam mali zaplatit ešte 30)ked sa to dozvedela svokra ze prisli k peniazom hned ich urgovala ze nas maju kkoncne vyplatit az ona ma dusu na mieste a moze umriet v pokoji..svagor najskor zahlasil ze nam nic neda ze si idu kupit vacsie auto nakolko sa rozrastli (maju tri deti)..a ze on nema pracu tak tie peniaze sa im zidu teraz.ze potom ked sa zamestna tak nam zacnu zase splacat (naposledy mal stale zamestanie pred8 rokmi) a ze jemu sa to nepaci ze nam musia dat tolko penazi..lenze svokra sa nedala odbit a tolko hustila do svagrinej nech nas vyplatia ze pred rokom prisli hodili nam peniaze v obalke a ze sa s nimi mame zadrhnut..to nam odkazal svagor..odvtedy sa s nami nekontaktuju vyhybaju sa nam ze mame dost penazi a ešte nam treba viac ze sme nenazrani apodobne..to vyhlasuje svagor a svagrina len mlci a prikyvuje..skusala som sa snou skontaktovat niekolkokrat ze vsak sme boli kamaratky a sme rodina ale nereaguje vobec..mrzi ma to hlavne koli muzovi..ze takto prisiel o sestru..uz som aj lutovala ze sme im tie peniaze neodniesli nazad..alebo ze som svokre nedohovrila nech do nich nehuci ked raz tie peniaze nemaju..a hentie by im velmi pomohli..neviem fakt ..skuste mi napisat vy co by ste robili na nasom mieste

blevka
22. nov 2019

A este dovetok, mas super svokru. Velmi sa mi rata, ako spravodlivo a prezieravo sa zachovala.

dskjhfdlkdjhl
22. nov 2019

@jumama clovek sa nema spoliehat na nejake dedicstvo, ma sa o seba a rodinu postarat sam, ich motor by mali byt deti, ked uz nic ine, tak kvoli nim by bolo vhodne, keby ten svagor konecne zacal pracovat a prestal sa lutovat. Takze nesuhlasim s tym, co pises.

sara005
22. nov 2019

@erikavesela smutne je, ze mama nebola ferova a zaroven je smutne aj to, ze si to neuvedomila aspon tvoja sestra. Mne ked dali za zivota rodicia viac ako sestre, tak mi ani nemuseli hovorit, ze mam cast hodnoty splacat pre nu. Hanba by ma fackovala, keby mala vyjst skratka. Ale ocividne nema takyto zodpovedny pristup kazdy. Nechcela by som sa so sestrou rozhadat kvoli peniazom, dufam, ze ona by robila rovnako ako ja. Keby nie, tak by ma to mrzelo, popravde sama by som to asi nehrotila, nechcela by som nas vztah uplne zabetonovat. Ale skrelo by ma to uz asi navzdy. Nie kvoli tym peniazom, ale z principu...

erikavesela
22. nov 2019

@jumama mozu zmenit svoju situaciu sami a nepotrebuju na to okradnut rodinu autorky o dedicstvo...a to tym, ze by aj lenivy svagor isiel pracovat...ked nepracuje, tak len dokazuje, ze sa zle nemaju

jana_eyre_2
22. nov 2019

Podľa mňa je super, že svokra je taká spravodlivá.. čakali ste naozaj dlho, nemáš si absolútne nič vyčítať, neriešila by som to už.. švagriná sa možno neskôr umudri a ak aj nie, nie je to tvoja chyba..

erikavesela
22. nov 2019

@sara005
Ja to citim tak ako ty a mat taku sestru akp ty by bol dar..mamka este urobila to, aby kvoli tomu nevznikol konflikt, ze mi to tajila a potom sestre zakazovala sa so mnou bavit, nevideli sme sa preto 10 r, az teraz, ked bolo s otcom zle, zial v septembri nas navzdy opustil😢..a so sestrou nemam ziadny vztah a kvoli tomu, ze sa zachovala ako sa zachovala, tak ani mat nechcem...nevidela som ju 10r, nepotrebujem dalsich 10...a aj potom dalsich 10...ale to cele je len zlomok rozdielov, ktore medzi nami robila, zial otec sa jej bal ako cett kriza, takze nic neurobil, len sa mi chodil vzdy vyzalovat...

