Rebríček hodnôt v živote
Ahojte otázka taká trošku anketová, ale zaujíma ma ako to máte nastavené v živote vy, čo sa týka peňazí a materiálnych vecí. Či si myslíte, že dostatok financií je naozaj tou cestou k akejsi nezávislosti a slobode a či je človek viac spokojný a ešte či si myslíte, že materiálne veci ako také dokážu človeku priniesť spokojnosť v živote? Ďakujem vopred za odpovede 🙂
máme tak akurát, keď ich človek má a nemusí premýšľať čo kúpi nekúpi je to super, ale ani zdravie ani šťastný život to nikomu negarantuje
@ivkazba A čo ak sa podarí?
@juhseverzapad myslíš ak sa podarí mať niekomu deti bez toho, aby ich vedeli uživiť? No okej, stane sa. Treba potom hľadať možnosti ako situáciu riešiť, dieťa do jaslí, matka do práce, pomoc rodičov, pomaličky sa z tej ťažkej situácie dostať. Ale ak neviem uživiť jedno a nemám kde bývať, tak nie je zodpovedné mať dieťa druhé, tretie, štvrté. Lebo to už nie je že sa podarilo, to už znamená že je človek hlúpy a nezodpovedný. A takých prípadov tu čítame na koňovi často.
po roznych zivotnych situaciach sa stal zo mna clovek,ktory ti povie.ano,peniaze su najdolezitejsie /este pred par rokmi by som mala tie naivne recicky typu-zdravie,laska,pokoj dusi atd/-bez penazi sa stresujes,ci ked ochories budes mat na liecbu.bez nich musis v obchode zvazovat ci si mozes vobec dopriat na co mas chut jest,alebo radsej budes premyslat co je lacnejsie...bez penazi si otrok,co do dochodku splaca hypoteku a trasie sa aby neprisiel o pracu...bez penazi si nedopriavas radosti zivota,lebo ved"treba sporit,odkladat na horsie casy,nerozhadzovat zbytocne"..bez penazi nemas na zubara,takze s nepeknym chrupom si ani lasku nenajdes 🙂 za peniaze si vybavis vsetko...ano,ludia si veci dopraju-ale skutocne vtedy ked chcu a ako casto chcu?ci len setria a potom sa tesia z veci,ktore by mali byt samozrejme?.....ked mas peniaze,aj ludia na teba pozeraju inak,viac ti vyjdu v ustrety...nie,mna uz nikto nepresvedci,ze peniaze nie su vsetko...minimalne sa s peniazmi kludne zije...
uznavam tieto hodnoty ( nepisem ich zamerne podla dolezitosti )
- zdravie ( pretoze bez toho nie je nic )
-láska ( nie len k partnerovi ci detom, ale aj seme samemu, ostatnym ludom, prirode, zivotu )
-odvaha ( odvaha zit, tak, aby to splnalo moje kriterie stastia, nie suseda, ci niekoho iného, odvaha robit veci aj mimo zauzivany system )
-stastie ( vidiet stastie v malickostiach , vediet prezit okamziky, ktore su jedinecne, a nenavratitelne )
-pokora a ucta ( k zivotu, k ludom , k seme samemu)
-dobrocinnost ( rozdelit sa, vediet pomoct, )
a potom ruka v ruke obvykle ide vsetko ostatne, peniaze,priatelia, praca, viera ....
a co sa tyka slobody. sloboda nie je otazkou penazi . je to o tom , ako to ma clovek nastavene v hlave, ako to citi v srdci . poznam par ludi neskutocne slobodnych a stastnych , videli pol sveta, ked sa s nimi stretnem, vedeli by cele hodiny rozopravat o neuceritelnych zazitkoch . a financne su na tom .. povedze , ze na hranici chudoby .
ja som zberatel zazitkov, stretlo ma v zivote tolko smutného, ze mam na cely zivot nadielku. pochovala som si dcerku a myslela som, ze uz nikdy sa nebudem vediet usmievat a nikdy nebudem stastna . ale tajne som si priala prezit zivot naplno, aj za nu, dvojnasobne silno, dlzim jej to . vtedy som vyskusala let na rogale, hoc mam strach z vysok . zacala som aktivnejsie sportovat, zacala som chodit medzi ludi, a viac ako inokedy hovorim co mam na srdci ( viem, mnoho ludi, to nema rado ) . mam milion snov, a posupne si ich plnim . vela z nich su cestovatelske, na tkore tie peniaze su potrebne . no vzdy sa snazim vsetko zariadit tak, aby suma bola pre nas rodinu znesitelna, a akosi sa mi to podari .
