icon

Psychicky labilná kamarátka

neviemako
3. máj 2015

Ahojte, nie som nova len nechcem verejne...

Mam kamosku, je dost labilnej povahy, chvilu dobre, potom este lepsie, potom z bezneho problemu hotova drama.... v podstate vo svojom zivote nema kludne obdobie stale nieco na moj vkus prehnane preziva, stale nejaky afekt, hiikanie, nic sa nedeje bezne, stale sa nieco deje, kauzy, kauzicky... Toto jej spravanie sposobilo ze jej preplo a skoncila v nemocnici na psychiatrii.
stalo sa to v praci, vsetci to videli, hanba na 100rokov. a ja teraz neviem ako sa k nej spravat. chvilami som na nu nasrata, chvilu ju polutujem, klame vsetkym naokolo, na pracu sa uplne vykaslala a to je v riadiacej pozicii, chvilu som jej kryla zadok ale 3t sa neda... Teraz sa uz udajne vracia do prace, rozprava tam uplne bludy kde bola, sprava sa ako robot ( podla mna je nadopovana) este som ju nemala moznost vidiet nazivo...
moj prvotny pocit je zavriet,zhasnut a nikdy viac ju nevidiet a nepocut. Velmi som jej pracovne pomohla a teraz som sa v podstate spolocensky blamovala takouto znamostou... nechcem aby to vyznelo nejak arogantne, spracuvam svoje pocity uz cez 3t, este ked bola "v pohode", som sa snazila jej spravanie korigovat a teraz neviem... uz nechcem?
z celej situacie je mi uplne na nic, vela veci co mi nahovorila mi pripada ako jedno velke klamstvo a falos z jej strany... Keby prisla ako chlap 🙂, ze OK mi preplo, som sa pozbierala a ideme dalej ale ona dalej klame a vymysla... a to ma uplne znechucuje, bojim sa ze az ju stretnem a skosi na mna nejake vyfabulovane klamstvo poslem ju niekm kratkou cestou

Mate niektora skusenost s takymto clovekom? ako sa spravat, ako to v sebe vysporiadat?
Dakujem

jabadaba
3. máj 2015

@mircalla presne tak. Nie je lahke spracovat, ze sa clovek zruti a musi podstupit pripadnu psychiatricku liecbu. Najma z dovodu predsudkov, ktore panuju medzi ludi. Aj tu to krasne vidno, na prispevku zakladatelky. Viem si predstavit, ze tuto etapu zivota by tu opisovana zena mala najradsej v tichosti za sebou, bez zbytocnej pozornosti a povyku. Doba je svina, take naroky ake sa kladu na cloveka dnes tu este neboli, do toho kopec negativnych faktorov ako toxicky zvanec ci vysielace kadetade a na psychicke poruchy je zarobene aj s predstihom! Zijeme zrychlene, anonymne, egocentricky, kazdy sa riadi logikou kto z koho, na socialnych sietach sa to vyskeruje vrchom spodom a v reale, realnemu cloveku leda tak vrazia polena pod nohy! Kamosmi vieme byt virtualne, ale v skutocnosti uz stojime za dve velke haaaa. Zakladajuci prispevok je toho smutnym dokazom! Niekto sa polozi a niekto z toho spravi hanbu, trapas a nieco coho sa treba stitit. Smutny to svet!

mircalla
3. máj 2015

@jabadaba Hej, uz len to ako o nej rozprava - ako o odpade....kto vie, ake ma problemy mozno aj doma, resp. akou poruchou trpi....ale rovno odsudit..."poskodeny tovar"

