Riešenie nezhody pri sťahovaní do zahraničia
Ahojte, s partnerom sme spolu nieco vyse roka a zvazujeme, ze by sme sa prestahovali do zahranicia. Ide o blizke zahranicie, kde mame aspon nejaky maly socialny okruh, tak by sme nesli uplne do neznama. Nasa primarna motivacia nie je financna, mame sa dobre aj v BA. Ale nie je ani zanedbatelna. Mame na Slovensku relativne komfortny zivot, vlastnu nehnutelnost v dobrej stvrti, nic nam nechyba. Pre mna je to skor o tom, ze by som chcela zazit nejake vzrusenie. Stale sa mozme eventualne vratit do BA. Otvorili sme tuto otazku uz pred par mesiacmi, ked bolo jasne ako sa to na Slovensku bude vyvijat a ja som uz v bode, ze naozaj chcem odist. Partner si zrazu nie je isty, aj by isiel ale boji sa, ze to tam bude mat s pracou horsie ako tu, chyba mu odvaha, on je celkovo taky nie uplne "spontanny" typ. Nechcem nanho tlacit ale zaroven mi je luto, ze kvoli tomu by mal nas vztah skoncit, pretoze inak si vo vsetkom rozumieme a sme celkom zohrati. Neviem co s tym. Mam pocit, ze mame inu dynamiku vnimania tejto situacie a citim, ze ma jeho nerozhodnost a strach brzdi. Pokial ide o pracu, tak pracujem v odvetvi kde si ju najdeme velmi rychlo. Priala by som si, aby bol do toho trochu viac nadseni ako ja a nesabotoval to, ked on sam to pred mesiacmi navrhol a skor ja som bola ta skepticka. Nevieme ci to nakoniec nebude aj dovod na rozchod a je mi z toho smutno, ze tam nakoniec pojdem sama aj ked by som chcela ist s nim.
Co myslis, kolko krat za zivot clovek najde naozaj suladneho, dobreho, milujuceho partnera. Je tvoj terajsi partner taky, miluje ta a ty jeho? Ak ano, to je najviac. Nebolo by lepsie najst si spolocne ine vzruso (ine vyzvy)? Alebo aspon pockat (dat mu cas, prediskutovat a premysliet/domysliet toto rozhodnutie) a skusit sa dohodnut?
@michaelam2 nehnutelnost nie je spolocna. S pracou je to ako som spominala, s nasou expertizou sa uplatnime kdekolvek, ja by som dokonca pracu asi nemenila, som zivnostnik, robim remote. Takze aj tato starost odpada. Pracu by si musel najst jedine on a on ma nejaky blok z toho, nechapem preco lebo je to uplne iracionalne. Pracuje na dost vysokej technickej pozicii, headhunteri by sa onho pobili 😀 O to skor je to pre mna nepochopitelnejsie, ze sa boji
tak v tom pripade ho chapem, on ma zmenit pracu a Ty sa len prestahujes
@madeincssr tak ja si zas nemyslim, ze existuje len jeden jediny pravy. Mam ho rada, chcem s nim byt ale toto stahovanie bola praveze jeho iniciativa a mam pocit, ze cim sa to realnejsie blizi, tym viac sa akoby boji, pritom uplne iracionalne
@hendikep no praca v ktorej je teraz ho dlhodobo nenaplna, uz dlhsie sa chysta ju zmenit a aj to stahovanie bol vyslovene jeho napad pred par mesiacmi. Preto som fakt v soku, ze ked som to teraz zacala riesit, tak je s toho taky neisty, ked on sam to chcel a inicioval 🤷♀️
Ty si urcite chod za svojimi víziami. Jemu by som navrhla aby tam na zaciatok prisiel za tebou aspon ako na dovolenku. Nech uvidí nové prostredie a premyslí si. Nedavala by som mu ultimáta ani ziaden nátlak. Niektorí chlapi su v novych situaciach neistí, boja sa zmien, hoci pozitivnych...
