Psík do bytu - za a proti
Ahojte kočky mate niekto skúsenosť so psíkom v byte ku dvom malým deťom? Máme možnosť vziať si dvojmesačné šteniatko je krásne ale prosím uveďte ma do reality čo všetko to obnáša... 🙂
@simaminka pes nepatri do bytu ale na dvor, to je jeho prirodzene prostresie,len clovek sa nezaprie,vsetko robi tak aby z toho profitoval...Tyranie zvierat a ani to nieje hygienicke.
Pred tym ako si kupite psa, chodte 2 mesiace kazde rano o 6tej na 20 min. prechadzku v akomkolvek pocasi. Ak to zvladnete mate bod k dobru pre psa.
@lucinka511 skús dať takého buldoga na dvor a ked ti tam v zime skape potom rieš tyranie zvierat 🙂
@simaminka my máem 5-ročnú sučku Cavaliera
klady - je strašne zlatunká, víta ma keď prídem, ak mám trápenie, príde ma pritúliť, deti sa prestali báť psov, občas majú psa na starosti, teda sa učia zodpovednosti, občas ich to donúti ísť von
zápor - CHLPY stále a všade a špinavé steny a podlaha, ak nie je vykúpaná a poošuchuje sa o stenu. Ak nemáte niekoho, kto sa postará v prípade dovolenky, výletu, tak je to problém (my máme starých rodičov), finančné náklady - očkovanie, strava, vitamíny a prípadné lieky.
my máme vlastný dvor, tak problémy s venčením odpadajú ... manžel ju ráno pustí, keď ide do roboty, my ju zavrieme dnu a popoludní sa tiež venčí sama. V lete je vonku viac, v zime sa ťahá viac domov ...
@lucinka511 to nie je pravda, lebo sú plemená vyslovene vyšľachtené do bytu a vonku trpia ... ako napr. náš pes, aj ked vonku fyzicky vydrží, psychicky je naviazaná na rodinu tak, že potrebuje intenzívny kontakt. Podľa mňa nie je týranie, ak sa rodina o psíka stará, venuje sa mu, či už vovnútri, alebo vonku. Týranie je pes uviazaný na reťazi, alebo zatvorený v koterci, ktorému (možno pravidelne) dajú granule a vodu a to je asi tak všetko...
Na dedine sme mali nemeckého ovčiaka na dvore voľne pusteného, ale tiež mal prístup do domu, ak mal záujem 🙂
@ceresnovci veľmi trefné, u mňa to nehrozí, takže ani psík nie. 😎
@dominikav123 tak potom aptri buldog do teplych krajin asi nie na sk,to by ani lev na dvore neprezil.ked sa na to takto pozeras ty.
@hettinka ci uz retaz alebo koterec ten vybeh v porovnnai s bytom je rovnaky...no a zasa si len ludia vyslachtili gaucove prachovky, normalna priroda,by taketo zvery nevyslachtila..
@lucinka511 🙂 buldog patrí k panovym nohám na koberec. Ale ty asi o psoch veľa nevieš podľa tvojich vyjadrení.
@lucinka511 velmi zvlastne vyjadrenie.. pes chovany v byte je tyrany? ?? pes je velmi spolocensky, socializovany tvor, zvyknuty zit vo svorke , mat svojho vodcu-pana, ktoreho bude nasledovat a sprevadzat. Nasa je krizenec bernskeho salasnickeho psa, a garantujem ti, ze jej nie je nikde lepsie , ako u nas pri nasich nohach.. keby som sa rozhodla zit trebars aj na mesiaci, tak pes pojde za mnou, mojim manzelom . Konkretne toto plemeno he vyslovene rodinny pes a vonku na dvore a sam by trpel.. ma to v genoch. Cize nemozes takto skatulkovat vsetkych psov. A garantujem ti , ze vacsina odov zijucich vonku by kludne menila, keby sa mala tak dobre, ako nas pes. 🙂
@simaminka ja mam dve male deti. Je to zodpovednost a velka! No ja bez zveri nemozem existovat. Stendo sa nevybera, lebo je krasne. Treba zvolit rozumne. Ci je vhodny do bytu, k detom, bude kusat vsetko, kadit a curat vsade. Vonku savencit ci je 30•c alebo prsi jak z konvy. Treba sa dohodnut ako sa bude vencit a kto. A v neposlednom rada veterina... mna v lete necakane operacie stali 2000 eur behom 3. tyzdnov.