mamutka
3. máj 2015

@neviemako ja by som sa od nej drzala bokom.
Poznam podobnu osobu a klame a krici hodne. Darmo sa jej niekto snazi pomoct, chvilu je klud, siroke usmevy na vsetky strany a potom krik, sceny.... potopila by kazdeho v okoli. Takej musi pomoct odbornik, radsej udrzuj len slusny viac menej neutralny vztah. To sa lahko kritizuje, ze nie si kamoska a pod., ono je tazke si predstavit co taky clovek vykonava. Ona ani nevnima, ze jej chces dobre, ta uz je v situacii, ked realitu nerozlisuje. Ta co poznam ja navykrikuje ludom-najblizsim-strasne veci. Vyziva sa v klamstve. Je to isto ina situacia a diagnoza, ale pre teba bude isto najlepsie nechat ju tak a neriesit. Zi si v klude svoj zivot a jej blizki nech dohliadnu na liecbu. Tu uz by som nijake kamaratstvo necakala, nech uz to znie akokolvek sebecky. Mozno ona ta len potrebovala, aby sa dostala k praci, kym este bola fit. Ty si videla priatelstvo. Za dobrotu na zobrotu, este si aj zla a sebecka tu na koni...

jabadaba
3. máj 2015

@mircalla nuz, to vies, taka je doba. Kto nefici bezporuchovo ako svajciarkse hodinky, od toho treba ruky prec, aby sme sa nekontaminovali. A je jedno o co ide.

bajana
3. máj 2015

@neviemako jeden z mne veľmi blízkych ľudí je psychický chorý...nie je to jednoduché pre neho ani pre nás, ale neskutočne by ma bolelo, keby som vedela, že niekto o ňom zmysla tak povrchne a bulvárne...
Netusis, čo všetko z jej správania je v dôsledku jej diagnózy, príliš osobne si si vzala odmietnutie svojej "pomoci" a teraz si urazená a naštvaná...celé zle - toto je o tvojej kolegyni, ona to má ťažké, ona je chorá, nie ty...
Pred pár rokmi sa jedna bratova známa začala divne správať. Najprv nenápadne, postupne to zaslo tak ďaleko, že ju museli odviesť na psychiatriu. Dievča má len mamu v zahraničí, v Prahe, kde žila, mala "len" spolubývajúcich, bývalých frajerov a kamarátov. Brat a asi 5 ďalších ľudí sa dali dokopy, komunikovali s lekármi, vyriešili všetky bežné praktické veci (podnájom, prácu, PN,...), striedali sa u nej v nemocnici, brávali ju von na priepustky...3 mesiace, kým ju neprepustili domov. Potom si pre ňu prišla mama a vzala ju so sebou. To sú kamaráti, nie ty....

jabadaba
3. máj 2015

@mamutka popis nam ako sa ta dotycna vyziva v klamstve, zrejme ju poznas, budem rada ak nam podas teda problematiku z inej strany. Ja som pochopila zo zakladatelkynho prispevku, ze popisovana zena si presla psychiatrickou liecbou, kedze mala uz problemy spracuvat bezne udalosti zivota s kludom a prehladom.

mircalla
3. máj 2015

sprava sa ako robot ( podla mna je nadopovana) este som ju nemala moznost vidiet nazivo...
moj prvotny pocit je zavriet,zhasnut a nikdy viac ju nevidiet a nepocut. Velmi som jej pracovne pomohla a teraz som sa v podstate spolocensky blamovala takouto znamostou...

True frienship....

Cely ten vyborny kolektiv bude mat zase zabavku a skandalik, ked sa vrati do prace...nezavidim....

mircalla
3. máj 2015

vlastne uz ma - kedze reportuju, ako sa sprava....

kachita
3. máj 2015

@neviemako hnevas sa na nu, pritom je chora, to akoby si sa hnevala na cloveka, ze je holohlavy, ked ma rakovinu....skus zistit jej diagnizu a potom si nieco nastuduj.

jabadaba
3. máj 2015

@mircalla to co si vybrala, ten koment na adresu tej zeny, to sa zle cita, strasne zle. Nechapem co sa este ma niekto potrebu cudovat ako sa dotycna sprava..vsak ako sa ma spravat po liecbe na psychiatrii? Ty tomu rozumies? Ze sa vobec niekto takto pozastavuje? Boze...toto su dnes odludia!

