icon

Riešenie alergie v dome: Ako zvládnuť krízu s priateľkou?

tramtatadaaa
26. feb 2024

Ahoj, mame s priatelkou taku "krizu" a zaujima ma nestranny pohlad Vas ostatnych, iny zensky pohlad ako to mam chapat, pripadne ci nieco robim ja zle a tiez poprosim napisat ako mate rozdelene doma domace prace, za kazdy jeden komentar k veci budem moc rad 🙏🏻

S priatelkou sme spolu dva roky a uz tomu bude rok co byvame spolu v dome, ktory sme brali na hypo spolocnu. Mam alergiu na prach-roztoce, ktora sa tu zhorsila, priatelke vadi chrapanie kvoli zahltenym dutinam, mne ťažké dychanie a boli noci kedy som si lahol a musel utekat po ventolin. Predtym v podnajme sa tiez vyskytlo na zaciatku a konci zimy, no bolo kratkodobe a neriesili sme. Samozrejme som navstivil alergologicku, beriem lieky uz druhe silnejsie a o chvilu mi zacne imunoterapia. V dome je to ine asi kvoli psom, mame ich vonku, vecer a rano dnu, jazvecikovia. Doktorka povedala, ze by som ich dnu mat nemal, nakolko maju v srtsi roztoce, prasia a zhorsuju to. Skusal som vselico, spreje, roztocovi vysavac, UV lampou oziarovat a zlepsenie prislo, uz nemam dychavicne stavy ale stale je tu chrapanie. Podla inych for a doktorky treba hlavne odstranit pricinu alergie, takze sa snazim vsemocne a uz nevladzem dalej. Priatelka je nahnevana, ze obmedzujem psov tym ze nesmu do spalne, na gauc, musi im umyt laby ked idu vecer dnu ( rano idu s budy na terase, dvor je rozbahneny tak skor kvoli tomu) a vydobil som si, aby aspon dvakrat za tyzden mopovala kvoli chlpom a capkam. Hneva sa ze prikazy, zakazy... Mna to mrzi, no spava na gauci radsej akoby boli psy vonku. Mame dvor, su nonstop pusteny a budu maju na terase zateplenu v zavetri. Velke upratovanie mame spolocne v sobotu, medzitym ja vetram, beham lampou, tym vysavacom gauc a tak wuz ma to nebavi. Mam pracu i okolo domu, pomaham i doma varenim, nakupmi a tym upratovanim, mycku ci pracku zapinam ked vidim ze treba. Kvoli tomu sa hadame v opakujucich sa intervaloch pricom ona je ako kamen a stoji ma vela usilia aby sme s niecim pohli. V piatok som povedal ze uz nevladzem, ze psy budu len vonku a nemusime tolko riesit upratovanie a snad sa vrati do postele konecne, ja som dost citovo zalozeny a i pri nedorozumeniach zdoraznujem ze ju lubim a chcem s nou budúcnosť, no od nej to vtedy nejde a sprava sa akoby som bol jej nepriatel. Takze psov odniesla do psieho hotela ( klietky 3x2m ) a odisla na vikend k rodicom a vybavila si ze jej otco pomoze s bytom tu. Tak som povedal dost, nic pekne ziadne slova od nej nie su ked sa jej to nehodi a ze koncime. V nedelu ked sa vratila tak vecer povedala ze chce byt so mnou. Lenivy upratovat som i ja ale nikto to predsa za nas nespravi a ked to skodi mojmu zdraviu, tak predsa si nebudem skodit a pridavat pracu, radsej chcem byt stastny a pracovat okolo domu. Co myslite?

Strana
z9
macatt
27. feb 2024

@domi2425 Ach bože, nie je to jedno?

domi2425
27. feb 2024

@macatt To teda fakt nie je, kedze tu pises o neexistujucej alergii nepodlozenymi informaciami z dost zlych zdrojov😄nedalo mi nereagovat na to🤷🏻‍♀️ale presviedcat nepotrebujem nikoho, ked si chces mysliet tak si mysli dalej

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
domi2425
27. feb 2024

@matkamirko Ty odbornicka aj tak zmazes komentar ako vsetky kde si popisala bludy za ktore si sa neskor asi hanbila, tak naco ti odpovedat😄
Nemusim byt odbornicka ani lekarka, to je zakladna vec biologie.. ale ano som zdravotnicka, ked uz sa pytas.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
macatt
27. feb 2024

@domi2425 zdrojov je fakt veľa, normálne z roku 2024, tak im tam napíš, že sú to bludy a nemusíš sa zbytočne vytáčať v tejto téme, kde autor už psov má..

