icon

Psychicky chorá stará mama

luckaaaaaa__
11. sep 2021

Dobrý deň, viem, že veľa ľudí asi nemá s niečím takýmto skúsenosť, ale už sme doma všetci zúfalí.
Moja babka býva s nami doma 1 rok kvôli zdravotným problémom (rakovina) a po čase jej psychiatrička diagnostikovala demenciu a alzheimerovu chorobu. Problém je v tom, že ona by sa stále len hádala, všetko jej vadí, neskutočne si vymýšľa, má halucinácie, stále uteká z domu, v podstate je kleptoman (strašne veľa vecí nám zmizlo a musíme si doslova až zamykať izby pred ňou) a nemôže ostať sama doma. Trápim sa kvôli tomu lebo vidím ako to trápi moju maminu a tatina. Do ústavu ju nemôžeme dať, s jej diagnózou by sa tam platilo veľmi veľa peňazí za mesiac. Vedel by mi niekto prosím poradiť čo spraviť aby sme ju dostali z domu? Raz sme dokonca chceli zavolať políciu, snažila sa ma napadnúť, nemá ma rada a to som jej vnučka. Nechcem tu písať detaily, je mi to nepríjemné. Len som chcela povedať, že už nevládzeme :( prosím

Strana
z2
letfenixa
11. sep 2021

@luckaaaaaa__ skúsené ženy ti tu napísali, aké sú možnosti. Babka už lepšia nebude, bude to len horšie. Treba sa realite postaviť čelom.

andrejka1974
11. sep 2021

@luckaaaaaa__ to sa stupnuje u nas to zacalo pred 3 rokmi ked mojho manzela obvinila z toho ze jej ukradol jej rifle svokra ze penazenku a tricka teraz uz nesmie byt sama lebo ju uz nahanali vonku kluce musia schovavat a s pohybom je to uz zle ma problem schody uz sa sama neoblecie na toaletu potrebuje dozor proste stale horsie a horsie a to berie lieky a to ma 75 cize este tu moze byt dlho vieme ze skonci na voziku s nasou opaterou a to ja mam doma 9 rocnu autistku takze do konca zivota mam vystarane

prasiatko30
11. sep 2021

@karolinakr
@luckaaaaaa__
To, ze nechava pusteny plyn/vodu/nadava/ je zla a hasteriva je v pohode priznakom alzheimera - aj dobri a laskavi ludia sa menia pri nastupe alzheimera - len pred nedavnom som sa rozpravala s jednou znamou, jej matka bola nanajvys laskava a slusne vychovana, nikdy nenadavala a teraz, ze rozprava jak pohan. Zabudaju, ze sa rano najedli/nenajedli, ci sa osprchovali/umyli, kde si nechali veci/ pripadne si spominaju na to, ze pred 50rokmi mali na policle polozene hodinky a pre nich je to tak ako keby to bolo pred hodinou a budu ti nadavat a vyzadovat aby si im tie hodinky vratila, urcite si ich ukradla, nedavas im najest, nepustas ich von- musia utiect aby mohli slobodne zit a ked su vonku tak sa stratia lebo sa zdezorientuju. A takto bude pomaly upadat az dojde do stadia, ze vas nebude spoznavat, zabudne chodit na zachod, zabudne prezuvat a prehltat, etc. byt tvojou matkou ziadajte o posudenia jej zdravotneho stavu, musia jej yrcit stupen odkazanosti a podla toho ju musite zapisat na zoznam do statnych zariadeni- lebo tam su cakacie doby a cimaskor sa zacnete hybat lepsie. Pokial su dve tak asi by bolo dobre sa poobzerat po zariadeniach kde sa musi nieco doplacat - pokial je to 700€ tak babkin dochodok + to co zostava na polovicu medzi tvojou matkou a tetou. Pocitajme, ze babicka ma 400€ dochodok tak povedzme este 400€ navrch tak to je 200€/kazda jedna. Medzitym ziadat pomoc v podobe opatrovateliek, ktore by cchodili aspon niekolko krat do tyzdna vypomoct aby ste si mohli oddychnut - hlavne tvoja matka. Poinformovat sa ci existuje nejaky denny stacionar - neviem ci to na sk existuje - kde by si ju rano odviezli do zariadenia, robili by s nou nejaky program, rehab, tvorive dielne, dali by jej najest a poobed by ju znovu doviezli - aby tvoja mama mohla chodit do roboty

