icon

Riešenie konfliktov medzi partnerom a rodičmi. Čo robiť?

budulinka12
31. júl 2025

Dobrý deň. Prosím stretli ste sa s niečím podobným v rodine?
Ide o to, že mám partnera už 5 rokov, máme zatiaľ jedno dieťa. Náš vzťah vyžadoval veľa práce ale zvládli sme to spolu ako rodina. Moji rodičia ho od začiatku moc nemuseli lebo je to taký ,,dedinský sedlak” a je pomerne komótny. Všetko toto som s ním zvládla prekonať a sme spolu šťastní. Žiaľ minulý víkend sa s mojim otcom dosť škaredo pohádal a otec na neho úplne zanevrel.. viem že je to ešte dosť čerstvé ale môj otec je dosť zásadový a za svojimi slovami si stojí. Každý deň len počúvam výčitky na môjho muža a ,,múdre” reči ako vychovavam dve deti a raz ma to celé omrzí a len mám zničený život. Áno môj muž je fakt trošku lenivejší ale stále sa na tom pracuje a vidim že sa snaží.. doma nie je taký sedlak a je to normálny muž.
Nedávno som zistila že som tehotná (druhé dieťa sme chceli ešte keď boli rodinne vzťahy v poriadku) ale neviem ani ako sa zachovať pri tom čo sa momentálne udialo. Zajtra mám prvé sono a chceli sme to aj všetkým oznámiť no ja som začala pochybovať o tom či je vo finále druhé dieťa dobrý nápad keď sa toto deje

Stretli ste sa s tým že rodičia mali pravdu a naozaj sa nakoniec všetky ich názory vyplnili?

Strana
z3
unicornlady
31. júl 2025

.... výčitky, ako vychovávaš dve deti....... (a potom píšeš, že čakáš 2. dieťa), či ako to je?

Ak si ty spokojná s mužom, hádam by si nešla na potrat len preto, lebo tvojmu otcovi sa nepáči?

Ak chceš, napíš o mužovi viac (ako sa prejavuje to jeho "sedláctvo", lenivosť..). Takto vlastne nevieme, aký je presne problém. Len to, že tvojmu otcovi nie je dosť dobrý.

klara1205
31. júl 2025

Máš už teraz svoju vlastnú rodinu a musíš brať ohľad na to, čo vadí tebe a nie tvojim rodičom..Možno sa s ich názormi nestotožňuješ, nakoniec ty s nim žiješ nie oni a pokiaľ tebe určité veci nevadia na zvyšok sa vykašlať..

mimaapeto
31. júl 2025

každý deň počúvaš? žijete pri rodičoch? no keď si s ním chcela druhé dieťa asi to s ním klape či? určite by som nešla na potrat napr preto lebo otcovi sa nepáči môj muž a hlavne keď som s ním plánovala druhé dieťa... nemusíš oznamovať hneď , možno za pár mesiacov sa situácia upokojí a oznámite to potom ...

lindous
31. júl 2025

Chýba mi tu podstatná info, prečo sa pohádali a čo je vlastne ten problém, takže naozaj ťažko povedať či rodičia môžu mať pravdu… je to vás vzťah, ty s ním žiješ, vy musíte spolu vychádzať, vy budete to dieťa spolu vychovávať a tvojich rodičov do toho nič (ak žijete samostatne), ale predsa len je tam rozdiel - a teraz si úplne vymýšľam - či sa mu nepáči, že nemá kvalifikovanú prácu, ale normálne vyžijete alebo že nemá žiadnu, iba sa poflakuje a vyciciava všetkých naokolo a rodičia vám musia prispievať … iba ako úplný príklad, ale je to dosť veľký rozdiel… že je trošku lenivejší sa dá čítať všelijak

anonym_19e2b1
31. júl 2025

@budulinka12 áno, predpovede mojich rodičov sa splnili do bodky... Aj po našom rozvode... Moja mám povedala čo si o ňom myslia čas ukázal, že mala pravdu.. ono je to podľa mňa aj tým, že naši rodičia sú starší a otukanejsí.. My máme stále nejaké ružové okuliare,dúfame v zmeny, nápravy, zlepšenia.. aj môj ex a otec mali konflikt.. komplikovalo to rodinné vzťahy... Okrem toho môj ex bol manipulátor a narcis..

budulinka12
autor
31. júl 2025
@unicornlady

.... výčitky, ako vychovávaš dve deti....... (a potom píšeš, že čakáš 2. dieťa), či ako to je?

