icon

Riešenie partnerských konfliktov: Ako zvládnuť bolestivé slová?

2. nov 2024

Ako by ste sa zachovali, keby váš manžel ( 13r manželia, 18r.spolu) vám povedal, že je alergický na každé jedno vaše slovo? Mňa to strašne zabolelo a povedsla dom mu, že teda ak to mal tak, tak nech podá žiadosť o rozvod, on povedal, že hej, strašne sme sa povadili. Máme 1 školopovinné dieťa. Opakovane od neho počúvam - že keď som bola na služobke, ako im 2 bolo dobre, že je im lepšie bezo mňa, potom to previedol na srandu, ale opakovane som už to od neho počula. A teraz toto. Teraz som bola pár dní mimo SR a keď so sa vrátila, tak mi povedal, že ani veľmi na mňa nepomyslel, ani sa o mňa nebál…A ja v strachu, ako oni to zvĺadnu, aby sa nič nestalo….2 dni, odkedy mi povedsl s tou alergiou na kazde slovo sa s ním nebavím, miestami mi je do plaču, miestami cítim hnev. On proste neznesie, keď mu človek niečo vytkne, pre ozrejmenie aby ste si nemysleli, že nič iné mu nehovorím, ale je veľmi ješitný v tomto smere, keď mu niečo poviem, tak jeho odpoveď začína v zmysle- ozvala sa najmúdrejšia, najschopnejšia, najlepšia apod… Neviem, čo bude

autor
2. nov 2024

@prasiatko30 ved ale ostatni chodia spolu nakupovať, ja idem sama, aby som ho tým nezaťažovala, tak si nemyslím, že tých 10 minút( cesta od bytu ku obchodu plus rezerva na parkovisku) by malo byť niečo neúnosné a neznesiteľné, to by bolo už fakt zlé ak to má človeku vadiť

liv1
2. nov 2024

Hmm kriza stredneho veku asi, plus velmi pravdepodobne, ze sa mu niekto paci, alebo cez net niekoho stretol, v praci.. Ak muz zacne zrazu takto vyšilovať, nieco v tom bude. Po viac rokoch vztahu niekomu padne dobre ked si moze oddychnut od druheho, ale toto bolo ozaj hnusne co ti povedal. Neviem ci to, co ti napisem, by bolo to naj co by si mala spravit. Ja si totiz myslim, ze v tomto momente debata nema zmysel. Napisem ti co by som urobila ja. Vychadzam z toho, ze vo vztahu pokracovat chces, nie opak.

Dala by som mu velmi dlhu tichu domacnost. Vela veci by bolo inak ako predtym. Ale ja by som sa snazila byt uuplne v pohode popritom vsetkom. Uzila si cas s detmi/dietatom. Ale s nim ani slovo. Ani mu nenavarila, nic. Musel by prist sa hlboko ospravedlnit za to co povedal. Mozno by som vybehla vecer s kamoskami von, urobila najlepsiu a najkrajsiu verziu samej seba.

A az po tomto obdobi podla jeho reakcii by som sa snazila to vydebatovat. Len ak si niekoho nasiel, tak tam ziadna debata zmysel nema, lebo to nikdy neprizna. Vies, ak chlap zacne mat druhu, sucasna partnerka je ta najhorsia, vidi na nej vsetky chyby, tym ospravedlnuje vlastne zlyhanie, vlastne zahybanie.

Co sa tyka vycitiek, nejak si myslim ze to do partnerakeho vztahu nepatri. My si s muzom nevycitame (nie vzdy tak bolo ja som mu vedela vselico povedat), ale od kedy to nerobim/alebo ooovela menej, nas vztah je krajsi.

liv1
2. nov 2024

A 1000% si urob vodicak

eliska13
2. nov 2024

Ja sa s mužom nerozprávam už týždeň prvý krát v živote.Sme spolu 19 r a tiež to prišlo po takejto výmene.Ale ja nie som z toho nešťastná, lebo viem, že si ideme na nervy niekto písal klasická ponorka kedy ti už človek len mimikou a gestami ide na nervy.Praveze aj som rada, že máme tichú domácnosť nikto nekomentuje čo robím, ja sa nestarám do muza správne to nie je, ale takto to teraz cítim.Ste spolu dlho od lásky k nenávisti nie je ďaleko.A tiež som bola častovana, že mi nič nie je dobre, čo by iná za to dala, lepsie by mu bolo samému, tak nech sa páči.Moj muž už tak zlenivel, že sa pred obchodom pýtal či musí ísť do mnou, že on si zatiaľ bude čítať na mobile topky🤣a poviem ti tajomstvo veľa mužom po 40 tke a dlhých vzťahoch začne takto sibkat, sú vztahovacni, urazlivi atď...ja som sa zobrala a išli sme na víkend k sestre.To prejde nebuď z toho rozčarovaná a darček mu nekupuj veď mu ideš na nervy.Prezije to, že nič nedostane a tiež to prehnal môžeš mu dodatočné niečo kúpiť.Toto nie je na rozvod iba ponorka stále spolu roky ráno, večer, tie isté rozhovory, tie isté vycitky

