icon

Riešenie rodinných rozporov pri plánovaní krstu

5. jún 2025

Nevieme sa dohodnúť na krste. Muž chce aby sme mali krst u jeho známeho kňaza z rodiny. Mali sme tam aj svadbu aj krstili syna. Krstný bol jeho brat ale on sa vôbec nezaujíma a ja už nechcem niekoho len aby bolo. Ja som povedala, že pokrstime bez krstného ale to zas muž nechce. Sú zle vzťahy v rodine z každej strany. Som jedináčik. Svokrovci má nevedia vystáť ani ja ich. Chcela som to len v tichosti. Ten ich farár nám odkázal, že už dávno mala byť pokrstená. Má 5,5 mesiaca. Ja som aj rozmýšľala, že nechám to na nej keď bude väčšia. Ale zasa ked syn je pokrstený. Neviem čo spraviť

Strana
z2
janulka1802
5. jún 2025

Nemusí mať krstného. Stačí svedok krstu, ale zisti si u kňaza podrobnejšie.

pribinak
5. jún 2025

Švagra nechceš ….nemas sesternicu? Kamarátku? Tvoja Krstna?

autor
5. jún 2025
@janulka1802

Nemusí mať krstného. Stačí svedok krstu, ale zisti si u kňaza podrobnejšie.

@janulka1802 muž chce aby bol zasa on krstný ja som chcela v inej farnosti v tichosti to spraviť bez nejakých osláv a ničoho. On chce zas oslavu a všetko aj keď nemáme dobré vzťahy. Malú nevideli od narodenia a ja nemám o to záujem o pretvárku. A bolo tam viac veci medzi nami nezhôd.

colsami
5. jún 2025

Pozri, Ty a muz musite najst nejaky kompromis. Reci a vstupy vsetkych ostatnych su uplne irelevantne.

autor
5. jún 2025

Len on nesúhlasí s tým čo ja a ja zasa nesúhlasím z jeho tak neviem čo mám robiť. Zas je mi trochu ľúto, že keď sa nezhodneme nebude pokrstená

autor
5. jún 2025

Zasa podotknem, že kresťanským životom nežijeme

colsami
5. jún 2025

"Len on nesúhlasí s tým čo ja a ja zasa nesúhlasím z jeho tak neviem čo mám robiť."
To co som povedala. Najst kompromis. 🙄 Ste dospeli ludia. Ak teda nemate 20r, este to by som chapala tento "paproblem". Nechapem co ine chces robit. Co chces pocut, ze rozved sa? Alebo mas vyrobit scenu? Alebo co? Jeden (alebo obaja) proste budete musiet ustupit a najst kompromis.

Dalej, preco Ti je luto ak nebude pokrstena, ked nezijete krestanskym zivotom? Ak nezijete krestanskym zivotom, tym padom krst je pre vas asi urcity "ceremonial" a nie sviatost ako taka, tak Ti moze byt jedno kde bude a kto bude krstny. Sama si odporujes vo vyjadreniach.

A rada na zaver.
Pozri, ja tiez neznasam pretvarku ale no prepana, tak jedny krstiny vydrzim aj s ludmi co 5 mesiacov moje dieta nevideli od narodenia. Zruti sa svet? Manzelov vlastny otec byval par km od nas a neprisli prveho a jedineho vnuka pozriet ani do porodnice, ani na krst a za prvy rok ho videli asi 3 krat. Vsetka ostatna rodina chodila cez cele Slovensko. Ale oni nemali zaujem a mne su sice tiez nepohodlne "nutne rodinne stretka" s nimi tym padom a aj pretvarka. Ale co sa zabijem? No uz tolko tie navstevy na vianoce a narodky prezijem, pousmievam sa a dalej si zijeme svoj zivot. Nechapem preco by som si mala principialne dupat nozkou vo veciach, co nic dobre neprinesu. Nie som nijaka submisivna povaha ale niekedy neuskodi neriesit a len prezit co treba.

