icon

Riešenie konfliktov pri výchove detí

18. mar 2025

Ahojte, viem ze je tu vela na túto tému no nemam sa velmi komu vyrozprávať a uz začínam rozmýšľať ci nie je problem vo mne. Mam 1,5 ročnú dcéru a každú chvilu riešim nejake hádky zo strany mojej mamy, jej babky. Odkedy sa dcéra narodila mama mi dava pocítiť ze stale nieco robim zle od dojčenia cez obliekanie prikrmy výchovu atd. Obhajuje to tým ze to nemyslí zle a ze ja som ta zla a drzá co si nenechá poradit. Pripomínam ze sa stretávajú tak raz do mesiaca napriek tomu ze bývame od seba 20 min autom a babka ju ani raz nestrazila a ani raz s nou nebola niekde vonku na ihrisku ci kočíkovať. Vlastne ani nezavolá sama od seba. Mama je velmi manipulatívny, sebecky človek ktorý potrebuje aby druhí ľudia žili podla nej a ked to tak nie je tak je to zle. Dnes bola konkrétne hádka kvoli tomu ze dcére nechcem dat lizatko a nema pestrú nevyváženu stravu. Mam pokrk stale sa obhajovať ze moja výchova je dobra, viem ze to nie je potrebné keďže ja som za svoje dieta zodpovedná no nechcem sa s mamou hádať. Snažila som sa jej nastaviť slušne ale jasne hranice ale nepochodila som. Jej názor je ze kalerabova polievka ma viac vitamínov ako surový kalerab a ze cigaretový dym neškodí detom. Dakujem za prečítanieo rada si vypočujem názor ako ste podobne situácie vyriešili.

Strana
z2
0silvia0
18. mar 2025

Nauč sa hovoriť o súkromí čo najmenej, aby bolo čo najmenej treníc. Hovor s ňou o neutrálnych témach. Jedlo by som s ňou vôbec neriešila, keď vieš, že sa nezhodnete.
To pozvanie na oslavu by som vyriešila tak, že by som prišla, požiadala ostatných o nefajčiarske prostredie. Ak by nevyhoveli, zablahoželala by som a odišla čo najskôr preč, urobila si cestou s dieťaťom výlet. Nabudúce si rozmyslia, či uvidia vnučku 5 minút alebo 2 hodiny.
Nevieš sa ohradiť, lebo si s takouto matkou vyrastala a stále si ňou ovplyvnená. Ale dá sa to naučiť bez výčitiek svedomia.

autor
18. mar 2025

@7miriam77 Ano toto som presne povedala ze ona svoje deti uz vychovala ze ked budem potrebovat radu urcite si vypytam ze si jej názor vážim ale ze ju opakovane žiadam aby neriešila moju výchovu. Odpovedala mi na to ze nie je drbnuta aby som jej musela opakovať veci a sla si znova svoju pesničku ako som strasne drzá a nevďačná a neviem prijať radu a mala by som si vážiť rodičov lebo raz to budem ľutovať a tak dalej 🙂 pre mamu argument radu som si nepýtala neexistuje

autor
18. mar 2025

@0silvia0 dakujem pekne za radu vyskúšam to 🙂 Ano ich výchova ma dost ovplyvnila snažím sa to zmeniť ale nie vzdy mi to ide

autor
18. mar 2025

@0silvia0 kiež by si mala pravdu v tom ze si rozmyslia kolko uvidia vnučku, podla nich je moja vina ze sa vidia malo, aj keby poviem ze nechodíme k ním kvoli cigaretám zase by to bola moja vina lebo som precitlivelá- my sme vyrastali v cigaretovom dyme od maternici az do dospelosti a vraj nam nic nie je 🙂 takze toto velmi ťažko jedine fakt ich nechať nech si vravia co chcú a nepripúšťať si to tak ze maju pravdu a necíti sa vinna

7miriam77
18. mar 2025

Tak jej povedz, že ty si chces svoju dcéru vychovať tak, aby ti v dospelosti neodravavala, aby nebola nevďačná a drzá,aby si ťa vážila lebo .... mama, tebe sa to nepodarilo. Hotovo

0silvia0
18. mar 2025

veď si prečítaj, vypočuj niečo o asertivite, o nastavení si hraníc, dnes nájdeš všade plno podcastov.
Ty sa neboj byť podľa nej nevďačná dcéra. A nech si podľa nej nevďačnica nevďačná, tak si to uži byť nevďačná a necíť sa za to vinná. Ty nie si zodpovedná za to, čo si tvoja matka myslí, nech si myslí čo chce. Ty si taká istá matka ako ona a nie si povinná súhlasiť s jej názormi tak, ako ona nie je povinná súhlasiť s tými tvojimi. Rozumieš? Skús si užiť byť nevďačnica a nerúť sa z toho, keď tvoja matka dupe okolo nožičkami, lebo doteraz bola zvyknutá, že všetci tancujú ako ona píska. No odvykne si, bude musieť.

autor
18. mar 2025

@0silvia0 ja sa priznám ze som nejaký cas chodila aj na terapiu a učila som sa asertivnu komunikáciu stale som o tom citala ako na to. Mas pravdu musi sa s tým ona vyrovnať ze nebude podla nej tak ako sa ja musim vyrovnať ze budem nevďačná a drzá dcéra

