icon

Riešenie bývania s ex partnerom a hypotékou

7. jan 2025

Neviem co mam robit v mojej situacii. S ex partnerom mame spolu byt 50/50 na ktory je este dost velka hypo na splatenie. Momentalne tu byvam a on pride raz za cas podla potreby. Chcela som to riesit ze by som tu ostala a platila aj jeho cast hypo ako najomne za jeho polovicu. Kedze vie ze nemam kam ist a najmy su tu tak drahe ze by mi to samej nevyslo momentalne z platu, myslela som ze sa dohodneme. On ma kde byvat a najprv aj suhlasil ale poslednu dobu mam pocit ze mi chce spravit napriek a dostat ma z bytu. Najprv bolo ci ho nedame do najmu co som nechapala ked tu mozem byt ako najomnik ja a platit vsetko. Potom ze predat cely byt a potom ze prepise svoju polku na niekoho z rodiny alebo to preda. Ja mam ten byt rada, nechcem ist prec odtial vela veci okolo kupy som riesila vtedy ja. Nemam vsak toljo oenazi, kolko ziada odo mna na odpredaj a nakoniec

autor
7. jan 2025

@nelca84 keby som vyplatila nejaku cast tak ten zvysok by mi mal vyjst z prijmu

lonely66
Odpoveď bola odstránená
h2
7. jan 2025

@lonely66 Ja som to pochopila po autorkinej odpovedi o 9:24. Že on chce splatiť banke svoju časť.

autor
7. jan 2025

@darmasiswa ano mame to vsetko podielovo a 50/50

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
darmasiswa
7. jan 2025

tak dohodni s nim trhovu cenu, z toho 1/2 pre neho, ak odsuhlasi, chodte do banky, dajte si prichystat splatenie jeho podielu, zvysok si daj preratat na seba, poziadate o prevod zmluvy, ktoru navysis o doplatok, ktory mu vyplatis. V banke ti vsetko prepocitaju, ake mas moznosti aku vysku uveru mozes vziat, pripadne splatit cely uver a ty si vezmes novy na celu potrebnu sumu. Toto vsak musis oficialne riesit v banke, tam ti budu preratavat zavazky s tym, ze tento uver bude do cerpania noveho uveru splateny, a samozrejme sa musis dohodnut s ex na predajnej cene, ktoru dovodne chce vyplatit ex trhovu. stale neviem, ci mate uver samostatne, treba byt dosledny, pretoze tam mate zalozne pravo, tak aby sa nestalo, ze on si svoj uver nesplati, a jeho tarcha bude na tvojom byte

h2
7. jan 2025

@lonely66 Ja tiež nie som od fachu, ani neviem, ako to majú zmluvne ošetrené. Ale hlavný problém je v tom, že on sa odmieta dohodnúť a robí naprieky. Lebo banke to môže byť srdečne jedno, banku zaujíma len to, aby sa splatila hypotéka.

darmasiswa
7. jan 2025

@h2 nevieme, ci sa nechce dohodnut, zatial tu boli informacie, ze nesuhlasil s ponukou od autorky, ktoru by som neprijala ani ja za predaj svojho podielu

h2
7. jan 2025

@darmasiswa Ale veď autorka viackrát písala, že jej robí napriek.
Napríklad: "...mi nedavno v navale zlosti splechol ze mi to nepusti aj keby chcem. Ze ma chce dostat z bytu"

darmasiswa
7. jan 2025

@h2 tak potom sud, avsak tamm autorka musi pocitat s vyplatenim trhovej ceny, ak rozsudok bude tak, ako si ona predstavuje

alkoholik
7. jan 2025

@lenkakravcova Nie byt kupili za 100 000€( vsetko cez uvery)
Teraz ma hodnotu 130 000€
Verzia A predame byt za 130 000. Maju vyplatene 10 000€ z hypoteky.
T.j ostane im 40 000€ zisk. A ten delime 2.
Chapeme sa uz?

lizatko1009
7. jan 2025

@lonely66keby ste boli v tej situácii, vypoklonkovane z bytu, nevideli by ste zmysel ak by vam dal cast splatenej hypo, co ste byvali gratis?
nemyslím to len pre teba, ale vseobecne ako rozmýšľate.

