Riešenie bývania s ex partnerom a hypotékou
Neviem co mam robit v mojej situacii. S ex partnerom mame spolu byt 50/50 na ktory je este dost velka hypo na splatenie. Momentalne tu byvam a on pride raz za cas podla potreby. Chcela som to riesit ze by som tu ostala a platila aj jeho cast hypo ako najomne za jeho polovicu. Kedze vie ze nemam kam ist a najmy su tu tak drahe ze by mi to samej nevyslo momentalne z platu, myslela som ze sa dohodneme. On ma kde byvat a najprv aj suhlasil ale poslednu dobu mam pocit ze mi chce spravit napriek a dostat ma z bytu. Najprv bolo ci ho nedame do najmu co som nechapala ked tu mozem byt ako najomnik ja a platit vsetko. Potom ze predat cely byt a potom ze prepise svoju polku na niekoho z rodiny alebo to preda. Ja mam ten byt rada, nechcem ist prec odtial vela veci okolo kupy som riesila vtedy ja. Nemam vsak toljo oenazi, kolko ziada odo mna na odpredaj a nakoniec
Ja sa i tak obavam, ze hlavny zadrhel bude v tom, ci vobec banka bude suhlasit s hypotekou len na jej osobu - nakolko ako pise, pri podnajme by ani nevychadzala s platom (kedze podnajom je vyssi nez energie+hypo co teraz plati), takze si nemyslim ze pojde o taku mzdu, aby to banke stacilo a schvalila jej to.
@belllinka s týmto by nikto normálny kto si vie zrátať 2 a 2 nesúhlasil
No skoc do banky a spytaj sa, ci ho vedia dat z úverovej zmluvy prec, Cize by si ostala jediny úverový dlznik. Tym padom by sa nebál, ze ak byt prestaneš platit, tak by isli aj po nom. Vo väčšine pripadov sa to da. Svoju polovicu bytu by teda prepísal na teba s tym, ze je tam nejaky rozdiel co by si mu musela doplatiť. Ja neviem napriklad 15 tisic. Na to by si si musela pozicat alebo by ti mozno pomohli rodicia, to nie je nejaka vysoka suma. Podla mna on sa realne boji ostat na úvere. Tych 60 tisic co pyta je blbost, lebo taku sumu nedostane ani ked byt predáte, lebo musite vyplatit banku. Ak chcete budes to musiet dat na sud na vysporiadanie podielového spoluvlastníctva. Lebo ani to nie je spravodlivé, ze ty vsetko platis aj uver a on je stale vlastnik, hoci uz byt neplati. To sa vies poradit s pravnikom ako na to.
@betulinka1 Veď on práve preto chce 60000, lebo z toho chce vyplatiť banku.
Predať byt, vyplat banku, peniaze 50/50...
Kamarátka takto riešila, ale asi 6 rokov dozadu. Mala byt a HÚ s partnerom, rozišli sa. On jej vyplatil polovicu splátok za 3 roky, čo tam spolu boli a banka ju vyňala z HÚ, keďže on mal príjem na to, aby bol iba sám dlžníkom (ale chodila do banky ako na klavír). Neviem, či riešili trhovú hodnotu, lebo vlastne opravy boli viac-menej financované ním, takže asi to dohodli len na tie splátky. Ona bola bez HÚ, on mal byt a HÚ len sa seba. Takže naj ísť do banky a zistiť možnosti. Predostrieť mu to, ale možno naozaj treba rátať aj so súdom alebo s predajom.
@autorka tvoj ex je dobrý vychcanec, keď chce polku hodnoty bytu, ktorý ešte nie je zaplatený. Keď ma byt trhovú hodnotu 150k, 100k mate este hypo, to sa odratava, cize ostáva 50k, delenie 2 je 25k, ktoré mu mas vyplatiť. Žiadnych 75k, ako tu píšu niektoré. Keď ex nechape, môžete sa súdiť, súd mu to veľmi rýchlo vysvetli. A ked nebude platiť polovicu splátok, to mu tam zarataju tiež. Určite sa nedaj obabrat, co ho chceš v podstate vyplácať 2x???
@h2 ale ak maju jeden uver ako spoludlznici, tak nevie v kazdej banke zaplatit polovicu hypo len tak a to stale neznamena, ze on tam nebude zapisany stale ako spoludlznik. Preto som posielala autorku do banky sa popytat ako by mohla prebrat cely uver a jeho vymazat. Je to lahsie dat spoludlžníka prec ako brat novy uver sama na seba, kedze ma nizky prijem.
To ste ešte len tak zhruba písali, z.e po 15000 e dostanete, lebo ešte pokuta za predčasné splatenie...či?
Toto spoločné kupovanie pred manželstvom nechápem, potom z toho takéto problémy vznikajú.
60k chce 🤣...to mu ta nová poradila? ...nemá ona zálusk na ten byt?
Ak ma priateľku tam už nitky ťahá ona a zrejme sa nedohodnes on je uz pod vplyvom inej a ženy byvalkam často chcu uškodiť z nejakého dôvodu.