Ak si ty spokojná s mužom, hádam by si nešla na potrat len preto, lebo tvojmu otcovi sa nepáči?

Ak chceš, napíš o mužovi viac (ako sa prejavuje to jeho "sedláctvo", lenivosť..). Takto vlastne nevieme, aký je presne problém. Len to, že tvojmu otcovi nie je dosť dobrý.

@unicornlady moji rodičia mi hovoria že mám dve deti v zmysle že mám jedno skutočné dieťa a svojho muža. Jeho ,,sedlactvo” je v tom že napriek svojmu veku (28) stále pred druhými vyťahuje svoju bujarú mladosť plnú dedinských osláv a alkoholu. Veľakrát som mu povedala že už by sa cez to mal preniesť a hovoriť aj iné zážitky. Ale doma je úplne iný, stará sa o dieťa, o domácnosť a žijeme si dobre lebo je o nás vo všetkom dobre postarane. Ani financie nie sú problém.

Môjmu otcovi nikdy nebol dobrý a veľa mu vadi že v jeho očiach sa o nás dobre nestará. Veľká výčitka je aj o našom bývaní že sme stále v podnájme a nemáme svoje.. ale nedá sa rodičom vysvetliť že nájom tohto 4-izboveho bytu nás momentálne vyjde lepšie ako platiť si 2-izbový na hypo

sissy27
31. júl 2025

@budulinka12 nuž moja mama sa kedysi o mojom dnes už ex vyjadrila veľmi nevyberaným spôsobom a ja som bola strašne dotknutá, nebavila som sa s ňou, urazená som bola až kam. A ani to netrvalo tak dlho a pochopila som, že mala pravdu 😀 len ona to videla oveľa skôr ako ja, keďže doňho nebola zamilovaná ako ja.
Ja ti za seba poviem - nebavil by ma vzťah, kde musím dospelého muža "vychovávať" a učiť ho veciam, ktoré považujem za samozrejmosť a nejako ho prerábať k obrazu svojmu a ako matke by mi vadilo, keby si moja dcéra našla takého, ktorý sa nevie správať a treba ho to naučiť a trpieť pri ňom. Ale sú ženy (ako ty), ktoré to berú ako nejaký projekt a nakoniec si užívajú "plody svojej práce". Takže ak ty si s ním šťastná a spokojná, tak je všetko v poriadku ale akceptuj aj to, že nie každému jeho povaha / správanie vyhovuje a nevidia ho tvojimi očami. Aj tvoji rodičia majú svoje povahy a proste nie sú s ním kompatibilní, ale to je v poriadku. Veď hádam nebývate pod ich strechou (ak áno, tak to zmeňte) a zdvorilostné návštevy raz za čas hádam všetci zvládnete dôstojne. Očakávanie druhého dieťatka im proste oznámte normálne.

budulinka12
autor
31. júl 2025
@lindous

Chýba mi tu podstatná info, prečo sa pohádali a čo je vlastne ten problém, takže naozaj ťažko povedať či rodičia môžu mať pravdu… je to vás vzťah, ty s ním žiješ, vy musíte spolu vychádzať, vy budete to dieťa spolu vychovávať a tvojich rodičov do toho nič (ak žijete samostatne), ale predsa len je tam rozdiel - a teraz si úplne vymýšľam - či sa mu nepáči, že nemá kvalifikovanú prácu, ale normálne vyžijete alebo že nemá žiadnu, iba sa poflakuje a vyciciava všetkých naokolo a rodičia vám musia prispievať … iba ako úplný príklad, ale je to dosť veľký rozdiel… že je trošku lenivejší sa dá čítať všelijak

@lindous otec tvrdí že sa to v ňom nazbieralo za ten čas a keď si cez víkend spolu vypili tak to vybuchlo ako sopka.
Nie má slušnú prácu, finančne si žijeme na tuto ťažkú dobu podľa mňa veľmi dobre. Viem že môj muž často špekuluje s prácou a vymenil ju niekoľkokrát ale vždy s dobrým úmyslom lepšie zarobiť. Nikdy sme neboli na tom tak že sme nemali alebo sme si museli odoprieť. Moji rodičia nám pomohli veľa na začiatku.. mohli sme ísť k ním po narodení dcéry bývať ale keďže do všetkého sa starali vydržali sme to len pár mesiacov a odišli sme do podnájmu.. vraj keby sme vydržali aspoň rok tak dnes žijeme vo svojom a nie v cudzom..

