icon

Riešenie alergie v dome: Ako zvládnuť krízu s priateľkou?

tramtatadaaa
26. feb 2024

Ahoj, mame s priatelkou taku "krizu" a zaujima ma nestranny pohlad Vas ostatnych, iny zensky pohlad ako to mam chapat, pripadne ci nieco robim ja zle a tiez poprosim napisat ako mate rozdelene doma domace prace, za kazdy jeden komentar k veci budem moc rad 🙏🏻

S priatelkou sme spolu dva roky a uz tomu bude rok co byvame spolu v dome, ktory sme brali na hypo spolocnu. Mam alergiu na prach-roztoce, ktora sa tu zhorsila, priatelke vadi chrapanie kvoli zahltenym dutinam, mne ťažké dychanie a boli noci kedy som si lahol a musel utekat po ventolin. Predtym v podnajme sa tiez vyskytlo na zaciatku a konci zimy, no bolo kratkodobe a neriesili sme. Samozrejme som navstivil alergologicku, beriem lieky uz druhe silnejsie a o chvilu mi zacne imunoterapia. V dome je to ine asi kvoli psom, mame ich vonku, vecer a rano dnu, jazvecikovia. Doktorka povedala, ze by som ich dnu mat nemal, nakolko maju v srtsi roztoce, prasia a zhorsuju to. Skusal som vselico, spreje, roztocovi vysavac, UV lampou oziarovat a zlepsenie prislo, uz nemam dychavicne stavy ale stale je tu chrapanie. Podla inych for a doktorky treba hlavne odstranit pricinu alergie, takze sa snazim vsemocne a uz nevladzem dalej. Priatelka je nahnevana, ze obmedzujem psov tym ze nesmu do spalne, na gauc, musi im umyt laby ked idu vecer dnu ( rano idu s budy na terase, dvor je rozbahneny tak skor kvoli tomu) a vydobil som si, aby aspon dvakrat za tyzden mopovala kvoli chlpom a capkam. Hneva sa ze prikazy, zakazy... Mna to mrzi, no spava na gauci radsej akoby boli psy vonku. Mame dvor, su nonstop pusteny a budu maju na terase zateplenu v zavetri. Velke upratovanie mame spolocne v sobotu, medzitym ja vetram, beham lampou, tym vysavacom gauc a tak wuz ma to nebavi. Mam pracu i okolo domu, pomaham i doma varenim, nakupmi a tym upratovanim, mycku ci pracku zapinam ked vidim ze treba. Kvoli tomu sa hadame v opakujucich sa intervaloch pricom ona je ako kamen a stoji ma vela usilia aby sme s niecim pohli. V piatok som povedal ze uz nevladzem, ze psy budu len vonku a nemusime tolko riesit upratovanie a snad sa vrati do postele konecne, ja som dost citovo zalozeny a i pri nedorozumeniach zdoraznujem ze ju lubim a chcem s nou budúcnosť, no od nej to vtedy nejde a sprava sa akoby som bol jej nepriatel. Takze psov odniesla do psieho hotela ( klietky 3x2m ) a odisla na vikend k rodicom a vybavila si ze jej otco pomoze s bytom tu. Tak som povedal dost, nic pekne ziadne slova od nej nie su ked sa jej to nehodi a ze koncime. V nedelu ked sa vratila tak vecer povedala ze chce byt so mnou. Lenivy upratovat som i ja ale nikto to predsa za nas nespravi a ked to skodi mojmu zdraviu, tak predsa si nebudem skodit a pridavat pracu, radsej chcem byt stastny a pracovat okolo domu. Co myslite?

unicornlady
27. feb 2024

Nikde tu nezaznelo, prečo ten pes vôbec musí chodiť dovnútra.

A tiež súhlasím s @huggger - om. Tento vzťah vyzerá ako bojisko a nie spolupráca.

lienka.7
27. feb 2024

@matkamirko prosím ta, ty už tu nepis tie svoje vyplody 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
S alergiou sa nechodí k psychologovi!
Ja mam alergiu na peľ napr. A konkrétne na laliu takú silnú, ze mam z toho až podkozne krvácanie! Cize namiesto nemocnice mam ísť akoze psychologovi, co? Aby mi dal akurát tak posledné pomazanie, ze???

liv1
27. feb 2024

Hovoris, ze mas tazku fyzicku pracu? Co konkretne robis? Nie je pricinou tvojich problemov nieco v praci? Som alergik a mam miernu astmu. So zvieratami v byte trpim, mozno nie az tak ako ty. Ale nechceme preto ziadne zvierata, viaceri sme doma alergici.

