icon

Riešenie konfliktov o dedičstvo: Čo robiť ďalej?

6. okt 2024

Ahohte, prosim vas, stala sa mi taka vec, co by som nikdy ani v najhorsom sne necakala, ze moj brat, s ktorym mam skvely vztah, ma obral o majetok. Zomrel nam otec, s mamou mali dom na polovicu. Mne sa nedalo ist na dedicske,tak som bratovi podpisala papiere,mama tak isto. Brat na dedicskom dal napisat cely dom na seba(aj cast po mame) a mne nedal nic. Povedala som mu, ze svoju cast po otcovi chcem, povedal,ze mi nic neda... da sa to riesit nejako sudne, ked ja som mu podpisala splnomocnenie na dedicske konanie?

ada12345
6. okt 2024

Mne pride cudne, ze si ocakavala, ze ti zrazu niekto po 2r len tak prepise cast nehnutelnosti.... Taketo veci sa riesia na dedicskom a nie potom. Potom uz je neskoro.

isis234
6. okt 2024

@autorka. Podpísala si splnomocnenie, kde si dala plnú moc svojmu bratovi. mohla si sa vtedy spýtať právnika, pri overovaní podpisu, aké budeš mať práva ty a tvoj brat.
....myslela som si, ze ked budem chciet, jednoducho mi moju cast prepise naspat... Takto to nefunguje. Chcieť môžeš.... Notárka spíše zapis o dedení len raz.
Som prekvapená, že i tvoja mama podpísala splnomocnenie svojmu synovi.
Choď za právnikom, čo najskôr a spýtaj sa, či máš ešte nárok napadnúť dedičské konanie.

hradnapani
6. okt 2024

@isis234 splnomocnenie, resp. overenie podpisu na splnomocneni nemusela robit u notara, mohlo to byt aj na matrike a tam sa naozaj niet koho opytat. O tejto teme sa vseobecne malo hovori a vie - rozhodne by si zasluzila viac pozornosti, aby to nedopadlo takto.

ahhola
6. okt 2024

Mala si povodne, zemetrasenie, porodnicu, ze si nesla na dedicske, vies, ze si mohla poziadat o iny datum... Jednym podpisim prist o desattisice, to sa oplatilo... 👿

lubka73
6. okt 2024

Nechapem ako mohol brat prepisat cely dom na seba , ved to bolo dedicske po otcovi, cize sa tam prejednavalo len dedicstvo. Mame teda musela ostat jej polovica, nech ju teda mama daruje tebe a budete mat rovnako.
,,Brat na dedicskom dal napisat cely dom na seba(aj cast po mame) "

ema22270
6. okt 2024

Mne to nejako nejde do hlavy, ze to riesis teraz po 2 rokoch... vtedy si to neriesila, ako opisujes, teraz to uz riesit chces.. ale myslim, ze by to uz bolo tazke zas vsetko dokazovat, neviem a cele sa mi to nezda, ze len tak by to prepisali na brata. Realne si s tym musela jedine suhlasit. Este som take nieco nepocula, ze sa to aj takto da.

hefo
6. okt 2024

@lubka73 Možno sa tým myslí tá časť z dedičstva po otcovi, ktorá mala pripadnúť manželke (1/3 z 1/2 čiže 1/6, ak dedili autorka, brat a matka). A áno, ak to bolo tak, tak by najrozumnejšie asi bolo, aby matka dcére darovala svoju polovicu ešte za života, s nejakým vecným bremenom dožitia, tým by sa pomery narovnali.

