Rekonštrukcia bytu - stres a hádky
Ahojte, potrebovali by sme zrekonstruovat byt, v ktorom ako rodina bývame, teda by sme sa museli na ten čas odstahovat, premiestniť zariadenie, ktoré si nechávame, knihy, oblečenie atď. no všetko a samozrejme prenajať si na ten čas nejaky byt. Máme harmonické manželstvo, hadame sa minimalne, vzdy sme sa vedeli dohodnúť, ale odkedy je táto téma na stole, začali sme sa hádať, a čoraz viac. Dnes mi manzel povedal, že nechce rekonštrukciu, pritom doteraz sa tváril, ze ideme do toho. Ze v tom nevidí zmysel, ze to bude bude stat kopec peňazí, stresu, budeme bývať v nejakom cudzom byte bohviekde, ze bude musieť vkuse lietať hore dole atď. Ostala som ako obarena, deti sú už väčšie, už sú na to aj oni nastavene, ze od júla zaciname a "sťahujeme sa". Ani mne sa do toho ale ze vôbec nechce, bude to masaker, sťahovanie, zvyknut si na bývanie u niekoho, riešenie stále nejakých problémov, dodrzanie termínov, potom sa nasťahovať naspat... ako je mi zle z tej predstavy... ale tu sme sa nastahovali skoro pred 20timi rokmi, vtedy sa byt prerabal, ale dnes je už proste po tej dobe a dvoch deťoch v stave dávno na rekonštrukciu. Podlahy uz vyzerajú, kúpeľňa, WC, dizajn 🫣 poistky vkuse vyhadzuje, tiež hlavne deťom chcem prerobiť izbu, su už veľké, nech majú sukromie, viac miesta...
Čo z toho ziska?)))) No minimalne spokojnu zenu.
Chce to veľmi dobrú organizáciu, všetko vopred dohodnúť, veci hneď triediť a neprenasat tie, ktoré už nepotrebujete, či sú vam malé. Práca musí byť kvalitná a aj primerane rýchla. Ten pocit vône prerobeneho bytu bude všetkým odmenou. Ty musíš presvedčiť muža, že to bol vlastne jeho nápad a tešíte sa na to.
On sa možno bojí, že za rok bude mať rakovinu a prachy by sa mu zišli na liečbu alebo, že ty budeš PN rok a pol lebo si zlomíš ucho 😂 proste netušíš čo mu ide hlavou a miesto hádok je čas si k tomu kľudne sadnúť a zistiť príčinu.
@procrastique ale trt sa boji. Nechce sa mu ako väčšine chlapov. Ako aj tomu môjmu. Jemu stačí. On to nevidí očami ženy. U neho len vymýšľam. Nič netreba, lebo sa mu naruší komfort.
@gov Pred 10mi rokmi som robil ciastocnu rekonstrukciu. Vsetko som robil sam,takze som neplatil nikomu za pracu......22 000 to stalo vsetko. Takze 50 000 za kompletku se este super cena
Podľa mňa nejdeš na to dobre. Mám rekonštrukcie za sebou aj stavbu domu, ktorú som ja riadila aj v práci som riadila stavebné projekt, prero vôbec sa nedivím, že manžel to nechce podstúpiť.
Baví ma to a sledujem ľudí, ktorí si dali rekonštruovať ale také časové sklzy som ja u seba nezažila. To musíš vedieť organizovať, kontrolovať, riadiť, riešiť neočakávané zmeny a detaily.
Ešte som nepočula robiť kompletnú rekonštrukciu bytu už obývaného a odsťahovať sa na čas.
Ver, že sa to aj pri najlepšom plánovaní bude predlžovať a poriadne. Budete z toho úplne hotoví.
Nehovoriac o tom, že stavbári málokedy začnú stavbu načas. Vždy bol časový posun lebo museli ešte dokončiť zákazku alebo jednoducho si do plánu vsunuli ďalšiu zákazku ( ale to vám vešať na nos nebudú). Jednoducho, každá firma sa snaží o maximálny zisk. Dokonca poniektorí ešte odbehlo robiť niečo iné, no to by som nedovolila...ale na to treba mať prax.
Nie každý stavebný dozor pristupuje zodpovedne. Nie každá firma bude makať a budeš úplne spokojná.