Rebricek
- blizki ludia
- vnutorny pokoj
- vsetko ostatne
Co sa tyka penazi a majetku - do hrobu si ich nevezmem. Mal som dobre aj zle casy a pocit, ked bol november, prsalo a ja som chodil z deravymi podrazkami, lebo som nemal na topanky, nebol nic moc. A ked som musel dietatu odopriet v obchode obycajnu cokoladu, lebo som mal 3 dni do vyplaty, na ucete 20 EUR a este som musel kupit benzin do auta za 10 EUR. Toto preveri rebricek hodnot, nie teoreticke uvahy.
@anja27 Ja si nemyslím že niečo materiálne alebo samotné peniaze vedia priniesť spokojnosť v živote. Akurát keď človek má dostatok peňazí, žije sa ľahšie, ale neznamená to, že spokojnejsie. Dovolenka v drahom rezorte v Turecku môže priniesť super zazitky ale keď je tam po celý čas medzi rodičmi dusna atmosféra, pripadne hádky, deti to vidia, naopak lacnejší variant niekde v prírode na SK so super atmosférou medzi členmi rodiny, môže priniesť spontánne zážitky na ktoré budú ešte všetci dlho spomínať. U mňa osobne sú hodnoty nastavene tak, že nekupujem zbytočne materiálne blbosti ale všetko menej ale drahšie a kvalitnejšie napr. oblečenie atď. Výlety dovolenky ako rodina, považujem za dobru investíciu lebo tie zážitky a spomienky nám nikto nevezme a utuzujeme si tak medzi sebou vzťahy.
@muz123456 urcite nie je dobre byt uplne bez penazi. Ale ja stale tvrdim peniaze su len prostriedok..mali by sme v prvom rade mysliet na dolezite veci a peniaze vzdy boli su aj budu len to treba mat aj v hlave trosku nastavene tak ako chceme aby sme to mali. Ak chcem peniaze nemozem si hovorit ze som aj budem chudobny alebo ze peniaze su zlo atd. Treba sa zamerat na ciel a peniaze vzdy odniekial k nam najdu cestu len tomu treba aj verit 🙂 no ja sa neradim medzi ludi ktori by peniaze radili medzi naj v tom svojom rebricku ale ano urcite ich potrebuje kazdy z nas
@anja27 ja ti napisem takto, nikdy som nebola na materialne veci.. potom sme sa prestahovali, a tu naraz s kazdeho rohu na mna vyskakovalo, ze by som mala mat viac, lepsie auto lepsi byt, vlastne nie byt ale dom, drahsie veci, zacalaa som to vnimat, myslela som si, ze ked chcem aby ma prijali to co mam nestaci..skoncilo to tak, ze sme sa dostali do financnych tazkosti a do takych ze nebolo na rozok. Vyhrabali sme sa z toho vlastnymi silami v cudzom meste bez pomoci a financne sme si zlepsili, na slusnu uroven.. avsak teraz ked na ten dom uz realne mame, nikam nejdeme, nemenime nase auto, nekupujem drahe oblecenie ani drahu kozmetiku.. cize mna peniaze naucili jednu vec..ze ak si dusevnr vyrovnana, mad svoju hodnotu nepretvarujes sa, nenosis masku, nehras sa na nieco co nie si budes stastna s mensim aj s vacsim obnosom penazi..nam teraz peniaze cucia na ucte, lebo nic nepotrebujem, vsetko mam..mam zdravie, krasne dieta skveleho muza, auto co ma odnesie a sluzi nam, skvelu pracu, strechu nad hlavou, dobre jedlo.. a ani hola nechodim😂
