Riešenie konfliktných vzťahov so starými rodičmi detí
Ahojte, svokra sa veľmi tešila na svoje vnúča, mám pocit že mala vytvorenú nejakú predstavu, ktorej uverila a teraz je nespokojná.
Dcéra je veľmi náročné dieťa, má dva roky a od narodenia je to katastrofa, spí otrasné, budí sa aj 10x za noc alebo je v noci dlho hore, jedlo je veľmi obmedzené, zje pár svojích obľúbených jedál a zvyšok ledva ochutná, je uplakaná, momentálne má obdobie že je všetko problém, kúpanie, obliekanie, prebaľovanie, všetko sprevádza plač. S doktorkou som samozrejme všetko komunikovala a ona tam zatiaľ nevidí problém, proste len náročnejšie dieťa. Očný kontakt má, na meno reaguje, ukazuje veci. Snaží sa všetko robiť sama, napríklad obuť sa a keď jej to nejde tak chytí nervy, my už vieme ako na ňu ale samozrejme niektoré veci sa nezaobídu bez scény.
Svokrovci ale stále upozorňujú na to že toto v poriadku nie je, mám pocit že čokoľvek dcéra spraví je podľa nich zle. Minule sme boli u nich a dcéra zbadala vonku krhlu, chytila ju, nosila, tvárila sa že polieva a hneď svokra že no toto je už len zábava, že prečo sa nehrá normálne a toto bežne deti nerobia.
Zo všetkého vinia nás, vraj ju nezvladame, minule som dcére nedovolila vybehnúť na cestu tak začala plakať lebo som ju zachytila, hneď bol problém tiež že toto normálne deti nerobia.
Muž to s nimi riešil ale vždy sa len začnú hádať, veď oni mali tiež deti a takéto veci nerobili.
Oni majú predstavu že dieťa bude vnútri sa hodinu hrať s legom alebo proste s hračkami, vonku bude buď na odrážadle alebo v pieskovisku a zbytok je proste pre nich zle.
Svokre vadí keď dcéra napodobňuje nás, napríklad chce variť alebo s tou krhlou alebo muž kosi a dcéra tlačí detskú kosačku. Stále ju porovnávajú, lebo všetky deti vedia už poriadne vety skladať a ona nie a podobne, všade nájdu problém. Stále len ako ich deti také neboli a žiadne dieťa ktoré poznajú toto nerobí.
Nás to už nebaví, veď aj to dieťa bude tomu raz rozumieť, takže sme obmedzili stretávanie, svokrovci sa oháňajú právom na styk s vnučkou, áno viem právo majú ale návštevy kde im vadí pomaly aj to keď prvou vykročí ľavou a nie pravou nohou sú o ničom. Veľmi ma mrzí, že ju stále zhadzujú a všetko im vadí...keby aj náhodou mala nejakú diagnózu tak čo už to nebude ich vnúča? Nemali ste to niekto podobne? Zmení sa to možno keď bude dcéra staršia? Mrzí ma ako sa k nej stávajú...
Ja si myslim, že vaša svokra trpí syndrómom prvého vnúčaťa, keď ich bude viac, tak strati zaujem o taketo koučovanie. Moja svokra ma 10 vnučat a som rada, že si pamata mena mojich deti 😃 svagor sem tam komemtuje, preco ma 2rocny cumel, preco 5rocna nechodi do skolky, preco 7rocna nechodi na sportz preco 5rocna susle, preco 2 rocny este nerozprava, vraj jeho 5rocnej neteri z inej rodiny sa usta nezastavia, ale mam ho v paži. Akoze to uz porovnavame 2rocneho s 5rocnym?? A to iste robi vasa svokra asi
Inak svokra ma ake povolanie? Lebo svagor je vseobecny lekar a ma pocit, ze musi kazdemu hovorit, co je norma a co ma robit. Lutujem rodicov jeho buducich vnucat (este nema)
Hej, stačí povedať, že vnučka je predsa "po maminke". 😁 A že nech sa neboja, bude úplne normálna, tak ako maminka. Alebo, či sa máš podľa nich dať vyšetriť nejakým odborníkom, lebo si v detstve behala s krhličkou namiesto stavania Lega 😁😁😁
Nechcem byť zlá ale neriešila by som svokru a jej názor. Ty si jej mama, vy ste jej rodičia, ona si už svoje deti vychovala. Nech komentuje, snaž sa nereagovať lebo predsa je to matka tvojho muža. Ale u mňa by to bolo jedným uchom dnu, druhým von... Som v podobnej situácii a snažím sa to takto riešiť. A užívaj si svoju malú lebo deti neuveriteľne rýchlo rastú 🥰😊
Komenty som nečítala, dám ti iný náhlad, prečo to tak je. Tvoje je v poriadku, zalievanie kvetov, pomáhanie pri vareni, aj nerozprávanie je v norme. Uplne normálne dvojročné dieta, nevidim nič odlišné, čo mam odpozorované. Ešte ma napadlo, že ked často plače, možno ju niečo jrozrušuje a to dráždi jej nervovú sústavu , alebo ide do vzdoroveho obdobia.
