icon

Riešenie bývania s mamou po strate manžela: Ako ďalej?

17. okt 2025

Ahojte. Chcela by som počuť názor od nezainteresovaných osôb. Po smrti manžela mi to nevychádzalo finančne(hypotéka, ja len na rodičáku, malý syn) tak som náš byt dala do nájmu a šla bývať k mame. Mám 32, moja mama 76 a syn 2roky. Pracujem z domu na polovičný uväzok, pretože mi syna, bohužiaľ, nevzali do škôlky. Rozmýšľam ako ďalej. S mamou je to ok, ale je staršia, asi potrebuje svoj pokoj aj priestor a my svoj.
Ako by ste riešili ďalej svoj život?

Mám niekoľko možností:
1. ísť na plný uväzok (mám momentálne dobrú ponuku) a syna dať do súkromnej škôlky, alebo nájsť opatrovateľku. To však neviem, či finančne pokryjem, zároveň zrušiť nájomníkov a bývať sama so synom.
2. Počkať ešte rok, fungovať ako doteraz a skúsiť štátnu mš, len neviem, či potom nájdem vhodnú prácu.
3. Ostať bývať s mamou “kým syn nepodrastie”, nestresovať sa financiami ohľadom hypoteky, sporiť si na horšie časy.

Mama ja sebestačná, ale nevládze byť s dieťaťom doma, takže možnosť, aby ho strážila ona je vylúčená. O tom, že by sme sa chceli vrátiť nechce počuť, vraj je šťastná, že nie je sama. Synček tu však nemá veľa priestoru, spíme spolu v obývačke a chodí sa hrať k babke do izby.
Finančne som na tom tak, že hypotéka a energie sa platí od nájomníkov, nemám z toho skoro nič navyše. Byt je v menšom meste, nemôžem pýtať neviem ake pálky.
Mám teda rodičak, sirotské a cca 400-500€ z práce. Niekedy menej, niekedy viac.

Ďakujem za prípadné rady.

Strana
z4
anonym_c1df86
17. okt 2025

@anonym_autor Prečo nemáš aj vdovské?
Volila by som tretiu možnosť.

zmrzlinka2021
17. okt 2025

@anonym_autor

A prečo nedostavas aj vdovsky?

Na tvojom mieste: ostanem pri mamine, dieta dam na rok do sukromnej skolky a idem robit na plny uvazok a pravdaze dam prihlasku na statu MS

autor
17. okt 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

A prečo nedostavas aj vdovsky?

Na tvojom mieste: ostanem pri mamine, dieta dam na rok do sukromnej skolky a idem robit na plny uvazok a pravdaze dam prihlasku na statu MS

@zmrzlinka2021 je to v štádiu riešenia.

pinkgirl
17. okt 2025

Hm, aký veľký byt je mamin? A aký veľký byt prenajímaš?
Podľa mňa ty so synom potrebujete plnohodnotnú izbu nie obývačku. Ak je tvoj byt čo prenajímaš väčší, tak by som sa presťahovala tam aj s mamou a jej byt ste dali do prenájmu.
Ak to takto nevychádza, potom by som vzala ponuku ísť na celý úväzok do práce, dieťa do súkromnej škôlky. Tak nebude mamička unavená z dieťaťa čo je celý deň doma. A snažila by som sa preorganizovať izbu kde spíte so synom - zbaviť sa nejakého nábytku ktorý nie je nevyhnutný a kúpiť posteľ tebe a aj pre syna aby mal plnohodnotné spanie.
Prípadne pouvažovať o výmene maminho bytu za väčší byt o jednu izbu viac. Ak teda by ste to vedeli uskutočniť.

anonym_64d3ee
17. okt 2025

nie som expert, ale nie je povinnost si pri hypoteke platit aj to poistenie pri neschopnosti splacania, pripadnej chorobe, smrti atd? a z toho sa potom hypo vyplati?

lizatko1009
17. okt 2025
@anonym_64d3ee

nie som expert, ale nie je povinnost si pri hypoteke platit aj to poistenie pri neschopnosti splacania, pripadnej chorobe, smrti atd? a z toho sa potom hypo vyplati?

