Rekonštrukcia bytu - stres a hádky
Ahojte, potrebovali by sme zrekonstruovat byt, v ktorom ako rodina bývame, teda by sme sa museli na ten čas odstahovat, premiestniť zariadenie, ktoré si nechávame, knihy, oblečenie atď. no všetko a samozrejme prenajať si na ten čas nejaky byt. Máme harmonické manželstvo, hadame sa minimalne, vzdy sme sa vedeli dohodnúť, ale odkedy je táto téma na stole, začali sme sa hádať, a čoraz viac. Dnes mi manzel povedal, že nechce rekonštrukciu, pritom doteraz sa tváril, ze ideme do toho. Ze v tom nevidí zmysel, ze to bude bude stat kopec peňazí, stresu, budeme bývať v nejakom cudzom byte bohviekde, ze bude musieť vkuse lietať hore dole atď. Ostala som ako obarena, deti sú už väčšie, už sú na to aj oni nastavene, ze od júla zaciname a "sťahujeme sa". Ani mne sa do toho ale ze vôbec nechce, bude to masaker, sťahovanie, zvyknut si na bývanie u niekoho, riešenie stále nejakých problémov, dodrzanie termínov, potom sa nasťahovať naspat... ako je mi zle z tej predstavy... ale tu sme sa nastahovali skoro pred 20timi rokmi, vtedy sa byt prerabal, ale dnes je už proste po tej dobe a dvoch deťoch v stave dávno na rekonštrukciu. Podlahy uz vyzerajú, kúpeľňa, WC, dizajn 🫣 poistky vkuse vyhadzuje, tiež hlavne deťom chcem prerobiť izbu, su už veľké, nech majú sukromie, viac miesta...
Prajem pevne nervy, my sme to absolvovali v marci. Sice od aprila sme spat, ale stale nemame doriesene interierove dvere a nejake nabytky, ale uz je to aspon objednane. Ratam tak v lete, ze bude finito. Ale teda, keby som vedela, co nas caka, fuu.. masaker. Som povedala, prvy a posledny krat. Tiez sme sa stahovali do novostavby pred 17timi rokmi, tak dufam, ze toto dalsich 15 rokov vydrzi a potom na dochodok predame.
Na ako dlho sa ráta s rekonštrukciou?
Prajem pevne nervy, my sme to absolvovali v marci. Sice od aprila sme spat, ale stale nemame doriesene interierove dvere a nejake nabytky, ale uz je to aspon objednane. Ratam tak v lete, ze bude finito. Ale teda, keby som vedela, co nas caka, fuu.. masaker. Som povedala, prvy a posledny krat. Tiez sme sa stahovali do novostavby pred 17timi rokmi, tak dufam, ze toto dalsich 15 rokov vydrzi a potom na dochodok predame.
@anjelok no, aj ja s tým tak rátam, že už do dôchodku, mame už svoje roky. Viem ze to bude masaker, podla mňa horsi ako si predstavujem... ale tak aká je iná možnosť, byt je náš, sme tu zvyknutí a maximálne spokojní so vsetkym, čiže kupovať iný nechcem
Na ako dlho sa ráta s rekonštrukciou?
@koniarova tak niekto hovorí 3 mesiace, niekto 6, kedze by išlo o kompletnú rekonstrukciu, ťažko povedať, ale robila by to firma komplet
Nic s tym. Dohodli ste sa a idete do toho. Nakoniec bude spokojny,ked bude po vsetkom. Len to musis vydrzat a nebrat si k srdcu jeho frflanie. Kazda stavba alebo rekonstrukcia postihne vztah hadkami. My sme sa nikdy nehadali a pocas stavby domu sme boli nervozni obaja a vrcali sme casto po sebe. Netreba si to pripustat,je to len obdobie a bude zase dobre.
Nerozmýšľali ste zaplatiť si stavebný dozor? Odpadne neustála kontrola a behanie hore dolu z vašej strany.
Čo by tam preboha robili 6 mesiacov? Dobrá firma to do mesiaca musí mať spravené.
Je to len fáza. Proste ešte ste nezačali a on je už teraz vystrašený z toho všetkého a preto to vzdáva. Ale už nie je čas z toho vycúvať. Nedaj sa zlomiť. Keď nie teraz, tak kedy, hm?
4-5 mesiacov pocitaj,ale musite nahanat majstrov. Oni zvyknu zo zaciatku flakat natahovat cas,ale treba ich kontrolovat. Ak budete mat stastie na majstrov a dobre zorganizovany harmonogram,tak su realne aj 3 mesiace. Ale to by prace museli nasledovat a majstri mat cas hned ako skonci jeden,nabehne dalsi. Vodari a elektrikari s nimi to je na dlho
Nic s tym. Dohodli ste sa a idete do toho. Nakoniec bude spokojny,ked bude po vsetkom. Len to musis vydrzat a nebrat si k srdcu jeho frflanie. Kazda stavba alebo rekonstrukcia postihne vztah hadkami. My sme sa nikdy nehadali a pocas stavby domu sme boli nervozni obaja a vrcali sme casto po sebe. Netreba si to pripustat,je to len obdobie a bude zase dobre.