bajana
3. máj 2015

@neviemako a áno, robotická chôdza je dôsledok medikácie, "nadopovania" podľa teba, ktorú musia psychicky chorí ľudia podstupovať, aby vedeli normálne fungovať a ako-tak sa začleniť do normálneho života

mamutka
3. máj 2015

@jabadaba ja som to pochopila tak, ze dotycna klame, fabuluje, robi sceny.... nie v tichosti trpiaca obet depresie ci pod. Ma psych.problemy, ale je na ludi okolo je zla. To musi riesit odbornik. Taki ludia dokazu vyprodukovat aj klamstvo, ktore niekomu znici zivot, ci vztah.... a preco vlastne? To sa neda logicky pochopit a liecit to treba dlhodobo. Ja som v prispevku zakladatelky citala aj to, ako za dotycnou sla znova vecer, ci je vsetko OK, ale doslova ju poslala prec ... myslim ze sa snazila dost, dlho, ale je odsudena, ked uz toho ma plne zuby. Nie je psycholog a nemusi to zvladat. Len sa pyta, co dalej. Su kamarati a Kamarati.... clovek ma za zivot mozno 2 skutocnych Kamaratov. A moze mat x kamosov, moze sa cokolvek stat, mozu sa rozist, rozkmotrit, pohadat.... a tu je niekto hned vykricany, ze "ty nie si kamaratka". neprajem nikomu kamosa, ktory ma take problemy. Clovek to nevie zvladat a este je zly...

michaela1711
3. máj 2015

@mamutka ano to je presne na odborníka je to niekedy ťažké s takými ľudmi a nie každý reaguje na psychickú chorobu rovnako. Ja to veľmi dobre chápem aké to je mať po boku takého človeka akurát možno to je moc silno napísané v príspevku ale skutočne sa môže snažiť ale márne. Ten človek to musí si uvedomiť a musí chcieť sám. Ináč to ide dole vodu. Musí užívať lieky a keď ich neužíva je to sním zle dokonca aj tesne po príchode terapie nemusí byť ešte v pohode môže sa znormalizovať aj neskôr to dlho trvá kým sa ten človek dá dokopy. Niekedy sa dá dokopy na stálo inokedy stále to kolíše a máva nejaké zlé stavy alebo čo. Je to ináč tak. Možno jej treba dať čas nech si to sama uvedomí. Ale v prvom rade to musí chcieť a je to ťažké určite pre takého človeka psychicky chorého keď si to uvedomuje.

jabadaba
3. máj 2015

@mamutka ale ved ju uz odbornik riesil, ak si spravne citala. Liecila sa, absentovala z prace pre liecbu. A ako sa sprava k okoliu je a moze byt dosledok liecby, ako aj samotnej zmeny vyplyvajucej z ochorenia. Tu teraz nejde vobec o zakladatelku a jej urazene ego. Ma choru kamaratku, sucastou roznych ochoreni je aj odmietanie. Preto je tu namieste empatia a schopnost pochopit a nie odsudit, urazat sa a egoisticky si pripustat spravanie dotycnej. Chapes? Kazdy spracuva zataz inak, najma ak ide o nase vlastne zdravie. Ci si myslis, ze vyrovnat sa s takym ochorenim akym je psychiatricka diagnoza je jednoduche? Ved ta baba mjusi zacat fungovat zasa normalne, podla popisu nastupuje opat do prace. Aj to musi byt pre nu stres, nielen zo samotneho nastupu k povinnostiam ale aj do prostredia ludi, ktori asi boli svedkami zlyhania jej zdravia. Skus sa na to divat ako clovek, s empatiou. A bud rada, budme rady, ze takym niecim sme si nepresli. 😉 Ta silna tu musi byt zakladatelka, nemusi samozrejme kamosku podporovat do vysilenia, to urcite nie. Ale mala by aspon skusit zmenit pohlad na nu a nevycitat jej nieco co na sama nevie ovplyvnit. Za co sa akoze zakladatelka hanbi? Toto mi uchadza.

