Prosím o váš názor na stretávanie sa s rodinou počas korony.
Prosim si radu. Mne je uprimne do placu a dnes na mna vsetko dolahlo, Nebyvame v blizkosti svojej rodiny, ale aj napriek tomu odkedy sme sa odstahovali sme kazdy mesiac chodili za nimi cez cele Slovensko. Niekedy aj 2x do mesiaca. Mame malu dceru a chceli sme, aby sa videla so starkymi..ved nemusim vysvetlovat. Mam pomerne tazko choru mamu, ktora kvoli svojmu povolaniu musi pracovat v 1.linii... a tu je ten problem. Ja sedim doma...naozaj poctivo a mozno ma vysmejete, ale dalej ako na dvor som este nevysla. Ani do obchodu. Chodi vyhradne manzel. S nikym sa nestretavam, jediny koho vidim je muz. Sedim doma a cakam, kedy toto hlupe obdobie prejde 😢 co je ale kamenom urazu je to, ze sa mam ohlasila, ci by nemohla prist v nedelu na otocku s priatelom... cize skoro cely den bude cestovat a budu tu hodinu, dve...niekde na dvore. Mam na koronu svoj nazor, ale vsetko respektujem...par dni dozadu som mala narodeniny a naozaj dnes sa mi uz chce plakat...nemozem ich ani zdialky vidiet, neviem ako dlho tu este bude moja mama a nemozeme byt spolu 😢 a co je najhorsie, neviem, kedy to skonci.. Byvame v 1-izbaku momentalne. Cize izba, kuchyna, dvor, muz a mala.... Co by ste robili na mojom mieste? Ja teda nemam ako mamu nakazit, iba ona mna/nas. Muz o tom nechce ani pocut. Stresuje tak, ze sa to uz podoba panike. Zasoby robil este ked tu bol na Slovensku kazdy pokojny. Ludia, ja sa tu za pol roka zblaznim... Je tu niekto, kto denne stretava iba jednu jedinu osobu? Zvladate to? Samozrejme, nemam problem pockat este mesiac, ked uz sme ich nevideli od janura, ale co ak to tu bude este do jesene...a prave teraz ma doslova stvu vsetci, ktori opatrenia ignoruju a kvoli takym budu ludia ako ja uvazneni vo vlastnom dome. Drzte sa vsetci, posielam vam vela sil a dakujem za vsetky rady....len prosim, nehovorte, ze je to nutne, ze su takto aj ostatni, ja viem a verte, ze zodpovednejsieho cloveka v tomto nenajdete, ako som ja.
@jaroe áno pustia, len od 9-12 majú vyhradené len dôchodcovia, aby sa nestýkali v obchode s inými, ale oni nakupujú celý deň, oni to majú ako zážitok dňa.
@miiriaam boli sme len traja a druhe dieta v brusku, rodila som uz ked sme boli v dome, teraz vidim, ake je to vsetko jednoduchsie vo vacsich priestoroch, aj dieta spokojnejsie, aj sa mi lepsie vari a to som si vtedy myslela, ze v pohode viac priestoru nam netreba :D ale mali sme taky troska vacsi 1izbak, okolo 50m2, ale bohuzial najvacsia bola chodba a kupelna :D ale plus k tomu bola 12m2 terasa, takze to zas trocha o inom bolo, tam sa dalo aj s dietatom pohrat na vzduchu.
Ked uz tvoja mama sa chce stretnut, preco nejdete vy za nimi a nestretnete sa niekde u nich? (ak nemaju dom, tak niekde v parku ci na luke si posediet). Pises, ze byvate stovky km od seba, mama je tazko chora a este aj pracuje.... Nebolo by menej zatazujuce pre nu, keby sa ona nemusela niekde trepat, ale dosli by ste vy? Ak pojdete autom a budete vonku, nemali by ste byt infekcni vy pre nich a z vacsej vzdialenosti snad ani oni pre vas...