jajanka31
31. júl 2025

Ja tak trochu nechapem co riesis. Naco vobec riesis rodicov ci sa im paci alebo nepaci tvoj partner. Ak si sppkojna a normalne si zijete tak majte aj dalsie dieta. Pises ze peniaze vam nechybaju aj sa snazi. Urcite by ma ani nenapadlo ist na potrat pre to ze otcovi sa nepaci. Ja som mala 18. Moj priatel sa im strasne nepacil. A aj sme sa vzali a uz sme sa aj rozviedli a co? Neboli to zle roky. A vobec som sa s nim nerozviedla pre to ze moji rodicia mali pravdu. Paradoxne nic z toho co im vadilo nebol dovod pre rozvod.

januska12323
31. júl 2025

Ty už máš vlastnú rodinu a mala by si sa starať v prvom rade o ňu. Či majú rodičia pravdu nevieme, uvidíš časom. Ale určite si nenechaj každý deň kecať do života, keď s tým začnú treba ich stopnúť. O dieťati by som povedala keď sa situácia upokojí a nečakala od nich pomoc.

budulinka12
autor
31. júl 2025
@jajanka31

Ja tak trochu nechapem co riesis. Naco vobec riesis rodicov ci sa im paci alebo nepaci tvoj partner. Ak si sppkojna a normalne si zijete tak majte aj dalsie dieta. Pises ze peniaze vam nechybaju aj sa snazi. Urcite by ma ani nenapadlo ist na potrat pre to ze otcovi sa nepaci. Ja som mala 18. Moj priatel sa im strasne nepacil. A aj sme sa vzali a uz sme sa aj rozviedli a co? Neboli to zle roky. A vobec som sa s nim nerozviedla pre to ze moji rodicia mali pravdu. Paradoxne nic z toho co im vadilo nebol dovod pre rozvod.

@jajanka31 pretože sa bojím že budu mať na konci toho celého pravdu a skončím so zničeným životom napriek tomu že to teraz tak nevidím

anonym_e277ea
31. júl 2025
@budulinka12

@jajanka31 pretože sa bojím že budu mať na konci toho celého pravdu a skončím so zničeným životom napriek tomu že to teraz tak nevidím

@budulinka12 ty vieš, že má otec pravdu, preto ťa to tak štve🤨časom ti to tiež dôjde, hlavne ak budú dve deti. Čo už.

jajanka31
31. júl 2025
@budulinka12

@budulinka12 akoze ty si myslis ze ked sa nahodou o 5 rokov rozijdete a ty ostanes s 2 detmi "sama" ako sa hovori ze to budes mat zniceny zivot? A preco ako? Myslis si ze zeny co su bez chlapov maju zniceny zivot? Mnohe su stastne. Ja som sa rozviedla ako 28 rocna a vobec som nemala a nemam zniceny zivot. Zijem super zivot. A skusil by mi niekto povedat ze my sme ti vraveli ze.... no tak by som to hned vsetkym vysvetlila nech sa staraju do svojho. Je to len o tom ako sa nastavis ako sa obhajis ako vystupujes a kolko si dovolis ... by som im poklopala na celo ze ci takto sa sprava rodic voci dietatu v tazkej zivotnej situacii ako je rozvod , a nema co ine ponuknut len vycitky typu my sme ti vraveli.

rohypnol1
31. júl 2025

Ale ved ty sa nerozhodujes, ci si ho zoberies. Ty uz rodinu mas a uz mas aj tie dve deti. Mala by si stat za svojim manzelom a zjavne nie je vhodny kazdodenny styk s otcom. Aj ty uz mas byt dospela a pracovat na svojom vztahu a rodine. To, ze ste v podnajme nie je len jeho chyba, ved si tu aj ty. Vlastne, nie je to ziadna chyba, ked vam to vyhovuje. Pretni pupocnu snuru a rozvijaj svoji rodinu. Okrem alkoholu tu nevidim nic patologicke. Skuste si najst s muzom spolocne zaujmy, nech nema cas tolko pit…. Drzim palce s tehotenstvom a aj celym zivotom ;) kvoli hadke partnera s otcom sa nechodi na potrat a nenici rodina 🙂

vilma7
31. júl 2025
@unicornlady

@unicornlady druhým dieťaťom myslela asi priateľa.

budulinka12
autor
31. júl 2025
@jajanka31

@budulinka12 akoze ty si myslis ze ked sa nahodou o 5 rokov rozijdete a ty ostanes s 2 detmi "sama" ako sa hovori ze to budes mat zniceny zivot? A preco ako? Myslis si ze zeny co su bez chlapov maju zniceny zivot? Mnohe su stastne. Ja som sa rozviedla ako 28 rocna a vobec som nemala a nemam zniceny zivot. Zijem super zivot. A skusil by mi niekto povedat ze my sme ti vraveli ze.... no tak by som to hned vsetkym vysvetlila nech sa staraju do svojho. Je to len o tom ako sa nastavis ako sa obhajis ako vystupujes a kolko si dovolis ... by som im poklopala na celo ze ci takto sa sprava rodic voci dietatu v tazkej zivotnej situacii ako je rozvod , a nema co ine ponuknut len vycitky typu my sme ti vraveli.

