icon

Psík do bytu - za a proti

simaminka
13. okt 2016

Ahojte kočky mate niekto skúsenosť so psíkom v byte ku dvom malým deťom? Máme možnosť vziať si dvojmesačné šteniatko je krásne ale prosím uveďte ma do reality čo všetko to obnáša... 🙂

lucinka511
14. okt 2016

@dominikav123 , tak ja viem tolko o psoch,s mojim Berikom na 2 h prechadzke v prirode,nie na chodniku.

simaminka
autor
14. okt 2016

Este pre uspesnenie, deti maju 4 a 1, starsia je v skolke takze mam doma len sprndla a viem si predstavit prechadzku so psikom rano predtym ako manzel pojde do prace, potom doobeda ked pojdem s malym na prechadzku v kociku, potom poobede ked pojdeme pre malu a ak psik bude potrebovat tak este vecer ked manzel pride z prace... Baby co mate skusenosti s havkami, co poviete? Ak by som sla s nim do skolky, treba asi havinovi nasadit nahubok, nie? Inak je to havo co bol vyhodeny na ulicu, zrejme krizenec, kamoska co spolupracuje s utulkom ho odhadla na mensi vzrast 🙂

nadineqq
14. okt 2016

@simaminka vsetko sa da, ked chces..pri krizencovi je problem v tom, ze ne ies presne, ak a krv mu koluje v zilach 😉 no a ak bude velmi temperamentny, bude vyzadovat vela pohybu a mentalnych stimulov, aby bol spokojny a pokojny..ak je manzel so psom stotozneny a tiez ho chce, tak do toho chodte..len pamataj na tie chlpy, ci ti casom nepojde na nervy, ked budu vsade..teraz si predstav zimu, dazd, ked s detmi von ist nebudes moct, ale so psom budes musiet
v ziadnom pripade ta nechcem odhovarat, a ten psik si zasluzi poriadny domov, len musis zvazit vsetky fakty, aby si casom nelutovala ...inak, ak je z utulku, tak si ho zoberte do docasky, vyskusajte aspon mesiac dva a potom uvidite, ako asi to funguje..docaska je vzdy lepsia, nez utulok..ja osobne som velmi za docasky..kazdy buduci majitel by si to mal odskusat takto, pomoze sa psikovi a clovek si uvedomi, ci na to ma, alebo nie

babatkoo
14. okt 2016

@miriam11 nie je to tyranie zvierat pokial sa rodina postavi zodpovedne k zivemu tvoru. Ja mam doma psa 14 rokov. Denne bola (uz nevydrzi lebo nevladze) vonku 4 hodiny. 4 vencenia po hodine a niekedy hlavne vikendy cely den. Vybehana, stastna a socializovana lebo stretavala na prechadzkach xy psov. Kolko krat bola taka vybehana ze na dalsie vencebue ani nechcela ist von. Vsetko je to o LUDOCH! Poznam psov ktori ziju v rodinnycn domoch na dvore 4x4 metre, na ulicu nikdy nevyjdu, alebo su vo volierach a na retaziach. Za mna sa pes v byte ma 1000x lepsie ako pes ba dedine

babatkoo
14. okt 2016

Takto krasne fungujeme: moj syn 17 mesiacov a moja fenka 14 rokov

nadineqq
14. okt 2016

@babatkoo to je darmo niekomu vysvetlovat, pochopi len ten, kto chce pocuvat..bohuzial, ludia si myslia, ze ked je pes vo dvore, non stop sam, prechadzka raz za zas alebo vobec, ze aj tak je stastny, ani vo dvore nebude pes len tak stale behat hore dole, prevaznu vacsinu dna prespi, presne tak, ako v byte..s tym rozdielom, ze" bytovkar "pojde min. trikrat denne na prechadzku, a zvysok vecera travi s rodinou, hra sa s detmi atd...ten vo dvore, je sice vo dvore, ale sam, bez akejkolvek cinnosti, nuz co, psi zivot, hlavne je, ze je von 🙄

elliottka
14. okt 2016

Mam alergiu na tu vetu, ze pes patri na dvor....mam 8r psa, 7r zil v byte a teraz uz cez rok je v dome, nie na dvore. Nejdem sa rozpisovat o tom, ze pes bez podsady nie je pes na dvor, aj ked ma 25kg, to pochopia len urciti ludia....nikto ma nepresvedci, ze susedovmu psovi, ktory je vacsinu dna vo voliere je lepsie ako mojmu. A to sa ani nejdem rozculovat nad tymi chudakmi na retazi...to je dobry psi zivot na dvore? Co sa tyka deti a psa, tak ano, ale az od urciteho veku dietata. Skusila by som dieta najskor brat do utulku, kde by mohol vencit a skusit, ci ho to naozaj bude bavit. Psik moze tiez ochoriet a liecba nemusi byt lacna, tiez musi jest a tak ako ine baby uz pisali, nemozete si chodit vez neho na celodenne vylety, ci dovolenky a jeho nechat sameho doma...je toho vela na zvazenie.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
nadineqq
14. okt 2016

