icon

Prosím, nájdu sa tu nejaké ženy, čo sú partnerkami moslimov?

marina24
22. aug 2018

Dobrý deň,
prosím, ak ste tu niektoré také, tak prosím napíšte mi do správy, súkromnú správu. Rada by som sa porozprávala o tom,aké je to byť manžekou/ partnerkou moslima. Je to súkromná téma, preto preferujem správy. Ďakujem

katkabg
8. dec 2019

Zial ja by som moslima nechcela ....sorry ale drzim vam palce

yanni
8. dec 2019

@katkabg Ani ja. Ale ja by som nechcela ani krestana, ci muza vyznavajuceho akekolvek nabozenstvo az takym sposobom, ako to tu preferuje pani ci slecna "moslimova". Ti uz je fanatische. Len to shoji je Pravda.

lenkakravcova
8. dec 2019

@adrestia Nezahovaram. Každý hadis ma svoje pozadie bez ktorého znalosti si ho môžeš vyložiť ako chceš.
Ženy a deti zabíjane neboli. Iba muži, bojovníci. Ženám bola ponúknutá možnosť ze bud budú slúžiť ako otroci (pracovať, bolo o nich postarané) alebo sa môžu vydať za muslimov (potrebný súhlas danej ženy, Dana žena získala status manželky so všetkými výhodami - právo rozvodu, právo dediť, byť vyzivovana.. Atd). Nemuslimska zena v tej dobe sama neprežila, nemuslimky nevlastníli majetok.
Niektoré sa stali otrokmi (časť z nich bola časom prepustena), iné sa dobrovoľne vydali.
Majetok bol rozdelený ako vojnová korisť. Co s tým majetkom malo byt urobene? Nechať to schatrat?
Alebo ako si predstavuješ, že by si sa ty zachovala keby teba niekto zradil, a tvoju rodinu, dedinu, takým spôsobom, že ti vyvrazdil polovicu kmeňa? Nechala by si ich odísť? Vážne? Predstav si ze teraz, dnes, napadne tvoju rodinu banda ozbrojených ľudí, ktorí vyvrazdia polovicu tvojej rodiny. Co by si urobila? Ako by si dosiahla spravodlivosť? Jedna možnosť je odpustiť vinníkom, ale čo ak prídu opäť a dokončia co začali? Väzenia vtedy veľmi nefungovali. Takže čo môžeš urobiť? Ako by si ochránila ľudí ktorých si dostala pod ochranné krídla aby si ich viedla?

Kriziacke výpravy neboli reakciou na útlak kresťanov, pretože utlacanie neboli. Precitaj si knihu Rukopis z Akkry, ktora opisuje život kresťanov, muslimov, Židov v jednom meste predtým nez ich križiaci napadli a zabíjali všetkých zaradom. Ti nebrali do otroctva ženy ani deti (nie nezivili ich), oni ich vraždili!

Áno, boli, kým ti ľudia nekonvertovali. Neviem ako si to predstavuješ, ale viera sa mečom vynútiť nedá. Okrem toho sa v Korane píše "v náboženstve niet donútenia. Správne od nesprávneho uz bolo rozlíšene."

Ja vnímam islam z hľadiska veriaceho človeka. Človeka ktorý ide za tým aby mu náboženstvo poskytlo to, k čomu bolo stvorené = naučiť ma viac poznať Vsemocneho Milosticeho Boha a konať dobre skutky, bez ohľadu na zisk ♥️

lenkakravcova
8. dec 2019

@yanni Kazdy ma pravo naložiť so svojím životom podľa svojho rozhodnutia. Slobodná vôľa. ☺️ Ja by som zase nechcela neveriaceho ateistu. Je lepšie keď sú ľudia rovnakého vyznania - vedia sa ľahšie pochopiť I rozvíjať. 🙂