@prasiatko30 ale prosím Ťa ja šoférujem a chodíme spolu nebudem ťahať kartón minerálky, mlieka sama.A on doma otvorí chladničku či som to a toto nekúpila?

eliska13
2. nov 2024

@liv1 tak ako píšeš to robím ja.Muzi si myslia, že po takejto výmene prejde pár dní a všetko sa vráti do starých koľají a bude to zabudnute.Ale, keď začne žena robiť niečo inak, ignorovať, variť to, či chce ona, ísť s deťmi preč, alebo nechá ich s ním ide cvičiť, za kamarátkou vtedy muž zistí, že žena neplače do vankúša a vie si poradiť.

gribka1
2. nov 2024

Ja chodím nakupovať, ten môj to pekné vynáša. On nemá čas na nakupovanie, ja zas nemienim vláčiť tašky.

prasiatko30
2. nov 2024

@eliska13 my chodime raz jeden raz druhy a obcas obaja - problem je v tom ked on vidi, ze je proste na spagatiku, lebo ten druhy nie je schopny zobrat auto a ist niekam sam - nielen na nakup, ale aj zaviest dieta na kruzok, vyzdvihnut nieco niekam, alebo len tak, ze zpbeties dieta a ides sama s deitatom a nechas ho sameho - bud preto, ze ste sa posekali, alebo jednoducho preto, ze vidis za ma uz vsetkeho plne zuby a potrebuje si oddychnut ako on tak aj ty. Ale ja som proste dost samostqtna v takychto veciach aj vdaka mm lebo ten mi hned na zaciatku povedal, ze taxikara mi robit nebude, tam je auto a hajde. Ja si neviem predstavit, zeby som bola odkazana len na to kde ma zavezie mm. A ked uz viem, ze ma toho plne zuby a neviem soferovat tak si zabezpecim odvoz. Ono casom prave taketo prkotiny lezu na nervy - doma mq matka svoje zasady, ktore neodpusti, ale robit jej sofera musi ten co prave dostal hubovu polievku, lebo porusil nejake manzelkine pravidlo, ktore ma on vies kde, a ktore mu lezie krkom

hendikep
2. nov 2024

ja nechapem ako moze niekto radit “ velmi dlhu tichu domacnost” ??!! pasivna agresivita Vam nic nevravi? to akoze ako uz toto v niecom pomoze? Sadni si s nim za stol a vybal to na neho ako dospela zena. Moja mamka mala vzdy rada tieto tiche domacnosti, a tiche ocakavanie velkolepeho ospravedlnenia / aj ked kazdy mal svoju pravdu ktoru nikto nemal zaujem vydiskutovat, ved nie je o com, ten co trapi tichom je predsa bez chyby vsak / a bolo to utrpenie pre celu rodinu, ako fakt, nerobte to- neriesi to veci, len zvacsuje priepast

autor
2. nov 2024

@prasiatko30 prvýkrát sa na to pozerám takto, nskoľko sme spolu 18 rokov a nikdy mi vodičák nebol vytknutý. Ja som tu písala o akejsi nervozite z vˇakania, čo ja pociťujem, keď má po mňa prísť opakujem mx 2-3 x do mesiaca a ty tu vyisuješ litánie o vození, vybážaní apod., o ktorom absolútne nebola reč, nakoľko to ani nerealizujeme, pretože bývame v blizkej pešej dostupnosti škola, práca, centrum apod, takže mňa nikto nevyváža- neviem odkiaľ si to nabrsla, potrebné čitať s potozumením, o tom nebola ani zmienka

