Riešenie neochoty dieťaťa odsťahovať sa od starých rodičov
po ukončenom prvom rocniku sa chceme s manželom a synom odsťahovať od svokrovcov. Problem je ale že syn o tom nechce ani počuť. Ma strach čo chapem, nechce zmenit skolu, nechce sa sťahovať od starých rodicov, nechce “opustiť” kamarátov. Vždy sa mu to snažíme s mužom vysvetlit, že budeme mat sukromie, konecne vlastnú izbičku, nových kamarátov, nove možnosti atd. On stale len place že nechce odist. Niekedy už prikývne ale neskor povie, že to len preto aby sme o tom už nerozprávali. Mali ste niekto podobný problem?
Mozno ma maly pocit, ze zradza kamosov, ze o nich definitivne prichadza... Mozno nejaka rozluckova party..??? . Nejake darceky pre vsetkych (otvaracie noziky😅)
@hortenziaj no jo, povysit stavbu domu nad dieta, keby aspon babka plnohodnotne nahradila matku, ale ktovie, ako mu bolo, mozno mala babka hospodarstvo a zavadzal jej podobne, ako rodicom.. Studeny odchov, studeny clovek. 🪱
@hortenziaj najprv bývali u starých rodičov otcovych mali sme tam všetko vzťahy v rodine v pohode len po 3 r sa narodila sestra už mali naši 2 deti chceli sa osamostatniť....nato teta ochorela z maminej rodiny bývalá v jej rod dome tak mama začala uvažovať že jej treba pomôcť tak šli tam u, aj so sestrou cez víkend som bola s nimi a pondelok až piatok som bola u starkej v škôlke 🙂 ale pravdupovediac u starkej mi novo lepšie samé dieťa v dome starku som mala rada z maminej stranysom uz starku nemala....teta sa dodtala z choroby a pomohala so sestrou mame..u našich bola sestra dom malý neskôr naši postavili nový....všetko nove ako bolo nemám s tým dáko problém ešte dodám novo to par km od seba tie moje dva domovy
@ahhola nuž to bol rok 1965, tak no,mam pocit ze tých studených odchovov, ako si to nazvala, tam bolo vtedy viac.
Ale sak budete k svokrovcom chodiť ci nie takže o kamarátov nepríde?
Podľa mňa ste mu to zbytočne dopredu hovorili. Jasne ze stresuje ked nevie co ho čaká a ani si nevie predstaviť kedy to bude. Deťom beží ten čas ovela pomalšie ako nam dospelým
Pre 6 ročne dieťa je budúcnosť za pol roka ešte dosť abstraktný pojem. Nechajte to zatiaľ tak, riešte to až v ten mesiac ked sa budete sťahovať, navštívte s ním pár krát zaujmave miesta tam kde budete byvat nech ma motiváciu.
Povyberajte spolu doplnky do novej izby, možno vytuzenu hračku … s kamarátmi môže urobiť rozlúčkovu párty. Ale všetko v rozmedzí týždňa, dvoch pred odchodom, nenatahujte to zbytočne
Sťahovala som sa s dcerou 6 x kým sme nezakotvili v našom dome, to bola akurát prvacka. Nikdy som to s ňou nejak extra neriešila dopredu, naco
Zapojte svokrovcov, aby aj oni o sťahovaní hovorili pozitívne.Dufam, že nenariekaju ako im bude chýbať a co tam bude chudáčik sám v cudzom svete robiť. Deti sa väčšinou nechcú sťahovať, ale na nové si zvyknú rýchlejšie ako dospelí.
Nam pomaha, ze dcera pozna spoluziakov aj z tej druhej skoly, chodi s nimi do ZUŠ na kruzok.. validujem jejnpocity, hovorim jej, ze chapem, ze jej je luto,ze opusta kamaratov, skolu.
Pomenujte to u neho, pochopte, porozpravajte sa. A nakoniec povedzte ze sa zial neda nic robit, stahujete sa, a zmena skoly je sucastou tejto velkej zmeny.
pomoze ti komunikovat a dietatom a vysvetlovat (no nemozes ziadat povolenie od takeho maleho dietata - proste mu to podaj ako fakt, vyjadri pochopenie, ze sa mu to nepaci, slub mi, ze moze kamaratov zo stsrej skoly navstevovat /a to aj dodrz/ a hotovo...
U nás to tiež bolo, že z mesta kde sme žili celý život sme išli na dedinu. Pamätám si ako som brutálne plakala a trápila sa. Mama nám nakoniec kúpila psa a boli sme spokojní. 😂Deti sú ľahko ovplivnitelne a to som nebola najmenšia mala som 13 🙈🙈🙈
My sme sa sťahovali cez skoro celu republiku, počas školského roka, ja som bola v piatom ročníku, sestra v prvom. Sestra si nasla kamošov v podstate hneď u mňa to bolo ťažšie, ja som introvert q šli sme do puberty, ale nasla som si nových kamošov v škole aj v bytovke. Chodili sme každý mesiac na návštevu, sestra nestratila ani tu kamošov, ale menšie deti to lepšie zvládajú. Ani my sme nechceli ísť. Ja som sa dokonca ako dospelá vrátila, sestra ani počuť. Zvládne to. Budu novy kamoši, dohodnite sa, že budete chodiť na návštevu, v lete sa dohodnite s babkou ci by mohol prísť na týždeň. Ak nebudete naozaj 300km ďaleko ako my môžete aj častejšie chodiť, ale všetko sa dá dohodnúť
Ak sa nejdete stahovat extremne daleko, mozete sa dohodnut, ze si niekedy moze zavolat starych kamaratov na prespavacku na vikend napr.