Nech sa ti darí v živote, aj keď máme odlišné názory. Salám alejkum. ☺️

lenkakravcova
8. dec 2019

A ešte by som možno dodala jednu myšlienku.
Ak ľudia nazývajú fanatizmom vieru v Jedineho Boha, snahu o konanie dobrých skutkov podľa Božieho zákona a snahu o prežitie spravodlivého života, ktorý je v súlade so slobodnou vôľou jednotlivcov, v tom prípade budem v tomto zmysle toho slova rada fanatikom. ☺️❤️

adrestia
9. dec 2019

@lenkakravcova Milé od teba, že si označila proroka Mohameda a jeho druhov za bandu ozbrojených ľudí, ktorí vraždili, kradli a zotročovali. K tomu ostatnému je zbytočné sa vyjadrovať. Vyberáš si len také zdroje, ktoré zodpovedajú tvojmu obrazu sveta. Keby bola pravda, že nemôže byť žiadne donucovanie v náboženstve, potom by vo väčšine moslimských krajín nebolo odpadnutie od islamu trestné. Už som to raz napísala, ty nevyznávaš islam, ale soft islam, ktorý s tým reálnym nemá nič spoločné.

lenkakravcova
9. dec 2019

@adrestia Neoznacila som ho takto ako ho ty osocuješ. Uvedom si prosím ta konečne, že prorok Muhammad neprišiel preto, aby sa nechal zabiť (ale preto aby priniesol Písmo od Boha). Tak ako to nebude robiť ani prorok Ježiš, pri jeho druhom príchode (kedy ma podla apokalypsy prísť s mečom, nie s koláčikmi). A po ďalšie, váž slová, každý budeme za svoje slová súdení. Nerob si zbytočne hriechy navyše.

Nemáš pravdu. Nevyberam si len take zdroje ako mi vyhovujú. Doteraz dom ti dávala zroj Koran a komentovala hadis ktorý si dodala.
V prvom rade sa vždy opieram o Božie slovo (Koran) , a to je nadradené štátnym inštitúciám (aj v islamských štátoch). Teda, ak nejaký štát ide proti Koranu a pritom tvrdí, že je islamský, islamský skutočne nie je. Muslimsky štát totiž nemôže ísť proti Koranu... a v ňom stojí
2:256 V náboženstve niet donútenia. Správne a rozumné od nesprávneho a nerozumného je už
rozlíšené. Kto odmietne nasledovať a veriť v tágúta a uverí v Boha, ten sa uchopí pevnej rukoväti, ktorá sa nikdy nerozlomí. A Boh všetko počuje a všetko vie.

Dúfam, ze slová tohto verša akceptujes rovnako ako I veriaci muslimovia. V náboženstve niet donútenia! Každý nech si vyberie, čo uzná za vhodne. Niekto si vyberie Boha, niekto iný niečo iné. Mame slobodnú vôľu. ☺️

adrestia
10. dec 2019

@lenkakravcova Mala by si vedieť, že v islame slobodná vôľa neexistuje.

lenkakravcova
10. dec 2019

@adrestia V tom sa mýliš 🙂

Posielam piatkové kázanie z Pražskej mešity, práve o slobode a slobodnej vôli:
Páteční kázání 🕌

