icon

Riešenie alergie v dome: Ako zvládnuť krízu s priateľkou?

tramtatadaaa
26. feb 2024

Ahoj, mame s priatelkou taku "krizu" a zaujima ma nestranny pohlad Vas ostatnych, iny zensky pohlad ako to mam chapat, pripadne ci nieco robim ja zle a tiez poprosim napisat ako mate rozdelene doma domace prace, za kazdy jeden komentar k veci budem moc rad 🙏🏻

S priatelkou sme spolu dva roky a uz tomu bude rok co byvame spolu v dome, ktory sme brali na hypo spolocnu. Mam alergiu na prach-roztoce, ktora sa tu zhorsila, priatelke vadi chrapanie kvoli zahltenym dutinam, mne ťažké dychanie a boli noci kedy som si lahol a musel utekat po ventolin. Predtym v podnajme sa tiez vyskytlo na zaciatku a konci zimy, no bolo kratkodobe a neriesili sme. Samozrejme som navstivil alergologicku, beriem lieky uz druhe silnejsie a o chvilu mi zacne imunoterapia. V dome je to ine asi kvoli psom, mame ich vonku, vecer a rano dnu, jazvecikovia. Doktorka povedala, ze by som ich dnu mat nemal, nakolko maju v srtsi roztoce, prasia a zhorsuju to. Skusal som vselico, spreje, roztocovi vysavac, UV lampou oziarovat a zlepsenie prislo, uz nemam dychavicne stavy ale stale je tu chrapanie. Podla inych for a doktorky treba hlavne odstranit pricinu alergie, takze sa snazim vsemocne a uz nevladzem dalej. Priatelka je nahnevana, ze obmedzujem psov tym ze nesmu do spalne, na gauc, musi im umyt laby ked idu vecer dnu ( rano idu s budy na terase, dvor je rozbahneny tak skor kvoli tomu) a vydobil som si, aby aspon dvakrat za tyzden mopovala kvoli chlpom a capkam. Hneva sa ze prikazy, zakazy... Mna to mrzi, no spava na gauci radsej akoby boli psy vonku. Mame dvor, su nonstop pusteny a budu maju na terase zateplenu v zavetri. Velke upratovanie mame spolocne v sobotu, medzitym ja vetram, beham lampou, tym vysavacom gauc a tak wuz ma to nebavi. Mam pracu i okolo domu, pomaham i doma varenim, nakupmi a tym upratovanim, mycku ci pracku zapinam ked vidim ze treba. Kvoli tomu sa hadame v opakujucich sa intervaloch pricom ona je ako kamen a stoji ma vela usilia aby sme s niecim pohli. V piatok som povedal ze uz nevladzem, ze psy budu len vonku a nemusime tolko riesit upratovanie a snad sa vrati do postele konecne, ja som dost citovo zalozeny a i pri nedorozumeniach zdoraznujem ze ju lubim a chcem s nou budúcnosť, no od nej to vtedy nejde a sprava sa akoby som bol jej nepriatel. Takze psov odniesla do psieho hotela ( klietky 3x2m ) a odisla na vikend k rodicom a vybavila si ze jej otco pomoze s bytom tu. Tak som povedal dost, nic pekne ziadne slova od nej nie su ked sa jej to nehodi a ze koncime. V nedelu ked sa vratila tak vecer povedala ze chce byt so mnou. Lenivy upratovat som i ja ale nikto to predsa za nas nespravi a ked to skodi mojmu zdraviu, tak predsa si nebudem skodit a pridavat pracu, radsej chcem byt stastny a pracovat okolo domu. Co myslite?

hankab
26. feb 2024

@katusiik dakujeme za pekny komentar.
Aku liecbu prosim manzel podstupuje? Priatel berie niekolko mesiacov uz druhe lieky na alergiu, ale nevidime zlepsenie. Vina je teda na mne a na psoch, ze je to kvoli tomu.

lienka.7
26. feb 2024

@h2 ofuci sa a odíde. A psov smari do hotela. To je ale laaaaska👌👎

lucia147852
26. feb 2024

Necitala som všetko, len prvú stranu. Ale! Mne tu príde, že autor žiarli na psov. Možno sa mu o nich ani tak nechce starať a už vôbec nie deliť o partnerku. Môj muž je tiež alergik na roztoče. Aj ja som alergik. Mame v byte 2 macky. Čisto bytové. Kupili sme roboticky vysavac s umývaním a čističku vzduchu. Win win. Všetci spokojní. Neverím že psi, ktorí sú vnútri 3 hodiny denne spôsobia take problémy, aké tu autor opisuje, pokial nie je alergický priamo na ne a aj to mega alergický. Dr pri akejkoľvek alergii kážu zbaviť sa zvierat a autor sa toho chytil. Treba brat správne antihistaminika, nejaký ten sprej do nosa a poprípade pridať imunoterapiu, ale robiť takéto cirkusy a hádať sa do krvi po 2 rokoch vzťahu podľa mna nikam nevedie a mali by ísť od seba. Tam sú iné problémy ako jazvečíky.