prasiatko30
2. nov 2024

Pytala si sa tvojho muza preco je taky podrazdeny ked ta ma ist vyzdvihnut? Stale sa mi zda, ze problem je v komunikacii - ty si ten vodcovsky typ a on ma toho asi plne zuby. Mozno posedenie u psychologa by vam pomohlo v obojstrannej komunikacii a mozno by si sa dozvedela co mu tolko vadi a preco. Ja len dedukujem z toho co ti povedal ked si prisla po viacerych dnoch zo sluzobky - tvoj muz a tvoja dcera/syn to zmakli a boli v pohode, pritom ty si sa bala ako to preziju. A oni nielenze to prezili ale zrazu si chlap uvedomil, ze dokazu fungovat bez problemov aj bez teba. Takze byt tebou tak namiesto nekonecneho ticha by som zvolila rozhovor - co sa mu pacilo na tom, ze boli oni dvaja sami? Co je to co im tvojho nechybalo?

aandrea9
2. nov 2024

@kiki68 z jazyka si mi to stiahla 👍

autor
2. nov 2024

@prasiatko30 ale on nie je podrazdeny, ze ma ma ist vyzdvihnut, ale ked caka, tak to mu nie je po voli velmi, nie prvotne vyzdvihnutie. Dcerka mi povedala, ze ona bola smutna, ze som nebola doma, on to zhodnotil takto….Ja mam taku povahu, bojim sa o vsetkych, to bohuzial nezmenim, mozno psycholog by mi s tym vedel pomoct, neviem

liv1
2. nov 2024

@hendikep je zasadny rozdiel v tom, ci tichu domacnost mas 30krat rocne, alebo raz za 18 rokov.. to je snad zrozumitelne. Je to urcite lepsie, ako ihned po takejto hadke vyzadovat od chlapa vaznu debatu. Snad kazdy vie ako by asi dopadla. Naopak, ak ticha domacnost nie je pravidelne, moze vycistit vzduch a necha priestor na to, aby si obaja uvedomili ako dalej

prasiatko30
2. nov 2024

Myslim si, zeby ste sa mali porozpravat s niekym kto by vam pomohol s vasim dialogom. Toje ako vojna Roseovcov - tiez nemali v podstate ziadne problemy, ale nakoniec tie male veci, ktore kedysi boli na tom druhom pritazlive na konci im strasne liezli na nervy

eliska13
2. nov 2024

@liv1 len by sa zamotali do ďalšej hádky, keby si chcela druhý deň sadnúť a rozprávať o tom.A chlapi neznášajú tieto rozhovory.Povedal čo nemal čakala by som ospravedlnenie, ale on má určite svoj pohľad na celú hádku.
Autorka podľa mňa sa nemáš prečo cítit vinna, že si sa bála o dieťa, rodinu vždy ten či odchádza a je ďaleko od rodiny citi miernu úzkosť.Muz ti chcel dať najavo, že je schopný, že si oddýchol atď...chcel ta ranit aj sa mu to podarilo.Po poslednej otázke či môže sedieť v aute a čítať mobil chodí nakupovať muž, aby vedel, že tiež nechodím do obchodu z roztopase a s radosťou.

liv1
2. nov 2024

@eliska13 jj. Su prkotiny o ktorych sa mozes bavit hned a vydiskutovat. Ale toto boli dost vazne slova, a aby clovek v tom hneve a emociach este vramci vydiskutovania nepovedal nieco viac, co by potom lutoval.

autor
2. nov 2024

@eliska13 máš pravdu, čakala by som ospravedlnenie, ale ako som písala ešte som aj ochorela, tsk som sa od nich izolovsla, tak ani na 1 blbý čaj sa ma neopýta, či nepotrebujem. Ja aj keď sa hnevám, ale keby bolo opačné garde, tak sa správam ináč…Zraňuje ma to viac, až sa pýtam, že s kým to žijem?

majusik1304
2. nov 2024

Podľa mňa komunikácia je základ.... treba si vykomunikovat veci. Držím palce! Život je krátky na to aby sme sa stale na seba hnevali.

reisi
2. nov 2024

Ja som mala cest zit so skorpionom a ja som v zivote nestretla komplikovanejsieho cloveka. Vztahovacny, neznasanlivy, autoritativny, hasterivy. Ja nekonfliktny typ a skoro som dosla o rozum, co vkuse hladal zadrapky a povedal co zase o polhodku lutoval… Inak sikovny, pracovity, mudry a vzdelany.

nevenka
2. nov 2024

@prasiatko30 strasne fabulujes, sorry.