0silvia0
11. sep 2021

@luckaaaaaa__ ale ved babka ma dochodok, ked teda nema majetok, treba najst zariadenie a platit z jej dochodku, popripade zvysok sa musia jej dcery poskladat. Moznosti su, len treba hladat a informovat sa.

rikarika
11. sep 2021

@luckaaaaaa__ a kde zila cely zivot? S

katulienkax
11. sep 2021

A silne sedatíva jej nepredpisu? Aj keby trebárs prespala polovicu dňa aspoň by ste si oddychli.

dilino
11. sep 2021

@luckaaaaaa__ ach jaj je to ťažke ak stara mama nema nič.Viem je to veľmi ťažke ako psychický tak fyzický pomohla som kamarátke zadarmo doopatrovať jej maminu tiež z alzhaimerom aj kamaratkinho otca s parkinksonom strašne moc veľmi ťažke vyčerpavajúce a ja s priateľom som mala ťažko postihnutu dcérku tiež sme ju opatrovali zomrela ked mala 11 rokov.Je to chyba štátu ľudia drali pre štát a na starobu ked potrebuju pomoc každý sa na nich vykašle.Poradovniky dlhé čakacie doby tlačenky a hlavne peniaze to je najväčši problém pri plateni za to centrum alebo DD.Skús ísť bud na obec alebo mesto kde žiješ sa opytať na možnosti ake by ste maliči to vbec je možne nakoľko v tom štáte pokiaľ sa človek dostane na rád tak zomrie aj kamarátkina mama mala podane 3 roky a nakoniec sa nedočkala a zomrela.A tvoja teta starej mamy dcéra ta čo ved sú davaja súrodenci žiaľ musi priložiť ruku k dielu.Takže stretnutie a musi sa najsť nejake riešenie.

dilino
11. sep 2021

@luckaaaaaa__ och môj bože kde bývaš v akom meste to je veľmi akutny stav to treba riešiť.Sú určite aj štatne DD tam ju tiež vezmu tak dôchodok nech ide tam.Je ťažke odisť s práce to tiež verim mama sa musi vrátiť do práce.Kde žijete v akom meste.

desore
12. sep 2021

@luckaaaaaa__poradene si uz dostala, ale ja ti len chcem povedat, ze psychicke ochorenia sa dedia. S velkou pravdepodobnostou tvoju mamu caka rovnaky osud.
Pokial rodicia nedokazu zaplatil ustav, bohuzial musite doopatrovat babku.
Babicke dat silnejsie sedativa bez vycitiek svedomia. To iste by urobili v akomkolvek ustave.

luccija
12. sep 2021

@luckaaaaaa__ iné nezostáva len dať peniaze dokopy a platiť domov seniorov či iné centrum.Do štátneho sa nedostane podľa toho čo počúvam v okolí.Alebo dlhé cakacky, sponzorsky dar a podobne.A sukromne môžeš rátať tak 800 eur je to obrovský problém čo so starými ľuďmi nie každý má to šťastie, že dožije pri plnom zdraví sú rodiny kde sa takto trápia roky.... kolko má babka rokov?jej povahu a nadávanie nerieš je ťažko chorá ona si to neuvedomuje.Mozno už má aj demenciu treba lieky na ukludnenie či ináč nastaviť liečbu od psychiatra.Na rakovinu sa lieči mala operáciu, chemo?je to veľmi ťažké...mamina sestra dala ruky od toho preč a tvoja mama prišla o prácu a má problémy...treba sa popýtať aspoň na dennú opatrovateľku pár hodín od úradu.Mama musí kontaktovať a hľadať pomoc kde sa dá, lebo ju to fyzicky a psychicky položí.Ani si nechcem predstaviť čo by bolo, keby bola mama samoživiteľka príde o plat...a zase je to len o peniazoch...:(v akom štádiu má babka rakovinu?