Svoboda v islámu

Islám byl seslán k povznesení člověka myšlenkově, duševně i fyzicky, k pozvednutí jeho významu a jako potvrzení principů lidské důstojnosti. Všemohoucí Alláh praví: „Věru jsme milostí Svou syny Adamovy poctili a na pevnině i na moři jsme je nosili a obživu jsme jim uštědřili výtečnou a před mnohými z těch, jež jsme stvořili, přednost jsme jim dali významnou.“ (17:70) Jednou z nejdůležitějších věcí, které islám zaručil, je svoboda myšlení a volby, svoboda víry a přesvědčení. Mocný a Vznešený Alláh praví: „Nebudiž žádného donucování v náboženství! A již bylo jasně rozlišeno správné vedené od bloudění!“ (2:256) Všemohoucí Alláh dále praví: „A rci: ‚Pravda přichází od Pána vašeho; kdo chce, ať věří, a kdo chce, ať nevěří!‘“ (18:29) Všechny tyto verše dokazují, že islám je náboženství, které bylo sesláno, aby zajistilo a zaručilo svobodu člověka a bránilo ji. Proto islám učinil propuštění otroka odčiněním mnohých zločinů. Je odčiněním při neúmyslném zabití, odčiněním (nesplněné) přísahy a jiných skutků. Obrana svobody islámem v reálu ztělesňovala komplexní reformní zkušenost, která zcela změnila společnost, ve které se projevila podstatná změna, kterou shrnul Umar bin al-Chattáb (rAa) ve svých proslulých slovech: „Odkdy zotročujete lidi, když je jejich matky porodily svobodné?“ Svoboda je jedno z témat, které zaměstnávalo lidské společnosti po staletí, a ukázal se rozdíl v pojetí svobody člověka mezi těmi, kdo ji nesvázal žádnými omezeními nebo pravidly, a těmi, kdo svázal svobodu člověka útiskem a zastrašováním. Pojetí svobody člověka v obou těchto skupinách se omezovalo pouze na život na tomto světě, aniž by se ohlížel na Onen svět. Na druhé straně velkorysá ustanovení islámu vyzývala ke svobodě dle pravidel, která stanovil. Nebyla to nevázaná svoboda porušující práva druhých a jejich důstojnost, způsobující zkázu na zemi kvůli nemorálnosti, tíhnutím k tužbám a vášním, což uvádí společnost do chaosu bez dohlížitele a bez zúčtování. Všemohoucí Alláh praví: „… a nešiřte pohoršení na zemi poté, co stala se na ní náprava – a věru to bude pro vás lepší, jste-li věřící!“ (7:85) Islám pro tuto svobodu stanovil pravidla, která zahrnují neporušování práv druhých, udržování morálky, zvyklostí převládajících ve společnosti. Chrání bezpečnost a stabilitu společností, neprovokuje k rozbrojům a sporům mezi členy jedné společnosti, chrání před revoltami, ničením schopností i veřejného a soukromého majetku.
Svoboda nesmí být v rozporu s ustanoveními islámu, jak řekl Rabaí bin Ámer (rAa) Rustumovi, vůdci Peršanů: „Alláh nás probral, abychom vyvedli lid z temnot ke světlu, chcete-li od uctívání uctívačů k uctívání Jediného Alláha, z malého světa do širého, od útlaku náboženství ke spravedlnosti islámu.“
Svoboda má v islámu mnoho projevů a podob, které zahrnují všechny aspekty, kterými člověk prochází k praktikování zodpovědné svobody. Jednou z jejích nejvýznamnějších podob je svoboda přesvědčení, když Alláh – chvála Mu – dal člověku svobodu volby přesvědčení, bez nátlaku a donucování. Všemohoucí Alláh praví: „… a na správnou cestu – ať vděčný je, či nevděčný – jsme jej uvedli.“ (170:3)
Z dalších příkladů svobody člověka v islámu je svoboda názoru a projevu. Islám ustanovil lidem, aby se radili, aby každý vyslovil svůj názor ve svém oboru, o kterém si myslí, že je ku prospěchu věci, o které se radí. Aby vyjádřil svůj názor v bezpečí a upřímně, bez osočování a nactiutrhání. Islám vyzývá k tomu, aby lidé nebyli omezováni v projevování svých názorů a postojů dle obecné islámské morálky, bez nactiutrhání a poškozování ostatních. Obada bin as-Sámit vyprávěl, že Prorok (sAs) stanovil, že „není poškozování, ani jeho oplácení“. Prorok (sAs) řekl: „Kdo věří v Alláha a v Soudný den, nechť říká jen to dobré, anebo ať mlčí.“ (všichni se na něm shodují) K příkladům zodpovědné svobody v islámu patří používání sociálních médií zodpovědně, aniž bychom někoho poškodili, takže se stanou prostředky vzájemného zápasení a ne prostředky komunikace. Stanou se příčinou zkaženosti místo reformy, prostředkem k šíření pomluv a zakázaných věcí. Korán nám ukazuje, že šíření pomluv je chováním pokrytců. Ukazuje nám také, jak se máme zachovat, pokud se k nám dostanou, a jak s nimi máme naložit a varuje nás, abychom nenásledovali ďábla. Všemohoucí Alláh praví: „A když k nim dojde nějaká zpráva týkající se bezpečnosti či strach vzbuzující, tu ji hned rozhlásí. Kdyby se však s ní obrátili na posla anebo na ty, kdož mezi nimi mají autoritu, dozvěděli by se ji tak ti, kteří se mezi nimi snaží proniknout k pravdivosti její.“ (4:83) Šíření lživých zvěstí se také počítá jako lež a je v islámu zakázáno, ba dokonce je to velký hřích. Všemohoucí Alláh praví: „Vy, kteří věříte! Bojte se Alláha a buďte s pravdomluvnými!“ (9:119) Reakce na někoho, kdo nadává a lže, musí být moudrá a musí být dobrým napomenutím. Každý muslim, na jakékoli pozici, musí jít příkladem a musí vytrvat. Imám Abú Dáwúd traduje, že Prorok (sAs): „Člověk má dostatek hříchů, když jen mluví o tom, co slyšel.“
Každý muslim by měl vědět, že za vše, co napíše, bude souzen před Všemohoucím Alláhem, bude se zodpovídat za následky svého činu. Toto je pojetí svobody v islámu. Díky tomuto pojetí se člověk i společnost radují ze své svobody upravené pravidly, která pomáhá otevírat brány tvorby, vzestupu a civilizace.