Teraz mate spolu problemy s upratovanim atd., hadky a neviete si to vyriesit. Ano psycholog pomoze, ale aj tak si nemyslim, ze ste dvojica co ma buducnost. Toto je nic oproti tomu, ked pridu deti. Ked je clovek 100x v noci hore, cez den je rad ked umyje seba, dieta, a postara sa o zakladne veci. Nieto mopovat, varit, umyvat, upratovat, prach utierat kazdy den. Ak po 2 rokoch vztahu mate taketo problemy, co bude o 5, o 10? Ludia ktori sa lubia a naozaj im na sebe a zdravi zalezi sa chovaju trochu inak. Hovorime vam to my, ktore sme starsie ako vy, skusenejsie a mame dlhodobe vztahy.

Mne na kazdom z vas nieco “vadi” autor u teba tie tvoje pravidla a prikazy, u tvojej priatelky nepochopenie tvojho zdravotneho stavu. Co ak jeden z vas ochore a nic z toho robit nebude vladat? Zit vo vztahu kde su same vycitky a hadky je vycerpavajuce a neskor aj tak pridete k zaveru, ze spolu fungovat neviete. Lebo fungujete ako 30rocny vztah, nie 2, ale aj ti sa mozno k aebe chovaju krajsie.

mamina654
27. feb 2024

@tramtatadaaa
Všetko je to o komunikácii a kompromisoch.
Ak neradi upratujete, kúpte si kvalitný robotický vysávač 2v1, ktorý aj mopuje. Nie je to, samozrejme, ako by to robil človek, ale vždy lepšie ako nič. Neviem, ci máte čističku vzduchu, tiež niečo lepšie. A zvlhčovač.
Vieš, z akého materiálu máte dom? Možno aj s tým súvisia tvoje zhoršené problémy. Ak máš ytong tvárnice, plastové okná a ešte zateplennie, nečuduj sa. Dom nedýcha, je tam veľmi sucho, hlavne keď sa ešte kúri, čiže zhorsená kvalita života. Možno aj preto ťa drhne. Preto som odporúčala aj ten zvlhčovač.
Možno vám z tohto niečo pomôže... Ak nie, bola aspoň snaha 😊

liv1
27. feb 2024

A zeny ano, su urcite moznosti ako psychologiou, terapiou atd. sa vedia priznaky alergie zmiernit. Vela nasich zdravotnych problemov je ovplyvnene psychikou. Autor moze byt kludne precitlively este viac, ked zije v takejto nepohode, nie vzdy je nutne vsetko len o samotnom ochoreni. Ved aj pri tazsich astmatikoch zohrava psychika obrovsku ulohu, dokonca aj pri chorobach ako su rakovina je dobra psychika polovica uspechu.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
27. feb 2024

@matkamirko ano, a nato treba vyhodiť psov z domu na dvor. To je alfa a omega.
Užívaš anihistaminika? Tak si daj špenát a chod ku psychologické, ty "odbodnicka". 🤦‍♀️👎
Mimochodom, nezabudni opätovne svoj príspevok vymazať, ako máš v obľube 👌

saw_
27. feb 2024

@tramtatadaaa ty si najdi niekoho, s rovnakymi hygienickymi standardmi
@hankab ty si najdi niekoho, s rovnakym nastavenim a laskou ku psom.
Kazdy ste na inej vlnovej dlzke.
Ak by ste chceli predsa len spolu zotrvat, tak jedine ze by psi boli iba vonku, psovi sa da venovat aj bez toho, ze by labzoval po dome (chodit na prechadzky, cvicisko, venovat sa mu v zahrade). Ale s tym asi nebude suhlasit partnerka.
Ja ani manzel by sme psa nezniesli v byte (mame ine zaluby ako zvierata, na druhej strane mam pochopenie ak tak niekto zije), neviem si preto predstavit zit s niekym, kto na tom trva. Neznesiem ani vlastne vlasy na podlahe, nie to chlpy zo psov. Mame robota a povysavane/poumyvane DENNE.

denisa0504
27. feb 2024

@tramtatadaaa nečítam komentáre, no z tvojho príspevku mi vychádza jediné. Viac jej záleží na psoch ako na tebe.. treba nájsť ženu, ktorá bude milovať teba a nenechá ťa trpieť. Toto fungovať nikdy nebude. (Pre fanatických psíčkarov, nepíšem, že sa ich má priateľka zbaviť, píšem, nech si on nájde takú, čo psov k životu nepotrebuje)

macatt
27. feb 2024

@stanulienkat ja nepochybujem o tom, že priateľka robí čo môže, ale pre autora je to málo.. v dome sú dvaja a 2 psy, keď ona umyje 2x a on jeden x tak sa nemá čo výriť..
Alergia sa mu zhoršila teraz, sám nevie z čoho, ale potreboval rozvíriť debatu na MK..

