icon

Pubertálna 15-ročná dcéra chce odísť žiť k otcovi

jankamesinova
20. jan 2020

Mamičky,ktoré mate pubertalne deti máte niektorá skúsenosť, že dieťa o ktoré sa staráte pomaly 15rokov chce odísť do starostlivosti k otcovi. Ja už som stoho zúfalá. Z jej otcom som rozvedená od jej roka on sa o ňu nestaral, nenávštevoval ju často, neplatil na ňu výživné poriadne. Všetko som riešila sama nakoľko je mne zverená od 1Roka mne. Teraz ju začal viac navštevovať, písať a aj oblbovat. Zaroveň o mne šíri hlúposti dcére. Sľubuje jej že jej povolí to čo ja nie. Dcera mi to často pripomína že ona chce k nemu , lebo on nebol snou 15rokov a mne ide srdce roztrhať. Nejednu noc som za to preplakala.Je moja jediná dcéra a ja stým nesúhlasím a neviem sa zmieriť, vyrovnať stým. Mate skúsenosť niektorá Stým? Ako sa dá vyrovnať?

Strana
z2
stela01
20. jan 2020

@jankamesinova a ako bude dcéra chodiť do školy ,,, a ostatne veci ? Dúfam má všetko predplatené vybavené ?

jankamesinova
autor
20. jan 2020

@stela01 ona je deviatačka. Nevieme kde bude chodiť. Teraz bude mať prijímačky prihlášku ma do Nitry a aj tu v Topoľčanoch dve takže uvidíme kam sa dostane to ešte nevieme. Zatiaľ nemá nič vôbec nič

stela01
20. jan 2020

@jankamesinova a na kedy máte naplánované sťahovanie ?

Môj ex tiež synovi o mne rad rozpráva , pri tom ja už mám iného partnera nové dieťa iný život
Nemohla predsa dcéra na všetko zabudnúť . Či

jankamesinova
autor
Autor odpoveď zmazal
midori123
20. jan 2020

@jankamesinova mne to dcera tiez urobila ako cca 15 rocna. V tom momente som volala exovi nech si pre nu cim skor pride, ze ja ju zatial pobalim.
Dofrcal asi do hodiny, dcera mala veci zbalene. On nechapal co sa deje a jej uz odhodlanie zmizlo z tvare.
Ale ja som trvala na tom, ze nech len pekne-krasne ide ale vyhrazat sa mi ona teda nebude!
Zaver: vydrzala nie cely tyzden, aj to ma uz od druheho dna atakovala smskami, ze ci uz som teraz spokojna, ze som sa jej zbavila. Opakovala som jej dokoliecka dokola ze tento napad vysiel z jej hlavy, tak ja som jej ho len pomohla uskutocnit.
Pri navrate som urcila tvrde pravidla, krore pokial nebude akceptovat, pobalim ju aj druhy krat, ale uz bez moznosti navratu.
Inak otec nebol ziadny cudzi clovek pre nu. Odisiel od nas ked mala 13 rokov, vychadzaju spolu naozaj perfektne, ale ako sama povedala, doma je doma a mama je mama🙂
Neboj sa toho, a daj jej tu moznost. Cim viac budes proti tomu bojovat, tym viac sa oni dvaja budu stavat do opozicie a tym viac bude otec v jej ociach spojenec a velka sanca, ze prave kvoli tomu ta zacne dcera nenavidiet, lebo podla nej jej len branis v tom, aby bola stastna.
Vela stastia a pevne nervy ti prajem ;)

nefertiti5843
20. jan 2020

@jankamesinova Bolo milión takých "hrdinov" a po mesiaci sa vrátili s malou dušičkou, že mama je predsa len mama. Otec nemá nervy na arogantného adolescenta, jeho frajerka nevie ani predýchať, že má doma papuľnaté 15 ročné čudo.....A mladá, keď pocíti, že je tam už navyše, tak zdupká....a pocíti veľmi intenzívne, že je tam ako piate koleso na voze 😒

