Riešenie bývania s ex partnerom a hypotékou
Neviem co mam robit v mojej situacii. S ex partnerom mame spolu byt 50/50 na ktory je este dost velka hypo na splatenie. Momentalne tu byvam a on pride raz za cas podla potreby. Chcela som to riesit ze by som tu ostala a platila aj jeho cast hypo ako najomne za jeho polovicu. Kedze vie ze nemam kam ist a najmy su tu tak drahe ze by mi to samej nevyslo momentalne z platu, myslela som ze sa dohodneme. On ma kde byvat a najprv aj suhlasil ale poslednu dobu mam pocit ze mi chce spravit napriek a dostat ma z bytu. Najprv bolo ci ho nedame do najmu co som nechapala ked tu mozem byt ako najomnik ja a platit vsetko. Potom ze predat cely byt a potom ze prepise svoju polku na niekoho z rodiny alebo to preda. Ja mam ten byt rada, nechcem ist prec odtial vela veci okolo kupy som riesila vtedy ja. Nemam vsak toljo oenazi, kolko ziada odo mna na odpredaj a nakoniec
@jamimo viem aj on to vie a tazko niekto kupi pol bytu, len mi chce robit tlaky aby som ustupila a odisla z bytu
@alkoholik čiže ty by si za byt v hodnote 100.000€, kde je splatenych 10.000€ chcel zaplatiť 45.000€ svojej ex a potom následne 90.000€ splácať ďalej banke? 😀
Vypláca sa polovica splatenych splátok. Alebo sa byť predá, vyplatí sa hypotéka a potom zvyšok peňazí sa rozdelí pol na pol. Čiže napr sa byt preda za 120.000€, vyplatí sa v banke zvyšna hypotéka 90.000 a peniaze z rozdielu - teda 30.000€ sa rozdelia medzi nich dvoch. Každý dostane po 15.000€.
Neviem kde si ty prišiel na to, žeby sa vyplávalo z hodnoty bytu, ktorý nie je splatený. To by bol nonsens.
@h2 on chce 60k a tolko teraz momentalne nemam. Este som rozmyslala naozaj predat ho a zatial si najst nejaky najom a uskromnit sa a kupit nieco svoje. No ceny bytov su tu sialene. Uz ani 1izbak pod 100k sa neda zohnat
Jáj, on chce? No chcieť môže. Ty nechceš.
mate 2 moznosti, byt predat, vyplatit hypo a to navyše si rozdelit alebo vezmes hypo ak ti daju a on bude súhlasiť s prepisom a odpredajom tebe, musis ho vyplatit polovicu z trhovej sumy, nie za aku ste cenu byt kupili.
@h2 proste mi nedavno v navale zlosti splechol ze mi to nepusti aj keby chcem. Ze ma chce dostat z bytu
Keď je taký hnusný, tak by som mu s úsmevom povedala, že nech sa páči, môže dať návrh na súd na vysporiadanie podielového spoluvlastníctva.
@lizatko1009 alebo je moznost ze budem aj ja taka ako on, aj ked taka byt neviem a neustupim. A nech to da na sud. Moj znamy sa takto so sestrou sudil roky a to ona uzivala cely dom v spoluvlastnictve a neplatila mu ani najom za jeho cast 🙈 to len tak na okraj. No ja chcem mat klud a nie sa dotahovat s niekym
@h2 ano akurat som to pisala. No neviem ci mam na to nervy
@lizatko1009 prečo by mu mala vyplácať polovicu bytu? Veď ten byt nie je splatený
skusim zjednodusit, byt ma trhovu cenu napriklad 140000. za tolko ho mozete predat. splatite uver a ostane vam rozdiel. alebo, kup si ty ten byt za 140 tisic, vybav si uver, splatite hypo, a mas byt. stale vsak budes mat na hlave celu hypo (neviem, aku vysku hypo mate, a kto je dlznikom voci banke). Viem, ze ste podielovi spoluvlastnici, tak ten isty postup, len jeho vyplatis z trhovej ceny jeho podiel, on si z toho splati svoju polku aktualnej hypoteky. v com vidis problem? kazdy cudzi clovek by to riesil podobne. A on je pre teba cudzi. predstav si, ze by si vlastnila tento byt na polu so mnou. Myslis, ze by som sa vzdala svojich moznosti?
@belllinka zial je to tak, ak chce odkupit jeho polovicu, ide z trhovej ceny, nie kupnej
@h2 myslim ze ty jedina si to pochopila spravne tu 🙈 samozrejme ze zvysok hypo by siel na mna a neplatil by uz nic on potom..ale ako povedal ze mi to nepusti mi je jasne ze sa nedohodneme. Tak budem asi robit aj ja prieky a uvidime. Kym nenajdem nejake normalne riesenie alebo ten najom. Lebo to tiez nie je zo dna na den..
