Riešenie bývania s mamou po strate manžela: Ako ďalej?
Ahojte. Chcela by som počuť názor od nezainteresovaných osôb. Po smrti manžela mi to nevychádzalo finančne(hypotéka, ja len na rodičáku, malý syn) tak som náš byt dala do nájmu a šla bývať k mame. Mám 32, moja mama 76 a syn 2roky. Pracujem z domu na polovičný uväzok, pretože mi syna, bohužiaľ, nevzali do škôlky. Rozmýšľam ako ďalej. S mamou je to ok, ale je staršia, asi potrebuje svoj pokoj aj priestor a my svoj.
Ako by ste riešili ďalej svoj život?
Mám niekoľko možností:
1. ísť na plný uväzok (mám momentálne dobrú ponuku) a syna dať do súkromnej škôlky, alebo nájsť opatrovateľku. To však neviem, či finančne pokryjem, zároveň zrušiť nájomníkov a bývať sama so synom.
2. Počkať ešte rok, fungovať ako doteraz a skúsiť štátnu mš, len neviem, či potom nájdem vhodnú prácu.
3. Ostať bývať s mamou “kým syn nepodrastie”, nestresovať sa financiami ohľadom hypoteky, sporiť si na horšie časy.
Mama ja sebestačná, ale nevládze byť s dieťaťom doma, takže možnosť, aby ho strážila ona je vylúčená. O tom, že by sme sa chceli vrátiť nechce počuť, vraj je šťastná, že nie je sama. Synček tu však nemá veľa priestoru, spíme spolu v obývačke a chodí sa hrať k babke do izby.
Finančne som na tom tak, že hypotéka a energie sa platí od nájomníkov, nemám z toho skoro nič navyše. Byt je v menšom meste, nemôžem pýtať neviem ake pálky.
Mám teda rodičak, sirotské a cca 400-500€ z práce. Niekedy menej, niekedy viac.
Ďakujem za prípadné rady.
@anonym_autor tak len držím palce aby ťa tento optimizmus držal aj keď budeš staršia sama a syn sa mohol neskôr osamostatniť. Ma sice dva nie 35 ako pises ale základ toho ako bude žiť je teraz. Za mňa je bývanie s rodičmi najhoršia možnosť ale tak je mi jasné že teraz máš strach byť sama a dobre ti padne záplata na samotu v podobe mami. Stretla som priveľa ľudí čo sa zasekli pri rodicoch a v 50 ke to ľutovali ale tak teraz aspoň nie si sama a možno tebe to bude vyhovovať takto
@sova7 skus si este raz precitat, co pisem. Asi do 50tky s mamou nebudem, kedze uz teraz ma 76 a ja 32. Mala ma neskoro a jej rovesnicky maju dospele vnucata, dokonca su uz aj prababky. Stale vsak nechapem, co ta tak stve, ze byvam MOMENTALNE s mamou. Ja nemam strach byt sama, ja SAMA SOM, bez manzela. Zaplata za manzela neexistuje, nikto ho nenahradi, ani mama, ani syn, ani iny muz. Ked nechapes, tak bohuzial. Uz nemam energiu ti to dokola vysvetlovat.
@sova7 skus si este raz precitat, co pisem. Asi do 50tky s mamou nebudem, kedze uz teraz ma 76 a ja 32. Mala ma neskoro a jej rovesnicky maju dospele vnucata, dokonca su uz aj prababky. Stale vsak nechapem, co ta tak stve, ze byvam MOMENTALNE s mamou. Ja nemam strach byt sama, ja SAMA SOM, bez manzela. Zaplata za manzela neexistuje, nikto ho nenahradi, ani mama, ani syn, ani iny muz. Ked nechapes, tak bohuzial. Uz nemam energiu ti to dokola vysvetlovat.
@anonym_autor ja ta obdivujem, ze pol roka po takej velkej strate si schopna takejto sily a odvahy. Posielam objatie a najma vela zdravia, neviem si ani predstavit, ake tazke to musi byt a zelam ti vela dobrych veci v dalsom zivote.
