icon

Rady a dirigovanie od svokry.

levandula210
4. feb 2020

Ahojte, idem si sem po radu, keďže ma denno-denne trápia nevyžiadané rady od mojej svokry, s ktorou bohužiaľ bývame v jednom dome (aj so svokrom, s mojim priateľom, s jeho sestrou a 7 mesačným synom). Vlastne to často už nie sú rady ale buzerovanie, čo mám robiť, ako mám robiť. Vyčíta mi keď občas nevarím, lebo sa tým neviem postarať o jej syna. Hovorí mi, že pred spaním malému nemám dávať Nutrilon ale krupicovú kašu alebo mlieko s keksami a v noci keď sa budí (čo je 2-3 krát za noc) mu mám dať iba čaj. Keď ho kŕmim hovorí, že ho nemám kŕmiť v detskej stoličke ale na kolenách (čo mi vôbec nevyhovuje lebo je to nepraktické a jedlo je všade). Hovorí mi ako ho mám držať, kedy mu mám dať napiť, kedy mám urobiť to a hento, pritom po 7 mesiacoch sú to pre mňa samozrejmé veci a nepotrebujem aby mi niekto stále hovoril čo mám robiť. Radí mi, aby som malému už dávala jesť všetko- to, čo jeme my dospelí, pritom ja sa radšej riadim odporúčaním pediatričky. Nadáva mi, prečo občas nechám malého spať v našej posteli, veď on má spať vždy len v postielke. Káže mi, aby som s malým chodila každý deň aspoň na hodinovú prechádzku, doslova mi to prikazuje. A pritom vie, že mám o chvíľu štátnice a pracujem na diplomovke (navyše som znova tehotná a trápia ma nevolnosti a neustála únava), a priateľovi povedala, že ona si ho kedykoľvek vezme na prechádzku aby som sa ja mohla učiť, no mne hovorí, že keď poobede dojde z roboty a ja budem s malým doma tak ma okamžite vyženie s ním von nech je akékoľvek počasie. A toto je denno-denne, vždy keď ma vidí, keď som s ňou v kontakte. Priateľ má k tejto situácii skôr neutrálny postoj, zastáva si ma keď na mňa svokra nadáva, ale jej "rady" považuje za niečo, čím by som sa mala riadiť, takže od neho sa pochopenia nedočkám. Neviem ako túto situáciu vyriešiť, moje pokusy o zastavenie tohto kázania skončili buď nepochopením, alebo sa urazila, no neprestala. O dva mesiace sa sťahujeme do vlastného chvalabohu, ale dovtedy neviem ako to vydržať, už na sebe pozorujem aj príznaky depresie (nemám chuť do jedla, nič ma nebaví, nebaví ma život, som stále mrzutá a pod.) Najväčší problém je asi fajčenie, celá jeho rodina fajčí v celom dome (okrem našej izby) a ja som im mnohokrát hovorila, že si neželám aby pri ňom fajčili. Ona aj všetci ostatní ma presvedčali o tom, že jemu to nevadí, jemu to neškodí a takto mu aspoň vytvorím imunitu proti tomu, nad čím sa mi rozum zastavil. A keďže to nikto nevie rešpektovať, tak som väčšinu času s malým v izbe, aby nemusel dýchať ten dym, čo mi ale ona vyčíta. Ospravedlňujem sa, že som to nevedela skrátiť, no ako by ste túto situáciu riešili vy? Som nekonfliktný človek, nerada sa hádam, no jej správanie mi strpčuje život.