1gabriela13
22. nov 2019

Nemáš sa prečo trápiť, boli ste ústretoví, veľa ľudí na vašom mieste by to už dávno pradavno riešilo súdnou cestou, takže nech sú radi ze sú radi. Mysli na svoju rodinu, máte peniažky ktoré vám na ležia právom a na takého švagra kašľať z vysoka.

sara005
22. nov 2019

@erikavesela tak to je o to smutnejsie :( Najhorsie co mohla mama so sestrou urobit je to, ze ti to tajili. To uz aspon keby ti do oci povedali, pozri davam to tvojej sestre, lebo si myslim, ze tie peniaze potrebuje viac. Spravodlive by to nebolo tak ci tak, ale aspon by ta zrada bola o trosku znesitelnejsia...

vvveron
22. nov 2019

Ja ti napisem tolko, ze ja osobne by som chcela na mieste sestry tvojho muza mat vsetko cim skor vybavene, vyrovnane, svedomie by mi nedovolilo dychat keby to tak nebolo... A to zijeme skor chudobnejsie, ako tvoja svagrina, mame tri deti a muz je invalid uz par rokov (pracuje nastastie lebo ma taku pracu ze moze), no ale dva roky bol na PNke, jeho rodina nam nijak nepomohla a ani nic od nich necakame a moja rodina s tou je to zlozite (byvame v byte rodicov a platime najom) ale tiez nic neocakavame, hned ako sa bude dat sa postavime na vlastne nohy... aj oni tak mali riesit svoju situaciu, snazit sa a nic necakat... keby boli cestni tak to takto nemuselo dopadnut... myslim ze tu uz velmi nic nenariesite s muzom, mozno len rozpravat sa s jeho mamou nech aj ona pochopi a nech sa netrapi... a uz im teda ten byt dala napisat? je to uzavrete po tejto stranke?

amienne
Autor odpoveď zmazal
eludka
22. nov 2019

Je to tvrdé, ale spravodlivé, že vám vrátili peniaze. Nie sú v nijako ťažkej situácii. Jedi ny problém je neschopný švagor. Vzťahy sa nedajú vnucovať ani vynucovat. Ako bude, tak bude, nemáte si čo vyčítať.

karolinakr
22. nov 2019

Pocuvaj a co by si povedala na to, keby si sa starala to fakt ze starala o rodicov, lebo by si ich milovala.Chodila s nimi vsade; aby ich nezrazilo auto, odprevadzala, varila, upratovala nakupovala obdarovavala bohatymi darmi a sestry by ti kaslali na rodicov od 18ky nedali im na Vianoce ani raz darcek uplne sa rodicom vyhybali nenavstevovali 20 rokov.A ked ochorel otec, sestrina prva otazka ze kde ma cislo uctu potom dosla za mnou ze ja dedit nic nebudem, 2 sestra ze si mam napisat na papierik ze nic dedit nebudem a matka sa ma nezastala.A ked som sa jej pytala, ci ja ostanem vydedena teda, co som im 20 rokov sluhu robila povedala, ze ona sa s nimi hadat nebude.Tvoja svokra je zena- a vzor, akoby sa mala chovat moja matka pred tym, nez zomrie co chodi 60 tokov do kostola a sedi tam v prvej rade a sprava sa jak...Tvoja svokra je pre mna svata zena ktorej by som ruku pobozkala a kupila kyticu.Ze sa s tebou nebavia- svagrovci s tym by som vedela zit.Co ti tu Jamima drista- to sa neda pocuvat.Ine ked niekto nepracuje, lebo je invalid- ine ked je nezodpovedny flakac a lenivec.Zeby tuto financnu injekciu rozfofrovali a vyhodili vo oknom- nemusim hadat.. Ptoste by zamesiac boli tam kde boli

simca06022011
22. nov 2019

Nič neľutuj, všetko je tak ako má byť. Nechápem ich postoj, mne to príde podľa ich reakcie od nich ako keby vy ste od nich drankali peniaze a nie svokra. Také neprimerané. Určite ani predtým neboli vzťahy ružové, keby boli, pred vyplatením by ste sa všetci stretli a dohodli na niečom schodnom pre obe strany, mozno aj bez nutnej intervencie. Mne sa ale táto spravodlivist svokry páči. Možno viď aký je jej zaťko a že jeho neschopnosť nájsť si prácu je dlhodobá a teda uprednostnila svoj kľud pred ich pohodlim.