mircalla
3. máj 2015

@mamutka Myslim, ze si mylis pojmy. tema sa vola Psychicky labilna kamaratka, ale v ani jednom prispevku zakladatelky neni ani na 100 mil citit z jej strany nejake kamarastvo...ak si precitas pozorne, je to pre nu len kolegyna, ktore je pre nu problem, a za ktoru sa hanbi
Nech ju uz tato osoba aka je, ja nemam pocit, ze sme tu mali moznost vidiet zrovna silu charakteru ci nejaku skutocnu pomoc...

marionmarion
3. máj 2015

@neviemako ty nie si kamaratka, si jedna sebecka, nezrela osoba. Keby zazivala nieco podobne moja kamoska, prve by bolo ze by som pri nej stala a snazila sa jej pomoct, nasla by som jej dobreho psychoterapeuta a bola po ruke, ked ma bude potrebovat...prepac, ale ty sa chovas ako pubertacka, ktorej je najdolezitejsie aby sa nezhodila pred partiou 😖

bajana
3. máj 2015

@michaela1711 psychicky chorý človek si väčšinou svoju chorobu neuvedomuje...nie preto, že nechce, ale preto, že toho nie je schopný...

mamutka
3. máj 2015

myslim, ze jedine co moze zakladatelka urobit, je vysvetlit kolegom, ze posmesky, komenty a pod.naozaj nie su na mieste. Ja som napr. mala kamosku, ktorej som sa snazila pomoct najst pracu, travila som tym hodne casu, ale nic jej nebolo dost dobre. 6 miest za 6 mesiacov asi hovori za vela. Ale snazila som sa stale, ked mala dlzoby, pozicala som jej, netlacila som na nu, ani ked uz meskala so splatkou. Ked som zacala tie peniaze naozaj ziadat, lebo som bola na materskej a na ucte minus, len preto, ze mi nevracala dlzobu, ostala som ja ta zla, nebola som uz jej priatelka, ublizujem jej, som bezcitna a pod..... Nepozname druhu stranu. Je tu kopa pouciek, ako treba dotycnu podporit a pochopit, OK, ale pisu to ludia, ktori automaticky odsudili zenu, ktora podla jej vlastnych slov pomahala dlhodobo. Nepozname realnu situaciu, ale nemyslim, ze je nevyhnutne len nadavat zakladatelke do bezcitnych a pod.

mamutka
3. máj 2015

@jabadaba ale zakladatelka pise, ze sa snazila rok. podporovala ju, snazila sa pomahat. Liecila sa teraz, kratko - to predsa nemohlo nic vyriesit, naozaj moze konat hrozne aj v dosledku silnych liekov a pod. Mne to skor pride, ze zakladatelka je uz unavena, venovala sa vztahu, ktory proste nevysiel a tej zene musia pomahat odbornici.
Keby sem napisala baba, ze jej priatel ju klame, taha za nos, vyuziva ju, aby nieco dosiahol, tak by ste ju podporili, napisali - prec od neho, ak ma psych.problemy, nech sa ide liecit, ale nechces si s nim hadam nicit zivot? Mam fajn kamosky ale teda zazila som aj zeny, co sa snazili hrat na priatelstvo a nakoniec som bola len vyuzita a v pozicii "co ty odomna chces? ved sme kamosky, tak to znasaj a pomahaj"... tak sa to snazim chapat z tohto uhla, aj ked tu ide o naozajstnu chorobu.

Da sa napisat aj "bud citliva, tlac na kolegov aby sa chovali slusne, nechaj kamosku zacat rozhovor, neurcuj temy, mozu sa jej dotknut" a pod. Ale vela bab, ktore tu pisu o empatii a pochopeni proste neodpovedaju zakladatelke na otazku ako sa v tejto situacii chovat, jednoducho zvozili jednu zenu, ze nie je empaticka a je egoisticka mrcha. To mi na zeny plne empatie a pochopenia akosi nepasuje.