Kedze si spolumajitel, v pripade, ak by sa rozhodol predat, je podla zakona povinny to najskor ponuknut tebe.
ako mate uzatvorene uverove zmluvy? kazdy ma svoju uverovu zmluvu na svoj uver? alebo mate spolocnu uverovu zmluvu, kde je jeden z vas hlavnym ziadatelom a druhy je spoludlznikom? ak mate kazdy svoju uverovu zmluvu zvlast, tak on si svoj uver splati z predaja svojej polovice kedy predajom prejde jeho podiel na teba. Ty si len musis zabezpecit sumu napriklad 60 tisic na odkupenie jeho podielu. Alebo mate spolocnu uverovu zmluvu? Kto je hlavnym ziadatelom? ty? on? treba ist do banky, a preskumat moznosti jeho vynatia z uveru po vyplateni jeho casti, alebo prevzatie celeho uveru na seba, co vsak moze byt u teba problem s bonitou. cielom je, aby on bol ocisteny od uveru, aby nefiguroval ako dlznik v banke a ty aby si mohla odkupit jeho cast. No urcite by som nesuhlasila s tym, ze by si mi dala 20 t., a slubila by si, ze cely uver budes splacat a ja len budem na uverovych paieroch - tadial cesta nevedie
@colsami Áno, teraz má. Ale písala, že on odišiel zo vzťahu kvôli inej žene.
V žiadnom prípade nemôže 5rokov od kúpy žiadať od teba polovicu trhovéj ceny, pokiaľ hypo nesplatis, byt patrí banke,načo má nárok je polovica splátok čo investoval ,porad sa s právnikom,ak je hypo písaná na oboch treba to zmeniť len na teba a všetko písomne mať
Samozrejme ze chce oveľa viac... byt nadobudol na hodnote......a hypo od nejkaeho roku..po splateni zaplati viac banke a preto chce aj z hodnoty nehnutelonosti alikvotne primeranu hodnotu........pozera sa na to logicky.....ak chodí každý týždeň s niečím iným.....tak jedine mimosúdne sa dohodnúť alebo súdne......
Ak je rozumný vie počkať do tých 5 rokov....ale ty si zase daj pri "rozvode" odpočítať jeho splátku na byt ak si platila...mam na mysli jeho podiel splatky ktory ked tam byval platieval.....ked deliť tak aby to bolo korektne o
Pre obe strany.....vsetko sa da dokladovat, odkomunikivat.....a nájsť riešenie.....
v prvom rade tu nebola zodpovedana otazka, ci ex-priatel ma svoju vlastnu uveru zmluvu na svoj podiel. Ak ano, v jeho vlastnom zaujme je uver splatit a zbavit sa uveroveho zaznamu. A to sa da len tak, ze dostane predajnu cenu za svoj podiel, z ktorej si predcasne vyplati svoj uver, a nieco malo mu ostane. ak by mu autorka dala len podiel na zislu, on by stale oficialne figuroval ako uverovy dlznik. A to je ta najhordia a pre neho neprijatelna moznost. Kto z vas by zobral uver na cudziu nehnutelnost s tym, ze vlastnik nehnutelnosti by vam slubil, ze on ten uver bude splacat, ale uver by bol na vasej hlave, no nevlastnili by ste nic??
@darmasiswa uver mame spolu on je hlavny dlznik a ja spoludlznik. Chcem to tak aby som vedela cely uver prepisat len na seba plus mu vyplatit splatene a navysenie hodnoty bytu.
@darmasiswa ja nechcem aby bol stale dlznik ani spolumajitel. Chcem mat vsetko iba na seba
#autorka keď navrhol, že predá svoju polku tretej osobe, tak nech predá, ty ako spoluvlastník máš predkupné právo, takže nemôže ho predať cudzím, pokiaľ sa ty v lehote vyjadríš, že ho odkúpiš. Dobrý právnik ti určite poradí.
ak je on hlavny dlznik, treba ist do banky a nechat si prepocitat, ci vam vedia tento uver preniest na teba a vynat hlavneho dlznika, banky to nemusia odsuhlasit z roznych dovodov, vtedy treba si dat prepocitat, ci ti banka odsuhlasi vysku celeho uveru, ak nie, tak to znamena, ze nebudes splnat najpravdepodobnejsie bonitu,co je pre teba nepriechodne, pretoze ex ostane dlznikom uveru, ostava ti este moznost nechat si prepocitat v banke, ci ti prejde ziadost o uver znizeny o 40 tisic, s podmienkou, ze zavazok vo vyske jeho podielu bude splateny ku dnu cerpania, hned si daj aj ziadost, aby si mala vystup z banky, a musis najst 60 tisic pre ex - pozor, kupnu zmluvu cez advokata/notara, aby ex svoj podiel aj vyplatil na zaklade kupnej zmluvy a vzapati nacerpas novy uver (ak ti ho schvalia). ucel noveho uveru bude pravdepodobne refinanc, v banke ti poradia. Ak ti uvery neschvalia, treba predat byt, vyplatit hypo a hladat si nieco ine, lacnejsie tak, aby si to vedela uverovat.

@lizatko1009 "este raz, ona ho musi vyplatit polocicu z momentalne trhovej ceny🫣" Ok, ale on musí splatiť svoju polovicu hypotéky, čo je 105000 - 10000 (už splatene) = 95000/2 = 47500.
Trhová cena 135000/2 = 67500. Rozdiel trhová cena mínus hypotéka (67500-47500)= 20000. Aj tak mu ostane presne tých 20000, ako keby predali byt.