@bmuller Mama byva v byte, my mame dom. S malou je to zlozite v parku a myslim si, ze menej rizikove by to bolo tu.
Ahojko citam co ti tu pisu ale co si budeme hovorit🤷♀️ Chcela som tiez dodrzovat a nevyliezt.boli sme doma vsetci 3. Muz mal 10 dni home ofice. Potom mu zavolal sef ze sa ide robit aj na firme bo ludia chcu na svoje zahrady altanky,domov dvere, kuchyn linky... chodi po merackach po ludoch kresli vyraba navrhuje... ludia su doma daktori chcu si robit veci co sa nedaju ked si furt v robote.poviem to na rovinu sme sprosti...kazali nam srat doma ist nutne po chleba, doktorovi prv zavolat kym tam dojdeme. Takze u nas karantena bohuzial neda sa...vyhybam sa velkym obchodom, von ideme len kde tu a idem po chleba sunku.. 1-2x v dedine. Muz sa s ludmi bohuzial musi stretat. Nenarobim nic.keby bolo na mne necham pozatvarane dalej vsetko okrem nutneho. Nie ze v tom polavili.deti vonku behaju odost viac bo ich strazia babky nie rodicia( ti uz museli do prace ako toho otvorili viac) a babka co kuka z okna a deti sa hraju..ja som tiez rizikova chora na pluca takze mna corona asi dorazi... bojim sa i ja... mam 3r dcerku... a nemozme srat vsetci 3 doma bohuzial..malo to byt podla mna odost prisnejsie... bo daktori maju z toho ozaj prazdniny a uzivaju si to...
No najrozumnejsie by bolo nestretnut sa.... ale teda, ci tvoju mamu pri jej situacii este zbytocne nezatazi aj tolke cestovanie ☹ Vy ste predsa len mladsi a ked ste stale doma, cestu by ste asi zvladli lepsie. No ale ako uznate za vhodne, co uz...
AUTOR,,,Tak čo nariekaš🤦♀️Že maminku neuvidis ?!🤦♀️Koľké z nás nevidime rodičov ,už mesiac a to ich mame v pokročilom veku a s x-diagnózami a nevieme dokedy tu bude vlastne a čo sa mam opúšťať na koniku ?!Mas muža a dieťa .Chod do lesa kde nie sú ľudia .Zamestnsj si myseľ a nerozmyslaj moc.Alebo vyhľadaj psychológa.Kolko žien má muža v zahraničí a korona ich rozdelila ,ktovie dokedy,ci na pol roka -rok .Tak nefňukaj bo môže byt i horšie ,že neuvidis ani ty muža .
Moja mama robí v nemocnici a tiež sa nestretávame hoci bývajú o panelák vyššie od nás.. ona to ťažko znáša.. ja mám dost čo robiť s deťmi, ona sa nudí keď je doma.. ale neriskujeme.. a voláme si cez Skype.. aj to je možnosť ako byť v kontakte 😉
@evamarek77 Vlakom? To mas odkial?
@evamarek77 Lebo idu cez cele Slovensko. Aspoň vidno, ako vyhodnocuješ informácie a ako si domýšľaš
@evamarek77
Vies co je krajne nezodpovedne? Ked si toto tak zhodnotila, z ostatnych, ktori to nedodrziavaju musis mat potom mrtvicu 😃
@evamarek77
Ja sa pytam na to, ci je zodpovedne, ze chodi do prace? Nech sa paci, prihlas sa ty na jej miesto, mozes chodit pracovat za nu. "Mame ostat doma", zaujimalo by ma, v ktorej nemocnici pracujes.