dudos
2. nov 2024

@eliska13 my sme v štádiu, že aj za vypadnutý vlas sa vieme posekať. A áno som ukričanejšia (druhé dieťa 3 ročné máme veľmi náročné, obdobie vzdoru, tvrdohlavosť, naozaj, že sekundu neobsedí, prisahám, že nie je deň kedy by niečo niekomu alebo niečomu alebo sama sebe nevyparatila
), muž odíde ráno po siedmej a pride pred polnocou, mám pocit, že som na všetko sama, keď som na dne a poviem mu to, jeho odpoveď je taká, že to tak nie je, že si to namýšľam. Neviem byť už k nemu milá ani láskavá. Ja neviem čo sa stalo. Neviem. Len takto ako to je teraz je to hrozné. Samé hádky a výčitky z jednej strany na druhú. Ja za to, že som na všetko sama a mám pocit, že si moju prácu nikto neváži a on začal vyčítať peniaze (prisahám, že nikdy takýto nebol, bol prajný) teraz sa z nehonstal človek, ktorý mi vie vytknúť aj vec ktorú mi dal darom a o ktorú som ho ani nežiadala.
Neviem ako nájsť opäť spoločný smer. A hlavne ja už momentálne nemám ani chuť. Zraňujú ma jeho poznámky, hlúpe reči, jeho sebestrednosť; vždy si poviem, že kašli na to, no nazbiera sa to a potom idem.
Tvoj príspevok je z časti ako o nás. Pre to som si dovolila takto naň reagovať. Sme spolu 22 rokov. A mám pocit, že ho nepoznám. Sme obaja štyridsiatnici.

prasiatko30
2. nov 2024

@nevenka myslis? Nezda sa mi. Ked ti niekto povie, ze je alergicky na vsetky tvoje slova - po 2-3 dnoch co ta nevidel a tak ja neviem o com to napoveda. Ale jasne ma problem muz, mk zena je 100% - myslim si, ze ta pravda bude niekde medzi. Ale mas pravdu len fabulujem lebo pozname len jednu verziu

0kristina0
3. nov 2024

Ved ti dal jasne najavo, ze z jeho strany tam uz city nie su, ochladli. Ja to aspon tak chapem, ze on ta uz nelubi.

zuzubb007
3. nov 2024

Si si istá, že nieje v tom iná žena?, ja si myslím, že existuje nejaká lepšia, čo furt nesomre a preto sa tak správa, preto s tebou nikde nechodí ani do obchodu však co keď stretne niekoho, možno hra na dve strany, takéto správanie mi vychádza len táto moznost, a áno v tomto prípade je najlepšia možnosť rozvod naco dačo umelo predlžovat

chadkroeger
3. nov 2024

Asi by som sa na to pozrela aj z druhej strany mince...preco je taky? Možno ste ho stále komandovali

liv1
3. nov 2024

@dudos a preco mas muza tak dlho prec? Toto tiez zavana inou znamostou ☹

mantilka
3. nov 2024

Čo píšeš že ozvala sa najmúdrejší, najschopnejsia...to zaváňa komplexom menejcennosti. Nemáš náhodou lepšie rozbehnutú kariéru ako muž? Čo sa týka stupňa vzdelania, ste obaja rovnako vzdelaní? Lepšie zarabas?

dudos
3. nov 2024

@liv1 manžel je workoholik, nevie oddychovať bez práce. Chodí domov úplne špinavý a naozaj že je cítiť, tak si nemyslim, že toto by bol dôvod (myslím nevera). Ale áno, určite už asi nespĺňam na 100% jeho ideál. Môže sa mu páčiť aj nejaká iná. Ale toto naozaj neriešim.

zuza2252
3. nov 2024

Úprimne ja som takého mala a už je ex.A tiež si myslel že budem doma plakať do vankúša no kukaj tu.Už 6 rokov mám nového úžasného partnera.Keby som.sa nebála rozvodu tak to netrpím 20 rokov.Jeho urážky a proste všetko.A on sa môže teraz tak sprostosti správať ku svojej mamičke ktorej teraz ostal na krku.

mareka49
3. nov 2024

Možnosť jedna: má krízu sám zo sebou.
Pracovnú osobnostnu vzťahovu bilančnu..
Nesúvisí to priamo iba s vašim vzťahom alebo je to len jedna časť jeho nespokojnosti.
Možnosť dva:
Je nejaký spôsobom znudený frustrovaný alebo ho ničí manželský stereotyp?
Tri : Alebo ťa nemá vlastné rád.
(Snáď nie)