https://www.facebook.com/MuslimskaObecvPraze/po...

adrestia
12. dec 2019

@lenkakravcova Toľko pokrytectva! Len sladké rečičky na oblbnutie káfirov. Realita je úplne iná. V ktorej moslimskej krajine je dodržiavaná sloboda prejavu a náboženského vyznania? Všade sú len diktátori, absolutistickí monarchovia, policajné režimy alebo chaos. K Umarovi len toľko. Keby bol naozaj taký spravodlivý, prečo otroctvo nezrušil? Potom by sám nezahynul rukou otroka.

hefo
12. dec 2019

@adrestia Presne tak. Dokonca aj v Tunisku, ktoré je jednou z najliberálnejších islamských krajín (aspoň teda z tých k nám relatívne blízko) sú kresťania tolerovaní len keď sú to cudzinci. Je tam pár kostolov, kde sa nejaké občasné omše (pre cudzincov) slúžia, ale opovážili by sa kresťanskí kňazi nejako evanjelizovať, to by zistili "zač je toho loket".

lenkakravcova
13. dec 2019

@adrestia Aké rečnícky na oblbnutie neveriacich? Táto kázeň nebola určená nemuslimom ale muslimom v mešite.

lenkakravcova
13. dec 2019

@hefo V Tunisku sú kresťanské omše bežné. Stovky videí nájdeš aj na YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=wy58RUa5F3U
lenkakravcova
13. dec 2019

@hefo A prosím 🙏 ťa neklam.
Omše sa tam nekonajú občasne, je tam 5 veľkých katedrál, a plno malých kostolov. Omše v tých glavnych katedralach sa konajú každú nedeľu 2-3, aj v iných jazykoch.
Dá sa to dohladat. Posielam ti ich rozpis ak by si to nezvládol.
https://weekdaymasses.org.uk/en/area/tunisia/ch...

hefo
13. dec 2019

@lenkakravcova Heh, že vraj 5 katedrál, a dáš mi rozpis, kde je jedna v Tunise a k tomu 5 ďalších kostolov, z nich 3 tiež v Tunise. Keby som nebol katolík, a trochu do toho nevidel, možno by si ma oblbla, ale takto sotva.

A v Houmt Souku na Djerbe som v kostole bol, a to je taký minikostolík, že hociktorá horská dedinka na Slovensku má väčší, je schovaný v zástavbe a traja taxikári sa museli radiť, kde to vlastne je, aj keď som to mal zobrazené na Google mapách...

lenkakravcova
13. dec 2019

@hefo https://www.tripadvisor.com/Attractions-g293753...

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/Category:C...

Netuším aký vidíš rozdiel medzi katedrálou a veľkým kostolom, ja tam veľký rozdiel l nevidím. Nepripadá mi to ako pidi midi kostolíky. A pozri si to video, takto tam vyzerajú krestanske omše. ☺️ Trochu iné na aké si asi zvyknutý.

lenkakravcova
13. dec 2019

@hefo Inak uvedomuje si, že tým ze sme to tu tak pekne popísali, vychádza Slovensko ako nejaký totalitný štát, kde je stavba náboženských budov zakázaná? 😁
Si vezmi, že Tunisko ktoré tu popisujes nemá ani 2% kresťanov a ma aj katedrálu, nie iba kostolíky. Linky som ti dala. Obrázky sa dajú dohladat.
Porovnaj si to so Slovenskom. Kde mame my mešitu? Prečo islam nie je možné na sr registrovať medzi náboženstva? ☺️ A potom sa ďalej zamýšľaj nad náboženskou slobodou.
Salam alejkum! ☺

adrestia
13. dec 2019

@lenkakravcova Zavádzanie z tvoje strany je skutočne ukážkové. Pražská mešita sa už párkrát pekne skompromitovala a nemôže si dovoliť ďalšie škandály. Preto na verejnosti kážu o tolerancii a úcte. K Umarovi si sa nevyjadrila, ale to som ani neočakávala. Špinavosti veľkých hrdinov islamu obchádzaš mlčaním. Takisto pomery v moslimských štátoch. Tuniskú katedrálu postavili v roku 1897, keď bola krajina francúzskou kolóniou a žilo tam desaťkrát toľko kresťanov ako teraz.