Najhoršie je zaplatiť do ľudí a dať kľučky ! Kým nechodíš na pravidelné kontroly aspoň 2-3 x týždenne, práce sa predĺžia.
Naozaj bežná vec je, že si firmy odskočia inde, alebo čakajú na vodárenské alebo elektrikárske práce. Keď dáš prerobit kupelnu /wc s kuchyňou máš väčšiu istotu, že budú robiť súvisle. Akonáhle dáš veľký rozsah práce...je problém "na ceste".
Vo vašom prípade by som išla do toho po častiach. Lebo nielenže je to drahé ale bude to predražené kvôli neočakávaným zmenám.
Mať takého manžela tak mu poviem že prerábať bude on teda nech sa páči môže začať
Ja som to dala za tri. jadro, elektrické, voda, linka, wecko. Keramika a podlaha kúpeľňa, wecko a kuchyňa. Najhoršie je sa vysťahovať a rozhodnúť čo zobrať, čo niekam odložiť a čo poriadne zabaliť. Ale dá sa to prežiť.
Keby čakám a dám na manželove chute/nechute, dodnes t.j. 16 rokov od svadby by sme bývali u svokry v 3 izbovom byte v priechodnej obývačke (vedľa jej spálne) na ruskom rozkladacom gauči, v detskej izbe švagriná so švagrom, tí sú tam mimochodom bezdetní dodnes (50+ vek), takže ho chyťte to pevne do rúk, pevné nervy prajem, budete rada, že ste to urobili
Toto isté mám doma som z toho na prášky začali sme z rekonštrukciou nejde to úplne podľa našich predstáv, a už má ponorkovú chorobu a ja som tá najhoršia lebo vymýšľam načo to robíme a pre koho on to nepotrebuje stačí to také aké to bolo snažím sa ho ignorovať lebo sa teším na to nové ale nečakala som takú reakciu od neho tiež sme sa kvôli tomu začali hádať držím palce chce to veľmi veľa energie a pevné nervy
K tej cene čo odhalí.... Našla som cenník prác na internete, https://www.majster.ponuka.net/cennik.html
Keďže neviem o aký veľký byt sa jedná, napíšem koľko som platila ja. Ceny sú z roku 2019
Ja som dala za elektricke rozvody v 4i 90m2 bytu 120 m kábla+eternetove zásuvky 4000 v cene je aj práca
Kuchyňa na mieru 5500 bez spotrebičov
Spotrebiče 1000
Prerobené vodovodné rozvody 500 závisí od počtu m v cene aj práca
Dvere+zárubne+kovanie 5 kusov 1100
Podlahy nivelacia a vinyl v celom byte + listy 3000
Kúpeľňa+ záchod, obklady + sanita 800
Zvyšok, tj steny, nábytok ( IKEA+Mobelix), doplnky 8000
To sme na nejakych 30000 a v cenách mám aj nástroje započítané ako napríklad rezačka obkladov, pripadne rezanie vodným lúčom, sada na osadenie zárubní, atď.
Okrem rozvodov vody a elektriny som si všetko robila sama, takže ak by sa k tomu pripocitala cena za prácu podľa cenníka vyššie, fuu no asi sa aj k tým 50000 dostaneme. Orientačné keby som počítala že 3 mesiace každý po 180 pracovných hodín, dajme tomu že 2 robotníci, aj by si účtovali 15 eur na hodinu tak je to 16 000 aj nejaké drobné. Až teraz vlastne zisťujem koľko som ušetrila😀 predtým mi to ani nenapadlo riešiť cez firmu keďže prerábky sú moje hobby a robim svojpomocne už 3 nehnuteľnosť 😀 jedna bola pred 19 rokmi, takže tam nebudem ani dávať rozpočet, teraz už sú ceny niekde úplne inde, aj k tým cenám pred 5 rokmi si treba pripočítať 10% aspoň a tretia nehnuteľnosť je dom a som ešte len pri sadrokartónových stenách a podlahe, takže ešte nemám konečný rozpočet.
@gov Ako som napisal......robil som ciastocnu prerabku......to znamena,ze som sa ani nedotkol elektriky,neznizoval som vsade stropy a robil som si to sam. Vsade nove podlahy,nabytok,postel manzelska......dvere,zarubne.......skus si zrata kolko stoja nove rozvody na elektrinu,vodu, konstrukcie,sadrokartony,stierky,nivelacka,obklady,dlazby,malovanie.........vsetko vyburat a nanovo urobit.......zisti si ceny materialov,prace.....potom sa mozme bavit dalej. Ked tam firma posle 3 ludi,uz len to je 12000 na mesiac..