@anonym_autor v tomto ti poradit neviem. Ale mozem ti dat priklad z mojho zivota.... Pred 30 rokmi mi umrel otec. Mala som 6 rokov.... Kazdy si pamätáme ake to bolo tazke pred 30 rokmi.... A tak sa moja mama so mnou vratila nazad byvat ku svojim rodicom do domu.Samostatne byvanie vtedy z platu obycajneh zdravotnej sestry nepripadalo do uvahy.Mala som svoju vlastnu izbu. Babka s dedom sa o mna starali, mama chodila do roboty. Ked som bola chora, bola tu babka co sa o mna starala. Mama chodila do roboty. Nepoznali sme co to je OCR a podobne. Sak bola babka na to. A mama chodila do roboty, zarabala peniažky a s nimi pomahala rodine aby dme neboli financne stratovy. Mali sme vsetko aj ked sme si nemohli dopriať nic navyse. Stale u nas bol niekto doma. Vyrastala som v rodine kde som sa nikdy nevracala do prazdneho domu. Ale vzdy tu niekto bol. Babka a dedo sa na dochodok vzdali svojho kludu a pokoju a prijali dceru s dietatom po tragickej smrti manzela. Starali sa o dceru a o jej dieťa, len preto aby malo pohodlie domova. A zomklo nas to. Moja rodina bola pevna kde sme si vsetci navzajom pomahali, kde sme vsetci spolu zili a vazili si toho. A dnes ked tu uz nemam babku a deda tak mi je velmi smutno. Aj ked su to uz roky. Ale stale mame pevne puto s mamou. Uz mi len ta ostala. Na druhej strane moj muz, vyrastal a zil v normalnej rodine , kde bola mama, otec a surodenci a babka s dedom inde. A nema s nimi tak pevne puto ako ja a moja rodina. Takze v konecnom dosledku sme sice zili ako "na hromadke". Ale o to sme mali pevnejšie puto
@anonym_autor
Naozaj nemrhaj svoj čas na vysvetľovanie nevysvetliteľného hlúpej žene sova7 ....alebo aby som bola miernejšia človeku bez empatie. A to sa
naozaj nezvyknem takto vyjadrovať.
Keby sa tu niektoré zamysleli...tak aj tvoja mamka utrpela traumu... veď to nie je len tak keď jediná dcéra príde o manžela. Takže je to úplne v poriadku ostať spolu...ako rodina 💚
Zhodou okolností mám 3 kamarátky z detstva, ktoré ovdoveli...a viem, že to bolo pre nich veľmi náročné.
@anonym_autor ja by som ostala pri mamke aspoň rok. Ju to potešilo, že ste jej spestrili všedné dni a tebe to tiež prospeje po takejto smutnej udalosti. Možno počas roka sa ti naskytne iná ponuka práce, finančné tiež na to u mamky budeš lepšie. Nemôžeš urobiť naopak, že mamky byť dáš do prenájmu a všetci traja pôjdete do tvojho bytu? Ak je väčší, každý by mal svoj priestor.
@anonym_autor
Naozaj nemrhaj svoj čas na vysvetľovanie nevysvetliteľného hlúpej žene sova7 ....alebo aby som bola miernejšia človeku bez empatie. A to sa
Keby sa tu niektoré zamysleli...tak aj tvoja mamka utrpela traumu... veď to nie je len tak keď jediná dcéra príde o manžela. Takže je to úplne v poriadku ostať spolu...ako rodina 💚
Zhodou okolností mám 3 kamarátky z detstva, ktoré ovdoveli...a viem, že to bolo pre nich veľmi náročné.
@zaba21 tu hlúpu ženu bez empatie si laskavo odpusti som už dost stará a skúsená na to aby sa do mňa niekto navazal keď nevie stráviť aj takúto podobu reality. To je tvoj problém. Nebudem niekomu hovoriť ako super sa rozhodol len aby počul co chce a aby som bola za milú. To jej nepomôže
@anonym_autor
@zaba21 tak, tak!!! Bravo!!!!
@sova7 si nazval este celkom pekne. Je to idiotka, ktora nechape, ze toto je docasne riesenie.