lenkakravcova
13. dec 2019

@adrestia Akých hrdinov? Ja neobhajujem a ani sa nevyjadrujem k vládcom. Co ty povieš na Habsburgovcov? Správali sa vždy ukážkovo? Alebo Tudorovci? Vážne sudis náboženstvo podla nejakého vládcu? 🤔

eva8
14. dec 2019

@lenkakravcova Ako si predstavuješ, aby bol Islam na Sk registrovaný? To by sa musel celý systém zákonov na Sk zmeniť. Alebo by sa vytvorili 2 právne systémy? To, čo si odporuje, nemôže fungovať zároveň. Sk je sekulárny štát. To by znamenalo, že polovica Koránu by sa nemohla uznávať, pretože právne veci ako napr. dedičstvo, počet svedkov a pod. by sa muselo úplne ignorovať, lebo sanezhoduje s našimi zákonmi. Teda celá "právna časť" Koránu by musela byť vylúčená. Ale Korán je nemenný, darmo už prešlo mnoho rokov, nie je toľko úmrtí mužov na Sk, teda nemusí zachrániť muž ženy tým, že si vezme 4 manželky, aj keby ich rovnako živil. V Tunise to funguje - je povolená len jedna manželka. To má byť príkladom, že keď sa chce, všetkosa dá?

lenkakravcova
15. dec 2019

@eva8 Tak hlavne pred par rokmi by to šlo, kým sa Daňko nerozhodol zvýšiť hranicu na 20.000 veriacich (pričom registrovaná Apostolska cirkev ich nemá ani 1000 🙂 ). Nehovorím o ústave = ta nech ostane tak ako je. Hovorím o príspevkoch z rozpočtu štátu. My tiež platíme dane a naša "cirkev" z toho nič nedostáva.

adrestia
15. dec 2019

@lenkakravcova Habsburgovcov predsa nikto nedáva nikomu za vzor, ale štyroch "pravých" kalifov áno. Pravá moslimka by čosi takéto nemohla napísať.

lenkakravcova
15. dec 2019

@adrestia Muslimovia majú za vzor prorokov, nie kalifov. 😉

eva8
15. dec 2019

@lenkakravcova tu nejde o počet hlasov/podpisy, ale o "zákony" nezlučiteľné so zákonmi Slovenska. Píšeš o peniazoch - pripomína mi to celé obchodovanie s hriechmi, ako platenie odpuskov: zaplatíš a bude ti odpustené. Prepustíš za hriech otroka. Neprepustíš ho preto, lebo ho nechceš otročiť (láska), ale preto, že hrešíš (obchod, poslušnosť príkazu)

lenkakravcova
15. dec 2019

@eva8 Ale však nikto nepožaduje sariu. Iba to aby sa tu dala normálne postaviť mešita. Židia tiež majú synagogu a ich zákon nie je nadradený ústave.
Rozprávaš o niečom úplne inom.

Ty ako občan platíš dane, aj daň z ktorej sa platí tvoja cirkev = ktorú uvádza v sčítaní ľudu. Naša "cirkev" sa z našich daní neplatí, lebo jej nepovolil registrovať sa. Naše peniaze idú niekomu inému. Tebe by sa páčilo ak by si zo svojich daní platila iba RKC a evanjelického kňaza by ste si museli platiť ešte zvlášť i keď dane odvadzate? 🤔

eva8
15. dec 2019

@lenkakravcova nie, nerozprávam. Šária je akobý PRáVNY zákon

lenkakravcova
15. dec 2019

@eva8 V ČR je islam registrovaným náboženstvom. Šária tam neplatí. Sú to dve rozdielne veci o ktorých sa bavíme.
Ja hovorím o registrácii náboženstva, ty o sarii (ktorá je dokonca v každom muslimskom state iná).

eva8
15. dec 2019

@lenkakravcova vám nejde opostavenie mešity,ale o peniaze na mešitu

lenkakravcova
15. dec 2019

@eva8 Nie,... Sme sa nepochopili. Nam ide o povolenie postaviť oficiálne mešitu. Lebo momentálne je to na SR nelegálne.