Ale ktovie, aké tam majú v rodine vzťahy, keď ani nepíše, čo na to povedala mama. Možno viac či menej skryte nadŕža synovi, taký prípad mi je mi známy aj z mne blízkeho okolia.

sidicek
7. okt 2024

Dobre ,pol domu po otcovi je bratova, tak mama môže svoju polku zas prepísať na teba a bude to ok,nie?

simca06022011
7. okt 2024

Ja len tolko k tomu, ze mohol byt notar znamy a preot ziadne diskusie neboli s tebou a matkou.
Vo vzdialenejsej rodine sme mali velmi podobny pripad... napadli aj neskor, nakolko u nas doslo dokonca k podvodu, a az ked sa dotazovali dedici ostatni a ze im to dlho trvalo, zistili, ze "niekto to uz vysporiadal a prepisal".... dlho trval sud, "vela" stal ale tento rok (vraj, pisem vraj, lebo samozrejme papiere a tak ja neviem, iba co mi kto "povedal") prehrali. A okrem uhrady trov, sa dedicstvo ide predavat a dedic, takto "vydedeny" sa vyplati. Ale aj tu su uz cachre machre tiez a vymysly ako drahe nehnutelnosti naoko predat lacno :D Tiez sa tam vymenilo viac pravnikov pokial viem, lebo niektore len ruakmi zalamovali.. ja byt na strane poskodenych aj trestne oznamenie dam za podvody aj na notara aj pana.
Ja sa divim, ze taketo veci niekto riesi nejakym zdrapom papiera podpisanym a danym komukolvek. Ked by sa mi nedalo, ze lezim napr v nemocnici a ani odkald by som nechce, tak minimalne zavolam spytam sa, poviem svoju predstavu a dohodnem sa napr na pisomno vyjadreni zatial, ved tie dedicske konania netrvaju tyzden... Na druhej strane, ludia dedicke konanie nezazivaju bezne, a take kde ide o majetky duplom, tak je to taky nezvyk. Stale vsetci chcu to dobre vidiet v kazdom.. preto nie sme ostraziti, pri rodine, partneroch...

simca06022011
7. okt 2024

@sidicek to by bolo spravodlive konanie a tym padom by sa zobral vietor z plachiet bratovi... len zase mama nema istotu strechy nad hlavou ak sa nieco stane.

lukbe
7. okt 2024

@sidicek ale ved píše, že aj mamina polka je prepísaná na brata. Obe ho splnomocnili, nemali to urobiť, a tak si to dal napísať na seba, je to jasné. Teraz môžu síce nejako vymáhať, ale prebehlo to legálne, podľa splnomocnenia. Urobili hlúposť.

sidicek
7. okt 2024

@lukbe ale mamina polka nebola predmetom dedičského konania

lukbe
7. okt 2024

@sidicek ale bola, dedilo sa po zomrelom manželovi. Veď to pochopí i laik.

sidicek
7. okt 2024

@lukbe dom bol napoly ,mama žije jej polovica sa nerieši, otcova sa delí na 3 časti pre 3 dedicov -mama a deti a tie zhrabol brat.

mircalla
7. okt 2024

@simca06022011 Notar je prideleny....takze si ho nevyberas....Co samozrejme nevylucuje, ze ho nepoznali
Ja tiez nepochopim, vsak plna moc je zastupovanie (na jednom pojednavani ma zastupovala sestra, mala som covid), nie ze rob si co chces.....

simca06022011
7. okt 2024

@mircalla no v tomto pripade nebol prideleny (resp mozno bol, vybranemu :DDD), ide o cloveka s konexiami na uradikoch.. vybavi si vsetko, este aj "akoze" podpisy na zmluvach a tak... ja sa fakt divim, ze to drastickejsie neriesili.

lukbe
7. okt 2024

@sidicek ty necitas s porozumením? Píše, že sj mamina časť je prepísaná na brata. Áno, robí sa to tak, väčšinou po dohode a rodič má tam právo dožitia. Tu mal brat plnú moc, urobil podľa seba. Co tu nechápeš?

opica_skorica
7. okt 2024

@draik takýto text býva obvykle na splnomocnení k ded.konaniu a ak ho autorka podpisala, brat konal. Laik

isis234
7. okt 2024

@mircalla poznám notárku, čo sa dá podplatiť a koná proti zákonom.... v splnomocnení nesmie súhlasiť, aby ho zastupoval v plnom rozsahu konaní.