rikarika
12. sep 2021

@desore toto nie je celkom pravda, ze psychicke ochorenia sa dedia, resp. ak sa psychicke ochorenie typu demencie u predkov a surodencov nikdy nevyskytlo, vobec to neznamena ze nemoze dotycny ochoriet demenciou.....lebo tak ako u dalsich chorob zivotny styl, stres...a naopak poznam pripad ked rodic trpel demenciou ale potomok nie....

luccija
12. sep 2021

@rikarika samozrejme veď to je záležitosť mozgu, kornatenia ciev, tréningu mozgu krížovky, čítanie, pohyb, životný štýl...a demenciu v prvom stupni sa dá pekne liečiť.

dilino
12. sep 2021

Odkiaľ autorka si pod aký samosprávny kraj patrite.

luckaaaaaa__
autor
12. sep 2021

@dilino Dobrý deň, patríme pod Trenčiansky SK.

dilino
12. sep 2021

@luckaaaaaa__ Má starka aj ZTP preukaz ak áno ktorý stupeň odkazanosti.Od 1 do 5.

luckaaaaaa__
autor
13. sep 2021

@dilino Má. Musí mať 24 hodinovú starostlivosť.

bashee
13. sep 2021

Urcite aj nasilim dostat z domu prec takeho cloveka. Dohodnut sa s rodinou poskladat sa na naklady za hospic a platit. Ked tak vziat si pozicku, mne byvto zato stalo. Pozri je to vabka uz asi 20 rokov zit nebude. Ja mam choru mamu psychicky a dnes mi urobila scenu. To co sa u nas drje je peklo tiez a ked vidim aky je moj tatko neschopak ideme ju nechat zavriet tiez. Lebo obavam sa ze otec by ju zabil. Doslova. Uz tak ma zopar modrin. Takze do ustavu/nemocnice a pod silnu medikamentoznu liecbu s nimi. Nemaju co robit medzi nami zdravymi a nicit nam psychiku tiez. To sa uz musi razne riesit a city bokom

martul
13. sep 2021

@dilino ty čo si sa zle vyspala preboha?! Ty vieš čítať s porozumením či len naublizovat?! Ona ju potrebuje umiestniť do nejakého zariadenia aby jej pomohli odborníci. Babka ju napadla!!! Keď ju v noci prizabije?! Drž hubu prosím ťa, spravíš nám všetkým láskavosť.

desore
13. sep 2021

@rikarika Urcite je vacsia pravdepodobnost u potomkov, ze sa u nich prejavy dana choroba, ak nou trpeli predkovia.
Netyka sa to len demencie. Uz detsky lekar sa pyta na zdravotny stav rodicov a zapisuje sa to dietatu do karty.
Na genetickom vysetreni sa rozoberaju diagnozy vratane rodicov, starych rodicov a ich pribuznych.

dilino
Autor odpoveď zmazal
dilino
13. sep 2021

@luckaaaaaa__ napiš mi sukromnu správu.

jana_eyre_2
13. sep 2021

@dilino kokos, to kde si všetko vyčítala čo pises? Lebo uznávam že možno som nechapava, ale toto tam nikde nevidím..

dilino
13. sep 2021

@jana_eyre_2 v sobotu som v stánku kúpila katolicke noviny a ja tam rubrika športova strana tak tam som to vyčitala kúp si aj ty tiež to tam nájdeš.😝

dilino
13. sep 2021

@martul ty drž pysk.

martul
14. sep 2021

@dilino nemám pysk.

luckaaaaaa__
autor
16. sep 2021

@bashee Ďakujem, že ma chápete 😊

1andrea111
2. dec 2023

@luckaaaaaa__ ahoj ako to dopadlo s babkou?

Strana
z2