Tak si zbytocne nerobte prieky a niekto aj ustupte, neubudne z vas

natalka13
5. jún 2025

Nezijete vo viere ale krstite deti? Preco? Lebo "sa to patri" podla niekoho reci?
Tebe toto nieje trapne?

nevenka
5. jún 2025

Tak o co Ti ide, ked nezijete krestanskym zivotom? Tak nerobte saska v kostole. Vsak v kostole sa slubuje rovno Panu Bohu, ze dieta budete viest k viere. Tak ked nebudete, tak idete vlastne klamat do kostola. Ja toto fakt nepochopim. Vsak nekrstite a mate pokoj.
Ja, keby som neverila, tak by som dieta krstit nesla, ake take svedomie a uprimnost v sebe mam. Sesternica je evanjelicka, len na papieri, manzel ateista, sobas mali uprimne na urade a deti nemaju pokrstene. Tato uprimnost je podla mna cennejsia, ako cirkusy, lebo sa to patri...

natalka13
5. jún 2025
@colsami

"Len on nesúhlasí s tým čo ja a ja zasa nesúhlasím z jeho tak neviem čo mám robiť."
To co som povedala. Najst kompromis. 🙄 Ste dospeli ludia. Ak teda nemate 20r, este to by som chapala tento "paproblem". Nechapem co ine chces robit. Co chces pocut, ze rozved sa? Alebo mas vyrobit scenu? Alebo co? Jeden (alebo obaja) proste budete musiet ustupit a najst kompromis.

Dalej, preco Ti je luto ak nebude pokrstena, ked nezijete krestanskym zivotom? Ak nezijete krestanskym zivotom, tym padom krst je pre vas asi urcity "ceremonial" a nie sviatost ako taka, tak Ti moze byt jedno kde bude a kto bude krstny. Sama si odporujes vo vyjadreniach.

A rada na zaver.
Pozri, ja tiez neznasam pretvarku ale no prepana, tak jedny krstiny vydrzim aj s ludmi co 5 mesiacov moje dieta nevideli od narodenia. Zruti sa svet? Manzelov vlastny otec byval par km od nas a neprisli prveho a jedineho vnuka pozriet ani do porodnice, ani na krst a za prvy rok ho videli asi 3 krat. Vsetka ostatna rodina chodila cez cele Slovensko. Ale oni nemali zaujem a mne su sice tiez nepohodlne "nutne rodinne stretka" s nimi tym padom a aj pretvarka. Ale co sa zabijem? No uz tolko tie navstevy na vianoce a narodky prezijem, pousmievam sa a dalej si zijeme svoj zivot. Nechapem preco by som si mala principialne dupat nozkou vo veciach, co nic dobre neprinesu. Nie som nijaka submisivna povaha ale niekedy neuskodi neriesit a len prezit co treba.

Tak si zbytocne nerobte prieky a niekto aj ustupte, neubudne z vas

@colsami neznasa pretvarku ale radis im ju🙈 ved niesu veriaci tak k comu krst?
Jáj aby boli pekne fotky a darceky pri 1.sv.prijimani🤔

autor
5. jún 2025

My sme mali pred dvomi rokmi sobáš viac menej nás k tomu donútil ich farár z rodiny predtým sme mali iba úradný a teraz sa nám celé manželstvo rúca mali sme to spojené aj s krstom vtedy. Spravila som chybu a oni teraz čakajú, že to zasa absolvujeme.

colsami
5. jún 2025
@natalka13

@colsami neznasa pretvarku ale radis im ju🙈 ved niesu veriaci tak k comu krst?
Jáj aby boli pekne fotky a darceky pri 1.sv.prijimani🤔

@natalka13 radim jej neriesit ak jej manzel ide hlavou proti muru a nechce ustupit 🙄 nech sa on pretvaruje kolko chce, on si radu na fore nepyta. Ale autorka si pyta - no tak nech sa nepretvaruje ze jej zalezi na krste ako takom a tym padom sa zbytocne sa nedotahuje s muzom a s jeho rodinou a nech oslavia a hotovo, nechapem naco je dobre sa so vsetkymi skriepit, ked sama nezije krestanskym zivotom a ani nevie ci krstit chce alebo nie. Jej manzel aspon vie (alebo to tak prezentuje), ze krstit chce, aj to je viac, ako jej vlazny postoj.