Napis tu normalne nazory a nie taketo blbosti, nehnevaj sa ale na jej pracu sa tu nikto nepytal, tak to nekomentuj a nedomyslaj si tak, ako s tym vlakom 😃
No, teraz to tu bude o tom, že sa tu ženy budú predbiehať ktorá to.ma ťažšie.. nechapem prečo druhých tak irituje ak sa niekto nad niecim trápi - to že niekto iný má možno väčší problem, neznamená,.že toho.prveho nemôže trápiť problém.mensi.. ja mamu už nemám, k otcovi sa ani poriadne dovolať neviem a predsa nebudem znevažovať niekoho iného problémy..
Ja na tvojom mieste by som sa s mamou na malú chvíľku stretla.. bohužiaľ len s odstupom, s ruskami, ale aspoň prítomnosť by bola skvelá.. čoby som dala.za to,.mať moznost mamu vidieť aspoň cez sklo na minútu.. vonku na vzduchu a pri dodržiavaní nariadení sa nič nestane.. to už je väčšie riziko že si doma s mužom čo chodí nakupovať..
Inak pre hadaniachtive osoby, tiež som doma od 9.3.len s mojou rodinou, chodím len do lesa mimo ľudí, do obchodu raz za 10dni a dva krát som odniesla nákup dvom blízkym, s ktorými som sa rozprávala vonku s odstupom a rusko pár minút - to len pre prípad ze sa zase nájde žena čo má začne obviňovať ako nieco nedodržujem..
U nás uz bolo zopár kamošov. Vonku teplo, sedeli sme 5 metrov od seba s kecali sme s ruskami na tvari. Porazilo by ma z úplnej izolácie a ani ju dodržiavať nemienim, bezpečnosť to áno ale v rámci normy.
A v lese sme každý deň. Aj zajtra chceme ísť opekať.
@lujza123 ako nie v zlom, ale to ste kricali, či ako, keď 5 metrov? Deti sa spolu nehrali? Ale hlavne, že rusko na ústach.... Mne je to cele smiešne. No, začnú sa rozdávať pokuty a potom to už nebude o nevydržani, ale o finančnej solventnosti. Nehovorím, ak sa niekto ma stretnúť s mamou, ktorá nie je zdravá a podobne, ale stretávať s kamarátmi a chodiť opekať? Ja neviem u nás zomrel včera človek, ktorého som poznala, druhý je na intenzivke. Je to veľmi smutné a ako som to doteraz dosť brala naľahko, tak mi nejako stiahlo rit. Lebo to vidím v priamom prenose, agresivitu toho vírusu. Ale tak pekne opekanie a snáď sa vás to nedotkne a bufete považovať svoje pohodlie za presnejšie ako dodržiavanie nariadení. Lebo vieš komu hovor, že deti dodržiavali odstup 5 metrov od seba. Možno teba a tvoje deti vírus nedorazil, ale starších to proste kosi. Je to agresívne. A naozaj sa nevyhýba ani mladším a deťom u nás je už cez 100 deti nakazených. Ale ok,ok,ok,ok. Treba si opekať s priateľmi....
Ak je manzel proti...mala by si respektovat jeho nazor. Vzala si si ho a mohla by sa uz pretat pupocna snura. Mozno si myslis-ze neviem, ako ti mama chyba... hm..mozno som to uz zabudla a musim zit...moja uz nezije 20r. Takze muz je tvoja nova rodina a mala by si ho respektovat...lebo tak trochu je za vas vsetkych zodpovedny. A nehladat ospravedlnenia ako by sa to dalo absolvovat s ruskom a tak...