@hendikep ja to prave vnimam uplne naopak, on si ldn musi najst pracu, ktora sa mu bude pacit, co by si aj tak casom hladal, pretoze v tej svojej je dlhodobo nespokojny, ale nevie sa k tomu odhodlat. Dokonca si myslim, ze ma mozno nejaku zacinajucu depresiu, pretoze fakt jeden jediny krok je na nom, najst si pracu. Aj to nemyslim tak, ze najst ale skor vybrat si nejaku z tych co mu budu ponuknute, pretoze fakt si moze vyberat, lenze on ma strach, ze si vyberie zle a bude to uplne zle. Jemu na tej praci fakt zalezi, aby splnala 1000% jeho podmienol a kriterii. Praveze ja sa citim ako ta, ktora rym stahovanim "obetuje" viac, kedze tu mam nehnutelnost, ktoru musim vyriesit a kopec starosti obladom nej a taktiez by som povedala, ze mam silnejsie socialne zazemie nez on. Z mojho pohladu to ma on ovela jednoduchsie odist nez ja a napriek tomu robi okolo toho take caviky a cele to sabotuje úplne iracionalnymi vysvetleniami
@jaond19 dakujem za podporu ❤️ nie je to pre nas uplne nezname mesto, chodievame tam na vylety, mame rodinu, tak vie co ocakavat a tak. Ale nemozem si pomoct a som nanho nahnevana za toto co robi. Ze vksue to on inicioval a chcel a zrazu ked to mame realne zacat riesit, tak on "nevie". Pre mna je toto uz asi aj dovod na rozchod.
ak je to dôvod na rozchod tak potom nie je čo riešiť, urob podľa seba, presťahuj sa
1.nehnutelnost je tvoja… To je dost rozhodujuci aspekt a ty neriesis pracu ale on riesi … vidi veci mozno inak ako ty. Ste spolu iba rok (neviem kolko mate rokov) chapem ho, ze nechce prist o pracu, pretoze on ma “holy zadok” a pendlovanim hore dole sa stazuje pristup k vlastnemu byvaniu a zacinat znova po x rokoch … tvoj byt, tvoja praca, tvoje sny … on sa asi citi ako doplnok … ty si svoje sny spln, nepodmienuj ich tym ci pojde on alebo nie, pretoze si ich nesplnis a niekde ta to bude meziwt. Mozeme sa vratit … ty sa mas kam .. on nie … on by sa mozno uz aj rozisiel ale este nema byvanie alebo je zbabelec. Ked sa s nim rozides asi to ani nebude moc prezivat - pretoze ty budes ta zla co sa rozisla a jemu sa ulavi a ego zostane cele
@olimuc mam pocit, ze to co som pisala nebolo vobec pochopene. Ja mam sice nehnutelnost a dobry prijem ale moj partner je na tom podstatne lepsie. Zaraba viac a vlastnu nehnutelnosti neriesi, pretoze zatial nevie kde sa chce usadit a vzdy ho to lakalo do toho zahranicia. TO ON TAM CHCEL IST, ja som najskor ani nechcela. Tu absolutne nejde o to, ze by sa nemal kam vratit. On si tu nehnutelnost moze kupit teraz hned zajtra ale nema taku potrebu, pretoze chcel este vyskusat ten zivot v zahranici. Stavias ho do pozicie, ze taha za kratsi koniec, pritom to vobec nie je realita. On tu pracu chce zmenit posledne mesiace, dokonca roky, nie je v nej spokojny, preto stale hovoril o tom stahovani a ked som sa uz aj ja konecne odhodlala, tak zrazu vymysla. To kto z nas vlastni nehnutelnost je uplne irelevantne. Vyssi standard ma prave moj partner. On praveze vobec nema "holy zadok" ako to prezentujes na zaklade domnienok, pretoze ja som niekde nic take nenapisala. Taktiez som presvedcena, ze sa nechce rozchadzat a uz vobec ho pri mne nedrzi, ze byvame v mojom byte 😂 a co sa tyka mojej prace, pravdepodobne by som ju po nejakom case menila aby som mala socialny kontakt s nejakymi kolegami v Prahe. Len mam tu vyhodu momentalne, ze to nemusim riesit hned a mozem sa zameriavat cisto len na hladanie podnajmu v zahranici.
Ja len pripominam, ze ked on chcel a ty nie, tak sa s tebou nerozisiel...
Podla toho pises, ti na nom nezalezi a si len ty ty a ty. Urob mu laskavost a rozid sa s nim.
@beata_k dobry bod 😀
tak ked hovoris ze pracu chce zmenit uz roky, tak asi ma z toho strach … pripominas mi mojho muza, on zmenil pracu za posledny rok mozno 6x pricom ja mam strach z menenia prace … proste mam zlu skusenost z jedneho pohovoru… som introvert a vsetko dokopy … a manzel to tiez nedokaze pochopit
@beata_k ja som ho nenutila so mnou zostavat 🤷♀️ A ked to chcel on, bolo to v teoretickej rovine. Ja som teraz zacala riesit prakticke veci s tym suvisiave a zrazu akoby sa zlakol, ze fakt
@0kristina0 ved praveze zalezi, vidim, ze je v nejakej ak nie depresii tak aspon letargii a aj ked by asi chcel, tak sa nejak nevie k tomu dokopat nieco pre to urobit. A ja neviem ako ho v tom mam motivovat, pretoze to bol vzdy jeho sen tam ist. Akoze ja si myslim, ze sa len nejak zlakol alebo co
@hendikep a na aky podnet by si sa odhodlala zmenit job?
