icon

Riešenie bývania s mamou po strate manžela: Ako ďalej?

17. okt 2025

Ahojte. Chcela by som počuť názor od nezainteresovaných osôb. Po smrti manžela mi to nevychádzalo finančne(hypotéka, ja len na rodičáku, malý syn) tak som náš byt dala do nájmu a šla bývať k mame. Mám 32, moja mama 76 a syn 2roky. Pracujem z domu na polovičný uväzok, pretože mi syna, bohužiaľ, nevzali do škôlky. Rozmýšľam ako ďalej. S mamou je to ok, ale je staršia, asi potrebuje svoj pokoj aj priestor a my svoj.
Ako by ste riešili ďalej svoj život?

Mám niekoľko možností:
1. ísť na plný uväzok (mám momentálne dobrú ponuku) a syna dať do súkromnej škôlky, alebo nájsť opatrovateľku. To však neviem, či finančne pokryjem, zároveň zrušiť nájomníkov a bývať sama so synom.
2. Počkať ešte rok, fungovať ako doteraz a skúsiť štátnu mš, len neviem, či potom nájdem vhodnú prácu.
3. Ostať bývať s mamou “kým syn nepodrastie”, nestresovať sa financiami ohľadom hypoteky, sporiť si na horšie časy.

Mama ja sebestačná, ale nevládze byť s dieťaťom doma, takže možnosť, aby ho strážila ona je vylúčená. O tom, že by sme sa chceli vrátiť nechce počuť, vraj je šťastná, že nie je sama. Synček tu však nemá veľa priestoru, spíme spolu v obývačke a chodí sa hrať k babke do izby.
Finančne som na tom tak, že hypotéka a energie sa platí od nájomníkov, nemám z toho skoro nič navyše. Byt je v menšom meste, nemôžem pýtať neviem ake pálky.
Mám teda rodičak, sirotské a cca 400-500€ z práce. Niekedy menej, niekedy viac.

Ďakujem za prípadné rady.

sova7
17. okt 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 je to v štádiu riešenia.

@anonym_autor máš nárok na vdovske a dieťa tiež na nejaký príspevok. Keď sa zaseknes u mamy už sa nepohnes a si samostatná jednotka s dieťaťom nevidím dôvod aby si žila s mamou.

sisska96
17. okt 2025
@sova7

@anonym_autor máš nárok na vdovske a dieťa tiež na nejaký príspevok. Keď sa zaseknes u mamy už sa nepohnes a si samostatná jednotka s dieťaťom nevidím dôvod aby si žila s mamou.

@sova7 však to a u mamy bývať nikdy nie je také ako bývať vo svojom, kde platia tvoje pravidlá, zvyky a pod

sova7
17. okt 2025
@sisska96

@sova7 však to a u mamy bývať nikdy nie je také ako bývať vo svojom, kde platia tvoje pravidlá, zvyky a pod

@sisska96 a u mami je stále dieťa to neprispieva k tomu že by mala vychovávať dieťa a je to úplne iný vzťah ako s partnerom myslím že ani psychicky to nepomáha

olimuc
17. okt 2025

Isla by som na plny uvazok a dieta dala do sukromnej skolky. U mamy by som nejaky 1 rok vydrzala a zmenila na statnu MS. Potom sa osamostatnila. Ziadne predavanie bytov a pod … po mame casom podedis byt a mozes ten prenajat … dlhsie ako do 4 rokov dietata nby som v spolocnom byte nezostavala.

20erika07
17. okt 2025

Uprimnu sústrasť 😪
Asi by som zvolila možnosť 2 ked by som sa nevedela rozhodnúť, avšak vzťah s mamou by som musela mat super. Rok prejde ako voda ,a je teraz asi aj celkom fajn ,ze nie si po smrti manžela sama. Akurát po tom roku budes uz aj psychicky silnejšia. Mozno sa ti počas roka naskytne nejaká perfektná možnosť co ani nezavahas. Ktovie ...

anonym_39adf5
17. okt 2025

@anonym_autor úprimnú sústrasť je mi ľúto čo sa stalo..🙏
Volila by som možnosť 3

anonym_4dd7d4
17. okt 2025

@anonym_autor možnosť číslo 3

sisska96
17. okt 2025

Keď máš dobrú pracovnú ponuku určite možnosť 1

anonym_bb5983
17. okt 2025

Podľa mňa je fajn keď bývate s mamou, určite je rada, že nieje sama
A všeobecne
a zaráža ma jedna vec, že ženy plaču ako nechcú byť samé,bez partnera ,bez deti silou mocou cez mŕtvoly s hocikým len aby neboli opustené
A potom si myslia aké je to ,, super,,byt na staré kolená sama a hlavne nebola nebodaj niekomu na ,, príťaž,,

