Pubertálne dieťa chce bývať s otcom
Je tu niekto, kto je rozvedený a má pubertálne dieťa, ja konkrétne dcéru, ktorá ma nechce poslúchať, lebo tato jej dovolí všetko a tato všetko kúpi (ja som teraz na materskej, takže nemôžem toľko investovať do nej, ako keď som chodila do práce). Okrem toho jej tato už od kedy sme rozvedený, cca 10 rokov masíruje hlavičku, že mama je zlá, že jej ubližuje, keď jej niečo zakáže atď...Jedného dňa vyvolala hádku, dole ju čakal jej otec, nastúpila do auta a odvtedy som ju nevidela 10 mesiacov...Dcéra ma odmieta ako mamu, má ma za zlú a bla bla bla. Veľmi ma to mrzí, toľko rokov som si ju piplala, dávala a robila, čo sa dalo a toto mám za to...? Milujem svoje deti nadovšetko, ale nedám si skákať po hlave a diktovať, čo môžem a nemôžem od mojej dcéry, ktorá má len 12 rokov...je tu niekto s podobnou skúsenosťou?
@anatalia77 ano, je tam taka prax...nelutujem ju.....ona ma uz svoj zabehnuty zivot, ja ho respektujem, najstarsiemu sme hned, ako sme spolu zacali byvat ponukli, nech ide s nami, nechcel......dcerka je vyrovnana s rozchodom, cez prazdniny ma mimovolne oslovila mama......stredny ma nema moc rad, ale akceptuje ma....asi tak.....stredny sa nikdy nezmieri asi s rozchodom.....neviem, ako si to myslela, koho chlieb jes, toho piesen spievaj.....to, ze jeho exka to nema doma ruzove, zije bez partnera a s dalsim malym, do toho ma nic.....mne na tom mojom vadi, ze sa nevyrovnal s minulostou, myslim financne....mne je naozaj jedno, ci ona ma schopnost to platit, malo by to ist na pol.......ved jej otec ma velky byt, prijem, jeho druzka tak isto....a jej matka s priatelom to iste......ma ju kto podporit, nech nevisi na mojom, ze pri jej terajsej insolventnosti a jeho dobrackej povahe aj za nu bude platit......jej je asi uplne jedno, ze mu bloknu ucet, kedy chcu, ze zijeme iba z tych dvoch stoviek, co mavam.....nech sa aj ona financne stara, tie dlhy su aj jej......mala moznost ist po rozvode do prace, miesto toho zmastila tam niekde dalsie gate a je pozapisovana v zoznamkach na internete, kde hlada rodinne zalozeneho partnera.....deti su citlive, a malej sa ani nedivim, ked dohovara matke....
Evidentne tvoj ex nedokáže preniesť a prežuť skutočnosť že ti je dobre aj bez neho a preto sa ti mstí cez dcérku a tá je bohužiaľ v tomto veku veľmi ovplyvniteľná. Daj jej čas,viem že to strašne bolí a nieje ti to príjemné ale snaž sa jej ukázať že aj napriek malému bábätku ktoré vám pribudne do rodiny ju miluješ a nič sa nezmenilo a že sa stále za ňu postavíš a budeš sa o ňu zaujímať. Viem že to že u otca nemusí určité veci ju láka a samozrejme tatko kúpi viac vecí ale aj ona musí pochopiť že robíš maximum čo môžeš. Na tvojom mieste by som sa s ňou skúsila porozprávať ako so seberovným človekom aby mala pocit že ju nemáš za decko ktoré trucuje,je v puberte a má vymasírovaný mozog ale ako osobu inteligentnú a dosť starú a vyspelú nato aby pochopila že jej nechceš zle. Musíš jej vysvetliť že aj keď ste s jej otcom rozvedený stále jýu obaja máte radi a keď je momentálne zmätená ty ju chápeš. Nekrič na ňu a uvidíš že ona sama pochopí že týmto krokom šliapla vedľa.
@anatalia77 uf, uz ho pocujem, a jej nikto financne nepomaha.....som v stave sa hadat aj sama so sebou.....ona ubila mamu, a zbila aj jej priatela....ona musi vyzit z toho mala co ma.....mal som sa pri nej lepsie....ked sa odstahujem od teba, domov nepojdem, uz som raz zachranil deti....boze, same hovadiny.....dnes sa hadam porozpravame, lebo podla jeho slov, on spolovice nepochopil, ze som volala exdekutorovi a on mi nic netaji, ale je ochotny rozobrat problem....dufam, ze to nakoniec nebude tak na dve veci....