@miriam11 toto chapem, a ani nevies ako 😝 😀 sama neviem, ci by som este raz chcela psa do bytu, ale urcite nie preto, ze by to bolo tyranie, ale preto, ze ma to nesmierne obmedzuje
a ak si vsimnes, aj autorku temy upozornujem, ze to nie je sranda, vsetky tie povinnosti,
cize, nebavime sa o tom, ze niekto psa v byte nechce, to je uplne v poriadku a ja mu aj verim, bavime sa o tom, ak niekto da argument,ze psa do bytu nie preto, lebo by ho tyral
prepac, pri vsetkej ucte k odporcom si stale dovolim tvrdit, ze je to nezmysel..
samozrejme, vychadzame z predpokladu, ze psovi nie je odopierane nic z toho, co potrebuje..

zuzulka333
14. okt 2016

@lucinka511 Boze boze 😀

sardinka336
14. okt 2016

Neviem prečo tu zase extremizujete? Pes na reťazi a niekde v koji kontra pes v byte.
Pes u našich beha vonku po dvore a ma svoju budu - zavreta nikdy nebola a retaz nemame, nie je dovod. Otec je na dochodku čize je viac vonku ako vnutri takze pes je pri nom, ma spoločnost atd. otec ju brava aj na rybačky atd. Ale nikto z nás si nevie predsavit ze by sme stredneho bradača mali v malom domčeku a 4x s nim chodili von..
Ja byvam v bytovke a teda nejake terno v tom tiez nevidim - pes aj tak sa stale prechadza len po tých istých trasách tu na okolí a kazdy rychlo vyvenčit a šup domov.V týždni ked su ludia v praci proste na nejake extra vychadzky ani nie je čas. Nezriedka pes šteka alebo zavyja sam v byte....čo je pochopitelne lebo ved jeho pani su v praci. Ved kazdy nech ma psa ako chce - ale aby si niečo vyčitali dva tabory bytovkari kontra tí na zahradách (nehovorim retaziach a kojach) tak to mi pride absurdne. Kazda strana ma pre aj proti.

katkup
14. okt 2016

ja ako mala som vsetky mozne zvierata domov dovliekla, ale byvali sme v dome a klasika aj ked som mame slubovala ako sa o to budem starat, tak aj tak vsetka starost skoncila na mame 🙂
A co k bytovemu spikovi? u mna nie, lebo viacero kamosiek si kupilo do bytu aj macicku alebo psika a je to nakoniec nonstop o vysavani - hlavne ked mate male deticky...a taktiez nasa najnovsia skusenost, susedia nad nami a aj pod nami - novi a so psikmi a ak zospodu nebrese psik, tak nad nami zavija :( Po prve pracujem z domu, takze je to dost neprijemne to pocuvat, ale to viem prezit, ale je mi ich luto, ze majitelia to zavru v byte a je im tam potom samym smutno....psik nie je na 1-2 roky, ale min. na 10rokov kazdodennej starostilivosti, toto cele si treba zvazit 🙂
My mame v byte morske prasiatko a uz sa nam krasne drzi 6rokov!

nadineqq
14. okt 2016

@sardinka336 takto, ja nerozlisujem, ci je pes chovany v byte al. vo dvore..pes trpi, ak nie su splnene jeho potreby a basta..a je uplne irelevantne, ci spava v posteli al. v bude
Je snad prirodzene, ze keby si mohol vybrat sam, protestoval by proti tomu, ze je v byte len doplnok, sup kak a cik a opat do postele...rovnako by protestoval proti dvoru, kde si ho nikto nevsimne a len ho krmia
my tu diskutujeme o tom, ze autorka sa pyta, na skusenosti so psom v byte..a dat jej argument, ze nie, lebo je to zakonite tyranie je absurdita