No a teraz rodičia tvojho manžela predpokladám, že patria medzi generáciu baby boom. Boli to často bité deti hrubou silou ( otec s remenom) a boli to prehliadané deti, ktoré myseli byť ticho , udupané do Zeme, s polovojenskou výchovou. Tvoja dcéra im ukazuje normálny vývin a ich to môže jedovať z toho hladiska, že nikdy nepoznali lásku, majú toto zranenie z detstva a ešte si myslia, že dieta je niečo menej s pohladu autority. Majú v sebe totiž model, kde autorita mala vždy pravdu.
To že žiadajú styk s vnučkou je normálne, nechcú ju stratit, ale oni ani nevedia hádam prečo a záčo. Treba im pokojne vysvetliť, že nebudú dieta kritizovať.
Juj, ťažké. Ani neviem, čo by bolo lepšie. Ak sa da, zobrala a zoznámila by som tvoju svokru s čo možno najväčším poctom iných deti. Ísť niekam na ihrisko, detského kútika…, ked už porovnáva, nech porovnáva poriadne.
Potom ísť k nej i s tvojou kamoskou a jej dietatom, tvojimi rodičmi, niekym inym, kto jej poskytne iný názor. Ten váš evidentne nechce akceptovať a pochopiť.
Potom už len zachovať pokoj, vymedziť hranice, skrátiť čas na taký, ktorý zvládnete.
Moji svokrovci kritizovali, ze rocny ma este plienky. Chceli, aby som im stale kojene dieta dala na tyzden a oni ho odplienkuju🤣ked mala ich dcera rocne deti este plienkovane, tam nepovedali nic. Neznasam nevyziadane rady. Kojila som, svokra nie, bo ju to bolelo, nosila som, svokra nie, do 2r moje dieta nepoznalo tv a cukor, bola som za divnu. Nedovolila som dat z glutaman.vyvaru rocnemu,... no bolo to zaujimave.. 🙈😁nas prvy rozpraval v 2r pekne, plynulo, kym vsak k tomu prislo, tiez hovorili, ze ich deti skor sedeli, chodili(chodil v 12.mes.), boli skor bez plienok.. ved ok, aj ja som bola od 11.mes.v jasliach bez plienok a s neustalymi zapalmi moc.ciest, bo som sa pocikavala a nik ma neprezliekol. Vies co, ked im vsetko vadi, nechodievaj tam, posielaj len muza, ten je pre nich dokonaly, tak nech chodi len on. Ach jaj.
..btw, uplne normalne 2r dieta😉🙂
Moje dieťa je úplne rovnaké, alebo teda skoro. Tiež sa najradšej hrá, že nám “pomáha” a opakuje, kosenie, varenie, polievanie. Teraz má fázu krovinorezu, takže s hocijakým papekom kosí všetko možné a my s ním, hodinu si kresliť alebo s legom sa prehrať neexistuje, kreslí si 3 minúty, s legom sa prehrá ale so mnou alebo s niekým. Ale to je úplne c poriadku, každého baví niečo iné. Jeduje sa za všetko, hlavne keď mu niečo nejde, kričí keď sa mu niečo nepáči, aj to je ok, niekedy si nechá vysvetliť, niekedy sa potrebuje vyplakať, aj to je pre ten vek normalne, veď majú len 2 roky. Zložité vety, básničky netvorí, ale pohybovo je úplne niekde ako rovesníci, loptou kope krasne do cieľa do bránky, hrá hokej, vylezie na vysoké rebríky a preliezky, chodiť začal skoro, má svaly, vkuse v pohybe. Jedlo tiež spapá svoje obľúbené, ale uňho opačne, surová zelenina vôbec, ovocie trošku, ale cestoviny s omáčkou, zeleninové krémy a polievky miluje, a kľudne mu to budem robiť stále dookola, som rada, že spapá niečo zdravé, tak kľudne, pokiaľ je to výživné a zdravé, tak aj každý druhý deň to isté 🙂 tvoja si to doplní v ovocína surovej zelenine, lepšie ako pchať do nich vyprážané a múkové jedlá, presladeného a podobne.
Veľmi veľa robí spomienkový optimizmus, mne moja starká zabila, ze si mám dávať pozor, aby z malého nevyrástol grázel, lebo nechcel parenú buchtu na obed 😂 lebo poznala niekoho, kto to nezjedol a vyrástol z neho vraj grazel, ale podľa mňa je to úplne normálny chlap. A my sme podľa nej ako deti zjedli všetko, ale ja si pamätám, do 10 rokov som zjedla 4 jedlá na obed a zvyšok ma buď donútili alebo som zjedla lyžicu a dosť, potom som mala problémy so stravou a nábeh na poruchu stravovania a bulímiu, takže jedným uchom dnu a druhým von.