@anonym_64d3ee ano, ale len polovicu po nebohom

7miriam77
17. okt 2025

Zatiaľ,kým je synček malý volila by som tretiu možnosť. Mamina je rada, že ste tam a má spoločnosť, tak to je super aj pre ňu. Príjem nejaky máš,plus ti pribudne aj vdovské. Uži si synčeka ešte rok a potom do škôlky a ty sa už zamestnas na plný úväzok a časom sa vrátite do svojho

sisska96
17. okt 2025
@anonym_64d3ee

@anonym_64d3ee Tak podľa toho či majú poistené hypo. Ak nie tak prúser.
@anonym_autor Ty vieš aký máte vzťah, ja by som už nevydržala bývať s mamou. Už potrebujem svoje súkromie

anonym_64d3ee
17. okt 2025
@lizatko1009

@anonym_64d3ee ano, ale len polovicu po nebohom

@lizatko1009 akoze polovicu, ze on si mal platit poistku a ona tiez svoju? to znie ozaj ako blbost, ale ako pisem, nie som expert

anonym_64d3ee
17. okt 2025
@sisska96

@anonym_autor Ty vieš aký máte vzťah, ja by som už nevydržala bývať s mamou. Už potrebujem svoje súkromie

@sisska96 no moja otazka znie, ci to nie je povinnost mat tu poistku uz pri brani hypoteky teraz?
nie ze ci mali alebo nemali poistku - to mi je jasne, ze teda asi nemali - ano potom je to strasny pruser

drianaa
17. okt 2025

Ja by som brala upravenú prvú možnosť. Zober plný úväzok, ak máš teraz dobrú ponuku, do súkromnej škôlky a ostaňte zatiaľ pri mame. Za nejaký čas si ušetríte peniaze a bude vám to neskôr lepšie vychádzať bývať samostatne. Alebo keď si ušetríte a budete stále vedieť bývať a vychádzať spolu a jediný problém bude priestor, predať menší byt a kúpiť si väčší, aby ste mali každý svoju izbu a súkromie a jeden nechať v prenajme, či už tvoj alebo mamin

anonym_64d3ee
17. okt 2025

mne sa tiez pozdava moznost ist do prace na plny uvazok, syna do jasli a zostat byvat s mamou, avsak podla velkosti bytu to nejak prehodnotit, ak ma ona 1izbak a ty 2-3 izbak, tak to vymenit, netlacit sa v mensom

amdornik
17. okt 2025

tiež sa prikláňam k tretej možnosti. podľa tvojho opisu je mama šťastná, že nie je sama. a tebe bude ľahšie žiť, kým sa bude hypotéka "splácať sama". no a teda tretia možnosť sa nevylučuje s druhou, takže uvidíš, či ti syna vezmú do MŠ o rok, ak áno, tak potom sa môžeš opäť odraziť novým smerom...

prasiatko30
17. okt 2025

Ak je tvoj byt vacsi tak by som uvazovala nad moznostou zrusit najomnikov a prestahovat sa aj s mamou do tvojho bytu a mamin prenajimat. A dieta do skolky, a ty do roboty - i ked mozno tento rok, pokial dieta pojde do statnej skolky by to nevychadzalo, ale ked uz bude v statnej skolke tak to bude urcite jednoduchsie a uz budes mat robotu

zabka79
17. okt 2025

@anonym_autor za mna 3. Alebo 2. Do roboty nechod budes vyhoreta

thereisabear
17. okt 2025

A možnosť ostať s mamou, ty do práce a malý do súkromnej škôlky nie je? To by mala cez deň svoj pokoj a podvečer by ste boli aj spolu.

cacianka
17. okt 2025

nespomínaš lokality, kde tie byty máte. Teda kde je tvoj a kde mamin, a kde máš možnosť práce. pretože okolnosti dosť ovplyvňujú možnosti.