Strana
z2
haaadanka
4. feb 2020

na tvojom mieste sa pobalím a idem preč... priateľ by si mal uvedomiť, že ty si jeho žena a má stáť na tvojej strane..najlepšia vec je odsťahovať sa.. podnájom, alebo choď k svojej mamke...

malebiele
4. feb 2020

@levandula210 tiez by som to riešila asi tak ze by som sla k mamke, kym sa nenastahujete do svojho, potrebujes mat svoj klud, aj kvoli statniciam, aj kvoli drobcovi ktoreho cakas a aj pre toho ktoreho uz mas, lebo ten z teba urcite tiez vyciti nervozitu..a bud nech ide priatel a tebou k vasim alebo zite takto "oddelene" kym nepojdete do svojho

luccija
4. feb 2020

@levandula210 práve preto, že si nekonfliktna Ta diriguje a riadi musíš povedať, ale ja to chcem robiť takto.Dovoluje si veľmi ja by som to nestrpela.Ozvat sa nie je zle. Jedine šťastie, že sa budete sťahovať snáď sa to pre tvoje dobro nepredĺži ako tie 2 m

weisovameggy4444
4. feb 2020

@levandula210 Skús vydržať tie 2 mesiace alebo ak máš kam prestahuj sa na tú chvíľu. Ak ani jedno z toho tak ju pošli do .... a to doslova, nedovoľ nikomu aby ťa deptal, to že si nekonfliktná ako píšeš musí ísť bokom lebo si stále bude otvárať papuľu

lenka2710
4. feb 2020

@levandula210 ja som inak tiež nekonfliktna, ale v tvojom prípade by som bola už ako odisteny granát! Mne toto nerobila ani svokra ani mama!
Ked som potrebovala radu, v pohode, pomohli, poradili, ale inak sa mi do toho nestarali
A inak nad tým fajčením a imunitou sa rozum zastavil aj mne, ved to je pasívne fajčenie a to je pre organizmus ešte horšie a zvlášť pre tak malé dieťa!
Ja by som išla asi na nejaký čas, ak sa dá, k vašim! Predsa máš dieťa pri sebe, babo v brušku a ešte do toho štátnice a super svokra! No na infarkt

modrykoniicek
4. feb 2020

No ona ťa riadi neskutočne.
Ale tak kto vám kázal si urobiť dieťa pred ukončením školy a ešte aj druhé tehotenstvo.

Najprv trebalo dokončiť školu potom riešiť bývanie.
Určite si vedela aká je to osoba už predtým.

Neostáva ti nič iné len si povedať svoje a prežiť to.
Si pod jej strechou.Tak to už býva.

Nerozumiem tomu prečo sa neozvete ak vás niekto diriguje.

A pán priateľ by sa mal stať mužom a zastať sa svojej ženy.Je to vaše dieťa.

dopolbokaodrata
4. feb 2020

To ze to nie je svokra v pravom zmysle slova ani netreba hovoriť.
Načo si zakladať rodinu keď nemáte poriešené základné veci ako bývanie, alebo aspoň vzťah medzi vami dvoma. A ešte k tomu si zamiesite hneď ďalšie.
Takže keď ti vadí buzeracia frajerovej mamy, tak si nájdite podnájom.

levandula210
autor
4. feb 2020

Veď o tie 2 mesiace sa aj sťahujeme do podnájmu len dovtedy to vydržať bude náročné. Každý deň myslím na to že by som sa na tu dobu odstahovala k rodičom, ale priateľ o tom nechce ani počuť.
Ale k tým jej radám, je aspoň niektorá z nich dobrá a užitočná? Či už ohladom stravy, spánku, alebo - sú každodenné prechádzky s kocikom také dôležité? Lebo ja na to popravde naozaj nemám energiu ale niekedy rozmýšľam že sa radšej premôžem a pôjdem len aby som ju nemusela počúvať. Ale na druhú stranu nechcem si nechať prikazovat od nej a robit nieco co sama nechcem len preto aby bol klud...