missdiva
14. okt 2016

@simaminka Ja ti do bytu odporucam iba mini plemeno. Lebo v pripade ak raz nastupis do prace nebude mat ist so psom kto von. Maleho psika mozes v takom pripade naucit chodit v byte cez den na podstielku. S velkym psom si to v byte (ked ti skonci materska a budes chciet pracovat) neviem predstavit. Dalo by sa to pokial mas pracu kde mozes cez den odskocit domov a vziat ho von. Pokial taku pracu nemas, tak vacsi pes potrebuje dvor, psa mozes mat vtedy stale vnutri no ked musis byt cez den v praci ma sa kam ist vyvencit. Bud ho nechas vonku alebo si sam prechadza cez psie dvierka.
Predom si vsak zisti, ci deti nemaju alergiu a ci vam ho bude mat kto postrazit ked pojdete niekam na dovolenku a pod.

sardinka336
14. okt 2016

@nadineqq vieš čo ja nemam rada tu personifikaciu zvierat. Je to ZVIERA a nedavam ho nad človeka ako je to dnes moda (nehovorim ze u teba). Pes by neprotestoval proti ničomu pretoze nema na to ,,kapacitu,, mohol by utiect, uhryznut ok...ale inak by zil tak ako mu to pripravia jeho páni. Pes si vybrat nemoze a tazko polemizovat čo by bolo keby.
Pes nie je hračka na 5 minut ani ziadne ine zviera - viem vieš. 😀
Ak je ochotna venčiť v čase aj nečase, či sa jej chce alebo nechce, ma aj nejake financie na stravu a pripadne lekara, ma jej kto psa stražit v pripade cestovania tak nech do toho ide. Ale do bytu by som volila nenaročne, pokojne a male psiča.

nadineqq
14. okt 2016

uplne odbiehame od temy, ale budis..napisala som, ze keby mohol, tak by...ale nemoze, to mas pravdu
to, ze on nemoze este neznamena, ze nemozem ja
ja neviem, ako ini, ale ja som si psy kupovala na zakladne svojho slobodneho rozhodnutia, a teda povazujem za svoju "psiu povinnost" starat sa o nich tak, aby boli spokojni a stasnti..pretoze pes je tvor, ktory emocie precituje, a to, ze ich nevie vyjadrit verbalne, je nepodstatne(pre mna)..preto este nerobim zo psa to, co nie je
mne vobec nevadia ludia, ktori nemaji psy radi, a nechcu ich (ja nemusim macky, a preto este nie som zly clovek), vadia mi ludia, ktori tvrdia, ze pes je len zviera a teda, nema ziadne potreby, resp. ma potreby, ktore uznam ja za vhodne..preto nechapem, ake stavanie psov nad ludi??(viem, ze nemyslis mna konkretne)ale aj tak nechapem, kde sme sa to dostali, riadny posun v teme
nech si kupuje kazdy psa akeho chce, chova si ho kde chce, ale nech zvazi, ci ma cas, financie, ochotu venovat a prisposobit sa mu...pes nie je vec, a nie je v poriadku trepat nozkami v zmysle a ja chcem a chcem, ale starat sa nebudem, vopcham do bytu al. dvora a viac ma nezaujma, lebo ja som pan a ja rozhodujem

plutarchos
14. okt 2016

@simaminka ako krajne zaujaty psickar potvrdzujem slova vyssie. Pes pokojne moze zit v byte, hoci aj velky. Jemu vzdy ide o 2veci, byt co najviac s panickom a mat dosytosti pohybu. A zalezi tiez od povahy, labradora by si skor potrestala, ak by si ho naopak nepustila k sebe domov. A k detom podla mna pes je super. Len fakt si treba zvazit, ci na to clovek ma sam kapacity, lebo psovi je jedno, ze ty v sobotu o 5 rano spis, pracujes na compe, alebo si vychutnavas vinko pri filme, on chce ist von kadit. Alebo ta 150x za den otravuje s loptickou, klepotanie pazurikov po podlahe nemusia ocenit susedia pod tebou, treba ho bravat von pri kazdej prilezitosti (lebo on chce citit, ze je cast "svorky"-rodiny) a nie vzdy len na otocku okolo vchodu, ale aj normalne vychadzky. K tomu zaratat "nehody", ako obcas mlacka alebo rozkusane papuce. Aj velky pes vie prezit stastny zivot v byte, zalezi na panickovi, kolko casu a pozornosti mu venuje. A toho treba fakt multi dost 🙂

dominikav123
14. okt 2016

@lucinka511 predstav si ze aj nas buldog je denne vonku minimálne dva hodiny, bežne tri. Chceli sme psa s tym ze budeme musieť veľa chodit von. Aj veterinár povedal ze buldoga v takej kondícii este nevidel. Tak buď taká milá a nehádž každého do jedného vreca.