karolinakr
17. okt 2025

zas na druhej strane mama je stará, má 76 rokov, majú pekný vzťah, radšej prerobte byt, načo pôjdeš preč...jednak jej pomôžeš, ona je veselšia, ktovie ako dlho tu bude, v tomto veku už ľudia pomaly odchádzajú...skôr prerobte tento byt ak mama dovolí, nech má malý kútik nejaký

pinkgirl
Autor odpoveď zmazal
autor
17. okt 2025
@anonym_bb5983

Podľa mňa je fajn keď bývate s mamou, určite je rada, že nieje sama
A všeobecne
a zaráža ma jedna vec, že ženy plaču ako nechcú byť samé,bez partnera ,bez deti silou mocou cez mŕtvoly s hocikým len aby neboli opustené
A potom si myslia aké je to ,, super,,byt na staré kolená sama a hlavne nebola nebodaj niekomu na ,, príťaž,,

@anonym_bb5983 trochu som nepochopila tu drihu cast. To bolo na mna myslene, ze som mala dieta aj cez mrtvoly? Bohuzial si choroby nevyberaju a beru aj mladych ludi. Ci na moju mamu? Ze ma mala neskoro?

luliu
17. okt 2025
@anonym_64d3ee

@sisska96 no moja otazka znie, ci to nie je povinnost mat tu poistku uz pri brani hypoteky teraz?
nie ze ci mali alebo nemali poistku - to mi je jasne, ze teda asi nemali - ano potom je to strasny pruser

@anonym_64d3ee nie je povinnosť mať poistku

alenka58
17. okt 2025

ja by som na tvojom mieste zostala s mamou, obom vam to v tejto situácii prospeje, finančne sa skús pripraviť za ten čas, vyriešiť št.škôlku a keď budeš cítiť že chceš byť sama tak riešenie máš

ljzozv
18. okt 2025

Keby bola mama mladšia, určite volím možnosť ísť do práce , dieťa do súkromnej škôlky a o rok, keď pôjde do štátnej, tak sa osamostatniť.
Ale baby mama ma 76 rokov, tu ak sú vzťahy v poriadku, tak to asi nechám tak a užívam si aktuálne tak ako to je.
Nikto nevie. Akurát sa mi páči návrh hore, ak by bola možnosť, tak prerobiť aktuálne bývanie, viac vám k spokojnosti.

hopsas
18. okt 2025

@anonym_autor urcite ostan pri mame je starší človek tak aby si potom neskôr nemusela okrem.skolky platiť aj opatrovanie mame. Za mňa najrozumnejšie riešenie.ja by som ostala a ňou, zamestnala sa na plný úväzok a syna nedala do škôlky ale pohľadala by som domáce opatrovanie.neviem ako u vás ale u nás mamičky ponukaju za dobrý peniaze popri svojej materskej a opatrovani svojho dieťatka aj opatrovanie ešte iného dieťatka alebo dvoch k tomu svojmu, a uľahčia tak pracujúcej mamičke ...

sova7
18. okt 2025
@hopsas

@anonym_autor urcite ostan pri mame je starší človek tak aby si potom neskôr nemusela okrem.skolky platiť aj opatrovanie mame. Za mňa najrozumnejšie riešenie.ja by som ostala a ňou, zamestnala sa na plný úväzok a syna nedala do škôlky ale pohľadala by som domáce opatrovanie.neviem ako u vás ale u nás mamičky ponukaju za dobrý peniaze popri svojej materskej a opatrovani svojho dieťatka aj opatrovanie ešte iného dieťatka alebo dvoch k tomu svojmu, a uľahčia tak pracujúcej mamičke ...

@hopsas žiť s rodičmi je to najhoršie rozhodnutie. Zila už ako manželka a matka svoj život. S mamou bude v cudzej domácnosti tu sa vždy musis prispôsobiť ty. Stále bude v pozicii dieťaťa a ťažko sa takto vychováva jej dieťa. Na súkromie a prípadne že si ešte nájde partnera môže zabudnúť. Aj mama bude potrebovať kľud súkromie a nie aby ju denne rusilo male dieta. Toto by malo byť len docasne núdzové riesenie. Ani vyrastat s dvoma osamelými ženami nie je pre chlapca dobre. Mama ma život bohuzial za sebou. Odide a autorka čo? Osamelá matka v rokoch so synom ktorá všetko obetovala mame a jej život popri tom skončil tiez. Nešla by som do toho. Radšej predať byt kúpiť si mensi ktorý utiahne alebo ísť do podnájmu a s mamou môžu tráviť víkendy. Stratou partnera nekončí život nie je dôvod sa zaseknut pri mame a prestať žiť to svoje.