ladybug6
4. feb 2020

@levandula210 ahoj, veľmi ma mrzí tvoja situácia. Podľa opisu tvoja svokra je riadne trafená žena. Naše mamy a svokry si stále neuvedomujú že je rok 2020 a že keď oni mali nás, tak boli diametrálne odlišné postupy pri starostlivosti o bábätká, ktoré už dnes neprichádzaju do úvahy. Bohužiaľ nič iné ti nezostava už len vydržať. tie dva mesiace sú nič v porovnaní s inými ženami čo tu na MK vypisujú aké majú problémy. Máš jedno šťastie že máš povahu akú máš a v rámci zachovania dobrých vzťah v rodine ti radím už len vydržať. Čo by som ale urcite riešila je tvoj priateľ. Je síce pekné že si ťa zastane ale musí dať za pravdu hlavne tebe. Skús si to s ním nejak vyjasniť že ty si jeho partnerka a čo povie mama je už pekne zastaralé...komentáre túto od majsteriek sveta čo ste mali ako urobiť si nevšímaj. Veľakrát človek mieni a pánboh mení nedá sa všetko presne naplánovať takže trochu empatie by tu niektorým nezaškodilo.

anjika44
4. feb 2020

Tak to je dobrá pi.a. FAJČI pri malom dieťati? Neporadím, sama mám svokru, na ktorú sa hodí každý vtip, ale držím ti palce.

catherine1989
4. feb 2020

@levandula210 čo ti radi ohľadom stravy by som.vobec nepočúvala a robila podľa seba a hlavne podľa názoru pediatričky a odborníkov - 7mesiacov ešte určite nie je vek na jedenie toho istého ako my, dospelí, je milión tabuliek na nete ohľadom.postupneho zavádzania rôznych zložiek potravy - veď napr. vaječný bielok je až od roka, mlieko kravské by som tiež ešte počkala a keksy by som.brala jedným uchom dnu a druhým von... Čo sa týka toho pobytu vonku, ak je počasie, že zvládnete krátku prechádzku, tak by som išla, ale.keby má doslova vyhadzuje von, to by som sa ohradila - veď sa ti predsa nemusí každý deň chcieť ísť, navyše sa musíš učiť, keď je taká úžasná, nech ho po robote ona vezme na hodinku... Nuž, musíš len vydržať... A jedno si neodpustím, to ste si fakt museli hneď ďalšie bábo spraviť? 🙈

miriam11
Odpoveď bola odstránená
bettymacd
4. feb 2020

Odpovedz jej áno,dakujem a urob si po svojom.👌👌👌
Rob to ako obohrana platňa, prosto si chod svoje😉
Tak som to robila ja pri svokre ktorá okrem fajčenia bola rovnaká až na to že tam nebývame.
Už ju to prestalo baviť asi po oslave 1 roka.
Teraz je rada že malého donesieme
Na druhej strane som urobila ústupok dovolím arašidové chrumky a ona je celá Happy lebo som to dlho zakazovala
Prosto nieco jej musíš hodiť aby si nej zalepila oči napr to jedenie začnú ho chovať tak ako ona vraví na kolenách malý bude umazany a jedlo všade tak potom zaklipkaj očami a nevinne povedz " vidíte maličký chce papať vo svojej stoličke"
Drž sa👍

hipuska
4. feb 2020

Len k tým prechádzam...určite je dobré, keď trávi dieťa čas von, tebe tiež prospeje. Proste si prechádzky nadstav na poobede, keď príde z práce. A doobeda máš kľud nie? A choď k mame a hotovo

haaadanka
4. feb 2020

univerzálna odpoveď pre svokry, mamky a iné múdre poradkyne je úsmev v kombinácii s , "ďakujem, popremýšľam nad tým" a rob si ďalej po svojom..si predsa matka a vieš, čo je pre tvoje dieťa najlepšie.

dasa113113
4. feb 2020

No partner by si Ta mal zastat to on nechodi k pediatricke? Co mu nepovies, ze 7 mesacne nema zaludok na dospelacku stravu? A to fajcenie, no vydrz ak nemas kam ist tam v izbe a vonku, ale skus sa radsej NASRAŤ a povedat im ze pri malom dietati sa nefajcí nech fajcia len v jednej miestnosti kuchyni ci vonku, na balkone, nech to vydrzia dva mesiace pre ich vnuka a nech sa prestane starat do Tvojej starostlivosti tym sposobom, ze nech sa nestará, a ak tak kasli na jej reci kde ma maly spat a ako ho mas drzat, radsej by som mala od nej tichu domacnost ako dookola jej odporovat. A mala by si odist ak mas kam, to su neni normalny ludia. Ty musis chranit svoje dieta v prvom rade a seba.