autor
17. okt 2025

Moj byt je prerobeny, 2,5izbak(spojena kuchyna s obyvackou) jedna spalna, mala pracovna/detska. Mamin je dvojizbak ale klasicky(oddelena kuchyna) obyvacka, spalna. Ale je to starsi byt. Hypoteka sa berie aj s poistenim, to je myslim povinne. Takze cca rovnako, len moj sa lahsie a vyhodnejsie prenajme

autor
17. okt 2025
@pinkgirl

Hm, aký veľký byt je mamin? A aký veľký byt prenajímaš?
Podľa mňa ty so synom potrebujete plnohodnotnú izbu nie obývačku. Ak je tvoj byt čo prenajímaš väčší, tak by som sa presťahovala tam aj s mamou a jej byt ste dali do prenájmu.
Ak to takto nevychádza, potom by som vzala ponuku ísť na celý úväzok do práce, dieťa do súkromnej škôlky. Tak nebude mamička unavená z dieťaťa čo je celý deň doma. A snažila by som sa preorganizovať izbu kde spíte so synom - zbaviť sa nejakého nábytku ktorý nie je nevyhnutný a kúpiť posteľ tebe a aj pre syna aby mal plnohodnotné spanie.
Prípadne pouvažovať o výmene maminho bytu za väčší byt o jednu izbu viac. Ak teda by ste to vedeli uskutočniť.

@pinkgirl mame plnohodnotnu postel, nespime na gauci🙂 kedysi som tam mala detsku a mama ju neskor, ked som odisla, prerobila na obyvacku.

patka06
17. okt 2025

Jednoznačne by som volila prvú možnosť.

autor
17. okt 2025
@sisska96

@sisska96 ja som jedinacik, vytuzene babo po rokoch snazenia. Takze s mamkou mam dobry vztah. Len ten vekovy rozdiel je vacsi, ona uz menej vladze, ja jej na oplatku upracem, navarim. Nestazujem sa ale chcela by som aby mal aj syn nejaky priestor. Mozno casom to nejako domyslime

anonym_f54578
17. okt 2025
@anonym_autor

Moj byt je prerobeny, 2,5izbak(spojena kuchyna s obyvackou) jedna spalna, mala pracovna/detska. Mamin je dvojizbak ale klasicky(oddelena kuchyna) obyvacka, spalna. Ale je to starsi byt. Hypoteka sa berie aj s poistenim, to je myslim povinne. Takze cca rovnako, len moj sa lahsie a vyhodnejsie prenajme

@anonym_autor keby ste predali oba byty a kúpili 3izbák, keď sa vrátiš do práce ?

anonym_2936d0
17. okt 2025
@anonym_64d3ee

@sisska96 no moja otazka znie, ci to nie je povinnost mat tu poistku uz pri brani hypoteky teraz?
nie ze ci mali alebo nemali poistku - to mi je jasne, ze teda asi nemali - ano potom je to strasny pruser

@anonym_64d3ee neni to povinnost ale zodpovednost,aj pri tej smrti sa mi to zda blbost,ze polku.Muz je na pnke a mame hypo poistenu aj na pnku,takze mu vratia na ucet plnu sumu splatky,nie polovicu.

janinah
17. okt 2025

3
Peniaze nie su vsetko.Robota nie je vsetko.Čas s mamkou kym ju maš je vzacny aj ked spiš na gauci.Čas s dieťaťom kym je maličké je vzácny a nedaruj ho cudzej žene opatrovateľke.

autor
17. okt 2025
@janinah

3
Peniaze nie su vsetko.Robota nie je vsetko.Čas s mamkou kym ju maš je vzacny aj ked spiš na gauci.Čas s dieťaťom kym je maličké je vzácny a nedaruj ho cudzej žene opatrovateľke.