@zvolsiinylogin máš aj pravdy kopec v tvojich príspevkov, ja som nad všetkým uvažovala ako každý deň stále dookola, len u nás je to trošku inšie. Ona aj prijala môjho priateľa, tešila sa na bábo, ale jej pravý otec ju pomaličky manipuluje, a keď je u nás šoro-moro ako s puberťáčkou...tak by mal ako normálny otec povedať, vieš čo mama má aj pravdu, mala by si ... to a to... ale on to využije a povie, že oni ti tak ubližujú a ty tam tak trpíš... a to s tými známkami a horším prospechom som neriešila ja, to je príspevok od inej maminy, to ja neriešim 🙂 No stále som uvažovala a zvážila som to tak, že ju nechám nech je u jej otca, aj tak by som ju tu nasilu nechcela a aj tak by robila naprotiveň, atď....proste bolo by to o ničom. Ide o to, že sa musím zmieriť s tým, že ju istým spôsobom strácam, ale budem sa s nou aspoň v dobrom sem-tam stretávať. No a ďalšia vec, čo ma ako mamu mrzí je to, že zo mňa urobila so svojim otcom cieleným naplánovaným spôsobom hotovým tyranom, ktorý jej ubližuje... ☹ Celý čas som sa snažila byť správnou mamou a dcéry si milujem ako len sa dá... a to je vďaka...ale hovorí sa, že od dieťaťa vďaku nečakaj a to je pravda... takže tak...Trošku mi to pripomína príbeh z biblie, keď jednému pastierovi druhý ukradol ovečku a prišli pred sudcu. Ten nevedel, kde je pravda, tak rozhodol, že polovica ovečky pôjde jednému a polovica ovečky druhému. No ten pastier, ktorému ovečka naozaj patrila, a ktorý ju skutočne miloval, sa jej chcel zrieknuť a radšej ju celú chcel dať zlodejovi len, aby žila. Podľa toho sudca vedel, kto je pravý majiteľ ovečky. No neviem, či sa to tu hodí, ale hrozne mi to pripomína situáciu s mojou dcérou - puberťáckou ovečkou 🙂, len dúfam, že to bude mať šťastný koniec 🙂
@srokos ja ti sama neviem poradit, len som ti prerozpravala, ako to je u nas....a dievca ma na to vek, aby sa hnevalo, trosku rezervy a nepaci sa mi, ze ten tvoj do toho nejako zasahuje a ju v tom podporuje....to som u svojho pri nasich deckach nepobadala, dokonca im pripominame, aby posluchali mamu, ked budu s nou...a tak...ja som za dobre rodinne vztahy....detom hovorim, aby ju mali radi, ze maju len jednu mamu a jedneho otca, aby sa mali eadi ako surodenci, lebo medzi samotnymi deckami, je stale boj, nadavky, bitky, vyhrazky, naschvali.....vlastne v deckych ociach je ona ta, ktora ich ma rada, o jej zlych vlastnostiach nehovorime,a ak by , tak iba medzi sebou, o jej minulosti uz toboz nie a moj nazor na nu je moj osobny, nesnazim sa ovplyvnovat nim ani priatela....ty zle o jej otcovi nehovor, mohla by sa to obratit proti tebe, a potom, je dieta, tak s nou opatrne....drzim palce, pa...
@srokos ja so mala známu ktorá riešila toto isté,dcéra sa rozhodla odísť k otcovi,lebo mama bola na ňu tá prísna,a dopadlo to tak,že po pol roku sa vrátila.Radila sa vtedy aj so psychologičkou a tá jej povedala,aby si dcéra vyskúšala žiť aj s otcom,a uvidí sa,či ten život s otcom je naozaj to,čo jej v jej predstavách,nech ju pustí.Ono čím viac jej budeš brániť,tým viac bude chcieť ísť,takže asi bohužiaľ nemáš veľmi na výber.Ja by som ju pustila,samozrejme s tým,že u teba vždy nájde lásku a oporu,tiež by mi to trhalo srdce,ale kým ten čas tvoja dcéra s otcom neodžije,nepochopí,ak ju prinútiš ostať,budeš v nej mať nepriateľa,stále pôjde proti tebe.Ktovie,ako dlho to bude trvať,ale som si istá,že aj tvoj ex,s ňou bude musieť riešiť pubertálne ťažkosti,ktoré ešte prídu,a ak je rozumný,tiež bude musieť stanoviť hranice vo výchove,takže nebude vždy ten najlepší.A dcéra veci časom určite pochopí a porozumie im,len teraz to vníma inak.Takže cestu si k tebe určite zas nájde,len to potrebuje nejaký čas,veď mama je len jedna a pochopí to aj ona a vráti sa po čase.Držím palce,hlavne zachovať pokoj a chladnú hlavu,nič nie je stratené,aj keď sa na čas odsťahuje k otcovi. 😉
@darkabarka23 tak nejako som sa už rozhodla ako ja, ako píšeš...len dúfam, že aj ten koniec bude taký, aký si napísala 🙂 🙂 😉 musím sa s tým nejako vnútorne zmieriť a vyrovnať, že ju istým spôsobom strácam už takto skoro v jej 12-tich...