hopsas
18. okt 2025
@sova7

@hopsas žiť s rodičmi je to najhoršie rozhodnutie. Zila už ako manželka a matka svoj život. S mamou bude v cudzej domácnosti tu sa vždy musis prispôsobiť ty. Stále bude v pozicii dieťaťa a ťažko sa takto vychováva jej dieťa. Na súkromie a prípadne že si ešte nájde partnera môže zabudnúť. Aj mama bude potrebovať kľud súkromie a nie aby ju denne rusilo male dieta. Toto by malo byť len docasne núdzové riesenie. Ani vyrastat s dvoma osamelými ženami nie je pre chlapca dobre. Mama ma život bohuzial za sebou. Odide a autorka čo? Osamelá matka v rokoch so synom ktorá všetko obetovala mame a jej život popri tom skončil tiez. Nešla by som do toho. Radšej predať byt kúpiť si mensi ktorý utiahne alebo ísť do podnájmu a s mamou môžu tráviť víkendy. Stratou partnera nekončí život nie je dôvod sa zaseknut pri mame a prestať žiť to svoje.

@sova7 ja mám s mojou mamou výborný vzťah pre mňa by to bolo skvelé rozhodnutie. Čiže ber to čisto ako.moj názor.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
sova7
18. okt 2025
@zuzanockamt
Odpoveď bola zmazaná

@zuzanockamt píšem o niečom inom. A žiť s rodičmi skutočne nie je dobrý nápad nech máte akékoľvek vzťahy

zuzana76
18. okt 2025
@anonym_autor

@janinah ❤️

@anonym_autor volila by som cislo 3, ak mas dibry vztah s mamou, aj syn si ju edte uzije a bude pamatat.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
sova7
18. okt 2025
@zuzanockamt
Odpoveď bola zmazaná

@zuzanockamt ak sa pri mame nezasekne doživotne a nezabudne na svoj život

mircalla
18. okt 2025

@anonym_autor Volila by som moznost 2.

pink_lady
18. okt 2025
@anonym_64d3ee

nie som expert, ale nie je povinnost si pri hypoteke platit aj to poistenie pri neschopnosti splacania, pripadnej chorobe, smrti atd? a z toho sa potom hypo vyplati?

@anonym_64d3ee nie nie je taka povinnost, tiez moj syn zdedil nepoistenu hypoteku, ked ,u zomrel otec a musime ju platit...

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
anonym_3340a3
18. okt 2025
@sisska96

@anonym_64d3ee Tak podľa toho či majú poistené hypo. Ak nie tak prúser.
@anonym_autor Ty vieš aký máte vzťah, ja by som už nevydržala bývať s mamou. Už potrebujem svoje súkromie

@sisska96 väčšina tvojich rád sú len tliachaniny
Každý či na hypo musí mať poistenie
@anonym_autor zostala by som zatiaľ s mamou a synovi spravila nejaký kútik na hranie.Take dieťa potrebuje hlavne mamu

matkahelka
18. okt 2025

@anonym_autor dostanes este vdovsky, bez diskusie by som volila moznost 3. deti su malicke chvilu, uzila by som si dieta. nasa generacia bude driet do 70-ky, este sa narobis dost. ak vyslovene nebudete zit z ruky do ust (co pri RD+VD+SD ani nahodou nebudete), do prace by som od 2 roc.nesla. praca bola aj bude, mozno este lepsia ako mas teraz. male dieta vela priestoru nepotrebuje, staci mu nejaky kutik na hranie. priestor a sukromie potrebuju skolaci a dovtedy este mate casu dost sa zariadit. vela sil.

kp7333
18. okt 2025

Pokial s mamou vychadzas, jej to nevadi, tak este zostan. Pomoze ti a spolu lepsie zvladnete tazke chvile po strate manzela. Kym syn nepojde do skoly, nepotrebuje vlastnu izbu. Hernu mu mozes zariadit aj v obyvacke.

autor
18. okt 2025
@sova7

@zuzanockamt píšem o niečom inom. A žiť s rodičmi skutočne nie je dobrý nápad nech máte akékoľvek vzťahy

@sova7 lenze aj ja som pisala o niecom inom. Nikde som nepisala, ze planujem byvat s mamou 10 rokov. Pytala som sa na obdobie, kedy je syn maly, nevzali mi ho do skolky, poberam este rodicak a uvazujem co a ako. Novy chlap v mojom zivote nie je a ani tak skoro nebude. Ci len to je vyznam v zivote? Byt neustale vo vztahu, za kazdu cenu?