mamutka
3. máj 2015

@mircalla pisala, ze ju podporovala asi rok, dohodila jej pracu, v dnesnej dobe viac nez velka pomoc.
ak sa pyta ako ma v tejto situacii reagovat, vyjadruje tym, ze nie je dokonala, nevie co dalej, nevie ako sa chovat, v podstate pise, ze ako kamoska zlyhala a nevie co s tym, ziada o radu. Tak si ju odsudila z kazdej strany, ok. Ved aj porad ak chces. Na to sa pytala

jabadaba
3. máj 2015

@mamutka neviem no...samozrejme, zakladatelka nie je povinna a ani nie je v jej silach pomahat kamaratke. To sa neda donekonecna. Kazdopadne, psychicke ochorenie nie je zalezitost nahleho obratu zdravia ako pri chripke, to sa deje postupne, cize, tie prejavy ake tu boli popisovane uz boli symptomami a vyustilo to do liecby. A uzdravenie je tiez dlhodoby proces, to tiez nie je ako pri chripke, ze sa vylezim, vypotim a ficim dalej. Nefunguje to tak.

Vyjadrenia, ze tej babe preplo, ze sa sprava ako robot, ze vedome klame, to nie su empaticke vyjadrenia. Rovnako ako vyjadrenia, ze sa zakladatelka hanbi komu pomahala. To nie je stastny pristup ani stastne zvolena retorika. Podrzala kolegynu, pomahala jej, to je fajn, za to sa vsak hanbit nemusi, ani to nie je nic cim sa blamovala! Prave naopak.Kedze vyslo najavo, ze kamoska a kolegyna mala zavazne psychicke problemy. Ci? Ono, toto je ukazkovy priklad toho ako sa vravi - ze nahraditelny sme vsetci. Ludia si to casto neuvedomuju, idu na hranicu svojich moznosti ci sil v praci, prepinaju svoje sily, schopnosti, mysliac si, ze je to tak spravne. Kym tim slape ako hodinky, je to fajn, no akonahle jeden z timu vyhori na plnej ciare, tu sa krasne opat prejavia ludia! Poucenie asi, ze to netreba prehanat. Lebo ked sa nieco s prepacenim doserie, tak niet nikoho kto pochopi, naopak, hanbia sa, stitia sa....

andrej001
3. máj 2015

ak ma niekto problemy tohto typu tak je to s nim tazke ak si to neprizna sam... ja som to skusal vysvetlit niekomu aby sme to riesili u psychologa alebo psychiatra po tazkej psychickej traume ale odpovedou mi bola hystericka scena a vykrikovanie ze z niekoho chcem urobit blazna, zavriet ho na psychiatriu a zbavit sa ho... nasledovali sceny pre upodozrievanie z nevery, hadky koli vymyslom, a doslo to tak daleko ze nezijeme v spolocnej domacnosti, izoluje ma od seba a od nasho dietata... namiesto toho aby si uznala ze potrebuje pomoc odbornika, zacala mi robit zo zivota peklo... vnimam to tak ze sa mi zacala mstit za to ze som ju ako mi povedala chcel ponizit a urobit z nej psychopata... parkrat sa vyjadrila ze k psychiatrovi ju nikto nedostane iba ak cez jej mrtvolu...ja som nikdy nechcel aby ju zavreli niekam do klietky ako je jej predstava podla jej vyjadreni, ale aby sme spolu zasli za odbornikom ktory by jej pomohol dostat sa z traumy ktoru prezila... tak ako to tu uz ktosi napisal, pokial si dotycny sam neuvedomi ze potrebuje pomoc a nezacne s liecbou, tak mu to len tazko niekto vysvetli... ma svoj vlastny svet a zije v presvedceni ze ostatni mu chceju ublizit tak sa brani roznymi sposobmi... moj nazor je ze takehoto cloveka netreba odsudzovat a vyhybat sa mu... je lepsie ked mu niekto poda pomocnu ruku a pomoze sa mu vratit a zaclenit sa znova do zivota a do spolocnosti... je to aspon moj nazor a moj pohlad na vec....