zlatyk16
4. feb 2020

Treba už spapulovat s nervickami že máš už fakt dosť tých jej taranin a vytknúť jej ci sa jej svokra takto starala do nej ako ona tebe lebo že tie sprostosti sa už nedajú počúvať a že ty si budeš robiť po svojom tak nech láskavo nestare ... nasere sa a budeš mať pokoj

saluda
4. feb 2020

@levandula210 vykašli sa na rady niekoho, kto fajčí pri deťoch. Rob tak, ako to ty cítiš, je jedno, či sú to rady dobre, alebo zle. Ty si rady nepytas, ona ich nemá dávať. Ak dáva, tak ignoruj. Priateľ nechce, aby si s odsťahovala? Tak v tom prípade nech je chlap aj v tomto a maminke vysvetlí problém. Ale nie tak, že ty máš problém, ale vy ho máte, keď už ste taká rodina a nesmieš sa sťahovať

katty2012
4. feb 2020

@levandula210 sprava sa k tebe ako k malemu decku, na druhej strane clovek si k druhemu dovoli len tolko, kolko mu ten druhy dovoli. takze cele je to o tvojej hranici, ktoru jej ne/kladies a potom sa citis ako obet a poslanim obete je trpiet. mas moznost ucit sa stavat druhym hranicu a ked to nezvaldnes pri svokre, objavi sa dalsi a dalsi a znovu a znovu budes obetou s depresiou... pritom vobec nejde o to, aby si sa hadala, ale aby si dokazala u inych ludi vzbudit svojim prejavom voci tebe respekt a uctu. cize tu nie je hlavnou postavou, ktoru treba menit svokra, ale ty.

janinah
5. feb 2020

Na tvojom mieste idem s malým na tie dva mesiace k tvojim rodičom,buzerácia by až tak nevadila,to sa dá jedným uchom dnu a druhým von,ale aby žilo malé dieťa a tehotná žena v zafajčenom dome je nemysliteľné....nie svokra,nie tvoj priateľ / o chlapovi,čo si matku svojich detí nevezme za ženu si tiež myslím svoje/ ,ale ty sa budeš o dieťa starať,ked sa dopracuje k plúcnym problémom či k astme....by mi bola celá perepúťa tam u nich v dome ukradnutá,na čele s partnerom,ktorý asi nerozmýšľa a šla by som odtial okamžite...

lavender273
5. feb 2020

Fajcenie je dobre na imunitu 🤣🤣🤣 matko zem.
V zafajcenom dome by som neostala ani ja, nieto este moje dieta. Aj pasivny 'fajciar' je v podstate fajciar. Ale kedze je to ich dom, nemozes im rozkazovat co robit. Bud na tie dva mesiace pojdes k vasim, alebo zatnes zuby a vydrzis.

bobricek1979
5. feb 2020

@levandula210 je to krava, ruaď sa sebou ty predsa vieš čo malý potrebuje najlepšie. Čo sa týka spat s vami to opatrne aby si nezvykol sijes si búdu na seba a jednak si tehu. Ráno ho vezmi no podľa mňa v noci má byť v postieľke svojej. Aspoň ja to tak mam tiež som sa radila a je to 50na 50no lepšie pre dieťa i teba do budúcna

luccija
5. feb 2020

@levandula210 vlastne ako čítam máš 7 m a si tehotná veľmi by som to nehrotila, lebo si myslím, že budeš potrebovať jej pomoc.Nalozili ste si toho dosť.Ked teraz nechodíš von čo bude potom?Prechádzka aj tebe aj dieťaťu len pomoze