majca88
14. okt 2016

Necitala som vsetky komentare, pisem len svoj nazor. Mame doma psika yorshirskeho teriera. Kupili sme ho ten mesiac ako som ostala tehotna. Byvame na dedine v rodinnom dome. Pocas tehotenstva som s nim chodila na prechadzky aj niekolkokrat denne aj ked mame dvor kde ma dostatok miesta na behanie. S babatkom sa vsetko zmenilo. Teraz beha len po dvore, prechadzky mame vynimocne (podla pocasia). Mam vyhodu uzavreteho dvora. Psik sa sam vypyta von aj dnu. Beha si, hra sa popripade poprehana macku od susedov.
Co tym chcem povedat je to, ze tvoj psik bude tiez potrebovat viackrat denne von a ked budes mat deti napriklad chore, musis si najst niekoho kto bud pojde namiesto teba so psikom alebo ti postrazi deti kym budes prec. Okrem ineho rocne deti este velmi nerozumia tomu,.ze psikovi sa nemoze robit zle. Nasa 17 mesacna dcera toho nasho poprehana po celom dome. Chudacik si iba hlada kut, kde ho nenajde. Vieme si ustrazit, kedy je toho vela.
Ked si odmyslis vsetky problemy, ktore mozu byt s vencenim, je psik to najlepsie co mozes svojim detom dat. Je to skvely priatel, spolocnik a ucia sa popri nom zodpovednosti. Vela stastia 👍

hennyinnsbruck
14. okt 2016

@simaminka zas sa tu rozprudi boj 😂😂😂ci utulkac alebo nie,ci s pp alebo bez. .
ja by som si utulkaca nebrala.1.neviem aku povahu ma,a nie som psi trener aby som ho davala do poriadku.
2.kamoska ma len utulkacov.jeden ma epilepsiu,druhy ca 7rocny brual problem s oblickami tusim.staroby sa nedozije. .😟
Takze s utulkacom moze mat clovek stastie no nemusi,. .

moja rada,googli. .podla velkosti ,povahy ,urcite najdete spravne plemeno. .

uglybetty1234
14. okt 2016

@simaminka ahoj. Necitala som prispevky. Ale nasa aktualna skusenost. Mame dve deticky- 5-rocneho a 4-mesacneho. Byvame v dome. Pred 3 tyzdnami sme si zobrali utulkacika- fenku 3 mesiace, mensieho vzrastu. Psika som chcela cely zivot , manzel uz psikov mal.
Musim povedat ze v tejto chvily ako je to steniatko je to naozaj nonstop staroslivost, vacsia ako o mimco :D . Kazdu hodinu von ist kakat cikat. Nemame este uzavrety plot, takze ju nemozem len tak vypustit nech si zabeha. Chodim ja aspon okolo domu. Rano ako manzel a starsi syn idu do skolky a prace idem na hodinovu prechadzku s mimcom aj psikom. To ho unavi a potom len tak polihuje okolo a ked prideme zo skolky tak ho caka nonstop nahanacka a hry ;) .
Musim povedat ze tieto zaciatky si neviem predstavit v byte. Chlpy nam osobne nevadia. Ale rozmyslali sme dlho ci teraz je vhodny cas na psika- staroslivost, cas, financie. Naozaj to zvazte, aby ste ho potom nevracali.

uglybetty1234
14. okt 2016

A ospravedlnujem sa za chyby

brisilda
14. okt 2016

Mame doma 10 rocnu maltezacku ktora s nami zo zaciatku byvala v bytovke , teraz byvame v dome a tym padom mame moznost si bravat aj psikov na docasku z utulku . Ja mozem len psika v rodine odporucat 🙂 no treba si uvedomit , ze je to ista zodpovednost a psik nieje vec ktora ked ma omrzi tak ju podarujem niekomu inemu alebo vyhodim 😔 Psik s nami nebude rok, dva ale minimalne 15 rokov 🙂 Psik ma byt sucast rodiny .... dokaze dat vela lasky a len on jediny sa vam bude tesit viac ako ktokolvek iny 🙂