@anja27 urcite sa lepsie dycha s peniazmi ako bez nich. Nemyslim si vsak, ze vdaka peniazom som stastnejsia. Ja som dost minimalisticky zalozena, takze aj minam len minimum. 🙂 Od noveho roku som zmenila pracu a plat mi stupol dvojnasobne, avsak mok zivotny styl mi ostal nezmeneny. Stale nakupujem v sekacoch alebo podporujem slovenskych vyrobcov na Sashe a vyhybam sa obchodom s fast fashion kvoli ekologickemu rozmeru. Stale si trikrat premyslim, ci to, co sa chystam kupit, skutocne potrebujem, stale sa mi oblecenie zmesti do 6 krabic od topanok 🙂 a najlepsi vylet je pre mna stale cas straveny v lese. Vdaka peniazom si moje zivotne radosti mozem uzivat bez starosti. Co ma vsak mrzi, je, ze vela ludi je nastavenych tak, ze s jedlom rastie chut. Cim viac maju, tym viac chcu. Tiez si vsimam, ze majetnejsi ludia, cest vynimkam, sa spravaju nadradene k tym menej majetnym. Neviem, ci Dalajlama alebo Ghandi povedal, ze na ludstvu ho udivuje to, ze sa ludia nahanaju za peniazmi na ukor zdravia aby potom tie peniaze minuli na prinavratenie strateneho zdravia. Hoci som pre moje okolie zgrlos, vnimam sa ako skromna, pokorna a vyrovnana osoba. 🙂
V skratke... Peniaze môžu pomôcť na ceste k cieľu... Ale nesmú byť cieľom...
V dnešnej dobe sú peniaze potrebné,človeku sa žije ľahšie.No častokrát mi pripadá,že náš rodinný život bol spokojnejší na začiatku,keď sme spolu začínali žiť a začínali sme od nuly ako teraz,keď zarábame pomerne dobre a peniaze nám nechýbajú.Síce sme si nemohli dovoliť chodiť na dovolenky do zahraničia,pravidelne chodiť jesť do reštaurácie a kúpiť čo sme chceli,ale boli sme si akýsi bližší,viac sme si veci vážili.Teraz berieme všetko ako samozrejmosť.
@17alexis to co ti nahovara okolie ta nemusi zauijimat vobec. Podstatne ze si si nasla to prave pre seba 🙂 minimalizmus je podla mna spravny smer pre nas. Chapem ze niektori ludia maju radost ked si nieco kupia. Ale uprimne kolko z tych veci aj realne potrebuju a vyuziju nad tym sa nezamyslia
@anja27 to je krásne, ale porovnávať džungľou s mestom a životom. V. Civilizácií je úplne od veci.
@maciatkolulu ano neda sa to porovnat. Iba som tym chcela naznacit ze este ziju na planete ludia ktori dokazu prezit bez penazi aj ked ich je uz minimum a ziju v tom stale je to pre nich normalne. Neriesia ze nemaju to alebo hento a dokazu byt stastni. Co ludia v meste dokazu len poniektori. Tak len tolko 🙂
@anja27 však jasne, ale ťažko tak môžu žiť spokojne, keď dieťa nemá v škole na učebnice, na pomôcky a podobne. Ťažko môžu byť v pohode a kľude, keď nemajú rodičia na doplatok za lieky, pripadne obyčajne ovocie, ktoré si ľudia v meste v panelákoch dopestujú ťažko. A podobne a je toho veľmi veľa. Lebo neverím, že sú ľudia spokojní, keď nemajú na bývanie a základné potraviny o liekoch ani nehovorím...