@marca12 presne to aj ja stále hovorím, že nakoniec bude on ten najspokojnejsi. Klímu nám tiez nebolo treba, načo, ale ked chceš... teraz je prvý kto ju zapína, ideálne 15 minút pred príchodom domov, zasklenie atď., len teraz to je dosť zlé, on v tom nevidí zmysel a tie hádky sú dosť ostré, ja mam pocit, že sa rozvedieme skôr ako to skončí... a ze každý jeden problém mi hneď bude vyhadzovať na oči, ze vidíš, to ty si to chcela... ja ho ani takého nepoznám ako sa správa teraz
Chapem teba aj jeho. Fakt to stalo kopec nervov a penazi. Tiez ten nas byt bol relativne ok obyvatelny, vydrzalo by to este nejaky rok, ale bolo nam jasne, ze to je len odsuvanie a raz to budeme musiet urobit. Presne tak, do dochodku to nevydrzi a uz len starsi budeme, tak nech to mame za sebou.
Inak nejake veci sa nam podarilo este popredat za par eur, ale aj to pomohlo. Napr. kuchynsku linku za 500 eur + sme usetrili na demontazi, lebo kupujuci si ju demontoval sam. Potom nam poslal foto, daval ju do bytu na prenajom a uplne super to spravil, tak sme aj boli radi, ze sa este vyuzila. Ale my sme mali kvalitnu linku, stale bola pouzitelna. Ani som ju povodne neplanovala menit, ale ked uz sme sa do toho pustili, tak uz sme vsetko vymenili, podlahy, kupelne...
4-5 mesiacov pocitaj,ale musite nahanat majstrov. Oni zvyknu zo zaciatku flakat natahovat cas,ale treba ich kontrolovat. Ak budete mat stastie na majstrov a dobre zorganizovany harmonogram,tak su realne aj 3 mesiace. Ale to by prace museli nasledovat a majstri mat cas hned ako skonci jeden,nabehne dalsi. Vodari a elektrikari s nimi to je na dlho
@marca12 veď to robí firma, ktorá hádam zabezpečí všetky práce? Ona nebude zháňať nikoho. Či som nepochopila?
Musis ho len uistit, ze chapes, ze ma strach z neznameho. Ludia sa boja neznameho. Skus mu vysvetlit, ze 3 mesiace nepohody su nicim oproti x rokom v krasonom byte
Nam robila firma a stihli to za mesiac. Mezonet 125 m2. Ale teda celkovo planovanie bolo pol roka dopredu. Podlahy, kupelne, kuchyna, malovanie a tapety. Vsetko bolo naplanovane podla harmonogramu a slo sa. Keby to bolo na dlhsie, tak tu v BA len prenajom by vysiel tisice eur. Tomu sme sa chceli vyhnut. A to sme sa byvali zatial styria v trojizbaku 😁 polka veci ostala v skatuliach, co sme to nemali kam dat. Vylozili sme len to najnutnejsie. Ale prezili sme.
@marca12 veď to robí firma, ktorá hádam zabezpečí všetky práce? Ona nebude zháňať nikoho. Či som nepochopila?
@koniarova ano, ale aj tak sa stale nieco riesilo za pochodu. Vecer to ist pozriet, skontrolovat. Ked nesli veci podla planu riesit problemy, stahovanie pred, stahovanie po, upratovanie, atd,...
co vsetko idete robit? ak zozeniete dobru firmu, nemusi to trvat tri mesiace. vlastna skusenost z minuleho roka - rekonstruovali sme 3i byt po tusim 18r (my tu byvame kratsie, ale byt ma tolko) a za necely mesiac bol hotovy. znama v tom istom case rekonstruovala rozlohou podobny, ale o nieco starsi byt (my mame tehlu, ona panel) a po 3 mesiacoch este furt nemala hotovo. lebo mala takych majstrov, ze v kuse nejake prestoje. u nas to na seba nadvazovalo uplne super, takze sme boli odstahovani len mesiac (navyse v auguste, cize sme boli aj na dovolenkach a tak nejako to uplynulo).
@koniarova ano, ale aj tak sa stale nieco riesilo za pochodu. Vecer to ist pozriet, skontrolovat. Ked nesli veci podla planu riesit problemy, stahovanie pred, stahovanie po, upratovanie, atd,...
@anjelok to je jasné,že je to stresujúce. Ale mesiac sa predsa vydržať dá. Keby mne zadrela firma, že 3-6 mesiacov, tak to by som si pomyslela,že amatéri.