@lujza123 nezabusnite ist opekat minimalne 10 ti
Som doma od 9.3.ja syn 3r a muz ma homeoffice mame velky dom a velku zahradu, kazdy den volam s mamiu cez video hovor aj so sestrou ktora ma tri deti a byva daleko odomna, moja mama tu bola len za branou nechala veci a odisla, viete ako mi srdce pukalo ked sym sa divil preco babka nejde dnu, mam synovca v Bergame a kebyze neviem od neho niektore spravy tiez navstevujem rodinu ale zial nie, nejneme nikam ani obchod vsetko nosi kurier a nasledne to vonku umyvame s prostriedkom, pecem doma chleba rozky kolaciky, malujeme sadime kreslime vyrabame zamestnavame sa ako sa da, sme spolu doma, hlavne to treba vydrzat, ja viem ze do jesene budeme doma ale som vdacna zato ze muz nieje doktor teraz alebo ja predavacka, ostanem doma kym sa bude dat lebo nic viac pre rodinu spravit nemozem, poplacem si ked som sama a zas je trosku lepsie, drzte sa vsetky mami babky zeny vnucky pre ludu je to velke ponaucenie
@evamarek77 presne tak. Tlak sa mi zdviha ked tu citam kolko ludi je nezodpovednych
Tiež sme len doma. Obrovská výhoda v momentalnom stave je RD. Sme na dvore každý deň. Pomaličky si dorabame exterier. Takže cvičenie spojené s užitočným. Manžel sa vrátil s AT dodržiavali sme prisnu karantenu. Z dvora sme sa nepohli ani na krok 14dni. Nákupy som mala zajednane v tescu online. Bola som šťastná, ze prišiel zdravý a ze nebudem sama s deťmi. Samozrejme nam nikto nič nedá. Takže bude musieť do práce. Ako čítam deti do školy už vraj nepôjdu takže nás čaká ťažký pol rok. Pravdepodobne dostanem vypoved. Ale cez to všetko sme radi, ze sme radi. Bývam s rodičmi a súrodencom v okruhu 10 km. Mamu som nevidela vyše mesiaca, ta už je zrelá na psychiatriu. Starý rodičia bývajú pár domov odo mňa tam nemám odvahu ísť ani ku bránke, pre istotu. Často rozmýšľam ci ich ešte uvidím, keďže majú vysoký vek. Druhý súrodenec je v zahraničí s rodinou. S nim si len píšeme a voláme ako bežne. Určite by bola aj návšteva ale keď to nejde tak to nejde. Otec išiel okolo tak sme len prehodili pár slov ja za plotom, on za autom.
Je to ťažké, sme v tom všetci spolu. Tak nám všetkým prajem aby sme vydržali s co najmenšími následkami na tele aj na duši. Držte sa
Trochu to prehanaš podla mna, tebe je v prvom rade dlho doma, tak si to treba nejak zariadiť. Na nákup sa musí, tak neposielaj stále muža, ale chod sem tam aj ty a budeš mat aspoň trochu zmenu že si vypadla sama z domu. Ak to totižto má niekto z potravín priniesť domov, bude jedno či muž alebo ty. Ja osobne som najspokojnejsia ked idem ja nákup lebo som v týchto veciach detailistka-vacsia ako chlapi. Utriem košík dezinfekcnou utiekou, až tak sa ho chytím v rukaviciach samozrejme. Všetok nákup hned doma vyumyvam a teda mam taky pocit že co som priniesla a chystila je vyčistené a doma už bezpečné a nikto iný v našej domácnosti to ani len nedržal.
Ďalej môžete ísť von kľudne, sadnete do auta, dáte si rúška a pôjdete nikam na lúku kde nikto nieje a môžete sa ísť prejsť, ale ak máte dvor podla mna je to ok. Ved dieťa sa na dvore vyhrá, tym pádom ja rodič ked sa tam hra s nim.. Aj ste na slnku takže podľa mna neni problém.
Čo sa týka mami, určite by som nedovolila návštevu ked pracuje v prvej línii, píšeš ze si zodpovedná tak predsa nad návštevou by si nemala ani uvažovať. Hlavne dnes v dobe videohovorov a skypov nevidím problém v tom že sa ludia nemôžu stretávať, nieje to stav trvalý tak toto obdobie treba vydržať.. Veď dotyky ci pusu by ste si aj tak nemohli dať, takže vidieť sa, aj ked cez obrazovku, môžete aj každý deň 🤷🏽♀️
ľudia nevedia obsedieť doma, každému je dlho, niekomu viac niekomu menej, nikto nechce byť obmedzovany, no tento stav u nas trvá koľko? 3 týždne a už nás mrle žerú... Ja nechcem vidieť ako budú ľudia fungovať o mesiac v takomto režime.. A to nepíšem konkrétne na teba, ale celkovo..