@h2 neviem, kto je na uverovej zmluve, ale ak je on uverovym dlznikom, vobec nie je jedno, kedy sa on zbavi uveru, pretoze, ak bude dalsich xy rokov figurovat v uverom registri,, aj ked uver bude autorka splacat, jeho uverove nove mnoznosti budu limitovane. Co ak sa ozeni a bude chciet novu hypo pre svoju rodinu? alebo bude chciet robit svoje investicie na hypoteku? a nebude to moct robit, lebo uz hypo bude mat. Je pre autorku uz cudzi, a v jeho vlastnom zaujme by malo byt, aby hypoteku zo svojho mena splatil a vymazal.A autorka sa musi snazit najst riesenie sama za seba, nema sa spoliehat na ustretovost cudzich ludi, a vonkoncom nie, ze len tak jej niekto cudzi alebo aj blizky podaruje
@h2 len to tak realne nefunguje
@darmasiswa Muselo by sa to, samozrejme, doriešiť s bankou, aby bola autorka jedinou dlžníčkou, keďže bude jedinou vlastníčkou bytu. Je jasné, že on jej to nenechá len tak, že ona bude splácať a on bude stále evidovaný, ako dlžník.
@lizatko1009 Obávam sa, že autorka bude musieť zobrať druhú hypotéku, jedine tak by to bolo možné. Ale neviem, treba sa opýtať v banke.
@h2 tak v com je problem? trhova cena na polku je napriklad 60.000, jeho podiel v hypoteke nepozname, ale nech je napriklad 30 tisis, v banke musia odsuhlasit prevod celej uverovej zmluvy na autorku, alebo predcasne splatenie celej hypo a autorka si vezme novu hypo, ale s tym, ze on si svoj podiel hypo predcasne splati, to znamena, a, sucasne sa prevedie cela hypo na autorku a kazdy je win win, pravdepodobne, autorka svoju hypo polku bude musiet navysit, aby vedela vyplatit spoluvlastnika. Keby som bola investorom polkou v jej byte, chcela by som vyplatit cely svoj podiel, a to, ze ja si zo svojho podielu splatim uver, to je moja investorska starost
@darmasiswa Až na to, že takto to on nechce, lebo chce robiť problémy. ☹️
@h2 je to tak, vysvetlim jednoducho, my sme sa dostali k bytu ešte pomerne za dobre peniaze ale v tichom predaji 170 000€ s parkingami, 20% vlastne zdroje, isli sme pol na pol, list vlastnictva pol na pol, momentalne ma byt hodnotu 330 000e nasa suseda teraz predala taky isty ako mame my za taku sumu. O byt bola "bitka" aj iní susedia mali on zaujem a este ze ako lacno. 2 tyzdne a uz bol predaný. Ak by nastala situácia rozchodu /rozvodu a jeden si chce byt ponechat, ja musim vyplatit polovicu z momentalnej ceny bytu, nie za aku cenu sme kupili. Ak sa nevieme dohodnúť, nemame finacne prostriedky na vyplatenie jeden deuheho, tak byt sa musi predat, vyplatit hypo a zvysok si rozdelit.
@nelca84 zle sa pytas, vobec nepozname, ake uverove zmluvy maju. Kazdy zvlast? spolu? kto je ziadatelom? je tam spoludlznik? rucitel? vyska? to uz vie len autorka, to si musi riesit sama, dolezite je najst predajnu cenu tak, aby bol predavajuci - podielovy spoluvlastnik spokojny, alebo sud, ktory tiez moze rozhodnut o vyplateni jedneho druhym, ale tiez to budu priemerne trhove ceny, a bude to na dlho
ja len dufam, ze byt kupovali do podielov podla ich podielu osobneho vkladu a aj hypoteku obaja brali pomerovo podla spoluvlastnickych podielov, ak nie, budu to mat domiesane, a skomplikovane pri vzajomnom vyrovnavani sa. A este, kazdy rozvod (rozchod) znamena straty, preto mnohi sa nerozvedu, aj ked spolu uz neziju
@darmasiswa tak v prvom rade, ak chce byt sama pre seba, tak musi mat dostatocny prijem na tak vysoku hypo, nie? Lebo ak nema, tak je uplne jedno ake maju zmluvy...
@nelca84 ano, v tom pripade treba predaj celeho bytu a vyrovnanie sa. Vyssie som napisala, ze kazdy rozvod-rozchod znamena stratu. Autorka nemoze ocakavat dary a vonkoncom nie od cudzich ludi. Ak jej nieco niekto podaruje, je to benefit, nie povinnost. Autorka pisala, ze ma dobru pracu, ak jej nestaci prijem, treba najst ine moznosti, na zvysenie si dostatocneho prijmu. Treba hladat riesenia, nie ocakavat dary
@darmasiswa sme obaja dlznici

@jamimo Nie, ten byt nevlastní banka. Vlastní ho autorka s jej bývalým priateľom. Banka má záložné právo.