@anja27 hlavne ja to tak vnimam, ze casto si ludia vecami iba nieco kompenzuju. Tiez som kedysi zila inak. Mala som taky bezny prijem, ale strasne mi zalezalo na tom, ako ma vidia ostatni. Kupovala som si vela oblecenia lebo bolo v dobrej cene, mesacne som si za odmenu nakupovala veci za 100 eur. Normalne som si kazdy mesiac na to zvlast vyclenila stovku, ze za odmenu. 🙈 Posledne tri alebo 4 roky sa mi zmenilo myslenie. Je mi do istej miery jedno ako vyzeram, ako ma hodnotia ini. A napriek tomu, ze mam pre niekoho zalostne malo oblecenia, mi kamoska hovori, ze sa jej zda, ze vzdy ked ma vidi, mam na sebe nieco nove. To zrejme preto, ze ludia si naozaj nevsimaju a nepamataju, co na sebe nosi ten druhy. 🙂
@maciatkolulu oni nevedia co je to skola ucia sa od rodicov a prirody ziju v sulade s prirodou pretl nepptrebuju ani nemocnoce ani lieky 🙂 nevedia co to je teda im to nema preco chybat. Nemaju obchody jedia to co najdu v prirode a dovolim si tvrdit ze su spokojnejsi a zdravsi aooy tu. Lebo ziji v sulade s prirodou a nemaju nezmyselne pravidla a nariadenia ako tu. Lebo nepchaju do seba vo vsetkom chemiu ako tu v potravinach liekoch drogerii. Je to uplne iny svet. Napr aj v cine v niektorych oblastiach tak ziju ludia na vidieku. Maju malicke domceky a venuju sa hospodareniu a zberu urody v prirode aby mali co jest nejdu do supermarketu. Isteze kuoit si i v obchode je jednoduchsie ale urcite nie vhodne pre nase telo. Lebo vacsina pptravin ktore si mozeme kupit za peniaze v obchode obsahuju jedy ktore nase telo pomaly nici ale to je uz ina tema na dlhu debatu a takto by som mohla pokracovat. Podla mna ludia sa az velmi odklonili od prirody ale mnohi sa k nej vracaju. Zit v sulade s prirodou je ta spravna cesta to je moj osobny nazor
@anja27 ako môžeš porovnávať prales?? Tam predsa peniaze nemajú žiadnu hodnotu?? Akoby si tu v civilizácií mala v peňaženke listy... Ak predsa máš nejaký obmedzený priestor, naučíš sa žiť v ňom, to čo ti poskytuje vyuzijes. Je to to isté, len bez peňažnej meny.
Neporovnateľne, úplne na inú debatu.
Podľa mňa peniaze sú dôležité, na veľa veci, na kvalitnejšie oblečenie, na kvalitnejšiu stravu aj na kvalitnejšie žitie. Samozrejme nie sú najdôležitejšie, dajú sa vždy zarobiť, možnosti je veľa.
@17alexis samozrejem ze si to nepamataju a je im jedno co nosis. Ty si asi tiez nepamatas co kto kedy mal a nemal oblecene 🙂 su to hluposti povrchne maniere ktore ludia riesia. Kto co nosi kto ako vyzera a neviem co este. To ako ta hodnotia ini je ich problem nie tvoj a ie super ze si na to prisla 🙂 kazdy si tym presiel minimalne v mladsom veku v obdobi puberty. Ja som tiez nastastie uz nastavena inak a som vdacna za to lebo ked pocuvam ,,problemy" niektorych ludi denne iba sa pousmejem nad tym
@anja27 to už není vecou peňazí, peniaz je prostriedok a to čo vidíš, je "produkt" , tam záleží od človeka. Hajzlika nájdeš aj v pralese, čo bude kšeftovať s paserakmi.... 😝
@anja27 prepáč neviem o co tom doslova tocis? Ja reagujem na ľudí, ktorí žijú v meste, v civilizácií a nemajú na základné potreby. Žiť v pralese a v civilizácií je riadny rozdiel. V civilizácií sú peniaze potrebné. Absolútne sa nedá porovnať život domorodci z amazinjy a v meste. To je úplne mimo...

Viem porovnať život bez peňazí úplne, bez penazi malo a aj s peniazmi.. môžem povedať že s peniazmi sa dýcha ľahšie ale duševnú vyrovnanosť nezaručí...
Avšak, obdobie bez peňazí (myslím naozaj bez peňazí) človeka dosť ničí psychicky, bolo vidno na mojej mame ako veľmi ju to trápilo a určite by mala.lepsiu náladu ak by sa mohla spoľahnúť na peniaze.. pretože rozhodovať.sa ci si radšej kúpiť lístok na bus k doktorovi alebo ostať doma - to naozaj dosť ťaží dušu..