@lucinka511 radsej "prachovku" na gauci jak drbnuteho cloveka
ja mam nemecku vlcicu, byvame v dome, cez den beha po dvore a velkej zahrade a v noci je s nami vnutri.Aj teraz, ked pisem, vidim jej natiahnute zadne nozky pred kupelnou 🙂 Ked som ju doniesla ako steniatko, zostala som s nou doma tyzden na " materskej " a za ten tyzden sa naucila, ze vnutri sa necika a nekaka. Chlpy su, to je pravda, ale zas nie nonstop, plzne 2 x do roka, takisto ked sa hara, prebehnem kazdy den podlahy a je pokoj. Ked zabudnem umyt labky, moja chyba, mozem umyvat podlahy.Aspon ma to prinuti castejsie umyvat podlahy🙂 Ale ten krasny pocit, ked ma pride rano zobudit, nufakom mi podvihuje ruku a ked otvorim oci, tak sa tesi a mrmle a rozprava mi svojou psou recou, niekedy od radosti skoci na mna ,hlavicku mi zaryva do brucha a tesi sa, akoby ma nevidela mesiac 🙂 Psia laska je neuveritelna.
@lucinka511 nie, nemyslím si, že koterec 2x2 metre, alebo reťaz s dĺžkou 3 metre by sa vyrovnala nášmu bytu 130m2 + na výbeh celý dvor ... inak, naš pes rád pobehá, ale inak pol dňa prespí v teple za gaučom, alebo pod mojou posteľou.
Normálna príroda by nevyšľachtila ani kravy, kozy, prasiatka, ovečky, ani akváriové rybičky ... takže tak. Ak sa nelúbi, nech sa páči, bývať do jaskyne a môžeš sa stať zberačom a lovcom 😀 Mamuty však už bohužiaľ vyhynuli...
Tak pridavam sa aj ja. . Aj s foto nasich tyranych psov😂😂😂
Ja som sa rozhodla pre YT. Neplznu ,nesmrdia..moji nie su ale ziadny kabelkaci!!!😎
K teme:::
Stena (ako ktore)je zvedave zo zaciatku mozno par veci ponicenych v byte, kym sa nauci cistote par nehod. .
vyhody . . Milion😂😂😂pes je super spolocnik na vyletoch ak ste aktivna rodinka,deti sa naucia zaobchadzat so zvieratami aj zodpovednosti. . .
Ale premyslite si to prosim dobre. .prechadzka 3x denne kolo domu nestaci. .
A este neni na skodu si co to o vychove psa nastudovat. .!!!!!!😉
@simaminka prve tyzdne so stenatom v byte su namahave...ucit ho hygiene a zivotu v byte. Treba mat psika stale na ociach, a chodit s nim casto von na zachod a aj na prechadzky a potom ked sa nauci, tak na prechadzky. Ale to sa da v pohode s detmi. A zo skusenosti, davat pozor aj na decka, ci mu nerobia zle alebo ako urobil moj syn...dobrovolne sa vzdal cokolady a chcel mu ju dat.
Kto tvrdi, ze pes v byte je tyrany, tak asi velmi malo vie o psoch. Lebo pes v byte viac ako polovicu dna prechrape a prelezi, ale potrebuje vychadzky. Tie vsak potrebuje aj ten pes, ktory moze behat vonku v zahrade 😉
@simaminka ja mam psa 15 rokov, pri mudrych komentaroch o tyrani psov v byte a prachovkach a zarucenych vedomostiach o psoch niektorych radsej pomlcim...v prvom rade si stotoznena s myslienkou hava ty a potom deti ? ty preto, lebo hlavna starost bude na tebe so vsetkym ak mas male deti...vencenie, krmenie, lekar ockovania atd..a hlavne nemoze byt stale zavrety doma, co ked pride praca, deti v skole atd...pes vydrzi aj sam ale musi mat vencenie....deti pomozu, ale vacsinou to maju ako hru...vela aj zalezi na majitelovi, nas bol nauceny napr. robit vsetko na noviny, cize v byte nikde necikal ani nic, len na na noviny na svoje miesto..za deti neviem v akom veku su deti, ale pre nich je to zo zaciatku casto len mila hracka na hranie, ktora potom vyrastie a niekedy sa pride na to, ze aj ten pes ma osobnost a nenecha sa uz natahovat a aj zavrci a moze chnapnut a potom je ohen na streche a kde ho dame co s nim...ja napr. toto spravanie neakceptujem,dat prec ked sa nepaci mi nieco aj zviera je zivy tvor... treba vychovat aj hava, ale aj deti, ako k nemu smu pristupovat...ked si toto vsetko premyslis a zohladnis vtedy budete pripraveny...ja som chcela psa vzdy a mam ho od 10, tam to uvazovanie uz bolo ine, aj som vencila, krmila atd...ale tiez ked som bola v skole, musela sa postarat mamca...
@dominikav123 za to ty si zjedla vsetku mudrost sveta.