K tej cene čo odhalí.... Našla som cenník prác na internete, https://www.majster.ponuka.net/cennik.html
Keďže neviem o aký veľký byt sa jedná, napíšem koľko som platila ja. Ceny sú z roku 2019
Ja som dala za elektricke rozvody v 4i 90m2 bytu 120 m kábla+eternetove zásuvky 4000 v cene je aj práca
Kuchyňa na mieru 5500 bez spotrebičov
Spotrebiče 1000
Prerobené vodovodné rozvody 500 závisí od počtu m v cene aj práca
Dvere+zárubne+kovanie 5 kusov 1100
Podlahy nivelacia a vinyl v celom byte + listy 3000
Kúpeľňa+ záchod, obklady + sanita 800
Zvyšok, tj steny, nábytok ( IKEA+Mobelix), doplnky 8000
To sme na nejakych 30000 a v cenách mám aj nástroje započítané ako napríklad rezačka obkladov, pripadne rezanie vodným lúčom, sada na osadenie zárubní, atď.
Okrem rozvodov vody a elektriny som si všetko robila sama, takže ak by sa k tomu pripocitala cena za prácu podľa cenníka vyššie, fuu no asi sa aj k tým 50000 dostaneme. Orientačné keby som počítala že 3 mesiace každý po 180 pracovných hodín, dajme tomu že 2 robotníci, aj by si účtovali 15 eur na hodinu tak je to 16 000 aj nejaké drobné. Až teraz vlastne zisťujem koľko som ušetrila😀 predtým mi to ani nenapadlo riešiť cez firmu keďže prerábky sú moje hobby a robim svojpomocne už 3 nehnuteľnosť 😀 jedna bola pred 19 rokmi, takže tam nebudem ani dávať rozpočet, teraz už sú ceny niekde úplne inde, aj k tým cenám pred 5 rokmi si treba pripočítať 10% aspoň a tretia nehnuteľnosť je dom a som ešte len pri sadrokartónových stenách a podlahe, takže ešte nemám konečný rozpočet.
@barju A to si si robila sama,neplatila za pracu a kupovala najlacnejsie veci ako pozeram.... ...Si sikovna,ale niektori ludia nedokazu pochopit,ze to je Tvoja cena.......oni to beru ze tak to stoji od firmy
Podľa mňa nejdeš na to dobre. Mám rekonštrukcie za sebou aj stavbu domu, ktorú som ja riadila aj v práci som riadila stavebné projekt, prero vôbec sa nedivím, že manžel to nechce podstúpiť.
Baví ma to a sledujem ľudí, ktorí si dali rekonštruovať ale také časové sklzy som ja u seba nezažila. To musíš vedieť organizovať, kontrolovať, riadiť, riešiť neočakávané zmeny a detaily.
Ešte som nepočula robiť kompletnú rekonštrukciu bytu už obývaného a odsťahovať sa na čas.
Ver, že sa to aj pri najlepšom plánovaní bude predlžovať a poriadne. Budete z toho úplne hotoví.
Nehovoriac o tom, že stavbári málokedy začnú stavbu načas. Vždy bol časový posun lebo museli ešte dokončiť zákazku alebo jednoducho si do plánu vsunuli ďalšiu zákazku ( ale to vám vešať na nos nebudú). Jednoducho, každá firma sa snaží o maximálny zisk. Dokonca poniektorí ešte odbehlo robiť niečo iné, no to by som nedovolila...ale na to treba mať prax.
Nie každý stavebný dozor pristupuje zodpovedne. Nie každá firma bude makať a budeš úplne spokojná.
Najhoršie je zaplatiť do ľudí a dať kľučky ! Kým nechodíš na pravidelné kontroly aspoň 2-3 x týždenne, práce sa predĺžia.
Naozaj bežná vec je, že si firmy odskočia inde, alebo čakajú na vodárenské alebo elektrikárske práce. Keď dáš prerobit kupelnu /wc s kuchyňou máš väčšiu istotu, že budú robiť súvisle. Akonáhle dáš veľký rozsah práce...je problém "na ceste".