domi2425
26. feb 2024

@katusiik Presne takto to ma byt🙏Len v ich pripade by si obaja museli uvedomit ze je to jednoducho potrebne a nie sa hadat a urazat ako male deti ..za to ze treba upratat tak sa zbalim a na tyzden idem prec🤦🏻‍♀️

@tramtatadaaa U vas je problem ze mas vyssie hygienicke naroky ako tvoja priatelka, a kedze u nej hygiena nie je taka dolezita ako u teba tak to stale z tvojej strany bude brat ako nejaky utok a bude sa voci tomu branit.

h2
26. feb 2024

@lienka.7 Tak som to aj ja pochopila, ale radšej som sa opýtala, lebo takáto reakcia na návrh, aby kúpala psov častejšie, mi príde viac než prehnaná. Ak má ona tendenciu reagovať na každý konflikt dramatickým odchodom, tak to je tiež prúser.

tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@h2 ze ked pridem s tym, ze je potreba nieco spravit viac kvoli alergii, zaviest najake oravidlo ci ukon, tak to konci hadkou a dosiahne sa len mali pokrok, takichto hadok bolo vela a dnes uz je preto celkovo toho viac co sa zaviedlo, po kustickoch, no stoji to usilie ju presvedcit, ze nie som jej nepriatel

modrykolibrik
26. feb 2024

@h2 asi ze z trucu ide j rodicom

h2
26. feb 2024

@tramtatadaaa A ona takto zvykne po hádke odchádzať z domu?

h2
26. feb 2024

@modrykolibrik To je ale strašne nezrelé správanie.

hankab
26. feb 2024

@h2 nie, nemam tendenciu tak dramaticky reagovat. Bolo to prvykrat, potrebovala som si vycistit hlavu po opakovanych hadkach, lebo hrozila dalsia a cely vikend by sme sa tu obchadzali v dome. Psy sli do hotela, lebo som odisla z domu na 2 dni k rodine. Chodia tam castejsie, aj ked ideme k rodine spolu alebo niekam na vylet.

katusiik
26. feb 2024

@tramtatadaaa Chápem, ale vo vašom prípade tu niesú až taký problém psy ale komunikácia a to, že obaja máte rozdielnu predstavu o poriadku doma. Sadnite si, dohodnite sa, čo je pre jedného prijateľné a čo pre druhého. Vo vašom prípade naozaj odporúčam si to spísať, u nás to bolo jednoduchšie, lebo som sa poriadok pedant. A viem, že keď budeme kupovať dom a pes bude chodiť hore dole, naučíme ju utierať si labky samu do rohožky (áno dá sa to, a už teraz sa na tom pracuje). 😁

tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@h2 nezvykne, s komunikaciou mame problemy, kedze vsetko berie ako utok na nu, no odisla prvykrat

modrykolibrik
26. feb 2024

Inak nerozumiem naco mate az 2 psov?

h2
26. feb 2024

@hankab Ale prečo si psy nenechala doma? Veď tvoj priateľ bol doma, nie? Odísť a ešte aj psíkov dať do hotela, hoci on je doma, mi príde strašne teatrálne.

hankab
26. feb 2024

@modrykolibrik prvy bol “tyrany” a mal separacnu uzkost, ked sme si ho priniesli (bezne u jazvecov). Druheho nahodne nasli priatelovi rodicia sa potulovat na ulici vyhodeneho z auta, tak sme to videli ako fajn prilezitost mat doma partakov. Hodne to prvemu pomohlo.

katusiik
26. feb 2024

@hankab manžel bral dlho levocetirizin a nejaký nosný sprej na ktorého meno si už nespomeniem. Aktuálne užíva Actair.

mirage
26. feb 2024

@ziarifka toto je až tragikomické, fakt, obaja na mobiloch, v tom istom byte/dome, pár metrov od seba si tu vybavujú účty.

martinusik91
26. feb 2024

@tramtatadaaa ja silný alergik a muž tiež. Ja "len" na roztoče ale veľmi silná alergia + začatá astma. Tiež mám imunoterapiu. Muž musí mať vždy nejaké zviera. Kým sme boli na byte najprv papagáj- skoro som umrela a vykaslala si dušu. Tak išiel z bytu. Potom pes a znovu to isté -na psa pritom nemám potvrdenú alergiu. Toho sme si zamilovali tak skončil u svokrovcov. Psov ale obaja milujeme a teraz, keď sme konečne v dome, máme psíka ale je vonku. Nechápem ako niekto môže dať prednosť psovi pred partnerom... Naozaj nechápem. Hlavne keď máte jazvečíkov čo v pohode môžu byť celoročne vonku. Cez deň vonku a na noc dnu. Načo na noc dnu? Aby ťa malo z čoho dusiť? Psíkov si môžete plnohodnotne užiť vonku. Tvoja partnerka asi naozaj nevie čo je to žiť so silnou alergiou. Veď sa ti to môže brutálne zhoršiť 🙈🙉 Asi sa máte radi ak to chcete riešiť, ale nechápem ako môžu mať psy prednosť pred tebou.

tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@modrykolibrik to nejako prislo samo, prvy je zachraneny z mnoziarne psov a ma problemy zo socializaciou, bal sa i kohokolvek cudzieho a zo zaciatku i mna, ani sa nepriblizil k akemukolvek chlapovi, dnes uz na mna i vyskoci, ale ostatnych sa stale boji, preto sme zvazovali druheho aby mu bolo lepsie a socializoval sa, velmi mu pomaha ked vidi co robi druhy pes, prisiel nam nahodne do cesty, jeden pan ho nechcel a su to rovnaki jazvecikovia

tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@h2 to som vravel tiez, ze doma im bude lepsie so mnou ako v tom psom hoteli, popravde si nemyslim ze sa tam maju lepsie, zasa to ale ma dobry vplyv na toho co sa boji ludi, ten pan tam vie zo psami pracovat

diewcatqoo
26. feb 2024

Akym sposobom mate riesenu tu hypoteku na dom? Asi by som uz zacala pomaly premyslat realne co s domom a hypotekou v pripade rozchodu, pretoze ked citam tie vase prispevky, toto nebude mat dlhe trvanie.

juliet86
26. feb 2024

ty autor sa citis nemilovany neprijaty a ze nie si priorita. to je problem. psy a hadky a upratovanie su len symptomom tohto problemu. deti vas proboem iba zhorsia. odporucam ist od seba

mirage
26. feb 2024

@domi2425 presne, chlap len nie je bordelar a humusak, ako ona.

tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@diewcatqoo je na mna a partnerka je spoludlznik, uz pred par tyzdnami som navrhol ju vynat a prepisat po hadke, nakolko sa nedari pohnut s tymto problemom a o tomto sme sa bavili, ze si ho necham a sme dohodnuti, zasa ale ked sa to pretrasie a je dobre pride mi volovina nieco take robit, je to akoby som s nou uz nepocital potom.. a ja naopak chcem spolocnu budúcnosť. Zial akonahle sa mi pritazi a vyjdem s tym na svetlo je zasa zle

domkakvet
26. feb 2024

@tramtatadaaa ked mas taky zdravotny stav aky mas v ziadom pripade psy nemaju co robit dnu ani na 5 minut, co sa tyka chrapania, tak mozete spat osobitne nic zle na tom nevidim, vela parov tak spi, za dalsie vas vztah mi pripada velmi chladny a nedavam mu dlhu zivotnost.

lienka.7
26. feb 2024

@tramtatadaaa uprimne? Prepis si celú hypo na seba a priateľka nech si hľadá partnera ktorí jednoducho nema alergiu a navyše bude aj rovnaký bordelar ako ona. Lebo toto bude u vás problém VZDY. Neviem, či chceš obetovať svoje zdravie pre niekoho, komu na tebe záleží menej ako na psoch.

janickacrazy
26. feb 2024

@tramtatadaaa Vieš si predstaviť, že do tohto budete mať malé bábo? To vyžaduje ešte viac upratovania a opatery ako psy. Čo budeš robiť potom? Sorry, ale napríklad ja mám rada mačky, môj muž ich neznáša. Tak proste mačku nemáme. V niektorých veciach sa musíte vedieť dohodnúť. U vás by som si presadila, aby psy boli len vonku. Pretože je to úplný nezmysel, keď sú celý deň vonku, ale večer ti tam donesú všetky alergény a neporiadok.

domi2425
26. feb 2024

@mirage 😂nechcela som to tak hnusne napisat, ale suhlasim.. ked som citala tie hygienicke navyky a este ked chcu mat zviera dnu tak to je fakt humusactvo a je nerealne aby sa o poriadok staral len jeden clovek v domacnosti a este k tomu ten co je alergik

hankab
26. feb 2024

Pre vsetkych, ktori si nasu domacnost vykreslili ako chliev - nie, nemame doma chliev a nie som humusacka. Mame cistejsie ako vascina ludi ktorych poznam a navstevujem. Kazda vec ma svoje mieste, nepovaluju sa nam spinave trenky vedla kosa, ani omrvinky na kuchynskej linke.
Priatel si na cistotu potrpi viac ako ja, no upratujeme spolocne, kazdy ma svoje aktivity - ja kupelky a kuchynu, on spalnu, kazdy robi svoje. Akurat nemam potrebu 4x do tyzdna utierat prach ani umyvat okna 6x do roka. a nemame doma bordel, okrem chlpov, ktore vysavam a mopujem parnym mopom. Ked cistim zeleninu a padne mi minikvapka na podlahu v kuchyni, tak pes olizne podlahu. Po umyvani labiek, kedze im ich nesusim fenom ale utieram do uteraka vycleneho cisto pre nich obcas spravia 5-10 krokov od cistej vody. Toto je nas bordel doma, nie sme ziadni humusaci.

janickacrazy
26. feb 2024

@hankab No ale sama si napísala, že ich kúpes raz za mesiac, čo je veľmi málo a tým pádom humus.