0silvia0
18. mar 2025

držím ti palce, určite to zvládneš

autor
18. mar 2025

@0silvia0 dakujem pekne za podporu a všetky rady 🙂

ahhola
18. mar 2025

Taky egoizmus sa len tak nevidi... ☢️😅

Dnes o 14:45
@0silvia0 kiež by si mala pravdu v tom ze si rozmyslia kolko uvidia vnučku, podla nich je moja vina ze sa vidia malo, aj keby poviem ze nechodíme k ním kvoli cigaretám zase by to bola moja vina lebo som precitlivelá- my sme vyrastali v cigaretovom dyme od maternici az do dospelosti a vraj nam nic nie je 🙂 takze toto velmi ťažko jedine fakt ich nechať nech si vravia co chcú a nepripúšťať si to tak ze maju pravdu a necíti sa vinna

Akoze ona vas vydymovala uz v maternici cez vsetky haklive obdobia - rast, dospievanie, materstvo- a vam nic nie je, o pasivnych fajciaroch asi nic nepocula... To by chcelo jej splechnut- ty si fajcila a my sme zdravi, keby si fajcila 3*tolko,sme 3 *zdravsie... Treba absurditu prebyt este vacsou. Inak tito slabosi si uvedomuju presne, ako si nicia zdravie a prefajcia nove auto kazde desatrocie, takze tieto ubohosti len maju zakryt ich frustraciu. 🎷🎷🎷Srasny zlozvyk.

autor
18. mar 2025

@ahhola no bohuzial, aj keby splechnem nepresvedčím ich ze fajčenie v tehotenstve škodí plodu ani detom ked to dychaju, maju svoju pravdu jedine co mozem je vyhýbať sa takému prostrediu s malou 🙂

vilma7
18. mar 2025

A kedy sa stíhate hadat, keď sa ani nevidíte? Nedvíhal telefón a dovi dopo ;)

autor
18. mar 2025

@vilma7 to sa tak vlečie uz dlho, v podstate co telefonát alebo stretnutie to konflikt z maminej strany vzdy sa jej nieco na nasom živote nepáči, inak volám iba ja aby ju dcéra občas videla. Mama nenapíše ani nezavolá ako sa vnučka ma 🙂

ada12345
19. mar 2025

Ked si s nou raz za mesiac, naco jej vesias na nos co kazdy den varis a co mala je? Pre mna osobne rady o vyzive a o zdravom zivotnom style dietata od osoby, ktora sa ani kvoli vlastnej vnucke nedokaze vzdat cigariet v jej pritomnosti by boli uplne irelevantne. By som sa s nou vobec nebavila na tuto temu.

sense
19. mar 2025

Mama s vami nebýva, mama ku vám nechodí tak asi ťažko vidí čo jej varíš a nie. Zbytočne sa s ňou doťahujes

autor
19. mar 2025

@ada12345 nevesala som jej na nos, povedala mi ze pride dalsi tyzden ze prinesie malej lizatko na co som jej povedala nech nenosí lebo ona take nepapa ze ma na to cas a v tom spustila svoju prednášku ze malej škodím je to chudatko a nemala by ani tak casto jest vývar a narobím jej zdravotne problémy :D mama nepotrebuje podnet na hadku

autor
19. mar 2025

@sense presne to som jej vravela ze si nemoze urobit závery o jej jedálničku z troch fotiek co poslem akurat ked papa a aj keby je to moje rozhodnutie ako sa doma stravujeme

autor
19. mar 2025

@sense jediný spôsob ako ukončiť debatu s mamou je odísť alebo zložiť telefón, tam reči typu nemienim sa o tom baviť a pod nezaberú pretože ona sa tak rada hada ze si ide svoje a eskaluje debatu do kriku hádky a vulgarizmov neda sa ju stopnúť

sense
19. mar 2025

Tak nenechať sa vyprovokovať zložiť telefón alebo odísť

autor
19. mar 2025

@sense Ano jedine 🙂

ada12345
19. mar 2025

Ja sa ti cudujem, ze sa s nou este vobec bavis. Vsak ked ona nevola, nevolaj ani ty. Ona ta ma stale za male decko, nesvojpravnu. A keby doniesla lizatko ci inu blbost, vezmem ho, odlozim na neskorsie a ked odide vyhodim.

autor
19. mar 2025

@ada12345 stale som analyzovala a premýšľala ci iba nepreháňam a nie som nejaka moc citlivá alebo si to neberiem príliš osobne ze kvoli takýmto nezhodám mam vlastnú matku vyškrtnúť zo života. Az doteraz mi prišlo jednoduchšie sa minimálne kontaktovať ako znášať ohováranie po rodine ci emocionálny nátlak zo strany otca ze sa mam mame ospravedlniť inak sa so mnou nezačne baviť🤷🏼‍♀️uvidim ked pride ci bude ochotná ist sama s vnučkou von ak nie tak sa asi nebudú ani oni stretávať

nelka93
21. mar 2025

Ten cigaretovy dym vadí aj mne a aj naši dosť fajcia. Ale keby si niekto zapálil v blízkosti môjho dieťaťa, tam už nikdy neprídem. Musíš sa len zatat, lebo je pekne, ze chceš aby mala vnučka vzťah, ale toto nie je ten vzťah aký chceš. Keď ju časom začne huckat proti tebe alebo jej dávať za tvoju chrbtom veci ktoré nechceš?

autor
23. mar 2025

@nelka93 no nebavím sa ani s mamou ani sestrou, nevidím momentálne iné východisko. Samozrejme nerozumejú preco 😃

Strana
z2