Autorka potrebuje spracovat tragediu, co sa im stalo. Kludne moze hocikedy vypovedat najomnu zmluvu najomnikom a vratit sa do svojho bytu.
Dalej @sova7 vychadza zo svojich vztahov s rodicmi.
Nerozumie, ze preco autorka nehlada okamzite nahradu za manzela (vsak uz 6mesiacov nie je medzi nami) a hned jej dava nalepku, ze ostane sama a bude mat nesamostatne dieta v 35ke, a to male ma len 2 roky.
Je to idiotka ako vyšitá!
Ja osobne by som urcite nehladala opatrovanie, skor by som skusila otravovat skolku, nech vezme dieta aj mimo septembra.. aj ina skolka. Pripadne sa zariadila podla ceny sukromnej skolky. Normalne matematika.. ak mi na konci dna ostane viac financii, dieta dam do sukromnej skolky a idem pracovat na full time. Ale cely cas by som sa snazila dostat dieta do tej statnej skolky ak ju mam vyhodnu polohou atd. Inak by som asi vydrzala este ten rok, kym by islo dieta do skolky.. podla moznosti si mozno zohnala na doma este nejaku inu pracu
@zaba21 tu hlúpu ženu bez empatie si laskavo odpusti som už dost stará a skúsená na to aby sa do mňa niekto navazal keď nevie stráviť aj takúto podobu reality. To je tvoj problém. Nebudem niekomu hovoriť ako super sa rozhodol len aby počul co chce a aby som bola za milú. To jej nepomôže
@sova7 dakujem teda, idem hladat cim skor noveho chlapa, aby som sa nezasekla u matky az do 50tky a syn nebol bez muzskeho vzoru a v nevhodnom zenskom prostredi.😀
@sova7 dakujem teda, idem hladat cim skor noveho chlapa, aby som sa nezasekla u matky az do 50tky a syn nebol bez muzskeho vzoru a v nevhodnom zenskom prostredi.😀
@anonym_autor čiže tvoja mama bude mat 96 rokov pomaly aj královnú predbehne
@anonym_autor celé si to nepochopila ale nevadí
@sova7 tak si to ale prezentovala.
@sova7
Ja sa nezvyknem takto vyjadrovať, ale naozaj mi tvoje príspevky prišli necitlivé v danej životnej situácii autorky.
Autorka je veľmi krátko po strate najbližšieho človeka a triezvo uvažuje o možnostiach ako ďalej. Pri maličkom dieťati pracuje, čiže sa musela veľmi rýchlo otriasť z ťažkej životnej situácie do takej miery, aby sa dokázala postarať o dieťatko. Autorka mi príde dostatočne zrelá, aby vedela zvážiť aj riziká spolužitia s mamkou.
Ja som svoj názor napísala ako zrelý človek vo veku takmer 60 rokov, ako matka dvoch dospelých detí, a tiež ako babka vnúčat. V našej rodine existuje spolupatričnosť, viem ako moji rodičia prežívali ťažšie životné situácie mňa aj mojich súrodencov, ako sa nám snažili pomôcť v rámci svojich možností. Tak isto ja vnímam život mojich detí a viem, že tak ako pomohli rodičia mne, ja by som pomohla im, ak by to potrebovali. A tiež som zástanca, že dospelé deti sa majú vedieť o seba postarať a žiť sami, tak som ich vychovala. Ale zároveň moje deti vedia, že vždy sú pre nich dvere otvorené.
Pekný deň všetkým🍀🍂🍁🌞
Predala by som oba byty a išla aj s mamou do väčšieho. Maminu by som samú už nechávala. Je to už staršia pani. Potrebuje pomoc. Budeš lietať medzi dvoma domácnosťami. Do práce by som na plný úväzok išla, keď syna vezmú do štátnej MŠ.