simoncik
20. jan 2020

Nezavidenia hodná situácia. Dcéra je vo veku kedy sa jej nepáčia pravidlá a hľadá možnosti ako byť pod kontrolou. Toto je nevýhoda rozvedených rodičov. Cest tým ktorý sa aj po rozvode starajú, lenže koľko ich je? Tvoj bývali mi nepríde ako rozumný a zodpovedný otec, ktorý ju udrží a bude dbať na pravidlá. Hlavne ze nebude platiť a dcéra nech si robí čo chce. Toho by som sa bála. Aaale... súdne rozhodnutie by som teraz za horúca určite nemenila. Sama by som ju poslala na skúšku. A hlavne žiadne víkendy len, ale normálne zbaliť a na mesiac. Poviem to tak, že ak si dcéru dobre vychovala, ver jej ze sa jej život s otcom nebude páčiť dlho a vráti sa sama. Čím viac budeš tlačiť na to ze ju nepustis tým viac ju to tam bude ťahať. Pustila by som ju dala čas nech sa sama vráti. V prípade ze by sa tak nestalo potom by si mala v rukách papiere že starostlivosť je na tebe a otec zlyhal. Ale na druhej strane absolútne neverím ze sa tvoj bývali vzdá pohodlného života kvôli dcére. Dlho by spolu nevydržali. A dcéra by mala možnosť sama zistiť aký v skutočnosti je. Teraz ju láka len nepoznané.zije v pocite že jej bude fajn, ze s otcom jej bude super, ale to sa mýli. A zapamätaj si mama je vždy mama. Vráti sa kvôli tebe aj kvôli pohodliu ktorý jej vytvára. Doma je doma. Toto nad všetkým závaží. Aj môj syn odišiel ale k priateľke. Ze ako mu tak bude fajn. Po 3 týždňoch bol naspäť a už neodišiel. Mladý sú na toto veľmi haklivy.nad tým mojim zavazilo pohodlie, vlastná izba a súkromie. Ako vravím ver tomu ako si ju vychovala. Urob to co ona čakať absolútne nebude a pusti ju. Naopak sama by som prišla s tým ze ok chod. Ale skolu a všetko by som si odkontrolovala

petronelka47
20. jan 2020

Mojho ex deti 12 a 4 vôbec nechceli byt (žiť s mamou) strašne chceli byt a bývat s otcom,samozrejme mali uňho veľkú voľnosť, k ničomu ich neviedol žiadna zodpovednost vhodná veku staršiemu dietatu...len telka a xbox. Doma mali pravidlá...staršie dieťa má už v osobnej starostlivosti,mladšie na striedavku. O naše dieta 18m sa nestará a stará sa o deti jeho novej frajerky...Dufam že ma toto nebude čakať

patka06
20. jan 2020

15 ročnú by som pustila nech skúsi na návštevu, na víkend, na týždeň ....myslím, že viac by už nechcela

marco88
21. jan 2020

Ja to mám opačne. Dcéra mala 16 keď sme sa z manželkou rozišli. Mala slobodnú možnosť vybrať si z kým chce zostať, vybrala si mňa, otca. Priznám sa že som sa trochu obával, ako budeme sami fungovať, no ide to skvele. Nemá žiadny rozmaznaný život, (však otecko mi to povolil - nie) je v pohode, máme dané pravidlá a obaja ich dodržiavame, chodí na gymnázium, dobre sa učí, nezhoršila sa v prospechu ako je pri mne.
Naučila sa samostatnosti a väčšej zodpovednosti ako nežije z mamou. Dovtedy maminka všetko navarila, poriadila, oprala a teraz niečo v pohode zvláda aj sama. Napríklad predtým nevedela ani praženicu urobiť a teraz zvládne komplet obed. Nenútim ju, proste ju to nejak začalo baviť.
Matka žije 200km. od nás a tak si väčšinou volajú a samozrejme chodí ku nej. Určite jej matka chýba a radšej by žila v kompletnej rodine, no dopadlo to takto. Ja som rád že zostala so mnou a ona tiež. Fungujeme takto už 3 roky.
Možno sú otcovia ktorý si deti “kupujú” že prídi bývať ku mne, ja ti toto povolím? Ale čo potom z tých rozmaznaných detí vyrastie? A ak otec chce dieťa iba preto aby sa pomstil matke, myslím že dieťa časom pochopí, že ho mama ľúbi a má viac empatie, u otca je to také chladne a vráti sa k matke.
Autorke by som poradil, keď dcéra chce odísť nech si zbalí veci a ide, no povedať jej pri odchode:
Ľúbim ťa dcéra moja a môžeš sa kedykoľvek vrátiť❤️
No treba rátať aj z možnosťou, že sa už nevráti😕