@simaminka vzdy je len dobre, ak deti vyrastaju v spolocnosti zvierata, psa specialne..pes je radost, obohacuje zivot, na strane druhej je vlastnictvo psa velkou zodpovednostou so vsetkymi povinnostami a obmedzeniami(pre cloveka, prosim 😉 ), ktore so sebou prinasa
co sa tyrania psa v byte tyka- toto moze napisat naozaj len niekto, kto o psoch nic nevie a nerozumie ich potrebam...predovsetkym, pes je zviera svorkove, inak povedane, nie je prenho prirodzene zit sam, oddeleny od svorky, to je treba si uvedomit, este aj promitivne a predovsetkym prirodne plemena, ktore nikdy neboli v uzkom kontaktne s clovekom, a dodnes sa takmer o vsetky svoje potreby musia starat same, ziju vo vacsich, ci mensich svorkach s prislusnikmi vlastneho druhu..pre psa teda nie je prirodzene byt pred domom, v koterci, na retazi a dost- este v lete, ked rodina travi vela casu v zahrade, tak ok, a co od jesene do zimy? je absurdne mysliet si, ze psovi tento zivot vyhovuje..no nevyhovuje, a ak by vedel rozpravat, ihned by sa k svojim pravam prihlasil 😀 rovnako mu nevyhovuje byt sice v byte a v posteli, pokial je tam stale sam, a nie su naplnene jeho mentalne a fyzicke potreby
avsak, pes je tvor velmi tvarny a prisposobivy, a teda, moze spokojne zit v byte a aj koterci..klucom k spokojnosti je venovat sa mu, kazdy den a pocas celeho roka! na toto treba pri kupe psa pamatat! je to zavazok na vela rokov
Drzba psa v byte- ja mojim stale "nadavam", ze je to tyranie cloveka 😀 😀. Teraz vazne, skoda, ze si nenapisala, o ake pleneno ide, treba mat na pamati, ze vsade budes mat plno chlpov, deti budu mat chlpi aj vo vreckach, je to velky problem, ludia kupia psy, a ked toto zistia, tie chudata putuju prec 😠 mas vsak moznost vybrat si neplznuce plemeno, a tento problem mas vyrieseny..dalej vyberaj z plemien, ktorych temperament je nizky a maju pevnu nervovu sustavu, potom je dolezite najst zodpovedneho chovatela, ktory ti aj v ramci onoho konktretneho plemena vyberie z vrhu" psika na mieru"
a este jedna dolezita vec- kedze mas male deti, vies, ze vsetko musis prisposobovat im, volny cas, odchody a prichody (z domu a domov), traven8e volneho casu atd.- a pri psovi ( predovsetkym, ak je chovany v byte) to plati tiez, ty sa musis prisposobit jemu,nie on tebe
dalej,pes sa zasadne nekupuje detom, musis po nom tuzit ty, lebo len vtedy ta nebude otravovat vsetka ta starostlivost on
psa treba vediet aj vychovat, a to tiez nejde bez toho, aby si o nom nic nevedela, ak mas stastie a prinesies domov kludne a pokojne submisivne stena, mas stastie, problem vznikne, ak novy clen rodiny je jedinec so silnou individualitou, a si v prdeli..teda, ak nevies, co s nim...to su potom tie dotrhane zaclony a fotelky, rozrypene zahrady, agresivita a vela dalsieho
to mas presne ako s detmi, jedno je uplne nenarocne, a ani nevies, ze ho mas, viac menej sa vychovava samo, no a to druhe...aj Denis z rozpravky by mu mohol zavidiet 😕
takze, psik do bytu ano, len si treba uvedomit, co vsetko to obnasa, inak sa budes trapit ty, aj on
@hettinka tak krava bola odjakziva krava, zato taky buldog,yorkschir ti sa zacali vyskytovat az s ludskou marnostou,,ale kazdy ma iny vkus a vybera si plemeno podla svojej pohodlnosti,resp moznosti,,no moj nazor je ze su tyrane,tvoj ze nie su,nejdeme sa tu handrkovat o nezmyselnostiach.Mal sa vyjadrit ten,kto sa vyjadrit chcel,co sme urobili obidve...Snad ti moja odpoved staci a nebudes ma dalej oslovovat v tejto diskusii,DAkujem Ti.
Ja som za 🙂 mame yorka a je uzasnyyyyy. Nas pes je clen nasej rodiny,sedi s nami za stolom,pekne poslusne na stolicke,kupeme sa,lezi pri vani a caka,vecer s nami kuka tv a mazlinkame sa.... syn a pes naj kamosi 🙂 urcite ano. Jedna nevyhoda malo chodime prec lebo nezvlada odlucenie (zvracia) a nie vsadial moze ist

Kočky ďakujem všetkým za názory, dobre si to premyslím z každej strany, chcem dobre nám ale aj psíkovi... Určite dám vedieť ako sme sa napokon rozhodli, práve zisťujem info o šteniatku, ktoré by sme si mohli vziať, plemeno atd... a ak si ho vezmeme, pridám určite fotku 🙂