@zuzanockamt môže. Keď jej stačí k životu mama a syn môže takto ziť celý život len s chlapcov takto často vznikajú mamickari čo robia záplatu osamelej mamičke bez partnera
@sova7 co ty tu riesis chlapov a ze jej staci k zivotu syn a mama... sak sakra jej nedavno zomrel MANZEL... je logicke a normalne ze teraz neriesi inych chlapov ! Keby mne zomrel moj manzel,detto taky mlady...asi sa zrutim.. a nieto este novy chlap. Pise,ze na nejaky cas bude u mamy.. iste sa potrebuje aj psychicky dat dokopy,,,,a chlapec ma este len 2roky tak o akom mamkinom cecku taras....
@sova7 co ty tu riesis chlapov a ze jej staci k zivotu syn a mama... sak sakra jej nedavno zomrel MANZEL... je logicke a normalne ze teraz neriesi inych chlapov ! Keby mne zomrel moj manzel,detto taky mlady...asi sa zrutim.. a nieto este novy chlap. Pise,ze na nejaky cas bude u mamy.. iste sa potrebuje aj psychicky dat dokopy,,,,a chlapec ma este len 2roky tak o akom mamkinom cecku taras....
@anonym_999611 zmierni agresivitu. Žiť s rodičom je pasca nie riešenie situácie. Aj dieťa čo prislo o rodiča vytrhnúť z jeho prostredia kde žilo nie je riešenie malý zažil dva veľké soky naraz. To je celé na co upozorňujem. Tiež že ak sa v tomto živote s mamou zasekne má to následky ktoré si môže uvedomiť keď už nebude riešenie. To čo v tomto jej stave teraz vyzerá super super nie je. A netýka sa to teba tak po mne neskáč
@anonym_999611 zmierni agresivitu. Žiť s rodičom je pasca nie riešenie situácie. Aj dieťa čo prislo o rodiča vytrhnúť z jeho prostredia kde žilo nie je riešenie malý zažil dva veľké soky naraz. To je celé na co upozorňujem. Tiež že ak sa v tomto živote s mamou zasekne má to následky ktoré si môže uvedomiť keď už nebude riešenie. To čo v tomto jej stave teraz vyzerá super super nie je. A netýka sa to teba tak po mne neskáč
@sova7 tak som v pasci na rok, dva. Fuuuh, strasne nieco. A moj syn je s babkou, s ktorou je rad. Ja vlastne svoje dieta vystavujem len sokom. A novy muz by nebol sokom?🤷🏻♀️
@sova7 tak som v pasci na rok, dva. Fuuuh, strasne nieco. A moj syn je s babkou, s ktorou je rad. Ja vlastne svoje dieta vystavujem len sokom. A novy muz by nebol sokom?🤷🏻♀️
@anonym_autor čítaj s porozumenim ok? Nehovorím o novom vzťahu zajtra ale s možnosťou v budúcnosti. Žiť s rodičom je vždy o strate súkromia aj iných nevýhodách ak to beries tak že dokazes o rok dva odísť ok držím palce
@sova7 čiže sa vykašleš na 77 ročnú mamu, lebo pasca? Divné zmýšľanie. Autorka má s mamou očividne pekný vzťah.

@zuzana76 dakujem. Viem, ze mama tu nebude vecne, aj ked je zatial vitalna, sebestacna. Pri vnucikovi aj trochu ozila, lebo si myslela, ze sa ho ani nedocka. A tie komentare ani neriesim, pridu mi odveci. Ja sa zamyslam ako tu a teraz, ako sa spolahnut sama na seba, ako riesit pracu, syna, byvanie a nie ci budem mat v buducnosti vztah. Pride mi to smiesne, ze tu riesia mojho syna, ze ho s mamou vychovame ako mamickineho maznacika a ze bude nahradou mojho partnera. 🤣
@anonym_autor tak len držím palce aby ťa tento optimizmus držal aj keď budeš staršia sama a syn sa mohol neskôr osamostatniť. Ma sice dva nie 35 ako pises ale základ toho ako bude žiť je teraz. Za mňa je bývanie s rodičmi najhoršia možnosť ale tak je mi jasné že teraz máš strach byť sama a dobre ti padne záplata na samotu v podobe mami. Stretla som priveľa ľudí čo sa zasekli pri rodicoch a v 50 ke to ľutovali ale tak teraz aspoň nie si sama a možno tebe to bude vyhovovať takto