Navyse, prve dieta pokrstili no tak nejak tu temu prezili uz prvy krat. Aj bez temy na forach.

A ano vrcholne trapne mi pridu ludia co si chodia na krstiny a prijimania jak na oslavky s darcekom, nie, nie je to moj styl a a je to podla mna trapne.

natalka13
5. jún 2025

Ako ta cudzi clovek moze donutit nat svadbu?

autor
5. jún 2025
@natalka13

Ako ta cudzi clovek moze donutit nat svadbu?

@natalka13 nie že donútil v pravom slova zmysle ale dala som sa na to nahovoriť po dlhom čase 10 rokov to trvalo, predtým sme boli len úradnd

colsami
5. jún 2025

Tak Ty mas vacsi problem rucajuce sa manzelstvo (a 5 mesacne dieta k tomu) a nie nejake jednorazove krstiny.

marca12
5. jún 2025

Prepac,ale kvoli takej blbosti mate nezhody s muzom. Ja by som pristupila na jeho navrh. Ked mate syna pokrsteneho,pokrsti aj dceru,daj toho isteho krstneho. Jeden den zvladnes pretvarku a mozte dalej stastne a spokojne zit a nie to oddalovat a neustale sa kvoli tomu s muzom vadit.

kabinka11
5. jún 2025

Nekrstila vy som teraz, počkala by som nejaký čas, či sa situácia "utrasie". My sme teraz boli na krste. Bolo tam 8 detí a také maličké iba jedno. Z toho 4 deti mali 10 rokov a na druhý deň mali prijímanie.

natalka13
5. jún 2025
@marca12

Prepac,ale kvoli takej blbosti mate nezhody s muzom. Ja by som pristupila na jeho navrh. Ked mate syna pokrsteneho,pokrsti aj dceru,daj toho isteho krstneho. Jeden den zvladnes pretvarku a mozte dalej stastne a spokojne zit a nie to oddalovat a neustale sa kvoli tomu s muzom vadit.

@marca12 stastne pokojne manzelstvo?
Naozaj toto pretvarka zabezpeci?
Ved ani jej muz nieje veriaci.

leonakr
5. jún 2025

Nedá mi nereagovať.🙂Som veriaca.Pozri,ak nevidíš význam v krste,nežiješ podľa viery,máš len s tým problémy,naťahovanie sa s mužom🥴.....pointa celého krstu vám úplne uniká tak kus by to trebalo poupratovať.Krstný rodič sa vlastne zaväzuje,že bude rodičom pomáhať pri vedení vo viere.Skús si pozrieť ako sa spája krstný s krstom🙂 aby si vedela o čo ide.Aký význam má pre teba krst?Prečo ho chces?Je to folklór?Alebo len preto,že sa to tak patrí?Lebo to robia všetci?Jedna baba ti to pekne okomentovala.Každý má v rodine urcité "povinné jazdy"kedy sa obracia žaludok alebo sa usmievať na silu.Jednoducho to tak je.Ale.....pre mňa inteligentný človek sa nad tým povznesie s určitou noblesou ,nádych ,výdych.....a na konci je on ten víťaz situácie.Skús nad tým porozmýšľať.

natalka13
5. jún 2025
@leonakr

Nedá mi nereagovať.🙂Som veriaca.Pozri,ak nevidíš význam v krste,nežiješ podľa viery,máš len s tým problémy,naťahovanie sa s mužom🥴.....pointa celého krstu vám úplne uniká tak kus by to trebalo poupratovať.Krstný rodič sa vlastne zaväzuje,že bude rodičom pomáhať pri vedení vo viere.Skús si pozrieť ako sa spája krstný s krstom🙂 aby si vedela o čo ide.Aký význam má pre teba krst?Prečo ho chces?Je to folklór?Alebo len preto,že sa to tak patrí?Lebo to robia všetci?Jedna baba ti to pekne okomentovala.Každý má v rodine urcité "povinné jazdy"kedy sa obracia žaludok alebo sa usmievať na silu.Jednoducho to tak je.Ale.....pre mňa inteligentný človek sa nad tým povznesie s určitou noblesou ,nádych ,výdych.....a na konci je on ten víťaz situácie.Skús nad tým porozmýšľať.