Vo vašom prípade by som išla do toho po častiach. Lebo nielenže je to drahé ale bude to predražené kvôli neočakávaným zmenám.
@mantilka Z vlastnej skusenosti mozem povedat,ze vo velkej miere si za natahovanie casu a predrazenie prerabky mozu ludia sami. Nemaju presnu predstavu a plan uz vobec nie......pridu,zmenia toto,tamto......... najidealnejsie je vziat si architekta ktory to s nimi prejde cele,nakresli im to podla ich predstav. Tam mozu spekulovat a prekreslovat aj pol roka ak chcu......ale ked sa zacne robit,nech uz nemenia nic. Lebo ak firma urobi rozvody ,konstrukcie ,sadrokarton a potom prides Ty a povies ze tu este zasuvku,tu eextra svetlo,tu led pasik..........material sa 50€ ale praca na 4 dni...........velakrat som sa s tym stretol a je to na porazenie,kedze mas dalsiu pracu,dalsi termin a Teba niekto natahuje,lebo nemyslel dopredu. A potom staznosti,ze to dlho trva a hlavne vypisovanie,ze majstri nezacali na cas a odbehuju.......no lebo maju takych zakaznikov. Nechcu zdrziavat Teba,lebo sa skubili a musia dokoncit vymysly predosleho zakaznika
@barju A to si si robila sama,neplatila za pracu a kupovala najlacnejsie veci ako pozeram.... ...Si sikovna,ale niektori ludia nedokazu pochopit,ze to je Tvoja cena.......oni to beru ze tak to stoji od firmy
@martin96321 niekomu môže IKEA vyhovovať tak ako mne. Nekupovala som to lebo to bolo najlacnejšie i keď to bol fajn bonus, ale preto že majú roky tie isté veci a keď sa mi niečo pokazí alebo to dieťa zničí, viem kúpiť to isté. Alebo keď to je lacné, nebude mi ľúto to vyhodiť keď budem chcieť zmenu, lebo ma to po 10 rokoch prestane baviť. Nepotrebujem nábytok na mieru za tisíce eur ktorého mi bude aj po 30 rokoch ľúto ho vyhodiť aj keď už bude vypouzivany. V dnešnej dobe aj tak vyrábajú máločo či vydrží dlho, myslela som si že Hansgrohe batéria za 250 bude mať nejakú výdrž a nie, po 3 rokoch odišla kartusa. Takže radšej kúpim batériu za 60 a môžem ju každé 3 roky vymeniť. Ak sa manželovi nepáči práve tá cena tak možno by mohol priložiť ruku k dielu, nie sú to také ťažké veci že by to muž nezvládol, keď som to zvládla ja. A to som sa pri mnohých veciach na ktoré nemám mužskú silu musela poriadne vynájsť😀
@martin96321 niekomu môže IKEA vyhovovať tak ako mne. Nekupovala som to lebo to bolo najlacnejšie i keď to bol fajn bonus, ale preto že majú roky tie isté veci a keď sa mi niečo pokazí alebo to dieťa zničí, viem kúpiť to isté. Alebo keď to je lacné, nebude mi ľúto to vyhodiť keď budem chcieť zmenu, lebo ma to po 10 rokoch prestane baviť. Nepotrebujem nábytok na mieru za tisíce eur ktorého mi bude aj po 30 rokoch ľúto ho vyhodiť aj keď už bude vypouzivany. V dnešnej dobe aj tak vyrábajú máločo či vydrží dlho, myslela som si že Hansgrohe batéria za 250 bude mať nejakú výdrž a nie, po 3 rokoch odišla kartusa. Takže radšej kúpim batériu za 60 a môžem ju každé 3 roky vymeniť. Ak sa manželovi nepáči práve tá cena tak možno by mohol priložiť ruku k dielu, nie sú to také ťažké veci že by to muž nezvládol, keď som to zvládla ja. A to som sa pri mnohých veciach na ktoré nemám mužskú silu musela poriadne vynájsť😀
@barju Aby si ma zle nepochopila. Ja rozumiem o com tu pises,robim s tym. Je super,ze Ta to bavi a zariadila si si to podla svojho vkusu a moznosti. Ja len pisem o tom,ze clovek ako Ty tu napise kolko ho stala prerabka. Ze Teba to vyslo na dajme tomu 30 000.......Ale uz nikto nejak neregistruje,ze si to robila sama. Nikto nevidi tu pracu a stovky hodin za tym......len si vezmu do hlavu 30000 a finito.......sama najlepsie voes,kolko si tym usetrila,lenze druhí ludia to chcu tiez usetrit,ale na firme ktora to robi. .....v tom je rozdiel.Odmakala si si to,vymyslela si si to a obetovala tomu svoj volny cas- soboty,nedele,poobede po praci.......lenze toto uz nikto nevidi
@anjelok to je jasné,že je to stresujúce. Ale mesiac sa predsa vydržať dá. Keby mne zadrela firma, že 3-6 mesiacov, tak to by som si pomyslela,že amatéri.