@srokos Súhlasím s @darkabarka23, to je snáď jediné rozumné riešenie v tejto situácii. Vždy je najlepšie, ak deti vyrastajú v pôvodnej kompletnej rodine bez nevlastných súrodencov, nevlastných otcov a pod. Ale tá rodina musí fungovať, byť väčšinu prežitých spoločných okamihov šťastná...ak to tak nie je, tak je lepšie, ak sú rodičia šťastne rozvedení a dieťa tým trpí menej ako keby bolo síce v kompletnej pôvodnej rodine, ale bez lásky a úcty medzi jej jednotlivými členmi. No a najhorší prípad je ten podobný tvojmu - dieťa z rozvedenej rodiny, ktorého rodičia proti sebe bojujú a ako štít využívajú svoje dieťa.
@srokos nesúhlasím s tvojim tvrdením, že od dieťaťa vďaku nečakaj. Nikdy to nie je o dieťati, ale o rodičovi - dieťa je len zrkadlo. Vy ste sa jej "odvďačili" detstvom, v ktorom musela riešiť situácie, ktoré by položili aj dospelého.
Držím palce, aby dcéra z toho vyviazla s čo najmenšími stratami.
@zvolsiinylogin tvoj posledny prispevok o 22:02 hod je super... tiez by som brala, aby nadejne priatelky mojho ex sa takto spravali... len zial, asi s
@srokos mame podobne postihnuteho jedinca, co svoje deti budu manipulovat a vzdy sa vyvinovat zo vsetkeho a kde iba mama bude ta zla.... :(
@srokos chápem ťa,a pokúšam sa vžiť do tvojej situácie,keďže mám skoro rovnako starú dcéru,a tiež u nej riešime problémy,keďže má tiež komplikovanú povahu,a viem,že to musí byť u teba hrozne ťažké,len tých možností na výber bohužiaľ nie je veľa,dcérka musí veci pochopiť sama na základe vlastných skúseností ,vlastne na úkor toho času ,čo budete bývať zvlášť,verím,že to nakoniec všetko dobre dopadne 🙂 ....
Ahojte, viem, su to stare diskusie, ale zaujima ma s odstupom casu (ak ste este tu) ako to dopadlo, pretoze aktualne som v podobnej situacii ja. Som 9 r. rozvedena,12 rocny syn, 2 roky sa sudim o dieta, ktore nechcelo ist odo mna a zrazu na sude vyhlasil, ze chce ist byvat k otcovi a kopu inych nezmyslov😕Neviem co to robit...
Aj ja by som chcela vedieť ako to bolo ďalej. Mne sa stala podobná vec. Tiež dcéra cirkus, odchod k otcovi už 8 mesiacov je tomu.
@emila2306 ano je a uz po tolkych mesiacoch sa s tym zmierujem a beriem to tak ze ked je stastna tak to je zaklad. V kontakte sme stale ale vidime sa malo. Skoda. Ja nemozem chodit vyzvanat len by som sa strapnovala. Podla mna pride cas. Dievca som dobre vychovala, nemusim sa hanbit a ja som neopustila ju. Takze svedomie mam ciste. Mamou budem stale aj ked tak zvlastne. Ani by som neoovedala ze tak budem. Co narobime.
@srokos kolegyňa toto má s dvomi deťmi , ale tam bola ťažká manipulácia z oboch strán. Deti sú predajné , idú tam , kto dá viac a dovolí viac. Denne zo strán detí padajú vyhrážky , nadávky , záchvaty, ak im čokoľvek sadne na nos tak chcú ísť k druhému. Výskedok ? Všetci chodia ku psychiatrovi. Dokonca syn ako 10 ročný na psychiatrii aj ležal nielkoľko týždňov .... výsledky liečby nevidno ani u jedného

@zvolsiinylogin jeho ex je u deti ta zla...
Koho chlieb jes,toho piesen spievaj....to poznas??