mircalla
7. okt 2024

@isis234 Fuha...no cele je to o zneni

draik
8. okt 2024

@opica_skorica
Podstatné je to, čo podpísala zadavateľka. Vami uvedený dokument však zachytáva prakticky všetko možné aj nemožné.

opica_skorica
8. okt 2024

@draik predpokladám, že takéto podpisala, pretože v poslednom čase sme mali v rodine až 5 dedicskych konaní, vzdy iný notar alebo iná notárka, ale tlačivo bolo totožné. Takéto tlačivo, ktoré keď človek podpíše, musí mať 100 percentnú dôveru, že ten, koho splnomocní, urobí tak ako sa spolu dohodli.

zmrzlinka8
10. okt 2024

keď otec mal s mamou dom na polovicu, tak do dedičského konania po otcovi spadá len polovica domu, ktorá patrila jemu. Mamka by mala mať normálne svoju polovicu naďalej, tá jej polovica predsa nebola predmetom dedenia.
Čo sa tyka tej otcovej polovice domu, tú si brat zrejme dal napísať na seba, keďže ste mu dali obe splnomocnenie, aby konal za vás.

opica_skorica
10. okt 2024

@zmrzlinka8 presne. Predmetom dedicstva bola 1/2 domu. Iba o tom sa rozhodlo. Tak pise autorka.
Ale zaroven pise, ze on ma teraz cely dom. To je divne.
Ktovie ako to bolo naozaj.
Ci otec vlastnil polovicu alebo cely dom.

lukbe
10. okt 2024

@opica_skorica nie je to divné. Ako som písala, tak sa to robí, ak sa dohodnú, možno aj kvôli poplatkom. Mali sme to v rodine. To isté, dom, v ktorom žila mama, otec zomrel, dom sa napísal len na jedneho z dvoch bratov, mama má právo dozitia. Ale dohodli sa. V tomto prípade mal brat plnú moc, dom si dal takto napísať na neho. Hnusné, ale dá sa to. Mama s dcérou urobili veľkú chybu.

opica_skorica
10. okt 2024

@lukbe divné je inšie: Autorka otazky pise, ze mama a otec mali dom na polovicu. Potom pise, ze brat si dal na seba napisat celý dom. Celý???
To je to, čo je divné:
Či bol predmet dedicstva pol domu alebo celý dom?

lukbe
10. okt 2024

@opica_skorica určite sa tam riešil celý dom. Niekedy to býva tak, ze mama dá celý dom na deti a ma pravo dozitia, alebo na jedneho, alebo aj deti sa zrieknu a je to celé na mamu. Nič divné. Ako som písala, mal plnú moc, urobil podľa seba. Svinstvo, ale umožnili mu to.

opica_skorica
10. okt 2024

@lukbe ved dobre, len mohla autorka napisat, ze cely dom bol na otca.
Ten zomrel, bolo by z toho jasne, ze islo o cely dom.
Ona pise:
“Zomrel nam otec. S mamou mali dom na polovicu”.
A to je divne. Pre mna urcite, lebo notar riesi v dedicskom iba tu cast, co vlastnil zosnulý.

A to, ze spravil ako chcel. Mal plnu moc? Mal.

lukbe
10. okt 2024

@opica_skorica no veď to aj píšem. Mal plnú moc, urobil si po svojom.

opica_skorica
10. okt 2024

@lukbe ok, tomu rozumiem. Taktiez vsak viem, ze na dedicskom sa riesi iba predmet dedicstva. A to ostatne, to uz su prevody majetkov mimo dedicstva.
Jedine, ze by nepodpisali obe plnu moc k dedicskemu, ale uplnu plnu moc k vsetkemu. Generalnu, ci ako sa to volá.

Tak ci tak, dva roky je dlha doba, co autorka neriesila.