marco88
21. jan 2020

Pardon. O ohrozovaní nožom som si prečítal až teraz a dosť to mení situáciu🤦🏻‍♂️
Tažko teraz niečo poradiť...😕

juliet86
21. jan 2020

@jankamesinova zvlastne. posli mu kalkulaciu kolko stoji dcerina stravat na mesiac uteba. verim se minimalne 100eur. plus voda energie mobil doprava oblecenie drogeria. cize on chce usetrit 80 eur ktore ani neplati poriadne tym ze do nej bude vrazat 200 eur mesacne. dobry plan 😀😀😀 ak sa nevies pohnut skocte spopu k psychologicke/do poradne

jankamesinova
autor
Autor odpoveď zmazal
cacianka
21. jan 2020

@midori123 presne, 👏👏👏.aj autorka by to mala urobiť hned a nie čakať na vysvedčenie, jednu skúšku druhu skúšku, talentovky, ved po písomke, po veľkej noci, po 1.máji, po 8.maji,
Zbaliť zakladne veci cca na týždeň, a kludne choď dcéra moja, tatko ta miluje, ty milujes tatka,aspoň ti vynahradi omeskane vyzivne. Milujem ta a preto ti davam slobodnú volbu.
Som zvedava ako bude dochádzať....
Lebo ked urobí prijimacky a zmeni skolu uz to bude freeeee život, aj freeee u otca a to jej cez hubu nepreplesne...m

erickatt
21. jan 2020

@jankamesinova aj moja podchvíľou utekala a sťahovala sa. Najskôr som kricala , bránila , panikárila. Potom som si povedala OK. v tichosti jej povedala, daj mi pol hodiny najem sa, a zavezem ťa. Choď sa zatial zbaliť, tasku mas v pivnici. Operem ti co su v praní a donesem.. peniaze mas na desiatu?? Za 45 sekund mi volal bývali ze ale on a vcul nie a ako a prečo a kde a ... Ešte s tým došla raz. Reku ok. Ani sa nebudem vyzývať pod hned!! Buchla dverami a viac sa nestahovala

mysicka36
21. jan 2020

Ak je to kvôli peniazom, tak to je o to jednoduchšie. Kľudne ju pusti, on ten otecko rýchlo zistí, čo je to živiť 15ročné dievča. Platiť obedy, vreckové, pomôcky do školy, lístky/električenku, drogériu, oblečenie, paušál na mobil a jedlo doma 😀.
Poviem ti, že ono sa po vonku zle fláka po nociach, keď nemáš peniaze. A bez vreckového bude sedieť doma s ním v obyvačke a nudiť sa. Ani nové oblečko jej nekúpi, vlastne žiadne výhody to moc nebudú pre mladú slečinku.

panelacikova
21. jan 2020

@jankamesinova Aj môj názor je, že ju pusť. Teraz s ňou trepú hormóny a myslí si, že "stratený" otec je pre ňu budúcnosť a ona preňho pupok sveta. Trt makový. Keďže sa roky nestýkali a nepoznajú sa prakticky, čoskoro si začnú liezť na nervy, pretože on stratí svoju slobodu, samozrejme, bude ho to stáť aj nemalé peniaze, takáto "starostlivosť" a ona pre zmenu pochopí, že zrazu si bude musieť možno sama oprať, možno sama nakúpiť.... ja by som pustila, nech si seba navzájom užijú... veď ona sa vráti. a čoskoro 😀