Tiež sme sa toho napočúvali, keď to prekračovalo únosnú mieru bez dohovorov, prerušili sme kontakt, pomohlo to celkom. Ale ja veľa filtrujem, úprimne si pritom, aké je moje dieťa tornádo ani nestíham veľa všímať 🙂 dúfam, že sa vaša rodina čoskoro znormalizuje, lebo podľa všetkého máš zdravé, šikovné a úžasné dievčatko, a je škoda, že to nevidia. Ale primárne je to ich škoda, verím, že vy jej to ako rodičia vynahradíte
Moje dieťa je úplne rovnaké, alebo teda skoro. Tiež sa najradšej hrá, že nám “pomáha” a opakuje, kosenie, varenie, polievanie. Teraz má fázu krovinorezu, takže s hocijakým papekom kosí všetko možné a my s ním, hodinu si kresliť alebo s legom sa prehrať neexistuje, kreslí si 3 minúty, s legom sa prehrá ale so mnou alebo s niekým. Ale to je úplne c poriadku, každého baví niečo iné. Jeduje sa za všetko, hlavne keď mu niečo nejde, kričí keď sa mu niečo nepáči, aj to je ok, niekedy si nechá vysvetliť, niekedy sa potrebuje vyplakať, aj to je pre ten vek normalne, veď majú len 2 roky. Zložité vety, básničky netvorí, ale pohybovo je úplne niekde ako rovesníci, loptou kope krasne do cieľa do bránky, hrá hokej, vylezie na vysoké rebríky a preliezky, chodiť začal skoro, má svaly, vkuse v pohybe. Jedlo tiež spapá svoje obľúbené, ale uňho opačne, surová zelenina vôbec, ovocie trošku, ale cestoviny s omáčkou, zeleninové krémy a polievky miluje, a kľudne mu to budem robiť stále dookola, som rada, že spapá niečo zdravé, tak kľudne, pokiaľ je to výživné a zdravé, tak aj každý druhý deň to isté 🙂 tvoja si to doplní v ovocína surovej zelenine, lepšie ako pchať do nich vyprážané a múkové jedlá, presladeného a podobne.
Veľmi veľa robí spomienkový optimizmus, mne moja starká zabila, ze si mám dávať pozor, aby z malého nevyrástol grázel, lebo nechcel parenú buchtu na obed 😂 lebo poznala niekoho, kto to nezjedol a vyrástol z neho vraj grazel, ale podľa mňa je to úplne normálny chlap. A my sme podľa nej ako deti zjedli všetko, ale ja si pamätám, do 10 rokov som zjedla 4 jedlá na obed a zvyšok ma buď donútili alebo som zjedla lyžicu a dosť, potom som mala problémy so stravou a nábeh na poruchu stravovania a bulímiu, takže jedným uchom dnu a druhým von.
Tiež sme sa toho napočúvali, keď to prekračovalo únosnú mieru bez dohovorov, prerušili sme kontakt, pomohlo to celkom. Ale ja veľa filtrujem, úprimne si pritom, aké je moje dieťa tornádo ani nestíham veľa všímať 🙂 dúfam, že sa vaša rodina čoskoro znormalizuje, lebo podľa všetkého máš zdravé, šikovné a úžasné dievčatko, a je škoda, že to nevidia. Ale primárne je to ich škoda, verím, že vy jej to ako rodičia vynahradíte
Podla mna robis dobre ze obmadzujes kontakt. Taketo komentare deti vzdy pocuju a vnimaju. Mozno nechapu v plnej miere ale vedia ze sa hovori o nich, rozoznaju ton hlasu a kazde taketo hodnotenie je velmi zle. Doslova naprogramuje dieta aby si ono same o sebe zacalo mysliet to co pocuje.
Takze tie rady ze jednym uchom dnu a druhym von, urcite nie su spravne.
Myslim ze svokra by zhadzovala dieta aj keby nebolo narocne a uplakane. Podla mna je to jej sposob vychovy. Dieta je neschopne a treba ho vyformovat do normalnej ludskej bytosti. Vzdy si nieco najde. Toto neprestane.
Hrat sa napodobnovanim je praveze super. Svokra je uplne mimo. Upratovanie, varenie, pranie, kosenie su najoblubenejsie hry nasho syna. Ziadne lego. Ma 5 a uz vie kosit s normalnou kosackou. Tu samostatnost urcite podporujte. To sa vam velakrat vrati. Tie nervy z toho ze sa jej nieco neradi.... to musite len naucit dieta ako zvladat frustraciu. Pozri si nieco o samoregulacii emocii. To trva aj niekolko rokov. Bude to kazdym rokom lepsie.
Vela deti nema rado omacky v tom veku. Suche maso a oddelene od zemiakov.

Keby si sa dohodla s pediatrickou aby to ona vysvetlila svokre,že mala je úplne normálne dieťa? Možno viac dá na lekarsku autoritu a potom dá pokoj. Ináč u nás bol malý takýto, všetko vadilo, plač a tak aj to hranie. Mne to príde ako úplne normálne správanie sa dieťaťa ktoré ma vlastnú hlavu 🙂 a to hranie s nie hračkami nechápem,že jej toto vadí. Ved toto je úplne normálne,takto sa rozvijaju deti. Nám aj babičky hovorili,že presne tak sme sa hrali aj my. Keď varili tak varechy, hrnce. Vonku náradie na vonku, atď