lucinka511
14. okt 2016

@dominikav123 prepac ale ty si ma hodila do vreca ako prva,tak si pozorne po sebe precitaj

angelina1003
14. okt 2016

Na byte sme mavali 2 psikov od mojho detstva,teraz na dome mame tyoch vo vnutri plus dieta.je pravda ze na dome je to menej narocnejsie skrz vencenie ale pokial si clovek vie usporiadat cas ani na byte neni problem 😉

hettinka
14. okt 2016

@simaminka je naozaj šľachetné poskytnúť psíkovi z ulice domov, ale do bytu by som šteniatko kríženca nebrala ... ak by to bol už aspoň ročný psík, tam už človek aspoň vidí, aký reálne vyrástol a aká asi bude povaha. Ale pri šteniatku to odhadnúť nevieš ... aj ak by ste videli maminu, vyrásť môže z neho úplne iný pes.
Nevieš, aká bude kvalita srsti, či nebude divoký, uštekaný, alebo nebude mať poľovnícke sklony. Navyše máš malé deti, to nie je len tak ... treba psíka vyberať aj podľa toho,a by bol trpezlivý, skôr kľudný, bytové plemeno a od zodpovedného chovateľa s preukazom pôvdu, aby bol psík aj zdravý, preočkovaný, odčervený. je to kamarát na dlhé roky, často aj 10-15 rokov, takže vyššia kúpna cena sa možno vráti na neskorších veterinárnych poplatkoch.
My sme tohto kúpili bez PP, čo by som už neurobila ... jednak sa tým podporuje množenie, jednak sme dostali psíka so zápalom žalúdka, chorým očkom, blchami a hneď sme platili ďalších 100 eur u veterinára za zanedbané očkovania, odčervenie, liečenie antibiotikami, psie probiotiká, dietnu stravu ... Našťastie sa z toho dostala a je relatívne zdravá. A povaha ja tiež našťastie pravá cavalierska, nežná, prítulná, kľudná, od detí si dá aj z papule kosť vybrať, v byte nikdy nešteká. Kamoši maju yorka, ten je podstatne živší, aj hlučnejší. Je to proste teriér.

dagaz
14. okt 2016

Nas yor.terier....ak neokupuje sedacku okupuje svoj peliesok.

simaminka
autor
14. okt 2016

@hettinka dakujem, presne toto som potrebovala pocut 🙂 ze steniatko krizenca by si nevzala do bytu. Mas pravdu, treba vediet najskor povahu a vlastnosti psika aby sa hodil k detom... Hm, starsia dcerka sice uz dlho rozprava ze chce psika a je velmi zlata k zvieratkam, ale uvedomujem si ze starostlivost cela by bola viac menej na mne. Ja by som to dala v 90% pripadoch, vencenie vychova a tak, zvysok by zastupil manzel napr. keby deticky boli chore... ale toto s tou povahou psika - krizenca k detom ma ozaj odradza, navyse ked bol najdeny na ulici ozaj nic sa o nom nevie... Tazko sa s tym lucim ale este mi dala nadej kamoska co spolupracuje s utulkami ze si ho mono veem na docasak (ona take robieva) a ked by mal cca rok tak uvidime ako si pisala velkost, povahu, sklony a podla toho... takze dik za velmi uzitocny moment pre mna 😉

simaminka
autor
14. okt 2016

dakujem kočky všetkým ešte raz za rady, nateraz sme sa rozhodli že šteniatko si nevezmeme, lebo o ňom vlastne nič neviem, aké je to plemeno, akú má povahu atď, keďže je to kríženec ktorého našli vyhodeného na ulici... ale kamoška čo som ju spomínala že spolupracuje s útulkami mi písala, že si ho možno vezme na "dočasák", tak ak by sa jeho povaha javila vhodná k deťom možno si ho ešte vezmem neskôr 🙂 by sa mi to veľmi páčilo mať ho doma ale nechcem tlačiť na pílu. Vďaka baby za váš čas, cením si to 😀 prajem všetkým pekný víkend

brisilda
14. okt 2016

@simaminka inak super napad je ak niekto nevie co obnasa starostlivost o psika skusit si nejakeho zobrat na docasku z utulku 🙂 kazdy jeden psik z utulku prejde veterinarnym osetrenim a kontrolou , psikov ockuju a odcervuju + im robia vysetrenia ci su OK . Netreba sa bat v utulku radi poradia ktory psik by sa hodil do rodiny