Reakcia na otázku, kedy budeme mať druhé dieťa
Dievcata poradte jednoduchu, trefnu a mierne drzu odpoved na temu kedy bude druhe dieta? Nehovorim ze nikdy nechcem ale momentalne som nastavena ze nie a mozno ma to ani nikdy neprejde... ale naozaj kazdy s kym sa stretnem sa opyta a kedy bude druhe? Mna to uz tak vytaca... kazdemu vysvetlovat a vlastne co koho do toho... takze odpoved nejaku raznu aby vedeli ze na tuto temu sa fakt nechcem dalej rozpravat. A to ci bude alebo nebude derihe dieta je naozaj len na mne a manzelovi.
Keď sa s mužom dohodneme. Bodka. A keď bude otázka primitivnejsia, tak prispôsobiť odpoveď.spalnove a súkromné otázky preberám len s mužom. Hotovo.
@zuzu1304 neviem.....ale co ta vytaca?
Bezna otazka....beznej komunikacie....kedy.dotycny ani necaka odpoved.
Tak ako ine otazky:kedy.svadba,kedy dieta,kedy ides do dochodku,kedy porodis,kojis?kojila si?
Atd.
@terezka1947 neviem ale pre mna je to velmi osobna otazka... ako keby sa ma niekto pytal kolko vazis? Aky mas plat? A myslim ze je to aj dost netaktna otazka... co keby sme dieta naozaj chceli a nedarilo by sa?
@terezka1947 možno bežné ale často netaktné otázky. keď sa takto 10 rokov pýtajú ženy ktorá nemôže otehotnieť a má za sebou niekoľko neúspešných cyklov a liečení, že kedy konečne budú mať deti? alebo keď niekto ma iba jedno dieťa pretože už trebárs nemôže mat, mal operáciu alebo je chorý a oni sa v kuse spytujú, a kedy druhé, a prečo nemáte druhé, tak im budem vysvetľovať moje intímne záležitosti, že možno tu už o päť rokov nebudem s bude mŕtva, lebo som prekonala dve rakoviny? tiež je rozdiel opýtať sa, či plánujete druhé, alebo kedy bude druhé. pretože tá druhá forma je nátlak, ktorý ako keby naznačoval, že sa to vždy očakáva.
@zuzu1304 ja som na otázku “kedy bude druhé dieťa?” Odpovedala jednoducho a sucho “Nebude” vtedy väčšinou zamrzol úsmev a nevedeli, čo sa pýtať ďalej 😀 neskutočne ma to otravovalo, prvýkrát tato otázka prišla TÝŽDEŇ po komplikovanom pôrode a nevedela som, či svokre jednu vraziť, alebo sa smiať, keď to vyslovila.
Teraz čakám druhé a čakám, kedy sa kto spýta, či bude aj tretie 😀
Na akekolvek otazky, na ktore sa ti nechce odpovedat sa odporuca povedat: " A preco to chcete vediet? alebo Preco sa pytate?"
Na toto mi napadlo: pockajte pozriem do diara kedy budem mat s muzom sex 😀.
Alebo povedz neviem a viac neries.
@zuzu1304 uplne suhlasim s tvojim nazorom 👌👌👌👌 je to netaktna a uplne nevhodna otazka! Len aby to ludom doslo to este potrva 😉
"Az po vas"...alebo "kazdy vecer usilovne na tom pracujeme. Ked sa zadari, pisomne vas okamzite poinformujem". Mm by len sucho skonstatoval, ze sa dotycny pyta vela a na veci, do ktorych ho nic nie je😎
ja by som len povedala, že keď to bude aktuálne, tak sa v správny čas dozvedia a hotovo
ja sa až bojím stretnúť so spolužiačkami (ktoré nie sú "kamošky" ale proste sa poznáme) aby som nebola za netaktnú 🙄 čo sa vás môžu ľudia pýtať? počasie? filmy? knihy? zúbky? kde bývate? (či to už nie? to je už moc osobné?)
a asi by som bola veľmi smutná z odpovede "naozaj si myslis/myslite ze sa vas to tyka?" ☹ najmä keby som sa to spýtala v dobrom a takto mi niekto odpovedal.... jasne že sa to nepýtam na počkanie v obchode, ale ozaj ani kolegyne? susedky? no trhnite si fajnovky... 😝
inak ľudia nemajú odkiaľ vedieť, že ste boli 5x na umelom a 3x na kyretáži alebo čo ja viem... tak sa proste spýtajú 🙂
@zuzu1304
@ukulela usmejem sa....neodpoviem na co nechcem.
Normalny,blizky clovek neriesi a ked sa aj opyta,myslim,ze normalne kazdy odpovie. Vzdialenejsi clivek,znamy,atd. Ten sa casto pyta so zdvorilosti,resp.ako frazu: ako sa mas?caka odpoved?....odpovieme:dobre. A ty ako?dobre.
Ideme dalej.
No a rypakom.odpovedam mlcanim a usmevom.
To ozaj musi kazdy na vsetko reagovat odovedanim,drzou odpovedou,odseknutim???
Aaakoze naco?
Ved uz nebudme take precitlivene.
My sme vzdy k inym az take taktne?nepodari sa nam preslap?
Ozaj kazdy okolo nas ma vediet,vidiet do.nasho vnutra a vidiet,co je nasa city va tema?
Ako sa to da?