Ja napr mam pocit že mam neustály neporiadok keďže sme teraz všetci traja doma, vkuse len variť obedy večere, učiť sa s malým, zahrať sa sním... No mam toho oveľa viac ako predtým, hlavne niesom sama doma co mi veľmi chýba.. keď mam také 3hodiny cas - myslím dokopy z celého dňa, tak to mam šťastie. A napr som už 1x zdúchla previesť sa autom ale na hodinu nech som aj sama so sebou, ale ja som taky tip ja to potrebujem. Treba si vedieť vo všetkom nájsť ten malý kúsok času či aktivity ktora je pre nás potrebná a všetko sa dá vydržať.
@maciatkolulu nie žiadne deti u nás neboli tie by nevedeli dodržiavať vzdialenosť. Návštevy žiadne hromadné, max 1 - 2 ľudia, sedime na slniečku na dvore vzdialený od seba, do domu nikto nechodí, kľučky pravidelne dezinfikujeme. K ohnu chceme ísť 4, dve dvojice dospelých. Každý pár na inej strane ohňa.
O spôsobe prenosu vírusu som prečítala niekoľko odborných clankov a nič z toho co robíme nieje nebezpečné ani nikoho neohrozujeme.
V praci je to oveľa, oveľa horšie. Vozim teraz brigádne pre jednu kuriérsku spoločnosť. Technicky nieje možné dodržať hygienické opatrenia ako rozostupy medzi pracovníkmi, na WC netečie tepla voda, rusko, rukavice dostaneš len keď si vypitas jedny na celý týždeň, dezinfekcia žiadna... Priestory depa proste niesu stavané na pandémiu.
A k tomu úplne najnezodpovednejsi článok koncový zákazníci, nie aby za tovar zaplatili predom, všetci chcú na dobierku, pin na terminále si vytuka za sebou aj 30 rôznych ľudí, prevzatie zásielky na jednom skeneri prstom podpise 100 ľudí (toto robím za nich aj keby som oficiálne nemala) nestoja pri bránke ale narvu sa ti do auta, pubertaci a dochodci zásadne bez ruska.... Pripadne klasika, nedá si to poslať k sebe do prace ale rodičom dôchodcom a ešte ich to nechá zaplatiť bankovkami.
Takto sa šíri vírus, toto je nezodpovednosť, nie jedno posedenie pri ohni.
@lenuliatko84 nie ideme 4, dva páry co spolu žijú každý budeme na inej strane ohňa s ruskami. Obyčajná návšteva supermarketu je ovela vyššie riziko. O práci ani nehovorím. Toto potrvá ešte veľmi dlho, je načase sa s tým naučiť fungovať. Keď chce niekto sedieť pol roka zavretý v byte bez sociálnych kontaktov môže, ja to robiť nebudem.

neriskovala by som to, kazdy ma teraz podobne pocity ako ty neboj sa, vela ludi je zufalich. nemusite sediet doma, ved chodte von niekam kde nikoho nestretnete ak mate auto odvezte sa niekam pod horu chodte sa chvilku prejst, to sa moze. a s mamou sa stretnete ked bude po vsetkom, ved si mozete volat aj kazdy den to vam nikto nezakazuje. vcera som akurat zachytila, ze ak mas taketo nejake problemy a nevies si dat rady tak sa mozes porozpravat s psychologmi a coachmi tuto https://lemoncoaching.sk/home zadarmo 🙂 zriadili to teraz špeciálne pre ľudí