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
777januska777
27. feb 2024

@matkamirko a možno by stačilo, aby psy boli von a nemuselo by nič z tohto vzniknúť.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
27. feb 2024

@matkamirko psy majú možnosť byť na dvore, nikto tu nehovorí o útulku. Tak si laskavo nevymyslaj. To, ze jej sa po nich nechce upratovať je fakt. To, ze jemu to vadi, či už z hľadiska zdravotného alebo proste iba čistoty je fakt druhý.
Vymazavas včerajšie a dnešné príspevky, tak asi máš ešte k tomu aj krátku pamäť, ale to už je o tebe 😉

777januska777
27. feb 2024

@matkamirko no na základe tejto diskusie to je vážne psami. Kazdy z nas ma svoje chyby a svoje názory na veci a tie dokážeme tolerovať, niekedy však prídu nejaké väčšie problémy a tam sa ukáže ako a ci sa dokážeme tolerovať. Ona nechce zvýšiť hygienu, on je frustrovaný zo svojej alergie (áno môže byť aj preto taky direktivny a náročný, ak má teraz realny problém, ja keď som chorá alebo mam nejaky problem, tak som velmi nervózna). Takže keby dali psy von, problem nie je.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
macatt
27. feb 2024

@matkamirko presne tak, ja ho chápem, že sa snaží odstrániť príčinu svojho ochorenia, rovnako by som robila všetko preto, ale neviem si predstaviť, že by som strpčovala život všetkým okolo preto, hadála sa, vyčítala a striehla kedy môžem z niekoho urobiť lenivca a obludu..sú to aj JEHO psy hlavne a to, že nebudú psy v dome nemusí nič vyriešiť, keď mu doteraz nevadili.. jemu vadia aj z dôvodu, že nemá toľko pozornosti od partnerky a to ma ,,dojalo,,

777januska777
27. feb 2024

@matkamirko btw. On vravel, ze jemu vadí, že sú von aj dnu, ze keď boli len dnu, tak to až tak nevadilo, lebo nenosili si špinu a iné veci z vonku a ze keby boli von nebolo by po nich treba tolko upratovat. Neviem ja osobne sa do alergie a psov nejako nevyznám. Ja vychádzam z toho co oni hovoria.

777januska777
27. feb 2024

@macatt a keby to bolo opačne a napriklad muž príde z prace a každý deň sa 2 hodiny venuje napriklad len hre na pc a na partnerku kašle alebo by sa každý deň venoval nejakým kamarátom, vtedy by to bolo tiež v poriadku?

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
777januska777
27. feb 2024

@matkamirko no a vidíš autor už našiel príčinu a tvrdí, že majú nechať psov von. Takže prečo to neskúsiť? Ked to nepomôže, tak môžu hľadať inú príčinu. Tu podľa mňa nie je o com. Fakt beriem, ze niekto je veľký milovník psov a tak. Ale neviem no podla mňa je to hlavne o prioritách. Ja chápem jeho frustráciu a úplne rozumiem, že je naštvaný a nešťastný, takže neviem ak by som bola ja jeho priateľka a toto prežíva človek akého ľúbim nebolo by o com.

tramtatadaaa
autor
27. feb 2024

@unicornlady psovi je totiz potrebne venovat tiez cas a travit ho s nim, cez zimu asi nikto z Vas ktory pracuju do tmy potom kazdy den nebeha po zablatenom dvore zo psom ci v dedine kde nato nieje park a v okoli len kopce. Na zaciatku, este pred domom sme si povedali, ze ja chcem vlciaka a vonku, ale nebudem mat nanho cas tak pre mna pocka do buducna, kedy sa mu budem moct venovat, priatelka ze chce jazvecika dnu a bude sa mu venovat a zvladat to

@liv1 pravujem ako zvarac vo fabrike s ochranou zdravia na najvyssej urovni, zvaram a dviham bremena do 250kg, dycham len uplne cisty vzduch ktory je filtrami hnany do kukiel, kde mam pravidelne zdravotne prehliadky a kde mi prach nevadi, lebo je "mrtvy" bez roztocov od ziarenia zo zvaraniana, ze mi to nevadi poznam jednoducho, ze tu mam uplne cisty nos, energiu a ziadne komplikacie, fabrika znamena totalne vytazeni moj pracovny cas skrz normy

@mamina654 nad tym vysavacom zvazujeme uz dlho, cisticku vzduchu mam, zvlchcovac este ked neboli komplikacie cez leto kvoli kvetom lebo bol suchy vzduch na ne, po problemoch a tejto mokrej jesennej zime sa kupil i odvlhčovač, takze vlhkost udrzujeme medzi 50-55, rovnako sa kupil parny mop, roztocovi vysavac na periny, gauc a tak, UV svetlo, skusam fakt vsetko a pisal som ze vynakladam usilie aby sa to zlepsilo bez nutnosti dalsich prikazov a zakazov, beriem lieky, zial som s toho riesenia alergie uz zufali i preto, ze sice vsetko dokopy viedlo k tomu, ze dnes uz nemam dychavicne stavy, pokial je to udrzovane, ale i pre laicky pristup priatelky ktora mi da niekedy pocit, ze jej to je jedno