@janinah ❤️

pe_mi
17. okt 2025

ahoj, v prvom rade je mi ľúto, čo ťa v živote postretlo
Mama je rada , že má spoločnosť
To máš veľkú podporu od nej, ja napr. Dnes viem, že keby sa mi to stane, v žiadnom prípade by som u nej byť nemohla
Volila by som možnosť č.2 zatiaľ, syn je malý
Dostaneš sa na nohy ,trocha sa to celé utrasie a keď bude školák ,predsa vtedy ten priestor už potrebuje aj dieťa

cacianka
17. okt 2025
@anonym_f54578

@anonym_autor keby ste predali oba byty a kúpili 3izbák, keď sa vrátiš do práce ?

@anonym_f54578 treba pozerať dopredu - bývať s mamou, ke´d je to ešte mladá žena, nie je bohviečo, pretože má šancu, a veľkú, že ešte stretne nového partnera, budú chcieť byť spolu čo s mamou za zadkom nie je vhodné. A ako tu v drvivej väčšine ženy radia - v žiadnom prípade sa nespoliehať iba na byt a bývanie u chlapa. Autorka má dieťa, to nie je mača, aby ho o pár rokov prenášala hore-dole.

anonym_f54578
17. okt 2025
@cacianka

@anonym_f54578 treba pozerať dopredu - bývať s mamou, ke´d je to ešte mladá žena, nie je bohviečo, pretože má šancu, a veľkú, že ešte stretne nového partnera, budú chcieť byť spolu čo s mamou za zadkom nie je vhodné. A ako tu v drvivej väčšine ženy radia - v žiadnom prípade sa nespoliehať iba na byt a bývanie u chlapa. Autorka má dieťa, to nie je mača, aby ho o pár rokov prenášala hore-dole.

@cacianka musíš strkať nos do každej diskusie a kritizovať ? Je na autorke ako sa rozhodne, dala som len návrh aby mal syn a jej mama svoju izbu. Píše, že matka je staršia a bude potrebovať pomoc v budúcnosti, ale podľa teba, treba myslieť v prvom rade na chlapa, ktorého ani nemá.
Končím, nebudem sa tu s tebou dohadovať na ďalších stranách !!

autor
17. okt 2025
@cacianka

@cacianka aky muz? Mam byt, mama ma byt. Na akeho chlapa sa mam spoliehat? Co s tym ma byvanie nejakeho neexistujuceho chlapa v mojom zivote? 😀
Moj syn nie ja maca, je na prvom mieste v mojom zivote. Chcem sa venovat sebe, synovi a mojej mame. Moj manzel je este len par mesiacov mrtvy, mne sa zmenil cely zivot a naozaj posledne, co potrebujem je chlap.

betulinka1
17. okt 2025

@anonym_autor Bola som trošku v tvojej situácii ale teda ja som ostala sama, muž mi nezomrel, čo teda musí byť naozaj dosť zle aj psychicky pre teba. Žila som v rodičovskom asi od 6 mesiaca tehu do 1,5 roka malého ale potom som už zdrhla a to bol veľký rodičovský dom, kde som mala celé horné poschodie s troma izbami pre seba a malého. Išla som možnosťou 1. Syn do jaslí a ja do práce. Ale ja som vedela z práce kedykoľvek prísť, keby niečo a aj zostať robiť z domu, keď bol malý chorý. Dedo vedel kedykoľvek prísť vybrať malého z jaslí, ak som ja napríklad niekde ostala v zápche. Čiže ty si musíš zvážiť aj tieto faktory, ako to vieš doriešiť choroby malého, keď nastúpiš do TPP. Lebo teda 2 ročné dieťa s horúčkami nedáš babke strážiť. Doliečiť už ano. Čo sa týka môjho malého ako extroverta, jasle mal rád, čiže toto som neriešila. Bolo tam 5- 7 detí v rovnakom veku na tri tetušky, stále ťahali deti von . Čiže úplná paráda. Keď už išiel do škôlky s kamošmi, už za nás akurát prijímali aj nejaké bábätká od 6 či 7 mesiacov, to už aj tetušky hovorili, že potom sa celý ten program musí prispôsobovať bábätkám. Čiže vyberaj jasle podľa toho aby tam mali deti približne rovnako staré.

Strana
z4