autor
7. jan 2025

@lonely66 ja myslim ze by to bolo pre neho aj vyhodnejsie, pretoze by mal iste peniaze hned. Pri predaji bytu je otazne kedy a za kolko realne by sa predal..takze ano chce len robit prieky. A to vsetko len preto, ze niekoho mam 🙈

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lizatko1009
7. jan 2025

@lonely66 ze ako rozmyslate 🫣 realne, ty by si s tym suhlasila?

lenkakravcova
7. jan 2025

@alkoholik tak s tým súhlasím. Ak sa byt nepreda, tak (splatené+rozdiel nárastu ceny na trhu)/2

autor
7. jan 2025

@lonely66 najprv bolo tak potom tak, z bytu isiel sam s tym ze pride kedy chce. Cize nemam ani sukromie uplne. Preto to chcem riesit. Najprv bolo ze budem platit vsetko s tym ze spiseme najomnu zmluvu. Potom ze mam odist a on pride do bytu, no ja nemam kam ist zo dna na den a vyhodit ma taktiez nemoze aj keby chcel. Potom ze mu mam vyplatit 20k. Vravim dobre dohodneme sa. Potom ze nie ze on chce 60. Ze mi to nepusti. Za tyzden ze cche byt dat do prenajmu alebo predat. Proste ako by mu preplo.

nelca84
7. jan 2025

@lizatko1009 mne to vychadza rovnako. Ak splatili 10tis. tak jeho cast je 5 tis. + narast hodnoty o 30tis., jeho podiel je 15tis. Cize by mu mala vyplatit 20tis. a zvysok hypo zobrat na seba. Co sa ti nezda?

lizatko1009
7. jan 2025

@nelca84 este raz, ona ho musi vyplatit polocicu z momentalne trhovej ceny🫣

alkoholik
7. jan 2025

@lenkakravcova Vysledok je vzdy rovnaky partner musi byt vyradeny ako dlznik v banke. A dostat svoj podiel/ zisk.
Akym sposobom to druhy partner spravi je uz na nom.

h2
7. jan 2025

@lizatko1009 Ale on následne veľkou väčšinou tej sumy splatí svoju časť hypotéky. A autorka by bola radšej, keby sa to dalo nejako urobiť tak, že ona jeho hypotéku zoberie na seba a jemu vyplatí to, čo by mu zostalo, ak by to urobili tak, ako chce on. O tom sa však treba ísť poradiť do banky, či sa to dá takto spraviť. Až na to, že on nie je ochotný robiť niečo, čo chce jeho bývalá, proste z princípu.

autor
7. jan 2025

@h2 pojdem sa aspon spytat do banky nech viem na com som. Lebo takto platim aj za neho kedze tu byvam a este plus mam nervy

autor
7. jan 2025

Vsak on by mi tiez viac ako 20k nevyplatil, ved mi to povedal. No kebyze mam hned aj kam ist tak s tym suhlasim. Len sa proste bojim ze ma chce nejako vyrobit

lizatko1009
7. jan 2025

@h2 toto si velmi lahko kazdy predstavuje, ale zial to nie je tak, ja ani ty ani nikto pricetny by s tým nesluhlasil.

nelca84
7. jan 2025

@lizatko1009 vsak to presne tak vyjde, je tam zohladneny narast trhovej ceny o 30tis. Ale kedze su dvaja, zisk pre kazdeho je 15tis.+ tych 5tis. je jeho podiel na znizeni zostatku hypo 🤷‍♀️ ak vezme zvysok hypo na seba, budu vyrovnani.

nelca84
7. jan 2025

@lizatko1009 je to presne to iste, ako keby byt predali za trhovu cenu 130 tis., z toho vyplatili zostatok hypo, co je 90tis., zostane im 40tis., cize by dostal rovnako 20tis. Z tej hypo je splatenych iba 10tis., stale nechapem preco by s tym nikto pricetny nemal suhlasit. Ved si to hod na papier ak si to nevies predstavit.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
h2
7. jan 2025

@lonely66 Určite je to férové, lebo aj on s tým najprv súhlasil. Až potom začal, že nie, lebo chce autorke zle. Lebo písala, že má iného, asi to medzitým zistil.