icon

Riešenie situácie s bývalým partnerom užívajúcim drogy a starostlivosťou o dieťa

18. júl 2024

Dobrý deň,
s bývalým partnerom mám 3 ročné dieťa. Odišla som od neho pretože sa z neho stal alkoholik a odmietal to riešiť.
Na dieťa platí výživné, stretáva sa s ním podľa dohody, má oň záujem. Keď je s ním nepije, býva s nimi obvykle ešte jeho mama a babka, prípadne kamaráti. Vtedy sa chová viac menej normálne lebo vie, že inak by sa so synom nestretával.
Netají sa tým, že mimo času s dieťaťom pije, veľmi to na ňom vidieť. Extrémne červený v tvári, má niečo cez 30 a vyzerá minimálne o desať rokov staršie, aj keď nemá vypité (pred stretnutím s dieťaťom) tak z neho cítiť taký alkoholový smrad, alebo taký zvláštny akoby zápach kvasenia.
Nedávno mu zadržali vodičský preukaz pretože ho pri námatkovej kontrole zastavili policajti. Nenafúkal ale nezdal sa im tak mu dali test na drogy. Bol pozitívny. Pravdepodobne marihuana. V aute mal vtedy dieťa a ešte členov svojej rodiny.
Bola som zhrozená. Jeho rodina ho kryla ale aj tak som sa to dozvedela.
Ako by ste vy postupovali na mojom mieste? Mám strach, že to bude ešte horšie a už sa nebude držať ani pred dieťaťom keď si sadol za volant pod vplyvom. Aj keď to nebolo údajne požité v ten deň ale tak zostatok ešte mal.
Dať návrh na súd? Trvať na tom aby sa začal nejako liečiť?
Ďakujem za pochopenie a odpovede.

dadka1997
18. júl 2024

Urcite to dat na sud a upravit styk dietata s otcom, je nezodpovedný, takému by som dieťa nezverila.. co sa tyka liecenia uff ty mu to mozes nevrhnut, môžeš sa mu pohroziť ale aj tak si bude robit po svojom

januska12323
18. júl 2024

Ty môžeš len upraviť styk s dieťaťom, nemôžeš nikomu príkazovať čo má robiť so svojím zdravím.

autor
18. júl 2024

@januska12323 Áno máš pravdu, je to jeho zdravie a ako s ním naloží... Ale má to šancu uspieť na súde? Ako mu to určia? Doteraz bolo stretávanie len podľa dohody rodičov.

januska12323
18. júl 2024

Keďže je dôkaz, že jazdil pod vplyvom a v čase keď bol zodpovedný za dieťa máš podľa mňa dosť veľkú šancu.

lily246
18. júl 2024

Súhlasím s názormi vyššie plus doplním ešte niečo. Na čo odďaľovať to, čo sa aj tak nevyhnutne stane. On ide dole vodou, časom bude z neho iba väčší alkoholik a narkoman. Takého otca nepotrebuješ ani len ukazovať dieťaťu na oči, nieto odovzdať mu ho na víkend. Čím skôr sa snaž o to, aby z jeho života zmizol úplne. Narkoman mu do života neodovzdá nič dobré.

paciko9
18. júl 2024

Baby asi ma tu zrujnujete, ale napisem z mojho ololia. Zena alkacka, tak sa rozviedli. Chlap v poho stara sa, nepije. Dokazov milion, a sud jej zveril dieta do starostlivosti matke. Mne tiez prekaza taketo spravanie, pri mne by dieta nedostal. Ale nechapem preco su aj take zeny, nezodpovedne.

marianarem
18. júl 2024

Urcite na sud, sadnut za volant s dietatom so zvyskom drogy v tele je nepripustne. Aj to pitie, to nie je len tak, ze ked mam dieta, tak si nedam. Pokrocily alkoholik ked si neda, tak kludne moze dostat delirium alebo epilepticky zachvat. Je to realne, mala som takeho svokra a unho to uz neskor koncilo takto, ked si nedal. A co ak bude muz s dietatom sam, ked sa nieco taketo stane. Uz by bol podla mna lepsi styk len pod dohladom, ak nepojde na liecenie.

kristinka92
18. júl 2024

naňho by som sa vykaslala, nech si robí čo chce, ale ak bol schopný šoférovať auto, v ktorom sedelo moje dieta pod vplyvom drog! musel byt pod vplyvom, keďže sa to policajtom nezdalo a tie testy na drogy nedávajú hocikomu robiť…okamžite by som riešila bezpečnosť dieťaťa a to súdnou cestou! do výlučne mojej starostlivosti, len za mojej prítomnosti styk s otcom- máš výborný dokazny material v tomto prípade