@saw_ dakujem, obaja mame po tridsiatke, nejake vztahy za sebou a vieme co chceme, jeden druheho lebo si vyhovujeme a mame sa radi, chceme len najst riesenie ktore nebude stat vela namahy, aby boli obe strany spokojne

Priatelka nieje bordelarka, sice je povedzme v chapani cistoty mozno pod priemerom a ja zase nad, no ja som zase pod priemer v citoch k psom a ona nadpriemer, ako tu uz zaznelo v prispevku chceme len najst tu cestu kde budu obaja spokojny a i ked to niekomu moze prist akokolvek, tak tato debatu tu nam otvara ine pohlady a tiez nas utvrdzuje ze radsej budeme spolu

@matkamirko v byte psy neboli, v podstate sa zacala alergia agresivnejsie prejavovat az ked boli dvaja a prichadzala zima

Psy tiez nie su dovod mojej alergie vazeny a oni za nu nemozu, zial a to mam od doktorky ktora snad o tom nieco vie, ju zhorsuju nakolko sposobuju zvyseny výskyt roztocov v domácnosti

tramtatadaaa
autor
27. feb 2024

@777januska777 to som prave tiez navrhol, ze by to ukazalo ci ju naozaj zhorsuju, otazka je ako dlho to potrva nez sa zmena prejavi? Jedno dve velke upratania? A ako to vyriesi druhu stranku a to je zvysena necistota?

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
ibatanecnica
27. feb 2024

tak ja mám iba miernu alergiu na roztoče ale ak by som aj nemala, tak u mňa by psy v spálni neprešli ani keby čo bolo. A celkovo. Pes vo vnútri nie - možno na chvíľu ale určite nie pravidelne a na noc
@lienka.7 súhlasím, v prvom rade je partner . Ak je pre niekoho zviera viac ako partner, nie je očom

majlo1234
27. feb 2024

Za mna by bol potom kompromis mat psi vnutri, ale zvyknute na svojom mieste. Jazvecik je pracovne plemeno, ma sa s nim robit vonku. A zaroven nie som za psa vonku, takze vybehat ich vonku, a dovnutra len na miesto niekde, kde na vas vidia a spat. Nie ze mi pes bude lietat po celom dome s loptickou alebo co. Hovorim, take byvavalo ked som bola mlada, slobodna a byvala som sama. A vyhovorka, ze je tma a blato u mna neprejde. To si len ty myslis, ze ovciak by cakal na teba vonku, kym by si mal cas, a bol spokojny. Kazdy pes potrebuje minimalne dve hodiny aktivity denne, a nemyslim tym samovolne behanie po dvore. Vy mate dvoch, takze nejaky ten cas sa mozu ponahat spolu, ale potom na vodzky, do lesa, trenovat nieco, proste sa im povenovat, a doma nech spia a neotravuju vzduch roztocmi😂 pokial je blato vonku, nechala by som ich osusit niekde v garazi, kde by mali dalsie pelechy, nech to z nich opada, a potom dovnutra.

777januska777
27. feb 2024

@matkamirko no a možno keď dajú psy von, problem sa vyrieši. On nebude taký frustrovaný zo svojej alergie, upokojí sa, a aj čas so psami vonku pre neho bude príjemnejší a aj jeho vzťah ku psom sa zlepší. Lebo fakt aj ja viem aká som, keď mám nejaký problém, ta frustrácia a hnev ma ubíja a nedokážem sa upokojiť.

zuzulka558
27. feb 2024

No z môjho pohľadu keď som bývala u svokrovcov a pes dnu,, mne sa to hnusilo ale musela som byť ticho,, okupali ho vysusili hneď sa vysuchal na sedačke, prišiel zvonka a na sedačku, obedovala som pes pri stole a mohla by som pisat,, cítila som psačinu po celom dome,,, zvieratá mám rada,nedokázala by som ani buchnut do zvieratá ale proste mne sa to hnusí nie každý na to je,, mame zajaca ale na balkóne celý rok dcéra ma ukecala

macatt
27. feb 2024

@777januska777 sú to ľudia čo majú 2 psov, s tým musel rátať, že každé živé stvorenie má určité nároky.. s tým si ich predsa zaobstarali.. nie je to PC, ale domáci miláčikovia.. ešte, aby ju stopoval koľko je pri psoch no ach😳