@leonakr keby jej muz bol veriaci viedol by deti k viere ano potom kvoli muzovi a z lasky k nemu nech da deti pokrstit. Ale takto? K comu tdn krst detom bude? Nema ziaden vyznam ani pre muza pre nu ani pre deti

rozculena
5. jún 2025

všetky kostolové ceremónie sa robia iba preto,že to asi chce svekruša..........

autor
5. jún 2025
@rozculena

všetky kostolové ceremónie sa robia iba preto,že to asi chce svekruša..........

@rozculena no tak nejak dieťa nevidela ešte a organizuje, že už je neskoro na krst

rozculena
5. jún 2025

a prečo tvoj mužíček skáče,ako ona píska?

autor
5. jún 2025

Ja som tiež na to nahnevaná, keby sa ešte zaujímala tak nepoviem ale hraju sa na kresťanov a vôbec sa tak nechovaju ale to je už na dlho. Proste mám na tú pretvárku ťažké srdce.

leonakr
5. jún 2025
@natalka13

@leonakr keby jej muz bol veriaci viedol by deti k viere ano potom kvoli muzovi a z lasky k nemu nech da deti pokrstit. Ale takto? K comu tdn krst detom bude? Nema ziaden vyznam ani pre muza pre nu ani pre deti

@natalka13 áno,preto sa pýtam prečo ho chce.Tiež nerozumiem dôvodu.Neviem význam krstu,nežijem vierou, jednoducho dôjdem do kostola ako teľa do novej maštale a nič.....prepáčte,za také prirovnanie.Ale mne sa niekedy rozum zastavuje keď vidím takýchto sezónnych kresťanov.Pridu,nevedia ço,nevedia kde,nevedia ani čo chcú....vyvadia sa s kňazom kvôli krstným rodičom lebo krstný nemá ani len sviatosti,hirnix,dirnix🫣🤦🫣.Ale dupem nohou lebo.....🫤.Načo je to dobré?Žeby "farizejstvo"?

autor
5. jún 2025

Ona tiež vôbec nežije tak nechodí ani do kostola ohovára ľade chodí a robí intrigy

gaborka28
5. jún 2025

Riešili sme pred rokmi nieco podobne a s odstupom času môžem povedať, že by som vobec krst za takých okolnosti neriešila. Zlá by som bola rovnako, akurát by som sa vyhla tej pretvárke o najlepších krstných rodičoch. Teraz mal syn prijímanie a dva dni pred mali krst detičky, ktoré išli tiez na prijímanie, ale neboli pokrstené. Dnes sa dá ozaj vsetko a netreba robiť veci len preto, že sa to tak ma a aby boli druhí spokojní.

autor
5. jún 2025

Robia sa tak iba preto aby sa zavdacili tomu kňazovi lebo je to z rodiny.

eleanor2510
5. jún 2025

Autorka, ty si sem pred tymi dvomi rokmi aj pisala, vsak? Ze rodina a hlavne farar vas nuti do svadby a ty si bola z toho uplne hotova. Prezradim ti tajomstvo: ak si dospela a svojpravna, a tym duplom matka, nikto ta nemoze nutit do nicoho, co nechces, mas plne pravo povedat nie. Naco ste mali svadbu v kostole a krstili dieta, ked nezijete krestanskym zivotom? Aky priklad budes davat svojim detom, ze si neschopná sa za seba postavit?

domkakvet
5. jún 2025

Ty nemas nikoho koho mozes dat ani surodenca, ani kamaratku, tak naco take rozbroje, ked ty nemas ziadne navrhy,tak nech da tvoj muz koho chce on a mozno to bude aj cesta na urovnanie vztahov.

Strana
z2