domi2425
27. feb 2024

@matkamirko Odpovede podlozene studiami a praxou, ale nikomu sa tu nemienim spovedat🤣Daj si do google a ten ti povie. Irelevantne su tie tvoje nazory tupe co si tu popisala.. ale nejdem ti venovat cas ani energiu🙏Pa

domi2425
27. feb 2024

@macatt autor NEMA alergiu na psy, len treba aj citat😄ja sa nevytacam, skor sa zasmejem, ked som si niecim ista tak poradim ale nikoho nepresviedcam.. to by na tomto fore bolo na dlho😊

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
macatt
27. feb 2024

@domi2425 tak ja čítam, aj viem na čo má autor alergiu…len ty si sa chytila jednej veci, ktorá bola v mojom príspevku nepodstatná..…písala som o priateľovi alergikovi a že psa ani koli alergii neseparoval..

wolf_
Autor odpoveď zmazal
domi2425
27. feb 2024

@macatt Vobec som sa nechytila jednej veci, viacej tvojich nazorov je mimo..alergia na srst neexistuje, lepsie pocasie alergii na roztoce nepomoze kedze to nie je vzdusny alergen tak alergia trva celorocne, tvoj priatel ma alergiu na psa a neseparoval ho, autor ma alergiu na roztoce takze to je zase nieco ine. Aj keby mali alergiu obaja na psa tak prejavy a reakcia organizmu sa rozni od cloveka k cloveku a neda sa to hodnotit na zaklade jednej subjektivnej skusenosti. Bud rada ze tvojmu priatelovi stacil sprej, nie kazdy ma to stastie. Moj priatel ma alergiu na kocura a tiez ho akceptuje ale ani jeden z nas nema problem so zvysenou starostlivostou o domacnost. A to je ta pointa, ze ked chcem mat doma zvieratko co mojmu partnerovi ublizuje zdravotne tak robim vsetko preto aby to tak nebolo. V ich pripade povysavat 2-3 krat za tyzden (aj to az po hadkach a dohadoch) naozaj nestaci. On si vydobija zavedenie prisnejsej hygieny, kvoli zdravotnemu stavu nie preto ze by bol prepnuty a mal nejaku poruchu. Ona sa tomu brani, lebo to berie ako utok na jej osobu a nepride jej to az take dolezite. Empaticka je ku psikom, ale k nemu nie. Antihistaminika ovplyvnuju myslenie, pozornost, spanok, utlmuju. Clovek je viac podrazdeny, vsetko svrbi, picha, boli, stekli, oci slzia, rezu, palia, usi tiez. Keby si toto zazivala denno - denne tak by si to mozno pochopit vedela, preco ju obvinuje z nedostatocnej hygieny. Ja mam alergiu na vzdusne alergeny a keby moj partner reaguje takto zduto a detinsky ako ty si pisala a hned isla do pozicie nejakeho obvinovania, neopravnenej podrazdenosti a ako by clovek u teba nemal sancu tak neviem no🤣Ale my sme alergici obaja, on je na tom sice horsie ale vieme sa vzajomne chapat.

meiwe
27. feb 2024

Moj partner dovolil dcere macku aj ked ich neznasa a nema k nim vztah , macka v posteli nepredstavitelne , aj tak spi s nami😁mame psy , zajaca alergie nemame ale napriklad velmi pomaha čistička vzduchu . Umyvame podlahy kazdy den . Nemyslim ze hlavny problem je pes ale to okolo ze sa nerobi a zle nadstavene veci v domacnosti.Pomoze aj kupanie psa ( kvoli alergiam, utieranie labiek a pod ) Treba si sadnut a v klude si povedat co ty potrebujes a co ti vadi ako by si to chcel mat ty a ako ona.

macatt
27. feb 2024

@domi2425 tak teraz si úplne mimo ty, škoda písmeniek🤪 stále si trepeš to isté, čo sa jedného slova týka, nedáš sa zastaviť.. vysvetlila som ti to a nechápeš a ideš😀 že sa ti to chce🙏🏼 proste poznám ľudí s vážnejšími diagnózami bez nároku strpčovať iným ľuďom život, to aj autor myslím pochopil a tvoje vysvetľovanie smeruj niekomu inému už..

domi2425
27. feb 2024

@macatt Nechce uz mas pravdu lebo to je ako hrach o stenu hadzat🤣Pekny vecer

macatt
27. feb 2024

@domi2425 mne si to vysvetľovala zbytočne, nie som alergik, ani psíka už nemám, ani toho priateľa.. ďakujem, pekný večer aj tebe..