Ono je viac faktorov na ktore treba prihliadnut. Aka stara je bytovka je podla mna ten najväčší faktor. Lebo byt v bytovke z roku 1950 by som neprerabala a isla by som radsej do novostavby. Ta investícia sa ti podla mna nevrati. Lebo prerobit na komplet byt, je dobrych 30 tis. a viac .
co vsetko vam menia
Čo by tam preboha robili 6 mesiacov? Dobrá firma to do mesiaca musí mať spravené.
@koniarova no neviem... ja mam rovnaký názor ako ty, ze za mesiac to musia mať spravené, ale ok, som laik, ale keď povieme, že max 3 mesiace, tak väčšina ľudí si pomaly tuka po čele, ze sme naivní, tak neviem...
Veď aj vyššie ti baby píšu, že max. mesiac. Hľadaj iných majstrov
@marca12 robila by to firma komplet cele, je to manzelov kamarat, oni robia všetko, od grafického návrhu, cez búracie práce, vodu, elektriku až po stolárske práce, takže oni majú zabezpečených svojich majstrov, ak sa zháňajú samostatne, tak to chápem, že je problematické zosúladiť
mozem sa opytat ma pribliznu cenu?
tiez premyslame nad rekonstrukciou , otazka znie, ci sa nam to oplati a kedy by sa nam to ''vratilo spat''
Nedávala by som si to robiť kamarátovi. Pravdepodobne bude po kamarátstve. 😂😂😁
kedze si anonymne, nevidim, odkial si, ale ak BA alebo okolie, tak viem odporucit majstrov. presne ako pises, je to jedna firma, ktora ma rozne partie, ale ma to premakane, cize len co dokonci jedna nejake prace, uz nastupuje druha. u nas teda trvalo cca 24 dni toto: zburanie steny, odstranenie 2 radiatorov, vsetky podlahy v celom byte, vsetky zarubne, vsetky dvere okrem vchodovych, ciastocne elektrina (kuchyna + nejake svetla sa posuvali), ciastocne voda (kuchyna, ciastocne kupelna), komplet kupelna (dlazba, kachlicky, sanita), komplet kuchyna vratane spotrebicov, montaz klimy a vystierkovanie dvoch stien, celeho kuchynsko-obyvackoveho stropu a vymalovanie celeho bytu.
Ja som ako tvoj muz a moj je zo mna na nervy😁dnes ma tahal na zahradu,ze tu bude toto tu to a kam chces ohnisko a altanok uz ma na polovicu dokonceny a aku farbu plechu nan a mne je to uplne,ze jedno ako si spravi tak bude mat.Som rada,ze vnutro domu je urobene a uz zacina s fasadou ale sorry nemienim vsetky € tlacit do baraku,mozem okaslat cely dom,ja chcem aj zit a nie vsetko tlacit do domu aj tak deti vyrastu odidu potom sa tu budeme nahanat v 200m2 sami dvaja.Ja viem,ze to robi pre nas ale v tomto jednoducho nezdielam jeho nadesnie.
a to este boli taki zlati, ze nam vystahovali tazky nabytok, teda dve velke pax skrine a dva gauce, lebo to sme s muzom nevladali.
Musis ho len uistit, ze chapes, ze ma strach z neznameho. Ludia sa boja neznameho. Skus mu vysvetlit, ze 3 mesiace nepohody su nicim oproti x rokom v krasonom byte
@beata_k presne to všetko som mu hovorila, ani ja sa na to neteším, desim sa toho úprimne povedané, ale stále si hovorím, proste to nejako zvládneme, ale potom budeme mat všetko pekne a pokoj, ale nefunguje to, asi preto, že on tu nevidí žiadny problém a jemu nic netreba, ako často hovorí

On tvrdí, že jemu nic netreba, ze on je spokojný a ze je mu ľúto vyhodiť veci, ktorým nic nie je. Postel máme 20 ročnú z ikea, tu základnú za 5000 Sk ešte, otlcenu, fixou to stále opravujem, nech to nie je vidno, to iste s linkou, skrabance a nejaké poskodenia riešim fixou, nech to nejako aspon vyzerá, skrinka v kupelni to iste... ale jemu je to dobre a stále povie, že to je všetko nadčasové. No ale nie je, proste vidim ako majú ľudia zariadené byty v dnešnej dobe a po skoro 20tich rokoch by som aj ja mala zrekonstruovany pekne byt a nie behala s fixkou... nechcem od neho vilu, ani predrazenu novostavbu, len normalne po tych rokoch si dat do poriadku byt. Mam taky pocit, ze sme sa začali hádať preto, lebo je naštvaný na mna, ze kvôli mne musime ist do toho a preto je podráždený. Len neviem co s tým, ja tu nechcem žiť v takomto stave domov dôchodku...