Vsak ked chces ist niekam blizko, nemusite sa rovno rozchadzat
no ja som graficka, teraz sa snazim naucit programovat … ale ked si predstavim za akych podmienok by som realne zmenila pracu tak si to neviem predstavit, pracu mam teraz dobru, home office ale je to praca od nevidim do nevidim, muselo by sa asi v praci nieco stat radikalne aby som v hneve s tym sekla.. alebo este financna situacia by ma musela donutit
Kazdopadne ja by som isla. Sloboda spociva v akceptovani nejakeho rizika a prekonani sa...zivot je kratky na to, netreba sa nechat brzdit strachmi (svojimi ani inymi). Mozno nakoniec nie ste az taki na 100% kompatibilni
Pravdepodobne zmenil názor. Sú ľudia ktorým trvá dlhšie zmeniť prácu.
Môj manžel tiež chcel veľmi do zahraničia aj išiel a vrátil sa. Odvahy má dosť, prácu si tiež nemá problém nájsť. Ale je radšej na Slovensku.
Robí z domu a môže kam len chce. Ale nechce.
@bluka2 hej viem, ze nemusime ale obaja sme early 30s, cze neviem si predstavit mat v tomto veku vztah na dialku ako na vyske, chapes 😀 Ja pojdem aj sama, samozrejme, len sa citim ukrivdena, ze to bol b podstate jeho napad, on to navrhol, on to vo mne udrziaval, hovoril o tom a zrazu ked to mame realne riesit tak on si nie je isty 🙄 Resl on si to predstavuje tak, ze si bude pol roka pasivne hladat pracu a ked najde dream job, tak pojdeme. Akoby nechapal, ze ja mam zavazky, ktore musim vyriesit dopredu. A ze ja nemozem odist zo dna na den ako on, ked nic nevlastni. Toto z jeho strany povazujem za sebecke.
@hendikep hej chapem, dava to zmyse ale unho je situacia taka, ze tu pracu nema rad a odkedu ho poznam chce z nej odist. Len nechapem preco sa nevie odhodlat
no tak on zmenil názor, to sa vari nesmie? 🤷 veď to isté si predsa spravila aj ty, najskôr nie a teraz áno... on išiel z áno na nie..... nevážiš si čo máš, to si myslím takto na diaľku bez hlbšieho poznania situácie 🤷 ale ty vieš.
Mne osobne nie je extra sympaticky. Dojde s napadom, ty sa namotas, pripravujes v hlave a potom na neho dojde jesenna unava ci co? Nie je toto len taky isty pokus o kontrolu a prevahu nad tebou? Ze zo seba robi hlavneho rozhodcu a ty mas byt ta, ktora sa prisposobi. Takze toto mu nepasuje, ale radsej sa tak nevyjadri, aby bol stale spravny moderny chlap 😀
@zuzanka.zuzu ale citas co pisem? On tam stale chce ist, nezmenil nazor. Len on to chce riesit tak, ze si pomaly bude na dialku hladat pracu a ked si najde dream job, tak sa vezme a odstahuje. Ale ja nemozem byt takato spontanna a skrz svojim zavazkom to potrebujem naplanovat. Ved to je normalne, ze ked riesis stahovanie, tak mas timeline. Ze napriklad hypoteticky od januara/februara si tam musime najst prenajom a on da k tomu nedokaze komitnut. Je koniec septembra. Na hladanie prace ma mininalne 3 mesiace a robime v oblasti, kde si pracu najdes za tyzden. Z tohto mam pocit, ze len vymysla a sabotuje a natahuje ma a ja si neviem zariadit svoje veci, lebo on mi nedokaze dat nijaky timeline. To mi pride nefer voci mne a dost.
Nebolo pri neho lepsie keby mal nejake miesto vybavene u dopredu? Tiez som taky bojko a nerada robim velke zmeny. Cize beriem to z tej strany, ze ak by som mala niekde uz miesto vybavene, tak by som neváhala. Skus sa na to pozriet z tejto strany.
Lenže zabudas na jeden fakt, že veľa ľudí nie je spokojných v práci, hovorí o tom mesiace, roky, ale aj tak neodíde. Proste to sú také povahy a ten tvoj je asi jedným z nich.

Tu nehnutelnost na slovensku mate spolocne? Aj ked ste spolu len nieco vyse roka?
Uz ste si skusali najst v zahranici pracu ci zatial nie?