culienka
27. feb 2024

@stanulienkat však ale on nemá alergiu na psov ale na prach. A psov zadovážili spolu, prečo len ona ma teraz upratovať. A ze ju tu hejtuju to nevadí. A vsak aj deti budú virit prach keď budú behať netvarme sa ze nie. Tiež bude musieť viac upratovať.

taksomtu
27. feb 2024

@tramtatadaaa už to tu zaznelo veľakrát- nie ste spolu kompatibilní, neviete riešiť problémy a ani ich nemáte reálny záujem riešiť- len to proklamujete, v skutočnosti si potrebuje len každý z vás vybojovať pozíciu alfa samca v tejto vašej svorke. Je to na rozchod, ale samozrejme, rozhodnutie je na vás, takže pokojne sa trápte/hádajte/terapeutujte/vypisujte na MK a zraňujte sa a predlžujte túto agóniu aj naďalej, je to však len otázka času a je jednoduchšie zísť z kratšej cesty- ste spolu krátko a ešte nemáte dieťa. A prezradím vám tajomstvo- geniálny sex môžete mať aj s niekým iným, len si takého treba nájsť. Inak súhlasím v podstate skoro so všetkým, čo je vytýkane vám obom, z vás dvoch by som chcela bývať iba s tými jazvečíkmi- aj to by bývali vonku s veľmi obmedzeným prístupom dnu (nie časovo, ale priestorovo).

liv1
27. feb 2024

@culienka kto je alergicky na prach, je alergicky na roztoce ktore sa v tom prachu nachadzaju. Avsak, nachadzaju sa len vo vnutornom prachu, nie vonkajsom. Takze je otazne, ci je alergicky na psov, asi ano.

Autor nieco pre teba https://www.ariete.sk/11-tipov-ako-sa-zbavit-ro...

tramtatadaaa
autor
28. feb 2024

@taksomtu cenime si i takito nazor, nakolko je x inych veci na ktorych sa zhodujeme a sme kompatibilny, vyhovuje nam byt spolu, mame sa radi, tak chceme vyriesit i tento nas dlhotrvajuci problem, kde sa nevieme dohodnut, nakolko ja trvam na mojom zdravi a i mi vadi velky neporiadok zo psov zatial co priatelka tych psov miluje, chce ich dnu a vadia jej prikazy/zakazy typu, ze v zupane v ktorom sa vala zo psami nechcem aby sla do postele, zial mame i problem si to poriadne odkomunikovat ako vidite, kvoli comu to zaslo az sem. Terapeuta chceme kvoli komunikacii, nie aby to za nas vyriesil, tu sme aby sme videli ine nazory a ako to maju iny ludia, pricom sa tu nasli i nam podobny co sa dohodli na fungovani prospesnom obom. Keby sa mame rozist kvoli nejakej lahsej veci, prislo by mi to hlupe. Dnes dost ludi ked sa nieco pokazi to vyhodia, miesto toho aby to opravili a tak je to i zo vztahmi. My mame o ten nas zaujem obaja.

@liv1 dakujem, skusam vsetko mozne a na zmensenie prachu v domacnosti nam najviac uz pomoze asi ten roboticky vysavac. Mimochodom, roztoce ziju i v psej srsti/pelechu a aj pes moze byt na ne alergicky. A dalsia zaujimavost - alergia na roztoce nieje priamo na roztoc - ale jeho vylucky, vykaly

taksomtu
28. feb 2024

@tramtatadaaa žiaľ tu nie som jediná s týmto názorom, aj keď rozhodnutie je samozrejme na vás...tuším som zachytila v niektorom z tvojich príspevkov, že tých problémov máte viac a aj preto ten terapeut, neviem to teraz na rýchlo dohľadať, ale aj keby nie a len som to zle pochopila- ste spolu dva roky, ten vzťah by mal byť niekde inde ako večná doťahovačka pre psi- kto koľkokrát mopoval, priateľka kvôli psom ani pri tebe nespí ani nesedí na gauči...je pekné pracovať na vzťahu, ak je na akom, môj pocit z vás dvoch je však len doslova "kto z koho". Môžem ťa ubezpečiť, že myšlienku, že je niečo jednoduchšie zahodiť ako opraviť, poznám, jednak doslova (snažím sa myslieť ekologicky) a jednak aj vzťahovo (s manželom sme spolu 17 rokov a nebola to len prechádzka ružovou záhradou) a práve preto viem, že prídu aj oveľa horšie problémy, nedorozumenia (napr.pri výchove detí), vy ste v podstate na začiatku vášho spoločného života a neviete sa dohodnúť už teraz.