@jajanka31 jej vy ste motivujúca ❤️ presne to by som stále počúvala do konca života ,,my sme ti to hovorili”

budulinka12
autor
31. júl 2025
@rohypnol1

Ale ved ty sa nerozhodujes, ci si ho zoberies. Ty uz rodinu mas a uz mas aj tie dve deti. Mala by si stat za svojim manzelom a zjavne nie je vhodny kazdodenny styk s otcom. Aj ty uz mas byt dospela a pracovat na svojom vztahu a rodine. To, ze ste v podnajme nie je len jeho chyba, ved si tu aj ty. Vlastne, nie je to ziadna chyba, ked vam to vyhovuje. Pretni pupocnu snuru a rozvijaj svoji rodinu. Okrem alkoholu tu nevidim nic patologicke. Skuste si najst s muzom spolocne zaujmy, nech nema cas tolko pit…. Drzim palce s tehotenstvom a aj celym zivotom ;) kvoli hadke partnera s otcom sa nechodi na potrat a nenici rodina 🙂

@rohypnol1 zle som sa asi vyjadrila. Môj muž pije len s mojim otcom raz za dva mesiace keď ideme na návštevu všetci. Alkohol je patologicky len u môjho otca

anonym_2487ba
31. júl 2025
@budulinka12

@rohypnol1 zle som sa asi vyjadrila. Môj muž pije len s mojim otcom raz za dva mesiace keď ideme na návštevu všetci. Alkohol je patologicky len u môjho otca

@budulinka12 akoze uz teraz je jedno ci bolo druhe dieta dobry napad ked uz je splodene. Ci rozmyslas nad potratom lebo dedulo sa hneva? Mozno ho babo zase trochu obmakci a ukludni sa.
A ak vam to nevyjde tak co? Opytam sa ci potom bude spokojny ked budes nestastna a ci si to praje ked stale o tom rozprava. Milujem tieto keci.

jajanka31
31. júl 2025
@budulinka12

@jajanka31 jej vy ste motivujúca ❤️ presne to by som stále počúvala do konca života ,,my sme ti to hovorili”

@budulinka12 a preco by si to pocuvala to nevies povedat rodicom a dost uz o tom nechcem pocut lebo odchadzam. A realne odijst. A neprist. To ta nerespektuju? Si ich dieta ale dospele dieta. Ako vravim kolko im dovolos tolko si dovoluju.. aj teraz im povedz viac mi o tom nevravte a koniec. Nezaujima ma vas nazor v tomto... a nechod tam aj niekolko tyzdnov nekomunikuj a uvidis ze s tym prestanu. Mozno skutocne nemaju pravdu. Kde je napisane ze musia mat pravdu a je tak strasny. Moj svagor bol dokonaly isli ho vychvalit do nebies ze vau.. a co je z neho dnes? Alkoholik fajci, nestara sa o rodinu.. ja uz len cakam kedy mu daju fukat a vyhodia ho aj z prace. A aky bol dokonaly..ludia sa mylia.

budulinka12
autor
31. júl 2025
@jajanka31

@budulinka12 a preco by si to pocuvala to nevies povedat rodicom a dost uz o tom nechcem pocut lebo odchadzam. A realne odijst. A neprist. To ta nerespektuju? Si ich dieta ale dospele dieta. Ako vravim kolko im dovolos tolko si dovoluju.. aj teraz im povedz viac mi o tom nevravte a koniec. Nezaujima ma vas nazor v tomto... a nechod tam aj niekolko tyzdnov nekomunikuj a uvidis ze s tym prestanu. Mozno skutocne nemaju pravdu. Kde je napisane ze musia mat pravdu a je tak strasny. Moj svagor bol dokonaly isli ho vychvalit do nebies ze vau.. a co je z neho dnes? Alkoholik fajci, nestara sa o rodinu.. ja uz len cakam kedy mu daju fukat a vyhodia ho aj z prace. A aky bol dokonaly..ludia sa mylia.