erikavesela
22. nov 2019

@sara005 presne tak to citim aj ja...ano, smutne...teda aj take mamy existuju...

stefit
22. nov 2019

@saluda absolutny suhlas...svokra robila spravne, ze chcela mat veci "naporiadku"

conquestor
23. nov 2019

@jumama keby sa mali rozhodnut sami v zivote im nedaju uz ani cent...chuj sa ma zamestnat a platit splatky...!!! anonym ty si nemas co vycitat,keby ste im dlh odpustili tak by ste boli v ich ociach zas povesenecky sebci ktory maju dost ze nepotrebju vyplatit a ese aj zly lebo mate a nedate vy im zo svojho este....a vztahy by zdaleka dobre neboli...

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
jeliz59
23. nov 2019

Prosím ťa, nehnevaj sa na mňa..... ale tebe je čo ľúto..však si z Vás robili dobrý deň.....
Ja by som od nervov pukla a nespavala....a nie ľutovala...buď šťastná ,že konečne máš svoje peniaze späť žena,a ďakuj svokre ,že hustila ako hustila ináč by si svoje peniaze už nikdy nevidela....
namiesto toho aby ti vrátili dlh chceli minút peniaze na auto a neviem čo (pre svoj odoh!)
a potom by ti povedali : "hmm nemáme"
...a vrátia Vám peniaze zo slovami zadrhnite sa???
Nevdacnici prespekulovany,ktorý nikdy nemali v pláne ti vrátiť peniaze...a smiali sa z Vás
Nie že hejtuješ svokru ale jej ďakuj ....
a rodina ktorá. Ti vraví mali ste im nechať peniaze...
Oni komu čo nechali??? Ja sa stavím že ani 20€ by neodpustili....čistá závisť v tvojom okolí.... chrán si z muzom čo máš,!!!!chran pre vaše deti pre Vás nikoho do toho nič je to vaše a nikoho iného...nechcem ťa uraziť ani nič podobné len píšem svoj názor a pohľad na vec.... pointa je necítit sa vínne pretože nie je kvôli čomu....prajem ti všetko dobré....

pieksamaki
23. nov 2019

V mínulosti by som ti napisala inak....ale ako som starsia dozrievam v nazor....ze je to aj tak jedno.ludom nevyhovies ani tak ani tak. Keby chceli vedeli by vas svagrovci sami poziadat o odpustenie dlhu alebo podobne.....
Ja by som bola rada.ze je to takto ako je...a je na nich ci su urazeni.....nemozu sa ludia porovnavat....vzdy bude niekomu lepsie ako tomu druhemu.....vzdy zije jeden na ukor druheho
...aj vy mate uver....a nie je vsetko tak ako niekedy vyzera...je to skor o tej unave a usili okolo deti....preto tak zareagovali
...mozu mat ine svoje problemy...nieledy je dobre sa naucit prist do novej konfrontacie....aby ste sa posunuli vy vsetci........ale ked byt predaju.....tak verim ze pochopia....ze to patrilo vam.

erickatt
23. nov 2019

Kamaráti buďme, dlhy si platme!! On si doma skriabe vajcia, caka ze pojde robiť do paláca za tisícky eur?? Keby sú na tom tak zle, ide robiť aj do Tesca do pokladne. 80,% ľudí ma blbeho šéfa alebo kolegu..

marika05
23. nov 2019

Podľa mna bolo to vyriešené spravodlivo, ale v práve ste vy, zamyslite sa nad tým ako by sa choval vás švagor keby to opačne. Myslím si ze on by až taky ústretový nebol. Mali vas vyplatiť hneď,mohli si vziať úver a toto vôbec nemuselo byť. Stále platí za dobrotu na zobrotu.