panelacikova
21. jan 2020

@stela01 no niečo podobné mám ja s dcérou až na to, že dcéra k otcovi chodiť nechce. jednoducho on nepozerá na to, čo potrebuje ona, ale na to, čo potrebuje a chce on. a to nepíšem o hlúpostiach, ale o prístupe k dieťaťu chorému na srdce. jednoducho jemu preskakuje, preto ona tam nechce chodiť. ale keď už dlho uňho nie je, tak sa on trošku skrotí (so svojimi pošahanými športami) a dcéra teda ide. no a je to podobné. niečo sa s ňou pohrá, zvyšok trávi ona na mobile, tablete, kreslí si alebo sa inak samostatne hrá. Ale musím napísať názor, ktorý sa týka témy v úvode príspevku. a to je ten, že myslím, že aj u teba, keby tam syn trávil 31 dní v mesiaci a nie iba 4, tak by to inak vyzeralo. otecko by sa zosral z toho, čo by mu pribudlo milión povinností a syna by to zrejme tiež prestalo baviť, keby počul viac kriku (keby teda otec znervóznel). u nás, kým dcéra neochorela, bolo to tiež také všelijaké. on si kupoval jej záujem a účasť na rôznych kravinách (zbytočne drahé výlety, či zbytočne ďaleké výlety za atrakciami, ktoré boli aj "za rohom) a pod. tú účasť si kupoval doslova darčekmi či peniazmi. a tak dcéra šla. raz dostala balón, inokedy 10 eur, no jej lásku si nekúpil. iba to, že ona urobila to, čo chcel on. nedávno jej zistili srdcovú vadu a má občas aj problémy. veľmi sa zmenila. už s ním nejde nikam ani za 100 eur, jednoducho sa bojí, že sa jej zhorší stav. on je z toho nervný, ona má strach. a tak už vôbec nechce chodiť. on robí nátlaky a obviňuje mňa, že ja ju huckám proti nemu, čím ešte viac v nej vzbudzuje odpor, lebo ona vie, že to tak nie je. no komédia, čo ti poviem. ale chcela som tým hlavne to, že keby tvoj ex mal syna v starostlivosti, na 99% usudzujem, žeby to inak vyzeralo 😀

elenita
22. jan 2020

@marco88 No, zaujimava situacia a fajn, ze ste to takto ustáli. Co myslis, cim to je, ze si Tvoja dcerka zvolila zivot s tatinom? Len cisto zo zaujimavosti ... 🙂

stela01
22. jan 2020

@panelacikova syn má alergiu na mlieko , u Tatika idem na yogurtoch , vied to nieje mlieko .
Skoro má šľak trafil 😂😂😂

marco88
22. jan 2020

@elenita Ahoj ďakujem, odpísal som ti ip😊

panelacikova
22. jan 2020

@stela01 no chuj, čo ti poviem.... ja to dokonale poznám. dcéra arytmie, má celkovo "zvoľniť", šport len do fázy zadýchania sa a on stále hučí, že ju chce vziať na klzisko korčuľovať alebo lyžovať.... a rozumej, že on je chorý. on keď už tam je, tak "škoda nevyužiť". hnal by ju ako zdutú kozu... ja toto nepotrebujem. ona k nemu už ani nechce chodievať, čo ho má plné zuby.

lenks
6. nov 2022

@jankamesinova Dobrý deň,prosím ako dopadlo dcerine sťahovanie k otcovi a ako ste na tom teraz?Mám úplne tú istú situáciu ako vy cez kopirák,15 ročná,otec sa celé detstvo nestaral len s jedným rozdielom,viem už dopredu že sa o ňu bude starať jej bezdetná teta,otcova sestra,bez stáleho zamestnania,ktorá má záľubu maľovať manadaly do noci,batikovat tričká a liečiť každý neduh prikladánim lopuchovych listov.Puka mi srdce kam to celé povedie.Vopred ďakujem ak sa podelíte o skúsenosť.Leni

jankamesinova
autor
14. nov 2022

@lenks nakoniec sa dcéra neodsťahovala zostala so mnou .Otca navštevuje často už ma 18 rokov takže je dospelá mohla by ísť ,ale stále je som mnou. Som šťastná ,že u nás to malo štastný koniec vďaka bohu držim palce aj vám a viem presne ako sa citíte mne to zlomilo srdce vtedy celá ta situácia

Strana
z2