@zuzu1304 Ja by som povedala "Ked Pan Boh da." Alebo "Planovali sme 10 deti, ale uz to nestihame, tak mame este kopu casu na druhe." V mojom okoli zvyknu do zien potom hucat, ked prave nechcu dieta, ze ci si uvedomuju ake su stare a ze cas bezi (a to hovoria aj 20-rocnym). V takom pripade by som povedala: "Druhe? V mojom veku? Sak ja som uz stara na dalsie dieta." Mna ked otravovali s otazkou kedy bude prve a sa nam nedarilo a hucali, ze na co cakam, ze som stara, tak som im povedala, ze som uz stara na dieta, ze som to nestihla a ze deti uz nechceme, ze v nasom veku by to bolo uz nezodpovedne. A ostali v soku 😀 . Ale potom boli par tyzdnov ticho
@zuzanka.zuzu ja sa na take veci vobec nepytam, pokial sa s ludmi nerozpravame priamo na takuto temu, ja chcem xy deti a ako je to u vas? A ide sa to opytat aj inac, ako kedy bude konecne dieta/druhe/tretie. Uplne inac zareaguje clovek, ak sa spytas "a co rodinne planovanie?", ako ked zacnes "no kedy uz bude bracek/sestricka/tretie? Uz by bolo nacase/mladsia uz nebudes/to uz bude velky odstup/cakate pridlho..."
Neviem, preco maju ludia taky problem normalne povedat, ze nejaku temu nechcu riesit. Ved ked dostanem otazku, na ktoru nechcem odpovedat, slusne poviem, ze toto je prilis osobne, nie je mi to prijemne, nechcem to riesit. A zmenim temu. Nevidim dovod byt drzy a ofuknuty, na prvom mieste je zakladna priama komunikacia. Netreba sa toho tak bat.
jejda, zeny vy ste strasne precitlivene....nam sa nedari uz nejaky ten rok a ked sa ma niekto opyta, tak poviem na rovinu (zalezi na osobe) ze bud sa snazime a nejde alebo poviem, ze o tom nechcem rozpravat...a nikto sa ma to uz nikdy neopytal znova..nikdy..ale tym, ze sa budete usmievat ako slniecko na hnoji a poviete nejaku neurcitu odpoved, tak ako si to ma ten druhy vycucat z prsta, ze vam to prekaza?
Ako chapem, ze ludia by sa na take veci nemali pytat (dokonca v robote sme nikdy neriesili plodenie deti u kolegov, asi tam maju vsetci troska vyssie EQ) a ani nikto cudzi sa ma na ulici neopyta, ze kedy bude dieta..
a to ze sa niekto opyta, kedy bude druhe.....no boze, tak uz neviem co sa urodzenych mamieciek clovek uz moze opytat (raz tu bol taky clanok s "trefnymi" odpovedami na otazky a len som kukala, ze ake hnusne dokazete vy matky byt)
ja sa teda mamieciek nic nepytam a mozno ma ohovaraju, ze sa vobec nezaujimam o ich dieta. :D lebo vsak uz neviem co mozem no, tak na vas kaslem :D
@zuzanka.zuzu Ide aj o sposob, akym sa to clovek pyta. Nam sa dlhsie nedarilo a bola som na to samozrejme citlivejsia, ale boli ludia, aj cudzi ludia, co sa na tu temu spytali tak normalne, s uprimnym zaujmom o mna a to mi nevadilo, pokecali sme o tom normalne. Lenze takych bolo malo. Vacsina ledva ma videla, hned utocna otazka v style kedy konecne budu deti, naco cakame, ked deti nemame, ci si neuvedomujem ako cas bezi a ked sa pytali, kedy budu deti a som povedala smutne ze neviem, tak sa spytali, ze kedy teda budu krstiny a cakali na odpoved, bolo to trapne. Mala som najprv zdravotne problemy, pre ktore mi tehotenstvo neodporucali a potom sa nam nedarilo a vacsine som to aj normalne povedala, v ramci normalneho rozhovoru, kde o sebe podam nejake info, ale to nestacilo, hucali dalej. Ludia co vedeli, ze sa nam nedari, do nas dookola hucali, preco sme kareristi a odkladame dieta... Najviac ma vytacalo, ked mi prednasky o detoch a o tom, ze nemam cakat, davali kamosky v mojom veku... Tak akoze podla nich som ja uz stara a mi vycitali, ze naco cakam, ci si neuvedomujem svoj vek a nasledne povedali, ze oni maju to ci ono rozbehnute, kariera, cestovanie a pod. a na deti sa necitia a maju kopu casu, sak su este mlade?
Takze ide velmi o to, ako sa to clovek spyta. A ked v okoli pocuva zena len taketo premudrete reci, zacne byt na tu otazku uz alergicka ci chce ci nie. Ale dobre padlo, ked sa na to niekto spytal konecne normalne a neutocne a povzbudil nas a mala som sa komu vyzalovat. To zial bolo malokedy.
@terezka1947
Tak mna sa to jediná opýtala iba raz jedna stara dievka, ktorá sa netají tým, že sú deti pre ňu fujky. A potom kamoška. Takže treba posúdiť podľa situácie a či fakt niekto iba nezabrda. Inak som odpovedala na to kamoske, ktorá ma už dve deti a inak druhej, tej som povedala, ze druhé bude až spolu s nou, keď bude prvé čakať. Niektorí ľudia aj trochu radi provokujú.

Ja by som odpovedala, že kedy uznáme za vhodné MY 🙂) ale neviem či to je dostatčne drzé :D