Uistite ho, ze ku starym rodicom budete chodit na navstevu, moze im telefonovat.
Treba ho takto uistit, ze nestrati kontakt so starym zivotom.
Plus ho zapojit do pripravy na nove byvanie, nech si napr. vyberie farbu izby, mozete spolus nim vybrat postel, lampu na nocny stolik, obrazky na stenu, koberec atd. Bravajte ho obcas do bytu / domu, co prerabate... Ukazujte mu, co sa uz dokoncilo a co sa este bude diat.
Urobte si parkrat vylet, napr. aj vlakom do noveho mesta, chodte tam na zmrzlinu, pizzu... Skratka aby ziskal pozitivne zazitky spojene s novym miestom.
A rozpravajte sa s nim, nech vam povie napr. 5 veci, z ktorych ma obavy v suvislosti so stahovanim... A potom skuste (aj Ty, aj on) najst 5 veci, na ktore sa tam tesite / co si myslite, ze tam budu pekne / zaujimave...
Chodte sa prejst okolo jeho novej skoly...
Raz som citala akusi bodovu stupnicu, kolko stresu co detom sposobuje... Stahovanie malo 100 bodov, rovnako ako smrt blizkeho... Nenavratne straca cast svojho zivota.
My sme sa stahovali, ked mala mladsia dcera 3 roky a aj to len do vedlajsieho panelaku. ("Carovne" obdobie, totalne zle nacasovanie, behom jedneho mesiaca sme riesili koniec mohej materskej a moj navrat do prace, nastup do skolky u mladsej a zmena skolky u starsej a stahovanie). Ja sama som to zle niesla (stahovali sme sa kvoli susedom nad nami, manzel z nich uz bol na nervy a slusne debaty neviedli nikam, on uz spavat nevedel, nechcel vobec byt uz v tom byte...), mala som pocit, ze stracam domov, miesto, kde sme zazili veci, ktore sa mi spajali prave s nim (tam sme si doniesli deti z porodnice... Celkovo ja mam fotograficku pamat a zazitky mam spojene s konkretnymi miestami, pamatam si, kto kde stal / sedel, pri ktorej stene, v ktorej môžete estnosti kto povedal urobil to a ono, aky obrus sme mali na stole, ked sa nieco stalo...).
...postupne sme si zvykli a vytvorili nove spomienky... No aj tak sa ma 3-r. dcera po mesiaci v novom byte spytala, kedy uz pojdeme "domov" 🤷🤭
@ahhola my sme sa prestahovali do bytu na najvyssom poschodi, nasi susedia su vtactvo nebeske 👌manzel uz len taky byt hladal ...a my, kedze mame deti, sme si odhlucnili podlahu v celom byte, aby sme nerobili susedom to, co sme zazivali my.
Co nasi nastavajuci majitelia prveho bytu, neviem... Ale ti co boli vtedy nad nami sa po asi dvoch rokoch odstahovali 🤣 Nasi nastupcovia tam byvaju este stale.
My sme sa sťahovali ( síce z jedného konca mesta na druhý) keď bol syn na konci 3. roč. a dcéra išla do 1. roč.
Obidvaja o tom dlho nechceli ani počuť,dcéra plakavala,že tam má kamarátky, syn mal super spolužiakov ,v susedstve kamaratov- víkendové opekačky,prespavacky....takže začiatky boli ťažké.ale stále sme vysvetľovali,že to tak musí byť,že inak to nejde... ze nová škola bude taktiež fajn,že si nájdu aj kamarátov,aj susedov,že so starými kamošmi sa budeme stále stretávať,že to potom bude aj pre nich zaujímavejšie keď sa neuvidia 2-3 týždne a potom si urobíme celodenný program napr.
Takže vysvetľovať, vysvetľovať,vysvetľovať.....
My sme sa tiež presťahovali. A bolo by to aj prv ,keby sme neriešili ten istý problém...syn a jeho ,,nechcem,, . Teraz lutujeme ,že sme to nespravili prv. Všade sú deti a ľudia. Kto chce ten sa zoznámi. A aj takáto zmena formuje dieťa. Dcéra to zobrala viac v pohode ,dokonca sa sama vypýtala na novú školu aj keď mohla stále chodiť do tej starej. Ako sa hovorí zmena je život😉
je to maly chlapec a nechce odist od toho, co pozna..to je pochopitelne. 99% deti predstava stahovania sa desi a vsetky to zvladli. Patri to k zivotu
Kazde cudo tri dni trva.Nebude prvy ani posledny,najde si npvych kamaratov.

@jaskolka vsak voziť budú nie?😅 200km hore dole je nic denne... Niektoré tu mudruju aj keď nevedia nič okolo toho 😅