janica009
23. nov 2019

Kvôli nespokojnej a nenasýtnej povahe švagra to vyzerá tak, že tie vzťahy by sa pokazili skôr či neskôr, nehľadiac na finančnú stránku celej záležitosti... "peniaze nekazia charakter, len ho odkrývajú"

erikavesela
23. nov 2019

Napisem to takto, so zienkami, co pisu, ze tvoja svokra je spravodlivy clovek uplne suhlasim, suhlasim aj s tym, ze sa to takto malo vyriesit a ako som uz pisala, mas leniveho svagra, ktory chcel vyuzit prilezitost a zit z vasich penazi...moze byt rad, ze ste mu za tych 10 rokov neuctovali uroky, dalej tie peniaze vtedy mali inu hodnotu ako maju dnes, na jeho mieste by som vam este sampus doniesla a dakovala...pretoze, keby mali zaplatit vsetko s urokami, prepocet na dnesnu skutocnu hodnotu, tak by to zdaleka nebolo 30 tisis, smelo by som povedala, ze ste im darovali dalsich 10 tisic...a to len preto, ze podla mna ratali s tym, ze tvoja svokra nebude pozadovat vratenie...a keby tvojej svokry nebolo, tak tie prachy nikdy neuvidite...ty s manzelom si chran tvoje a co robia ini, ktori si doma gule valaju, ta zaujimat nemusi...pozri, mas hypo, oni hypo nemaju v konecnom dosledku moze byt, ze oni su na tom financne este lepsie ako vy, co sa byvania tyka...takze si prosim nic nevycitaj, vy ste urobili vsetko uplne spravne, dokonca az nad ramec vsetkych moznosti....co sa tyka ich spravania, evidentne vase vztahy neboli az take ako si si myslela...v spravnom vztahu by ste si sadli a dohodli podmienky vratenia, ako
@erickatt pise...kamarati budme, dlhy si platme...kasli na nich, oni sa nechcu s vami bavit, ich problem, iste mate aj inych kamaratov, znamych, ktori stoja o vasu pozornost...a to, ze su vam rodina neznamena, ze ste povinni sa im vnucovat...nechcu, tak nech nechcu...zaobidete sa aj bez nich...v zdravom a uprimnom vztahu by sa toto nikdy nestalo....drzte sa

majusqa77
23. nov 2019

klobuk dole pred svokrou.
Keby sa to nestalo teraz, najde si inu prilezitost..

darina77
23. nov 2019

@jumama presne toto ma hned napadlo, ze z jeho dedicstva sa peniaze pouzili na vyplatenie dedicstva jeho zeny. Mali urobit kompromis, pouzit len polovicu na vyplatenie

erikavesela
23. nov 2019

@darina77 to nemyslis vazne...on v tom dedicstve zil 10 rokov...jeho manzelka moze dat aj jeho v danom pomere na lv a je vybavene...

darina77
23. nov 2019

@erikavesela peniaze nie sú všetko, ani môjho muža nevyplatila sestra, svokrovci sú už 14 rokov po smrti. Ale vidíme, že s detmi žiju od vyplaty do vyplaty, tak nás ani nenapadne tlačit na nich. K autorke témy, je hrozne tazke v dnešnej dobe vychovávat tri deti, mne by srdce nedalo zobrat od nich celú sumu, tak ale chceli ste peniaze, tak ich máte.

autor
23. nov 2019

@darina77 a my mozeme za to ze tak ziju?? to je jedna vec a druha vec my sme im predsa povedali ze to mozu kludne na splatky a ze maju cas..to oni teraz prisli a hodili nam tie peniaze na stol ze tu mate..ci si necitala diskusiu??

pieksamaki
23. nov 2019

@darina77
Nesuhlasim....je to o charaktere, povahe cloveka....keby bola bezchrbtova...netrapilo by ju to....avsak vidiet....ze sa zamysla aj nad inym uhlom tej situacie.trapi ju to.....a oni su majitelmi bytu....