@koniarova nie amateri,...vies co robia? rozrobia viac bytov, a potom ani jeden nie a nie dokoncit....skacu raz do jedneho, potom do druheho, potom do tretieho...atd, a takto to potom vyzera...
a len taky postreh...ked v bytovke oproti davnejsie prerabali stupacky, tak 3 tyzdne denno denne vonku vyfajcievali na striedacku 2 pracovnici-vykonni-veducich neratam, okrem inych prestavok....ale vkuse....co to znamena z pohladu penazi? ze vchod zaplatil mzdu s odvodmi prakticky 2 ludom za cca mesiac....a este si na to vchod vezme pozicku s urokom...
myslim-navyse...
Mám za sebou rekonštrukciu bytu...keďže mám dieťa alergika, museli sme z bytu odísť...a dokonca do iného mesta, keďže tam máme malý byt tiež...a vážne sú to stresy, nervy...len ja som sa nemala s kým hádať 🤣🤣🤣 takže som si po nociach poplakala a bolo mi dobre...ale chválabohu za mesiac to firma dala, výsledok je úžasný, som nad mieru spokojná...rodinný príslušník mi na to dozeral ale o cene nejdem písať...🤣 málo to nebolo...
a len taky postreh...ked v bytovke oproti davnejsie prerabali stupacky, tak 3 tyzdne denno denne vonku vyfajcievali na striedacku 2 pracovnici-vykonni-veducich neratam, okrem inych prestavok....ale vkuse....co to znamena z pohladu penazi? ze vchod zaplatil mzdu s odvodmi prakticky 2 ludom za cca mesiac....a este si na to vchod vezme pozicku s urokom...
@luxus10 Nechcem sa zastavat nikoho,lebo su aj lajdaci v praci. Ale mam otazku......skusila si niekedy pracovat s ludmi? Pri vymene stupaciek a podobnych oprav je to na slucku. Parkrat som stretol firmy co to robili.......Jeden nieje doma...neotvori byt,druhy idiot splachne....kde kto si preraba jadra a domrvi to tam cele.....od zaciatku do konca riesia vzniknute problemy a to denno denne......Obdivoval som ich akí su uz po rokoch flegmatici.....A potom niekto napise,ze z bytovky oproti ich sledoval cely den a nerobili nic,len fajcili. Mozno netreba stat na okne a monitorovat okolie,alebo si pozrela 5x za den a 5x tam niekto fajcil.......
@luxus10 Nechcem sa zastavat nikoho,lebo su aj lajdaci v praci. Ale mam otazku......skusila si niekedy pracovat s ludmi? Pri vymene stupaciek a podobnych oprav je to na slucku. Parkrat som stretol firmy co to robili.......Jeden nieje doma...neotvori byt,druhy idiot splachne....kde kto si preraba jadra a domrvi to tam cele.....od zaciatku do konca riesia vzniknute problemy a to denno denne......Obdivoval som ich akí su uz po rokoch flegmatici.....A potom niekto napise,ze z bytovky oproti ich sledoval cely den a nerobili nic,len fajcili. Mozno netreba stat na okne a monitorovat okolie,alebo si pozrela 5x za den a 5x tam niekto fajcil.......
@martin96321 cize chodis fajcit aj ty, a vadi ti co pisem...to je to ospravedlnovanie fajcenia, alkoholizmu...atd...
pokial nespristupnia vsetci byty v stupacke, prerabka sa nezacne, atd....a lepsie si precitaj cely text....

Chapem tvojho muza, neda sa vam ist k vasim, alebo ku svokrovcom na ten cas, to by mozno skor privital?