jabadaba
3. máj 2015

@andrej001 to je smutne citanie. :(

michaela1711
3. máj 2015

@jabadaba ale sú aj ludia ktorý si to uvedomujú a liečia sa a sú v pohode poznám takú. Ale poznám aj takú ktorá si to neuvedomuje.

andrej001
3. máj 2015

@jabadaba smutne ale pravdive... po 10 mesiacoch manzelstva podala ziadost o rozvod, a posledna moja navsteva ked som chcel konecne po troch mesiacoch vidiet maleho sa skoncila v CPZ s obvinenim ze sa boji o svoje zdravie a zivot, a o zdravie a zivot svojich deti.... je to zazitok ked napises ze prides za malym a namiesto toho ked cakas pred bytovkou aby prisla ona s malym tak pride hliadka ktora ta zatkne... najmä ked sa niekomu snazis vyjst v maximalnej miere vyjst v ustrety, urobis vsetko co jej vidis na ociach, nikdy som ju nenapadol ani neudrel, nikdy som jej ani vulgarne nevynadal co nakoniec aj sama uviedla vo vypovedi. Sudca cele obvinenie zamietol v plnej miere ako neopodstatnene pretoze vo svojej vypovedi uviedla fakty ktorymi si protireci a vyvracia vlastne obvinenie. Jednoducho sa ma snazi znicit akymkolvek sposobom len aby sa zbavila cloveka ktory jej chce pomoct a dostat ju k tomu aby sa porozpravala s odbornikom a pripadne sa liecila... mas pravdu... je to smutne a tazke pokial si niekto neuvedomi ze potrebuje pomoc...

andrej001
3. máj 2015

@michaela1711 ja by som bol rad aby bola v pohode a uvedomila si ze potrebuje pomoc... urcite by bol jej zivot potom ovela krajsi a pokojnejsi... a samozrejme aj ten moj a dalsich ludi okolo nej... ma svoj svet a neuvedomuje si ze pre to co robi sa trapi dost ludi z jej okolia... ale zial prvy krok k naprave je na nej... nikto iny to za nu nemoze urobit...

mikema
3. máj 2015

@neviemako Tiez som mala kamaratku, ktora zo vsetkeho robila dramu a vzdy bola len nespokojna. Aj ked dostala super pracu, jej odpoved bola, ze chuuuda bude musiet pracovat, co by sa ini z toho tesili, ona nie... Proste pesimista telom aj dusou a vies co? Po dlhych rokoch utesovania a pomahania som sa dostala do zlej situacie a veru pomoci som sa nedockala, skor naopak. Este ma viac stahovala na dno. Cista pijavica energie... Tak som to priatelstvo ukoncila a i ked to znie niekedy tvrdo, na taketo pijavice si davam pozor. A ked je v tom este neuprimnost, ak to nemam pochopenie. Moja naj kamoska tiez mala zle obdobie a bola som tu pre nu, ale pre mna je priatelstvo zalozene na dovere a vzajomnom davani a brani. Ak sa nieco v tomto porusi, nestracam svoju energiu v takomto "zväzku". NIekto si bude mysliet, ze menim kamosky, ako ponozky, ale nie. Zatial som prerusila iba toto jedno priatelstvo, ale viem, ze ak by prisla nejaka kamoska s podobnym spravanim, cisto egoisticky a este aj klamat, tak to nie.

jabadaba
3. máj 2015

@michaela1711 ano, su aj taki, samozrejme. Asi zavisi od konkretneho problemu, co sa s dotycnym clovekom deje a pod.

jabadaba
3. máj 2015

@andrej001 oj, je mi to velmi luto a dufam a prajem Ti, aby raz tvoja zena precitla a dala si pomoct. Moc Ti drzim palce. Vam obom.

andrej001
3. máj 2015

@jabadaba O to aby si dala pomoct sa snazim uz par mesiacov ale zatial zial bezuspesne a ma to prave opacny efekt... Dakujem za prsteky a dufam ze sa to podari k prospechu nas oboch ale najmä nasho milovaneho drobca... 😉