zltalienka
28. feb 2024

@taksomtu plný súhlas s Tvojim príspevkom, aj tým predošlým.
@tramtatadaaa ste spolu 2 roky, to je tak akurát na to, aby padli z nosa "ružové okuliare" zamilovaných a prichádza na rad reálny život.
Buď sa naučíte SPOLU riešiť situácie, ktoré vám život prinesie, a budete si navzájom oporou ...... alebo budete bojovať každý sám za seba (a proti tomu druhému), tak ako v tejto situácii a budete stále "vo vojne" ...čo neviem či chcete.

culienka
28. feb 2024

@liv1 ja vychádzam z toho co tu napísal autor a on napísal ze nie je alergicky konkrétne na psov, ale mu vadia lebo behajú nosia špinu a viria prach a potom sa mu zhoršuje stav.
@tramtatadaaa ja sa priznám ze ja som skôr na strane tvojej partnerky a vôbec neviem ako sa toto dá vyriešiť. Vždy jeden z vás proste prehra a bude ukrateny. Po prečítaní tejto diskusie mi to príde, že ty tých psov proste nechceš, ale nechceš si priznať pravý dôvod a hráš to na svoj zdravotný stav. ( citové vydieranie). Proste Ti tí psi vadia lebo robia bordel je s nimi vela roboty a zaberajú veľa priatelkinho času a ešte ich aj miluje tých psov a možno aj žiarliť na nich . A vidíš jak by vám bolo dobre bez nich aké by bolo všetko jednoduché. My mame doma domáceho miláčika a áno je to robota navyše. A ona neviem ako to vníma, ale je možné ze keď tých psov miluje ako tu pises, musí dosť trpieť výčitkami ze su vonku aj nie všetky plemená sa dajú chovat vonku ešte majú aj psychické problémy možno sa bojí ze im to tam neprospieva. Keď ich ma rada tak ju to musí trápiť. Ty ju ešte stavias do pozície ze si ma vybrať, lebo chceš vyskúšať ci náhodou to nebude lepšie. Možno ani dáke extrémne zlepšenie nenastane, ale psi s priatelkou uz budú ukratení lebo oni by chceli byť spolu vnútri. Ci aj s tým županom od psov Ti to nerobí naschvál, to by som sa nečudovala však musí vedieť ze ti to bude vadiť.

nicegirl369
3. mar 2024

@tramtatadaaa pustat psov do domu, nechat ich lezat na gauci, ci do postele kde si opru holy zadok, behaju labamo, ktorymi behaju po vonku a podobne je podla mojho nazoru absolutne nechutné. Cim dalej tym viac ludom harasi…

belaaaaaaaaa
6. mar 2024

@tramtatadaaa Naša dcéra bola alergická na mačičky aj psíkov. 2 roky máme vnútri domu mačičku. Prvé mesiace kašeľ, kýchanie a brutálne školenie. Po polroku nemala alergiu áno mačičky a ani na psíkov. Priamy kontakt niekedy s alergénom dokáže zázraky. Podotýkam, že každý je iný.

zuzitka1004
6. mar 2024

@tramtatadaaa tato siahodlha debata plná rôznych názorov vám isto vo vzťahu pomôže 🙈🙈🙈
@hankab

hankab
9. mar 2024

@zuzitka1004 verte ci nie, pomohla 🙂 chodim sem dlhe roky, prispievam malo, no beriem to tu s velkou rezervou, lebo ludia (zeny na mk) su rozni. Vyjadrili sa tu aj psickarky, aj take co je pre nich pes vo vnutri FUJ. Niektore komentare “potesili” priatela, ine mna. Nasli sme nakoniec doma kompromis a to je hlavne, lebo chceme byt spolu.

miriamzba
25. máj 2024

@nicegirl369 no presne

jjj186
7. jún 2024

@hankab a vieš čo? Prežívam niečo podobné ako ty, ale mám už manžela a deti. Keď sme začínali žiadny problém nebol a keďže vyrastal odmala so psami aj V DOME, myslela som si že sa zhodneme. Po rokoch??? Všetko je problém. Psy sú súčasťou môjho života a v poslednej dobe už nie len ako domáci maznáčikovia. Čiže aj keď to pre niekoho vyznie nepochopiteľne, vedieť toto na začiatku, ako zmení postoj, ideme od seba.

Strana
z9