evica01
5. feb 2020

Ja len dufam, ze idete prec minimalne 200km dalej 😄

pieksamaki
5. feb 2020

@levandula210
Ahoj.nedocitala som ani tvoj uvodny prispevok.uz tak ako to vydrzis na tie 2 mesiace....
Ale tvoja svokra je ina generacia. A aj keby jej rady boli uzitocne...aj tak si myslim...ze clovek na to musi dozriet sam, u kazdeho to je ine...kazdy ma svoje tempo,system....povedat si moze ale nema dokola opakovat a tlacit na pilu.
Ja by som ju poslala do kelu....slusnou formou...lebo iba ta znervoznuje..je to generacia, ktora si mysli ze to vie najlepsie..a nestihla sa prisposobit s inou dobou....to iste mam s mojou matkou...ktora mi podotykam skace do varenia v mojich rokoch...a to uz ja si nenecham....nepaci sa ti...nemusis byt na navsteve u mna. Nastavila som si takto hranice...ale ponizovania mam uz dost.
Tak sa slusne podakuj a chod do inej miestnosti ak sa da.dalo by sa o tom popisat vela......
Mne matka v nicom nepomohla...lebo vzdy je to ine....vzdy je ta situacia a doba ina....ale ja som to pochopila az neskoro....lutujem co som musela byt pri nej aj tie tri mesiace po prvom porode....lebo sme nemali kde byvat.....skakala do mna, ze nemam mlieko, ze to a tamto...ze toto a toto.....ziadna pohoda.....ziadne povzbudenie, ze som neschopna. Ano od vlastnej matky...aj taka byva vychova. u svokry to musi byt este horsie....lebo pre mna by to bolo aj divne ze ja musim byt mila za moznost byvania.......ale kazdy ma svoje predstavy...drzim palce....to zvladnes....len treba slusne podakovat a nevsimat si.robit si podla vlastneho uvazenia.

hettinka
5. feb 2020

@levandula210 Kým bývate u svokry platí "jej dom = jej pravidlá". Ste dospelí, chcete byť samostatní, nenechať sa od nikoho dirigovať, tak sa odsťahujte.
A kým tak bude, jedným uchom dnu, druhým von a úsmev na perách.

hettinka
5. feb 2020

Hoci, keď to tak čítam, v niečom má aj pravdu ... napríklad tá prechádzka je naozaj dôležitá pre dieťa, aj pre teba. Určite potrebuje byť aspoň hodinku vonku, za každého počasia okrem úplných extrémov, ked sú vydané varovania SHMU. A bola by to aj dobrá psychohygiena pre teba, vyvetráš hlavu, bude sa ti lepšie učiť.

A k ostatnému, ked bude "dobre radiť", tak jej povedz, že tebe sa zasa nepáči, ako ona vychovala svoje decko, že čaká druhé dieťa so ženou a nevzal si ju za manželku. Že to nedobre vychovala, že to mala chlapca od mala k tomu viesť, že má byť zodpovedný, najskôr svadba, zabezpečené bývanie, a až potom mal deti robiť.

dopolbokaodrata
5. feb 2020

A to s týmto máš to prve a čakáš aj ďalšie? Nebol to už bývalý? Inak, krásny život pred tebou, ako čítam, gratulujem.
https://www.modrykonik.sk/forum/1-trimester/mam-ist-na-potrat-za-tychto-okolnosti/
https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/byvaly-priatel-ma-zadlzil-poradte-ako-dalej/

katty2012
5. feb 2020

@dopolbokaodrata no pane boze...tak to vyzera, ked niekto si tie problemy doslova sam vyraba

simca06022011
5. feb 2020

@levandula210 priatela by som sa nepytala a isla prec, nech si on robi poriadky so svojou rodinou. Hlavne ak si ju upozornila, ze o taketo jej rady nemas zaujem... s cim ja problem napr. nemam, poviem, nech si ona robi ako chce... mne by stacilo fajcenie pri mne a dietati po celom dome, stacilo by mi to jeden den.. a uz by som isla kade lahsie...

Strana
z2