@jajanka31 áno, neviem sa vlastným rodičom stále postaviť celom.. celý život som tak vyrástla a tak nás aj mamina naučila ,,počúvaj otca a bude dobre”.. nejako túto svoju traumu furt neviem úplne prekonať

sisska96
31. júl 2025

A čo si malé decko že musíš počúvať rodičov? Ak začnú buzerovať, otočíš sa vo dverách a dovidenia nebudem ďalej počúvať.

laila22
31. júl 2025
@sisska96

A čo si malé decko že musíš počúvať rodičov? Ak začnú buzerovať, otočíš sa vo dverách a dovidenia nebudem ďalej počúvať.

@sisska96 áno otočí, ale niekde hlboko v sebe vie, že otec ma pravdu, inak by to neriešila. Keby bolo všetko v poriadku...

abbey1
31. júl 2025
@budulinka12

@jajanka31 áno, neviem sa vlastným rodičom stále postaviť celom.. celý život som tak vyrástla a tak nás aj mamina naučila ,,počúvaj otca a bude dobre”.. nejako túto svoju traumu furt neviem úplne prekonať

@budulinka12 Z toho mala, čo píšeš, by som asi ani ja ako rodič, nebola nadšená výberom tvojho priateľa. Ste mladí, sobáš nikde, druhé sieť na ceste, uz ste z nejakého dôvodu museli bývať u rodičov, partner strieda prácu, mladosť mal bujarú a z nejakého dôvodu ju ešte rieši, je lenivý, komótny. No neviem, neviem.

budulinka12
autor
31. júl 2025
@abbey1

@budulinka12 Z toho mala, čo píšeš, by som asi ani ja ako rodič, nebola nadšená výberom tvojho priateľa. Ste mladí, sobáš nikde, druhé sieť na ceste, uz ste z nejakého dôvodu museli bývať u rodičov, partner strieda prácu, mladosť mal bujarú a z nejakého dôvodu ju ešte rieši, je lenivý, komótny. No neviem, neviem.

@abbey1 sobáš sa chystá na budúcu jar. Len sme to ešte nikde neoznamovali. Išli sme k ním bývať za to že nám to ponúkli ako výpomoc a nech sa netlačíme vtedy v 1 izbovom byte. Muž robil na týždňovkách tak nám chceli pomôcť aby som na to nebola hneď po pôrode sama. Nemení prácu za to že je neschopný ale stále sa snaží pre nás zarobit viac. Nikdy to nebolo tak že by nepracoval a poflakoval sa

sisska96
31. júl 2025
@laila22

@sisska96 áno otočí, ale niekde hlboko v sebe vie, že otec ma pravdu, inak by to neriešila. Keby bolo všetko v poriadku...

@laila22 podľa mňa oná má traumu od detstva že stále ju dirigovali a dirigujú dodnes

budulinka12
autor
31. júl 2025
@sisska96

@laila22 podľa mňa oná má traumu od detstva že stále ju dirigovali a dirigujú dodnes

@sisska96 asi máte pravdu. Vždy som mala všetko od nich nadirigovane a keď to bolo inak tak to bolo zle

lindous
31. júl 2025

@budulinka12 ja by som asi skúsila psychológa, iba pár sedení, porozprávať sa o vzťahu s rodičmi aj partnerom a trochu si utriediť myšlienky... nepovie ti, čo máš robiť, ale položí správne otázky, aby si sa posunula a prekonala to čo si aj sama pomenovala traumou

sisska96
31. júl 2025
@budulinka12

@sisska96 asi máte pravdu. Vždy som mala všetko od nich nadirigovane a keď to bolo inak tak to bolo zle

@budulinka12 Však to. Treba sa postaviť na nohy, otvoriť si ústa a nenechať sa buzerovať.

nyusika
31. júl 2025
@budulinka12

@budulinka12 uprimne - mne by strasne vadilo, kebyze sa moj frajer hada s mojimi rodicmi.
nemusi ich zboznovat, ale tolerovat ano.
a urcite by som neskakala od nadsenia, kebyze riesim to, co ty - cakas druhe dieta s muzom, ktory ma prchku povahu a takto reaguje.

anonym_3a0922
31. júl 2025
@rohypnol1

@rohypnol1 a kde ona píše ze jej partner pije? Véd on nemá problém s alkoholom. Mimochodom, není to jej manžel, len priateľ, a už čakajú druhé dieťa. Myslím ze jej otec dobre vie o čom hovorí, a ma pravdu. Len dcérenka má ešte ružové okuliare. Nuz ale, kto chce kam,...........

Strana
z3